Kotimaa

Presidentti Niinistö korosti kan­san­edus­ta­jil­le sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi valtiopäivät. Presidentin vierellä puhemies Antti Rinne ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.
Kotimaa 25.4.2019 14:20
Kirsi Turkki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti valtiopäivien avajaisissa, että vaalien jälkeen on haettava kansankunnan yhteistä etua. Hallitusneuvottelijoille Niinistö korosti, että valtioneuvoston työtapa on kollegiaalinen. Yhdessä päätetty on yhdessä vastattava, Niinistö sanoi.

Niinistö piti valtiopäivien avajaispuheessaan merkittävänä sitä, että kansa käytti eduskuntavaaleissa ääntään vilkkaammin kuin vuosikymmeniin. Presidentti kiinnitti myös huomiota eduskunnan uusiutumiseen. Niinistön mukaan uusiutuminen osoittaa sen, että demokratia elää.

Tasavallan presidentti muistutti kansanedustajia suhteellisuudentajun pitämisestä mielessä.

– Vaalien alla haetaan eroa kilpailijoihin. Vaalien jälkeen on haettava kansakunnan yhteistä etua. Ette ole täällä railoja leventämässä, vaan niitä kaventamassa, yhteisiä asioitamme hoitamassa.

Sitoutuminen on Niinistön mukaan erityisen tärkeää. Se koskee presidentin mukaan sekä valtioneuvoston jäseniä että kansanedustajia.

– Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui valtiopäivien avajaisiin. Juha Sipilän toimitusministeristö oli ministeriaitiossa lukuunottamatta eduskunnasta pudonneen hallituspuolue sinisten ministereitä.

Presidentti painotti, että puolueet sitoutuvat hallitusyhteistyöhön. Hänen korvaansa on särähtänyt, että valtioneuvoston päätösten yhteydessä on kerrottu, että tämä oli meidän vaatimuksemme ja tuo oli heidän ehdottamaansa.

– Jokaisella hallituspuolueella on omat tavoitteensa, mutta kun ne on yhteen sovitettu, on vain yksi valtioneuvoston työtapa: kollegiaalinen. Yhdessä päätetty on yhdessä vastattava.

Niinistö tarjoutui jatkamaan keskusteluja puheenjohtajien kanssa

Niinistön tapana on ollut kutsua kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat yhteiseen keskusteluun. Puheena ovat olleet erityisesti turvallisuuteen liittyvät, usein herkkäluonteiset aiheet.

Niinistö tarjoutui jatkamaan käytäntöä.

– Hyvän on oltava luja. Haluan tämän toistaa myös uudelle eduskunnalle. Turvallisuudestamme meidän on syytä yhdessä keskustella. Olen käytettävissä, jos vanhaa tapaa haluatte jatkaa.

EU:ssa yhteistä on turvallisuus

Presidentti käsitteli puheessaan myös kuukauden päästä pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja.

Niinistö sanoi olevansa optimisti ja uskovansa, että EU:n jäsenmailla on yhteistä tai ainakin yhteisen löytämiseen on paljon syytä.

– Geopolitiikan mannerlaatat ovat liikkeessä, ja Eurooppaan kohdistuu eri tahoilta ulkopuolisia paineita ja houkutuksia. Vain yhdessä, hyvin toimivan EU:n puitteissa, niitä voidaan torjua. Muutoin on vaarassa Euroopan sirpaloituminen eri intressipiireihin.

Turvallisuus on Suomen EU-puheenjohtajuuden yksi painopiste.

– Aiheista ei ole pulaa: terrorismin torjunta, asevalvonta, kyber-hybridi-keinoäly -kokonaisuus, ilmastonmuutos, muuttoliike – kaikki asioita, joiden hallinta vaatii tiivistä yhteistoimintaa.

Ilkeyttä ja pahantahtoisuutta

Niinistön mukaan tunnelmat ovat tasaantumassa vaalien alla kuumentuneesta ilmapiiristä, joka ilmeni sosiaalisessa mediassa sanoina ja kentillä jopa väkivaltaisuutena. Huonosta kierteestä jää presidentin mukaan kuitenkin helposti jotain jäljelle.

