Kotimaa

Presidentti Koiviston hau­ta­muis­to­merk­ki pal­jas­tet­tiin: "Kartta osoittaa, että aina on tie tu­le­vai­suu­teen"

Rouva Tellervo Koivisto laski punaisen ruusun puolisonsa presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkille.
Kotimaa 25.11.2018 13:03 | Päivitetty 25.11.2018 14:40
Aki Taponen

Muistomerkki koostuu mustasta kivipaasista, jota halkovat kullatut uomat.

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin tänään Helsingin Hietaniemen hautausmaalla samana päivänä, jolloin hänen syntymästään tuli kuluneeksi 95 vuotta.

Muistomerkki koostuu mustasta suorakulmion muotoisesta kivipaasista, jota halkovat kullatut uomat. Kartta-nimisen teon on suunnitellut kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi puhuessaan hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa, että presidentti Mauno Koivisto jätti syvän ja pysyvän jäljen kansakuntamme historiaan.

– Hänen elämäntyöstään täydentyi kartta, joka vahvisti kansanvaltaista Suomea ja johdatti kohti uutta vuosituhatta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa.

Koiviston kartan keskeisiksi reiteiksi Niinistö nimesi eheyden, luottamuksen, oikeudentunnon, demokratian ja parlamentarismin. Ne ovat Niinistön mukaan suuntia, joihin meidän on jatkossakin hyvä kulkea.

Niinistö sanoi Kartan olevan paljon puhuva muistomerkki.

– Kartta osoittaa tien ja kuvaa maaston. Ilman sen tukea on reittiä vaikea suunnitella ja eksymisen riski kasvaa.

– Kartta antaa myös ymmärryksen mittasuhteista. Siitä, että olemme osa suurta kokonaisuutta, maailmanjärjestystä. Sen sääntöjen ja yhtenäisyyden eteen presidentti Koivisto teki väsymättömästi töitä, Niinistö sanoi.

Hän jatkoi, että Koiviston karttakaan ei johtanut linnuntietä, vaan matkalla on ollut kivisiä polkuja ja pahoja mutkia, muttei koskaan umpikujaa.

– Sanoma on meille selkeä: Aina on tie tulevaisuuteen.

Inhimillinen ja tyylikäs

Valtioneuvoston puheen pitänyt ulkoministeri Timo Soini (sin.)kertasi, että palkintolautakunta kuvasi presidentti Koiviston hautamuistomerkkiä inhimilliseksi ja tyylikkääksi.

– Inhimillisyys ja tyylikkyys sopivat kuvaamaan myös Koivistoa ihmisenä ja koko hänen elämäntyötään, Soini sanoi.

Rouva Tellervo Koivisto, Assi Koivisto-Allonen ja Heikki Allonen presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa.

Hietaniemen hautausmaan muistomerkit ovat Soinin mukaan symboleita erilaisista aikakausista ja niiden päättymisestä.

– Niiden äärellä voi tarkastella paitsi kansakunnan historiaa myös omaa paikkaansa suhteessa historiaan ja nykyhetkeen.

Taitelija Perttu Saksan teosta Soini kuvaili arvokkaaksi ja helposti lähestyttäväksi, jossa ei ole ylimääräisiä koristuksia.

– Tältäkin osin se kuvaa hyvin Koiviston henkilöä ja elämäntyötä sekä lujaa uskoa.

Kuvio avoin tulkinnoille

Hautamuistomerkin suunnitellut Perttu Saksa halusi työssään noudattaa Hietaniemen hautausmaan estetiikka ja perinteitä. Suorakulmion muotoinen musta hautakivi on 2,5 metriä leveä.

Vaikka teokselle nimen antanut kuvio voi olla kartta, josta löytyy jokia ja järvi tai polkujen verkosto, kuvio ei Saksan mukaan esitä mitään.

– Se on tulkinnoille avoin, katsojalleen henkilökohtaisia merkityksiä ja muistikuvia heijastava.

Lähtökohtana teokselle oli Saksan varhainen lapsuuden muisto. Hän selaili lehteä, jossa oli artikkeli Koivistosta halkaisemassa lenkkipolkunsa varrella ollutta suurta kiveä.

Koivisto porasi kiveen reikiä, jotta niihin valuva vesi jäätyisi talvella ja jäätyessään halkaisisi kiven.

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin Hietaniemen Hautausmaalla Helsingissä. Komean teoksen on suunnitellut Perttu Saksa.

Muistossa oli Saksan mukaan jotakin hyvin symbolista: Hitaasti ja rauhallisesti vaikka läpi kiven.

Nyt Saksa katsoo Koivistoa erilaisesta perspektiivistä kuin lapsena.

Koiviston virkakauden keskeisin saavutus oli Suomen kuljettaminen osaksi eurooppalaista yhteisöä. Saksa on halunnut heijastella tätä matkaa, luoda karttaa muistille kuljettavaksi.

– Koiviston aikana Berliinin muuri murtui ja Neuvostoliitto hajosi. Hänen aikanaan Suomi näki taloudellisen nousun ja tyrmäävän laman.

