Kotimaa

Presidentti Niinistö antoi harvinaisen ylipäällikön päiväkäskyn: "Itsenäisyys on paitsi lahja, niin myös tehtävä" - lue sanasta sanaan

Puolustusvoimain ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi päiväkäskyn itsenäisyyspäivänä. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 6.12.2017 11:39 | Päivitetty 6.12.2017 12:58
Markku Uhari

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi Sauli Niinistön käskyn itsenäisyyspäivänä.

Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut itsenäisyyspäivänä ylipäällikön päiväkäskyn.

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi käskyn Suomen itsenäisyyden satavuotispäivänä. Ohessa on teksti kokonaisuudessaan.

 

"Saamme mitä ylpeimpinä juhlia tänään sata vuotta täyttävää itsenäistä Suomea. Suomen tarinaan sisältyy niin arkista aherrusta, suuria menestyksen hetkiä kuin ankarimpia koettelemusten kausiakin.

Sodissa koko yhteiskuntamme, niin rintamalla palvelleet, heidän toimiaan tukeneet kuin kotirintamakin, ponnisti yhdessä voimansa äärimmilleen taistellessaan vapaan Suomen puolesta. Osoitimme, että henki on miekkaa vahvempi.

Raskaiden sotavuosien jälkeen tykit vaihtuivat auroiksi veteraanisukupolven jälleenrakentaessa yhteiskuntaamme sisulla ja sydämellä.

Heidän uhrauksiensa ansiosta kansakuntamme kykeni säilyttämään itsenäisyytemme ja mahdollisuuden keskittyä hyvinvointimme edistämiseen normaalioloissa. Me sodanjälkeiset ikäpolvet tunnemme veteraanisukupolvea kohtaan suurta kiitollisuutta ja arvostusta.

Sotien myrskyistä on kulunut jo lähes ihmiselämän verran aikaa. Emme kuitenkaan koskaan saa unohtaa näitä kansamme kohtalonhetkiä. Ne muistuttavat meitä siitä, kuinka kalliilla hinnalla isänmaamme itsenäisyys on lunastettu.

Itsenäisyys on paitsi lahja, niin myös tehtävä. Pitämällä Suomi ja suomalaiset hyvinvoivina ja maamme turvallisena elää, varmistamme kyvyn tehdä valintoja omista lähtökohdistamme jatkossakin.

Näin osoitamme myös kunnioituksemme aikaisempien sukupolvien työtä ja uhrauksia kohtaan.

Voimme katsoa isänmaamme huomiseen luottavaisin mielin. Saamme elää tänään maailman turvallisimmassa maassa, jossa ihmisten hyvinvointi ja yhdenvertaisuus ovat korkealla tasolla.

Halumme puolustaa maatamme on niin ikään vahva. Perustan maanpuolustustahdollemme luo yleinen asevelvollisuus, joka on puolustuksemme kulmakivi.

Suomi on paras maa suomalaisille ja puolustamisen arvoinen tänään ja huomenna. Kohottakaamme kolminkertainen eläköön-huuto satavuotiaalle Suomelle - Eläköön! Eläköön! Eläköön!!"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Suomea ei vallata aseilla ja voimalla, mutta sisältäpäin tehdään uskomattomia päätöksiä. Mitä päätöksiä, semmoista paapomista ettei verorahat riitä mitenkään ja moni verorahoja ei halua tehdäkään. Presidentillä oli hyvä puhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annan presidentti Sauli Niinistölle täyden tunnustuksen valtiomies mäisestä puheestaan. Se oli nappisuoritus ja lähes vailla
vertaansa. Kuka todellisuudessa uskoisikaan, että pieni nuppineulan kokoinen valtio suomi olisi pystynyt ilman vastapuolen joustoa ja armahdusta saaman leipäkannikankaan vertaa itsenäisyyttä? Niin suuresta maasta, kuin itäinen naapurimme oli ja on sentään kysymys.

Jos tätä toteamusta vastaan joku kuitenkin toisin ajattele elää hän täydellisessä haavemaailmassa. Mutta naapurimme näki mahdollisuuden toimia rauhanomaisesti vieri vierin ja rinta rinnan. JA ANTOI SUOMELLE MAHDOLLISUUDEN! Sillä suomi oli voimiensa ja uupumuksensa rajamailla hoippuvassa tilassa. Ja vaihtoehtoja oli TASAN KAKSI! Joko saksa miehittää suomen tarkoitusperiensä vuoksi TAI! Neuvostoliitto ottaa suomen osaksi itseään.

