Kotimaa

Presidentti Halonen peräsi Ylellä ratkaisua al-Holin naisten ja lasten tilanteeseen – "Vähän ihmettelen, että mikä siinä nyt voi olla niin kauhean hankalaa"

Presidentti Tarja Halosella riittää sympatiaa Pekka Haavistoa kohtaan al-Holin leirin kysymyksissä. "Kyllä päätöksiä pitää voida valmistella", Halonen sanoo. Arkistokuva. KUVA: MEERI UTTI
Kotimaa 18.1.2020 17:14
STT

Presidentti Tarja Halonen on Yleisradion Ykkösaamun haastattelussa asettunut tukemaan ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) kiistassa al-Holin suomalaisten kohtelusta.

Halonen vertasi Haaviston vääntöä ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kanssa tilanteeseen, kun hän itse ulkoministerinä teetti selvityksiä jalkaväkimiinakiellosta, jonka Suomi saattoi kovan väännön jälkeen voimaan vuonna 2012.

– Silloinkin oli diplomaatteja, joilla oli hyvin voimakas käsitys siitä, mikä on oikein ja mitä pitää tehdä. Siinä sitten vähän myöhästyttiin, Halonen sanoi.

Halosen mukaan hän tekisi edelleen saman päätöksen asiassa ja olisi vielä tiukempi, luottaen omiin tietolähteisiin siitä, että sopimus on tulossa. Suomi olisi voinut saada paremmat sopimusehdot, hän arvioi.

– Sympatia Pekka Haavistolle. Kyllä päätöksiä pitää voida valmistella. Jos ei virkamiehet sitoudu valmistelemaan päätöksiä kunnolla, voi tulla huonoja päätöksiä, Halonen sanoi.

Halonen huomautti, että jos ministeri ei voi valmistuttaa päätöksiä virkamiesten vastahangan takia, käy lopulta niin, että virkamiehet päättävät poliittisesta linjasta, eivätkä ministerit, jotka ovat toiminnastaan vastuussa eduskunnalle.

Jälkikäteinen laillisuusvalvonta on oikeuskanslerin vastuulla, Halonen totesi. Halonen pohti, onko Haaviston toiminnasta aloitettu tutkinta yritys kampittaa tämän presidenttivaalikampanjaa.

– Osa minun ystävistäni kyseli sitä, että tälläkö Haaviston seuraavaa presidenttivaalikampanjaa koetetaan kammeta, Halonen sanoi.

YK puoltaa leirien tyhjentämistä vierasmaalaisista

Al-Holin leirin suomalaisista Halonen totesi, että Suomea sitovat lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset. Hän vetosi YK:n tutkimuskomission tuoreeseen kannanottoon, että vierasmaalaiset pitäisi palauttaa leireiltä kotimaihinsa. Ihmisten säilöminen leireillä kurjissa oloissa ei ole hyvä ratkaisu. Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen, ja mahdolliset turvatoimet voidaan sovittaa oikeusvaltion pelisääntöihin.

– Vähän ihmettelen, että mikä siinä nyt voi olla niin kauhean hankalaa.

Isis-vaimojen mahdollisia rikoksia tulee tutkia olemassa olevan lainsäädännön ja sopimusten mukaan. Mahdolliset tiukennukset terrorismilainsäädäntöön eivät vaikuta asiaan, koska lakeja ei voi tehdä taannehtivasti.

– Naimisissa oleminen ei ole vielä rikos, Halonen huomautti.

Suomessa on Halosen mukaan kyllä opittu ymmärtämään perustuslain ja kansainvälisiä sopimusten suomia ihmisoikeuksia hyvin, kun ne koskevat itseä.

– On ollut hitaampaa oppimista, että se koskee myös naapuria.

Halonen muistutti, että sekä kansallinen lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset on tehty nimenomaan sellaisia tilanteita varten, jossa syntyy odottamattomia ja vaikeita tilanteita. Silloinkin on pidettävä minimeistä kiinni.

Putin ei halua luopua vallasta

Venäjän tilanteesta Halonen totesi, että presidentti Vladimir Putinin poliittista uraa ovat alusta asti leimanneet odottamattomat käänteet.

– Hän on itse varsin ... luova, sen suhteen, että miten hän näkee omat mahdollisuutensa. Hän on osannut tämän pelin. Kun hän siirtyi pääministeriksi, hän halusi pysyä valtakeskiössä mutta ei rikkoa perustuslakia.

Halonen arvioi Putinin keskittyneen oman tulevaisuutensa varmistamiseen.