– Lopulta vastakohdat ja vaikeudet käännettiin voitoksi, mutta ne jättivät myös jälkensä meihin. Nämä uurteet ja halkeamat piirtävät meitä osana Eurooppaa yhä Koiviston aikakauden jälkeen, Saksa toteaa.

Mauno Henrik Koivisto (1923-2017) toimi tasavallan presidenttinä vuosina 1982-1994. Hänen valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta 2017.

Korjattu kello 13.40 Koiviston syntymävuosi sekä kello 14.40 ja 15.24 Assi Koivisto-Allosen sukunimi.

Eduskunnan puolesta kukat laskivat puhemies Paula Risikko ja Varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Tuula Haatainen.

Hautamuistomerkki Kartta

Hautamuistomerkin materiaalina on Varpaisjärveltä louhittu musta diabaasi, ja se painaa 9 000 kiloa.

Muistomerkki on kaksi ja puoli metriä leveä, 160 cm syvä ja 75 cm korkea.

Sivuseinät ja tausta koostuvat rikkoutuneista kivipinnoista, jotka on louhittu käsin lekalla työstämällä.

Etuseinä ja kultaisia halkeamia sisältävä kansiosa on hiottu kiiltäväksi.

Kiven kiiltävillä pinnoilla olevien halkeamien pohjamuodot ovat leveimmillään kaksi kämmentä leveitä ja kapeimmillaan pikkusormen levyisiä. Ne vaihtelevat tyynymäisistä laajemmista tasaiseksi hiotuista pinnoista kapeisiin ja karkeapohjaisiin uriin.

Koiviston nimi ja vuosiluvut on kirjattu kiven etuseinään pronssikirjaimilla.

Kiveä ovat olleet työstämässä Loimaan Kivi Oy ja Kultaus Snellman Oy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jokaisella on mielikuva Suomen tasavallan presidenteistä heidän tekojensa ja toimintansa vuoksi.Minun mielestäni muistomerkki on hieno maamme toiseksi huonoimmalle presidentille...juuri niiden tekojen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteilija on onnistunut työssään ja valintaraati on löytänyt valtiomiehen arvolle sopivan, hyvin tyylikkään ja kursailemattoman muistomerkin.

Ei tarvitse sanoa, kerrankin, koska muitakin tyylikkäitä muistomerkkjä on suomalaisten merkkihenkilöiden kunniaksi asetettu.

Hyvä Suomi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämäkin kommentit osoittavat taas, miten suurin osa tänne kirjoittelevista on joko läpensä epäluuloisia tai katkeria ihmisiä, jotka yrittävät aina löytää kaikista asioista sen negatiivisen puolen. Muutama trollikin aina aktivoitu, kun on kyse suomen ulkopoliittisesta johdosta. Suomella on ollut onni saada kuhunkin aikaan sopiva presidentti jotka varmasti ja aidosti yrittävät ajatella suomalaisten parasta. Kaikille se ei vain koskaan riitä. Mitä tähän muistomerkkiin tulee, niin minusta se kuvaa hyvin Koiviston elämää ja sen monimuotoisuutta. Mikään näköispatsas ei olisi ollut hänelle mieleen. Hyvää tulevaa itsenäisyyspäivää kaikille tasapuolisesti. Voihan sitä toki viettää myös katkeruuden keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin ne sielä pääkaupungissa vaan muistaa ja kunnioittaa päämiehiämme, mutta täällä junttikaupungissa muuta osata kuin haukkua.
Hävetkää jos osaatte, vaikka tuskin oululainen edes sitä osaa.
Kyllä saa taas hävetä silmät päästä oululaisten typeryyttä tälläkin saitilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri kunnia kaikille tuhansille pienyrittäjille jotka päätyivät itsemurhaan Koiviston
rahapolitiikan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvostan Koivistoa sotaveteraanina, en niinkään tasavallan presidenttinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kartta Euroopasta hänen elinaikanaan, kartta Afrikasta hänen aikanaan, kartta Karjalan kannakselta hänen nuoruudestaan...
("Pienten kansojen olemassa olo on suurten mielivaltaa"; Paasikivi.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kultaa muistot vai kultaako? Tämä(kin) presidentti ajoi muiden kuin suomalaisten asiaa. Ohi suomalaisten meni pankkien ja yritysten etu. Surullista, mutta totta. Pahinta, että maan johdossa tästä on tullut maan tapa. Ei nykyistäkään presidenttiä kiinnosta suomalaisten hyvinvointi kuin juhlapuheissa. Päätöksiä tehtäessä ajetaan globalismia ja suuryritysten etuja, suomen kansalaisten jäädessä maksumiehen rooliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetettiinpa aikoinaan eräs tutkintakin, siinä vaiheessa, kun Koiviston varpaat alkoivat kastua. Eli se siitä rehellisyydestä ja vastuuntunnosta ja vastuunkannosta. Samanlaisia ne ovat kaikki, poliitiikot.
Ja vapautti ensi töikseen nelosmurhaajan, joka sittemmin syyllistyi uudelleen henkirikokseen. Kertoo osaltaan sekin siitä arvostuksesta, mitä Koivisto tunsi oikeusjärjestelmää ja viranomaisia kohtaan.
Ja vielä tuolle hommattiin kymmenien ellei jopa satojen tuhansien eurojen arvoinen kivipaasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

77
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image