Uskon näistä kahdesta vaihtoehdosta on johtajien kaanssa käyty rakentavia keskusteluita suomen ja Neuvostoliiton tahoilta. Ja loppu tulos ja ratkaisu konsensusmainen sopiminen oli paras vaihtoehto. Se takasi sotakorvauksien takaisin maksuna suomen kehityksen. Niin laivan rakentajina sekä junien rakentajina siis metalliteollisuus se nousi täyteen kukoistukseensa. Jonka tuoton hedelmiä vielä tänäkin päivänä jossakin määrin saamme nauttia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ja suomalaisten sekä itsenäisyyden suurin uhka on nykyhallitus. Hallitus kohta aloittaa joko loppuvuodesta tai heti alkavan vuoden alusta kansalaisten ohjelman, jolla kuilu rikkaiden ja köyhien välillä vain kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ei ole varsinaisesti uhka vaan uhkana on suomalainen sosiaaliyhteiskunta jossa ei enää riitä mitkään verotulot kattamaan julkisia menoja. Suurimpana uhkana on koulutuksen ja terveydenhoidon romahtaminen. Esimerkki tästä on Oulun terveydenhoidon tila jossa pidetään kuukausien hoitojonoja kun ei ole rahaa hoitaa ihmisten sairauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonot johtuu tehottomuudesta saada lääkärit tekemään tehokkaasti töitä. Rahaa tulee palavereista ja muustakin, mikä ei ole oleellista. Lisäksi tehdään mahdottomasti tuplatöitä eli kk-palkka yhdessä talossa ja lisät otetaan yksityiseltä. Myös kliininen osaaminen puuttuu tai järjestelmässä on menty konsultaatioihin, jotka vie erikoislääkäreiltä työaikaa jonnin joutavaan. Tk-lääkärit ei uskalla ottaa vastuuta , vaan kysyvät pienestäkin heti isosta sairaalasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Saulin sanat kunnallisia ja kauniita ajatuksia. Tämä kansa on todella syntynyt ja jalostunut vaikeitten koettelemuksien kautta yhtenäiseksi. Mutta nyt kun Suomi 100v juhlii , niin kansakunta on repeytynyt pahoin eriarvoisIin kerroksiin, poliittinen kenttä on ajoittain kykenemätön toimimaan hallitusti kansakuntam me hyväksi. Köyhyys ja epätoivo on lisääntynyt. Vanhukset ja nuoret ovat jäämässä monelta osin yhteiskunnan ulkopuolelle. Kauniit lauseet ja ajatukset jäävät juhlapuheitten koristeeksi ja hukkuvat maljojen kilistelyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiitos saksa avusta ja materiaalista minkä avulla säilytimme itsenäisyyden vaikka sodan hävisimme ja teitä vielä selkään ammuimme, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Niinistö itse on uurastanut köyhien ja heikkojen puolesta- päinvastoin ei ole suutansa avannut. Presidentin sanalla olisi voimaa. Tuleva presidentti Väyrynen on aivan eri luokkaa. Hänet valitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mitähän ihmettä Väyrynen on kenenkään muun puolesta tehnyt kuin itsensä, kysyn vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäisyyspäivän jutuista ja muistelusta saa sen kuvan, että Suomi itsenäistyi talvisodan jälkeen.
Harvassa on tarinat, jotka alkavat vuodesta 1917.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien Suomalaisten selkäytimeen, pitäisi olla kirjoitettu, kunnioita itseäsi, maatasi ja puutu epäkohtiin rakentavasti, mutta tiukasti, oikaise vääryys, missä sitä huomaatkin, niin olemme kaiken ansainneet, mitä saavutamme elämässä. Kiitos jumalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole minun presidentti. Paljonko Sauli tänään Sipilä junaili veronmaksajien rahoja terrafameen? Taisit Sauli omistaa satoja osakkeita sieltä? Ja eikös Juhan lapset tee bisnestä sielä? Ei Suomessa ole korruptiota eihän Sauli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miehet ja naiset jotka uhrautuivat Suomen itsenäisyyden eteen ovat maan povessa ja ne jotka ei ole sinne vielä joutuneet niin niille kerjätään joka vuosi kansalta avustusta että voisivat nämä vielä hengissä olevat voivat elää ihmismäistä elämää josta ei Suomen valtio osaa tai ei viitsi ottaa muuta kuin kunnian heidän saavutuksistaan.Kansa/omaiset huolehtii sotainvalideista ja veteraanijärjestöt myös mutta valtion johto senkun vain juhlii linnassaan.Itsenäisyydestämme on enää jäljellä vain lippu ja sen vieressä EU:n lippu joka ilmaisee kuka on isäntä maassamme jolle Suomen kansa maksaa kymmenykset kansantulostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei erikseen kerätä rahaa, kyllä se voidaan verotuksestakin ottaa. Jokatapauksessa maksumiehenä on kansalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiivis, hyvin jäsennelty teksti. Sisältö täyttä asiaa. Ihmettelen niitä, jotka purnaavat, kun voisivat sen sijaan vaihtaa maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli aika jolloin kokoomus oli isänmaallinen-puolue.

Stubin ja Kataisen kaltaiset uus kokoomuslaiset kumartavat Brysseliin ja myyvät isänmaan pilkkahintaan.

Toivoisin edes presidentin olevan vastavoima tällä kehitykselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image