Kotimaa

Presidentti Niinistö Aamulehdelle: HS:n tiedustelu-uutisessa oli "ikään kuin mässäilty" salaisiksi luo­ki­tel­luil­la tiedoilla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo, että tiedustelulait pystytään säätämään hyvin suojaaviksi. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 21.12.2017 8:33 | Päivitetty 21.12.2017 9:03
STT, Kaleva

Presidentti Sauli Niinistö soitti Puolustusvoimien komentajalle Jarmo Lindbergille heti luettuaan Helsingin Sanomien lauantaisen artikkelin Viestikoekeskuksesta. Asiasta kertoo Aamulehti.

Helsingin Sanomien uutinen Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta perustuu osin salaisiin asiakirjoihin. Niinistö sanoo Aamulehden uutisessa, että erittäin salaisiksi luokitelluilla tiedoilla oli "ikään kuin mässäilty".

– Aamulla näin, että siinä (jutussa) oli huomattava määrä punaisia leimoja ja oli ikään kuin mässäilty niillä, Niinistö sanoo Aamulehdelle.

Presidentti Niinistö kertoi lauantaina, että Helsingin Sanomien artikkeliin liittyvästä tietovuodosta aloitetaan rikostutkinta. Niinistö kertoo Aamulehdelle, että tieto tutkinnasta perustui komentaja Lindbergin kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun.

– Puhuimme hyvin tarkkaan komentajan kanssa, että siitä (vuotamisesta) on jätetty rikosilmoitus.

Keskusrikospoliisin mukaan tutkinnassa epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuskin HS:n jutussa oli mitään uutta ulkovalloille. Tämänkin mässäilyn ainoa hyötyjä lienee Niinistön vaalikampanja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mässäily ole rikos. Turvallisuussalaisuuden paljastaminen sen sijaan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista on se vastakkain asettelu, jossa toimittajan lähdesuoja on voimakkaampi kuin maan turvallisuus.

Ja miksei sen toisen toimittajan kotiin ja työpaikalle tehty kiireellisesti kotietsintää. Miksi hänelle on annettu aikaa ja mahdollisuus hävittää todistusaineistoa.

Tuntuu, ettei ihan välttämättä halutakaan vuotajaa kiinni, koska kyseessä on varsin korkea-arvoinen henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhelimella kaupattiin tilattavaksi uutta HS:n maakunta versiota josta puuttui pääkaupunkialueen mainokset. Myyjää pyysin välittämään terveiset etten tilaa mitään HS:n lehtiä tietovuotojupakan vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu-u, aivan varmasti myyjä välittää terveisesti päätoimittajalle. Aivan samoin kuin naapurin Reinon terveiset siitä että hän kaipaisi enemmän hyviä uutisia ja vähemmän mainoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin tavallisen kansalaisten silmissä HS:n julkaisu on täysi ylilyönti ja mielestäni rikos meitä suomalaisia kohtaan. Mauton lahja 100 vuotiaalle Suomelle. Toinen ihmeteltävä asia on, että miksi istuva presidentti tulee jatkuvasti julkisuuteen asian kanssa? Hän on puolustusvoimien ylipäällikkö ja hänen alaisessa "työpaikassa" on tapahtunut rikos. Hänen tulisi jäävätä itsensä asianosaisena ja olla ottamatta mitään kantaa asiaan tai sekaantua siihen millään muotoa. Saa vaikutelma, että hän johdattelee tutkimusta haluaamansa suuntaan, mikä ei ole hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se mässäilyltä tosiaan vaikutti. Tuntui, että toimittajat kehuskeli sillä kuinka heillä on tällaista materiaalia käytössään. Sananvapautta pitää puolustaa mutta salaista materiaalia ei saisi levitellä. On perinjuurin kummallista miten toimittajat eivät tunnu näkevän metsää puilta. HS:n toimittajat ovat puolustelleet, että salaisen materiaalin käsiin saaminen on normaalia. Jotta sitä materiaalia saa pitää arvatenkin käyttää hyväksi tietoturvan heikointa lenkkiä eli ihmistä. Miten toimittajat kuvittelevat olevansa jotain muuta kuin heikkoja ihmisiä, jotka voivat samalla lailla sortua ja jotenkin päästää käsistään sen salaisen materiaalin ? Millä prosessilla siihen pystyvät hyvät toimittajat jos siihen eivät pysty ammattisotilaatkaan? Oikea väline ei ainakaan ole tietoturvavasara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka joku toisi muovikassillisen salaisia papereita ja sanoisi että julkaiskaapa nuo, niin jokaisen pitäisi ymmärtää ottaa paperit pois ja toimittaa ne sinne mistä ne oli saatukin. Eikä koskaan kertoa kenellekään papereiden sisällöstä. Jotain tällaista tulee heti mieleen siitä, miten pitäisi toimia näin yllättävässä tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän väyrynen ilmaannu kommentoimaan niin saa omansa samoihin lukuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö, höpö. Asiallinen juttu päteviltä toimittajilta joka ei milllään tavalla vaaranna Suomen turvallisuutta millään tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun olisi voinut ihan hyvin tehdä ilman salattuja asiakirjojakin. Niistä ei ilmennyt mitään tavallista kansaa kiinnostavaa tai keskustelua herättävää uutta tietoa. Sen sijaan naapurimaita kiinnostavaa tietoa sieltä kyllä löytyi, ihan kuunneltavia taajuusalueita myöten. Lisäksi tällaisten salaisuuksien paljastaminen kun ei ollut edes rikosepäilyjä tai muita väärinkäytöksiä, on todella arveluttavaa ja ei missään mielessä hyväksyttävää. Jos paljastuksella estettäisiin tai ilmiannettaisiin joku rikos tai väärinkäyttö, niin se olisi jo asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
33
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
27
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
19
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
15
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
11
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
8
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Olen aika kyllästynyt rassukoihin jotka aina valittaa. Nykyään se näyttää olevan jonkinlainen tapa, haluta saada huomiot... Lue lisää...
älkää aina valittako

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image