Kotimaa

Postinjakajat ja -kuljettajat uhkaavat kahden viikon lakolla marraskuussa, jollei sopua työnantajan kanssa synny

Posti- ja logistiikka-alan unioni uhkaa kahden viikon lakolla marraskuussa. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 22.10.2019 13:14
Hannamari Ahonen

Työnantajaa edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo Paltan etsivän ratkaisua, joka ottaa huomioon alan murroksen. "Paperipostin määrä vähenee Suomessa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa".

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittaa kahden viikon lakon Postissa marraskuussa, mikäli työnantajan kanssa ei päästä sopuun. Lakko uhkaa postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta. PAUlla ja työnantajapuolella on erimielisyyksiä muun muassa pakettilajittelijoiden tilanteesta.

Lakon on määrä alkaa maanantaina 11. marraskuuta klo 6 ja se päättyisi sunnuntaina 24. marraskuuta puolen yön aikaan. Lakko koskee noin yhdeksää tuhatta työntekijää.

Palvelualojen työnantajaliitto Palta ja Posti ovat ilmoittaneet Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvotteluissa, että ne korvaavat nykyisen työehtosopimuksen määräykset. Nykyiset määräykset korvattaisiin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, toteaa PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tiedotteessa.

Palta sai lakkoilmoituksen julkisuuden kautta

Työnantajapuolta edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi Paltan sivuilla, että Palta ei ole saanut työriitalain edellyttämiä virallisia lakkoilmoituksia.

– Lakko ei ole oikea tapa löytää ratkaisua tilanteeseen, vaan asioista pitäisi pystyä sopimaan neuvotteluteitse.

Aarton mukaan on surullista, että PAU antaa lakkoilmoitukset työnantajalle julkisuuden kautta samana päivänä, kun neuvotteluosapuolet ovat menossa vapaaehtoiseen sovitteluun. Neuvotteluita jatketaan tiistaina valtakunnansovittelijan luona.

"Pienemmät palkat jo valmiiksi matalapalkkaisille"

Teollisuusliiton jakelua koskevassa työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 8,90–10,26 euroa ja yötyötunnin korvaus on 0,8 euroa. Nykyisessä työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 11,34–14,41 euroa ja yötyölisä 3,4–4,3 euroa tunnissa.

PAU:n Niemisen mukaan työehtosopimuksen muuttaminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja.

Aarton mukaan työnantajapuoli etsii neuvotteluissa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan murroksen ja nykyisen kilpailutilanteen. Lisäksi työnantaja haluaa varmistaa, että postilaisille riittää myös tulevaisuudessa töitä.

– Paperipostin määrä vähenee Suomessa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa: vuodessa sadasta kirjeestä 14 poistuu. Tätä muutosta ei voi pysäyttää.

Pakettilajittelijat tytäryhtiön työntekijöiksi

Posti ilmoitti elokuun lopussa siirtävänsä pakettilajittelijat Postin 100-prosenttisesti omistamaan tytäryhtiöön Posti Palveluihin, joka on järjestäytynyt Medialiittoon eli toiseen työnantajaliittoon kuin emoyhtiönsä.

Niemisen mukaan työnantajan järjestäytymisen perusteella käyttöön halutaan saada alan yleissitovaa työehtosopimusta selvästi halvemmat palkka- ja työehdot.

– Myös viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen piiriin kuuluvien toimihenkilöiden työehdot heikkenevät, jos työehtosopimus vaihtuu.

Niemisen mukaan pakettilajittelijoille ja sen liiketoiminnan toimihenkilöille halutaan halvemmat työehdot liikkeenluovutuksen kautta ja muille postilaisille ollaan tekemässä sama työehtosopimusneuvotteluissa.

Paltan Aarron mukaan PAU on haluton neuvottelemaan alan ongelmien ratkaisemisesta.

– Se haluaa käytännössä jatkaa vanhaa sopimusta alan murroksesta välittämättä. Pidän tätä erittäin valitettavana, Aarto sanoo tiedotteessa.

