Kotimaa

Presidentti Koiviston hau­ta­muis­to­merk­ki pal­jas­tet­tiin: "Kartta osoittaa, että aina on tie tu­le­vai­suu­teen"

Rouva Tellervo Koivisto laski punaisen ruusun puolisonsa presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkille.
Kotimaa 25.11.2018 13:03 | Päivitetty 25.11.2018 14:40
Aki Taponen

Muistomerkki koostuu mustasta kivipaasista, jota halkovat kullatut uomat.

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin tänään Helsingin Hietaniemen hautausmaalla samana päivänä, jolloin hänen syntymästään tuli kuluneeksi 95 vuotta.

Muistomerkki koostuu mustasta suorakulmion muotoisesta kivipaasista, jota halkovat kullatut uomat. Kartta-nimisen teon on suunnitellut kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi puhuessaan hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa, että presidentti Mauno Koivisto jätti syvän ja pysyvän jäljen kansakuntamme historiaan.

– Hänen elämäntyöstään täydentyi kartta, joka vahvisti kansanvaltaista Suomea ja johdatti kohti uutta vuosituhatta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa.

Koiviston kartan keskeisiksi reiteiksi Niinistö nimesi eheyden, luottamuksen, oikeudentunnon, demokratian ja parlamentarismin. Ne ovat Niinistön mukaan suuntia, joihin meidän on jatkossakin hyvä kulkea.

Niinistö sanoi Kartan olevan paljon puhuva muistomerkki.

– Kartta osoittaa tien ja kuvaa maaston. Ilman sen tukea on reittiä vaikea suunnitella ja eksymisen riski kasvaa.

– Kartta antaa myös ymmärryksen mittasuhteista. Siitä, että olemme osa suurta kokonaisuutta, maailmanjärjestystä. Sen sääntöjen ja yhtenäisyyden eteen presidentti Koivisto teki väsymättömästi töitä, Niinistö sanoi.

Hän jatkoi, että Koiviston karttakaan ei johtanut linnuntietä, vaan matkalla on ollut kivisiä polkuja ja pahoja mutkia, muttei koskaan umpikujaa.

– Sanoma on meille selkeä: Aina on tie tulevaisuuteen.

Inhimillinen ja tyylikäs

Valtioneuvoston puheen pitänyt ulkoministeri Timo Soini (sin.)kertasi, että palkintolautakunta kuvasi presidentti Koiviston hautamuistomerkkiä inhimilliseksi ja tyylikkääksi.

– Inhimillisyys ja tyylikkyys sopivat kuvaamaan myös Koivistoa ihmisenä ja koko hänen elämäntyötään, Soini sanoi.

Rouva Tellervo Koivisto, Assi Koivisto-Allonen ja Heikki Allonen presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa.

Hietaniemen hautausmaan muistomerkit ovat Soinin mukaan symboleita erilaisista aikakausista ja niiden päättymisestä.

– Niiden äärellä voi tarkastella paitsi kansakunnan historiaa myös omaa paikkaansa suhteessa historiaan ja nykyhetkeen.

Taitelija Perttu Saksan teosta Soini kuvaili arvokkaaksi ja helposti lähestyttäväksi, jossa ei ole ylimääräisiä koristuksia.

– Tältäkin osin se kuvaa hyvin Koiviston henkilöä ja elämäntyötä sekä lujaa uskoa.

Kuvio avoin tulkinnoille

Hautamuistomerkin suunnitellut Perttu Saksa halusi työssään noudattaa Hietaniemen hautausmaan estetiikka ja perinteitä. Suorakulmion muotoinen musta hautakivi on 2,5 metriä leveä.

Vaikka teokselle nimen antanut kuvio voi olla kartta, josta löytyy jokia ja järvi tai polkujen verkosto, kuvio ei Saksan mukaan esitä mitään.

– Se on tulkinnoille avoin, katsojalleen henkilökohtaisia merkityksiä ja muistikuvia heijastava.

Lähtökohtana teokselle oli Saksan varhainen lapsuuden muisto. Hän selaili lehteä, jossa oli artikkeli Koivistosta halkaisemassa lenkkipolkunsa varrella ollutta suurta kiveä.

Koivisto porasi kiveen reikiä, jotta niihin valuva vesi jäätyisi talvella ja jäätyessään halkaisisi kiven.

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin Hietaniemen Hautausmaalla Helsingissä. Komean teoksen on suunnitellut Perttu Saksa.

Muistossa oli Saksan mukaan jotakin hyvin symbolista: Hitaasti ja rauhallisesti vaikka läpi kiven.

Nyt Saksa katsoo Koivistoa erilaisesta perspektiivistä kuin lapsena.

Koiviston virkakauden keskeisin saavutus oli Suomen kuljettaminen osaksi eurooppalaista yhteisöä. Saksa on halunnut heijastella tätä matkaa, luoda karttaa muistille kuljettavaksi.

– Koiviston aikana Berliinin muuri murtui ja Neuvostoliitto hajosi. Hänen aikanaan Suomi näki taloudellisen nousun ja tyrmäävän laman.