– Tulette varmasti kohtaamaan ikävää, jopa ilkeää ja pahantahtoista. Ulkopuolisen on helppo sanoa, ettei sellaisen saa antaa vaikuttaa, mutta sisällään kohde sen tuntee. Vaikka asiat täällä riitelevät, tulee ihmistä kunnioittaa. Eikä kunnioitus tunne puoluerajoja. Sellainen keskustelu olisi malliksi myös suurelle yleisölle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kokoomus oli se hallituksen pahanilmanlintu, jolta yhteispeli ei luonnistunut. Soten myötä menetettiin myös Ruotsin mallinen laaja valinnanvapaus, jota Kokoomus oli ajavinaan. Maakuntamalli on pakollinen, joten se on tulossa joka tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä oli pahanlainen, hyvän on oltava luja. Syyttäkää minua ... olen käytettävissä (hakekaahan kukkapuskat).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauli puhuu aina asiaa! Paras Presidentti aikoihin. Oikein huolettaa kun hän ei voi olla kuin kaksi kautta. Kukahan kehno on seuraava presidenttimme? Mutta onhan onneksi Sauli vielä tovin "puikoissa" 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilälle meni terveiset joka oli kaikkien aikojen äiti pääministerinä, siis ÄITI jolle pitäisi pukea hamekangasta päästä varpaisiin. Oli aina eroamassa tehtävistään tai uhkaili eroamisella ja ehti kyllä erotakin monesta tehtävästä. Ei siis sitä oikeaa vastuunkantoa mistään, ei niin mistään. Omissa silmissä siis täysin hamekankaaseen puettava vastuunkantamaton ja lapsellinen poikanen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäikö harmittamaan, kun hallitus ei kaatunut lukuisista yrityksistä huolimatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JVa:n kirjoitukseen ei ole mitään lisättävää. Täyttä asiaa koko teksti. Oikeat vastuunkantajat siis kantaa vastuun loppuun asti. Etukäteen tulos tai ulos puheet on jo eräänlaista vastuunpakoilua ja etukäteen luovuttamista. Voi aina vedota ns. ''vastuunkantoon'' kävi miten kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ole mitään muuta fiksua kuin Presidentti! Nyt vaan taas samanlainen räksytys ja kampitus käyntiin ,mitä Rinne harrasti oppositiosta,
Ei taida ukko kestää itse sellaista kohtelua? Kovasti huutaa nyt " yhteistyötä" jota ei itse ole ikinä osannut tehdä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen pitää olla yhteistyökykyinen, mutta opposition kuuluukin pistää kampoihin 😁... Kun ovat jääneet rannalle ruikuttamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö puhuu aina asiaa!
Sdp Rinne nyt kyllä saisi ottaa vaarin Suomen Tasavallan Presidentin puheista!!
Demarit ja vasemmisto on niiiin haukkuneet ja räksyttäneet 4 vuotta ja tehneet kaikkensa että Suomen hallitus ei onnistuisi missään.
Harvassa on pyyteettömästi toimivat politikot. Hyvin harvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö asiaa. Pahimpia "lehmänkauppoja" teki keskusta ja kokoomus. Mukana pyöri yrittäjärjestö ja lääkärifirmat unohtamatta lobbareita. Yhteen hiileen ei puhallettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansallinem etu globalismi, liittovaltio ja yhteisvelat EUssa? Niinistöhän kannattaa varauksetta EUta ja näitä em hankkeita. Näistä on kansakunnan etu kyllä kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti on hieno mies. Mutta, oppositio, antaa palaa vaan yhtä railakasti mitä viime vaalikaudella oppositio toimi. Vihjailuja, väärinymmärryksiä, valeuutisia ja lisäksi, keksikää mitä tahansa hallituksen kastamiseksi. Miksi nyt pitäisi löytyä yhteistyökykyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiveajattelua Predidentiltä. Kukaan ei oikeasti aja maan etua vaan ihan omaaetua ja ahneutta kuika voi saada ilmaista rahaa ja hoitaa samalla omia bisneksiä niin kuin on luettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antilla oli alku vähän erikoinen. Siis ennen puhetta. Mitä lie sanonut ja naureskeli samalla.
Välillä paperit tippuivat ja siitä piti mainita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahka tuo osaa enää puhemiehenvirkaakaan hoitaa, kun on tottunut räksyttään hankaloittamaan asioita kaiken aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sipilällä (Orpo & Soini myös) taisi jäädä tuommoinen puhe kuulematta (tai ymmärtämättä), sen verran oli itsekkäät otteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä presidentin sanoissa piilee viisaus, joka vasemmistopuolueiden ja vihreidenkin tulisi ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti saataa mainita kansakunnan edun, mutta aika monelle kansanedustajalle se on iljettävää. Monen nimenomaisena tarkoituksena on heikentää yhteiskuntaa mahdollisimman paljon, sekä taloudellisesti että sisäsien ja ulkoisenkin turvallisuuden kautta.
Ja ei, en kerro kenen, koska setsuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image