Kotimaa

Pos­ti­työn­te­ki­jät lakkoon syyskuun alussa – pa­ket­ti­la­jit­te­li­joil­le "kil­pai­li­joi­den kanssa samantasoisia työehtoja", neuvottelut myös perinteisistä pos­ti­pal­ve­luis­ta

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen pahoittelee lakosta aiheutuvasta haitasta. Posti ei jätä työntekijöille muuta mahdollisuutta kuin taistella palkan ja muiden työehtojensa puolesta. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 29.8.2019 14:25
Tuukka Tuomasjukka

Posti perustelee päätöstään verkkokaupan kasvulla ja alan kovalla kilpailulla. PAU kertoo, että käsittelyn ja lajittelun lakosta rajataan ulkopuolelle asiakkaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittaa syyskuun alussa lakon. Kaikki käsittely- ja lajittelutehtävät kattava valtakunnallinen lakko kestää 2.–4. syyskuuta.

Työtaistelun taustalla on Postin päätös vaihtaa pakettilajittelutyöntekijöidensä työehtosopimusta marraskuussa. Päätös koskee 700 työntekijää.

PAU:n tiedotteen mukaan palkat alenevat keskimäärin 30 prosentilla, enintään puolikkaalla.

– Posti romuttaa pakettiliiketoimintansa, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Lännen Medialle.

Työtaistelussa työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina 1.9. klo 22 jälkeen. Asiakkaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset rajataan PAU:n mukaan lakon ulkopuolelle.

Posti korvaa ansiomenetystä kevääseen asti

Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto kuvailee tiedotteessa yrityksen päätöksen tekemistä ikäväksi.

– Kuluttajien ostotottumukset ovat muuttuneet voimakkaasti ja palveluilta odotetaan nopeutta, ketteryyttä ja kilpailukykyistä hintaa.

Postin mukaan sen on siirryttävä käyttämään "samantasoisia työehtoja kuin muut jakelualan toimijat", jotta se pärjää kilpailussa. Tiedotteen mukaan verkkokaupassa ja pakettijakelussa on useita ulkomaisia yrityksiä, ja kilpailua luonnehditaan kovaksi.

Työehtosopimuksen vaihtaminen toteutuu Postin sisäisellä järjestelyllä, jossa Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajitteluhenkilöstö siirtyy Posti Palvelut Oy:n piiriin marraskuun 1. päivästä alkaen. Yrityksessä on käytössä Teollisuusliiton työehtosopimus.

Postin mukaan henkilöstölle maksetaan siirtymäajan tukea. Mikäli työn laatu pysyy tavoitteen mukaisena, kokonaisansiotason kerrotaan säilyvän ennallaan vuoden 2020 loppuun asti.

PAU:n tiedotteessa kritisoidaan sitä, ettei tavoitetta erikseen määritellä.

Lisäksi työntekijä voi Postin mukaan jatkossa vaikuttaa kokonaisansionsa suuruuteen "oman työnsä tehokkuudella ja laadulla".

– Suunnitellut palkkiomallit palkitsevat laadusta ja asiakastyytyväisyydestä, ja sitä kautta mahdollistavat siirtyneille työntekijöille parhaimmillaan siirtoa edeltävää korvausta korkeamman korvauksen, Kuusisto sanoo tiedotteessa.

Myös perinteisten palveluiden kulut syyniin

Posti aloittaa neuvottelut myös perinteisistä postipalveluista syyskuussa. Neuvottelut käydään PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välillä. Tiedotteen mukaan Posti pyrkii löytämään "markkinaehtoisen työehtosopimus- ja kustannustason".

Posti perustelee päätöstä postipalvelun sääntöjen vapautumisella, jonka myötä sillä on omien sanojensa mukaan 16 kilpailijaa kirje- ja lehtijakelussa.

Postin mukaan muissa jakeluyhtiöissä noudatettavien työehtosopimusten kustannustaso on Postin noudattamaa PAU:n työehtosopimusta merkittävästi alhaisempi.

"Työehtoshoppailua" myös aiemmin

PAU:n mukaan Posti on teettänyt SOL:in kautta jakelun ja käsittelyn tehtäviä jo aiemmin kahdella eri työehtosopimuksella.

Ammattiyhdistys kertoo, että pääluottamusmiehet saivat elokuun lopussa viestiä, jonka mukaan satoja ihmisiä siirtyy halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU luonnehtii toimintaa työehtoshoppailuksi.

Postin mukaan yrityksessä on tällä hetkellä yhteensä 11 työehtosopimusta eri tehtäviin. Aiemmin varhaisjakelussa, kuljetuksessa ja varastotoiminnoissa on jo siirrytty työehtosopimuksiin jotka Postin mukaan ovat alalla yleisesti käytössä ja "soveltuvat parhaiten kyseisen työn tekemiseen".

Postin mukaan paketti- ja verkkokauppatoimintojen järjestely ei edellytä asiakkailta mitään toimenpiteitä, ja sillä ei kerrota olevan vaikutusta Postin nykyisiin palveluihin.

MAINOS

Kommentoi

Matalapalkka-alako on sopiva kohde palkkojen leikkaamiseen. Parempi olisi, jos osaamattoman johdon palkat olisi leikattu ensin. Toivottavasti kaikki postin työntekijät sanovat itsensä irti viimeistään nyt. Joku raja se on kyykyttämiselläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä postin työntekijät voivat tehdä palkanalennuksen jälkeen maksaakseen esim. asunto- ja autolainaa lainasopimuksen ehtojen mukaisesti? Palkkatulo ei riitä. Aikuiskoulutukseen ja sitä kautta alanvaihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista nähdä mitä vasemmistohallitus tekee valtion firman tällä lailla heikentäessä työntekijöiden oloja kaikella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltämättä mielenkiintoinen tilanne! Hylkäävätkö vasuripuolueet aatteensa vai laittavatko Postin kuriin? Lyön vetoa että hylkäävät aatteensa ja vaikenevat koko asiasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Postin hyväpalkkaiset hallituspaikat kelpaa vasemmistopoliitikoillekin. Palkkojen alennuksethan eivät taatusti koske Postin parhaiten tienaavaa osuutta, vaikka juuri firman johto on vastuussa putkan surkeasta tilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli ennen eritäin hyvä työpaikka. On tänään erittäin huono työpaikka. Uupumus nakertaa pikkuhiljaa kaikki työntekijät saikulle ja työkyvyttömyys eläkkeelle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi PAU hyökkää valtiollisen Postin kimppuun, mutta ei tee mitään, jotta ulkomaisten jakelijoiden työntekijöiden ehdot olisivat samat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityistäminen on jäänyt edellisen hallituksen jäljeltä, - 30 prosenttia leikataan palkkoja, varma lakko, saadaan syy ulkoistaa toiminnat, sääliksi käy tämä meno.
Toivottavasti valtioomistaja tulee väliin hallituksen avulla, töytyyhän työnantajien lopultakin asettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postintyöntekijä voi pimittää postin ja jakaa vaikka kuukauden lopussa kirjeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti oli ennen ylpeys koko maalle, nyt saa hävetä joka päivä ja kaikkia postia koskevia uutisia. Onko tämä tahallista vai onko johto oikeasti nuin epäpätevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras ois joukkoirtisanoutuminen. Se, että suunnilleen saman toimeentulon saa työttömänä, kertoo jotain palkasta. Tai sen puuttumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image