– Lopulta vastakohdat ja vaikeudet käännettiin voitoksi, mutta ne jättivät myös jälkensä meihin. Nämä uurteet ja halkeamat piirtävät meitä osana Eurooppaa yhä Koiviston aikakauden jälkeen, Saksa toteaa.

Mauno Henrik Koivisto (1923-2017) toimi tasavallan presidenttinä vuosina 1982-1994. Hänen valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta 2017.

Korjattu kello 13.40 Koiviston syntymävuosi sekä kello 14.40 ja 15.24 Assi Koivisto-Allosen sukunimi.

Eduskunnan puolesta kukat laskivat puhemies Paula Risikko ja Varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Tuula Haatainen.

Hautamuistomerkki Kartta

Hautamuistomerkin materiaalina on Varpaisjärveltä louhittu musta diabaasi, ja se painaa 9 000 kiloa.

Muistomerkki on kaksi ja puoli metriä leveä, 160 cm syvä ja 75 cm korkea.

Sivuseinät ja tausta koostuvat rikkoutuneista kivipinnoista, jotka on louhittu käsin lekalla työstämällä.

Etuseinä ja kultaisia halkeamia sisältävä kansiosa on hiottu kiiltäväksi.

Kiven kiiltävillä pinnoilla olevien halkeamien pohjamuodot ovat leveimmillään kaksi kämmentä leveitä ja kapeimmillaan pikkusormen levyisiä. Ne vaihtelevat tyynymäisistä laajemmista tasaiseksi hiotuista pinnoista kapeisiin ja karkeapohjaisiin uriin.

Koiviston nimi ja vuosiluvut on kirjattu kiven etuseinään pronssikirjaimilla.

Kiveä ovat olleet työstämässä Loimaan Kivi Oy ja Kultaus Snellman Oy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jokaisella on mielikuva Suomen tasavallan presidenteistä heidän tekojensa ja toimintansa vuoksi.Minun mielestäni muistomerkki on hieno maamme toiseksi huonoimmalle presidentille...juuri niiden tekojen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteilija on onnistunut työssään ja valintaraati on löytänyt valtiomiehen arvolle sopivan, hyvin tyylikkään ja kursailemattoman muistomerkin.

Ei tarvitse sanoa, kerrankin, koska muitakin tyylikkäitä muistomerkkjä on suomalaisten merkkihenkilöiden kunniaksi asetettu.

Hyvä Suomi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämäkin kommentit osoittavat taas, miten suurin osa tänne kirjoittelevista on joko läpensä epäluuloisia tai katkeria ihmisiä, jotka yrittävät aina löytää kaikista asioista sen negatiivisen puolen. Muutama trollikin aina aktivoitu, kun on kyse suomen ulkopoliittisesta johdosta. Suomella on ollut onni saada kuhunkin aikaan sopiva presidentti jotka varmasti ja aidosti yrittävät ajatella suomalaisten parasta. Kaikille se ei vain koskaan riitä. Mitä tähän muistomerkkiin tulee, niin minusta se kuvaa hyvin Koiviston elämää ja sen monimuotoisuutta. Mikään näköispatsas ei olisi ollut hänelle mieleen. Hyvää tulevaa itsenäisyyspäivää kaikille tasapuolisesti. Voihan sitä toki viettää myös katkeruuden keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin ne sielä pääkaupungissa vaan muistaa ja kunnioittaa päämiehiämme, mutta täällä junttikaupungissa muuta osata kuin haukkua.
Hävetkää jos osaatte, vaikka tuskin oululainen edes sitä osaa.
Kyllä saa taas hävetä silmät päästä oululaisten typeryyttä tälläkin saitilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri kunnia kaikille tuhansille pienyrittäjille jotka päätyivät itsemurhaan Koiviston
rahapolitiikan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvostan Koivistoa sotaveteraanina, en niinkään tasavallan presidenttinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kartta Euroopasta hänen elinaikanaan, kartta Afrikasta hänen aikanaan, kartta Karjalan kannakselta hänen nuoruudestaan...
("Pienten kansojen olemassa olo on suurten mielivaltaa"; Paasikivi.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kultaa muistot vai kultaako? Tämä(kin) presidentti ajoi muiden kuin suomalaisten asiaa. Ohi suomalaisten meni pankkien ja yritysten etu. Surullista, mutta totta. Pahinta, että maan johdossa tästä on tullut maan tapa. Ei nykyistäkään presidenttiä kiinnosta suomalaisten hyvinvointi kuin juhlapuheissa. Päätöksiä tehtäessä ajetaan globalismia ja suuryritysten etuja, suomen kansalaisten jäädessä maksumiehen rooliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetettiinpa aikoinaan eräs tutkintakin, siinä vaiheessa, kun Koiviston varpaat alkoivat kastua. Eli se siitä rehellisyydestä ja vastuuntunnosta ja vastuunkannosta. Samanlaisia ne ovat kaikki, poliitiikot.
Ja vapautti ensi töikseen nelosmurhaajan, joka sittemmin syyllistyi uudelleen henkirikokseen. Kertoo osaltaan sekin siitä arvostuksesta, mitä Koivisto tunsi oikeusjärjestelmää ja viranomaisia kohtaan.
Ja vielä tuolle hommattiin kymmenien ellei jopa satojen tuhansien eurojen arvoinen kivipaasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image