– Kun on paljon valtaa, voi olla vaikea nähdä, että sitä päätösvaltaa voisi olla muuallakin ja muutkin siinä pärjäisivät.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Hakiko Suomi Thaimaassa kuolleen Suomalaisen Suomeen? Suomen kansalainen pääsi kalliiseen sairaalahoitoon yksityisten keräämillä rahoilla, liian myöhään. Suomelta ei paluulentoa hoitoon järjestynyt. Ei ollut terroristisessa kalifaatissa, vaan ihan laillisesti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Tarjakaan ymmärrä, että nyt tarvittaisiin kokonaisratkaisua, joka koskee kaikkia leirillä olevia. Inhimillisintä olisi, jos kaikille leirillä olijoille järjestettäisiin siedettävät olo siellä missä nyt ovat. Muuten tässä käy niin, että suomalaiset ja muut länsimaalaiset pääsevät "erityishoitoon", kun taas lähialueen oma hairahtunut väki jää todennäköisesti kärsimään hyvinkin pitkäksi aikaa. Suomalaiset ja muut länsimaalaiset eivät ole sen parempia ihmisiä kuin syyrialaisetkaan ja sen vuoksi tässä tilanteessa heitä ei tule kohdella eriarvoisesti. Olen käsittänyt, että myös Tarja on eriarvoistamista vastaan, vai olenko väärässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Tarja Halonen on järjen ääni tässä alholiongelmaisten maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän tällaisia halosia vielä haastatellaan? Aika on ajanut jo monta kertaa ohi. Ylen rahojen väärinkäyttöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Kokoomus ja Persut teki viime vaalikaudella kun olisi pitänyt hoitaa tämä asia? Isis-vaimojen mahdollisia rikoksia tulee tutkia olemassa olevan lainsäädännön ja sopimusten mukaan, iukennukset terrorismilainsäädäntöön eivät vaikuta asiaan, koska lakeja ei voi tehdä taannehtivasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tässä on hoitamista? Rikokset tuomiolle siellä missä rikokset on tehty. Ei rikollisiin tekoihin syyllistyneet (tuskin yhtään) palatkoot omatoimisesti, valtiolla ei pienintäkään velvoitetta auttaa aktiivisesti kotiinpaluussa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa minun ystävistäni kyseli sitä, että tälläkö Haaviston seuraavaa presidenttivaalikampanjaa koetetaan kammeta, Halonen sanoi.
Hienoa kun Halonenkin muistuttaa asiasta, nämä Haaviston toimet on syytä pitää mielessä ja muistissa presidentinvaaleissa, mikäli Haavisto ehdolle asettuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen alusta asti ihmetellyt miksi Isis-miehistä ei puhuta mitään. Onko ne kaikki kuolleet vai ? Ihan samat oikeudet niillä pitäisi olla tulla Suomeen kuin naisillakin, jos ovat vaarassa siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halonen huomauttaa: "Kyllä päätöksiä pitää voida valmistella. Jos ei virkamiehet sitoudu valmistelemaan päätöksiä kunnolla, voi tulla huonoja päätöksiä." Halonen huomautti myös, "että jos ministeri ei voi valmistuttaa päätöksiä virkamiesten vastahangan takia, käy lopulta niin, että virkamiehet päättävät poliittisesta linjasta, eivätkä ministerit, jotka ovat toiminnastaan vastuussa eduskunnalle." Erittäin valaisevaa.

Tuossa lienee syy miksi al-Holin suomalaisten asiaa koskevat ratkaisut eivät etene. Halosella on hyvät tiedot ministeriön käytännöistä, ja hän osaa arvioida missä tuossakin asiassa mennään. Haaviston toimien tutkimisessa on vaarana tehdä poliittisesti tarkoituksen mukainen väärä päätös, joka tukee opposition näkemyksiä. Sieltä vaatimukset ovat lähtöisin. Tähän on yleisön turha liittää jalkaväkimiinojen kieltämistä. Päätökset on tehty ja se siitä. Jalkaväkimiinoja kiellettiin muuallakin kuin Suomessa, siihen katsoen päätös oli oikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halosen valinta presidentiksi oli aikoinaan iso virhe ja näyttää siltä, että Halonen ratsastaa sillä virheellä vieläkin aina tilaisuuden tullen.
Haloselle on erittäin vaikea asia ymmärtää miksi suomalaiset eivät halua lisää uhkatekijöitä Suomeen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoisin näin.. Tarja on ainoa kunnon 'mies '. Hän uskaltaa kertoa mielipiteensä. Ei hae kannatusta jollain pakolaisten vastustamisesella yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halosen kannanotot ovat presidenttipelin.Tavoittena sossuressa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjassa syntyi hallituskriisi, kun yksi (1) ISIS-äiti palautettiin lapsineen. Miten lie Suomessa?

Keskusta ainakin on vastustanut ISIS-äitien palautusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotiinko valtion kustannuksella saksalaisten matkaan lähteneet naiset ja lapset takaisin Suomeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halonen avasi Pekka Haaviston presidenttipelin.
Pitkä tulee Pekan presidettipelistä.Ettei vain uuvu välille
SAK:n kyyti loppumetreillä tulee olemaan ratkaiseva

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image