PAU on pyytänyt SAK:n muilta ammattiliitoilta tukea

Postin hallitus lupasi liikkeen luovutuksen jälkeen pakettilajittelijoille noin kahden vuoden siirtymäajan, jolloin palkat ainakin joltain osin säilyisivät ennallaan.

– Myös kahden vuoden jälkeen pitäisi postilaisten pystyä palkallaan elämään, joten esitettyjä siirtymäaikaratkaisuja ei ole mahdollista hyväksyä, Nieminen perustelee.

PAU on pyytänyt Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n muilta ammattiliitoilta tukea taistelussa työehtojen heikennyksiä vastaan. Kuljetusliitoilla on jo pitkään ollut voimassa keskinäinen yhteistyösopimus liittojen keskinäisestä tuesta. Viimeksi vuonna 2015 muiden kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan rajuista työehtoheikennyksistä.

Paltan ja PAUn välisten neuvotteluiden piirissä on noin 10 000 työntekijää, joista suurin osa on postinjakelussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Hyvä, että menevät lakkoon. Jos posti saa läpi palkkojen alennukset, eiköhän se ole kaikilla kohta edessä?!? 🤔 Postinjakajat ei käsittääkseni kovin helpolla tälläkään hetkellä töistään työajan puitteissa selviä ja pölijempikin ymmärtää että vika on jossain muualla kun työntekijöissä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten alennetaan palkat ja jatketaan työntekoa eli mitään ongelmaa ei ole.
Säätää vaan menot tuloihin nähden oikeiksi ja homma jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee ehkä pari kertaa vuodessa jotain postia laatikkoon. Lakkoilkaa mun puolesta vaikka puoli vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin niin! Postilaatikko on turha kapistus. Laskut ja asioinnit diginä joten mainosroskaa vain nakkelevat laatikkoon..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin johdolla on menossa kokeilu siitä kuinka pienellä pakalla ihmiset suostuvat tekemään työtehtävänsä. Stalin kokeili sitä kuinka kauan ihmiset tekevät vankileirillä työtä enen kuin kuolevat. On näillä kokeiluilla jotakin yhtäläisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden tessin mukaan tuntipalkaksi 8,90€ ja yölisä 0,80€. Haloo! Noilla ehdoilla kun teet esim kokoaikaista raskasta yötyötä, niin bruttona saat noin 1500€/kk palkaksi kovasta raadannasta. Ei noilla tuloilla pysty nykypäivänä ylläpitämään edes perusasioita joihin jokaisella kokopäivätyössä käyvällä pitäisi olla mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti markkinataloudessa kuluttaja päättää mitä palvelua käyttää. lakon jälkeen postin työntekijöillä on edessään entistä nopeammin kutistuva jaettavan määrä ja sama ruljanssi toistuu. Jos nyt kirjepostin määrä vähenee 14% vuodessa voi tahti olla lakon jälkeen vaikkapa 20%.
Liiketoiminnan osalta pakettipuolikin ottaa turpiinsa lakon aikana oikein kunnolla, sille tosin löytyy innokkaita ottajia sekä suomesta että suomen rajojen ulkopuolelta. Jos kansainväliset jakojätit alihankintaketjuineen haluavat ottaa suomesta pakettimarkkinat oikein kunnolla, niiden rahkeet riittävät siihen ihan leikiten.
Siellä alihankkijalla ei sitten kysytä tyäajasta tahi vuorolisästä ihan yhtään mitään, Ali hankkii sen minkä hankkiin, jos hankkii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisivät ainakin kuukauden lakkoa. Paperiliitolta neuvoja niin alkaa ne jatkuvat yt-neuvottelut silläkin alalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin postinjakelua edes tarvitaan enää? Laskut on kaikki e-laskuina ja suoraveloituksena. Yhtään tilattua painotuotetta ei tule. Mainospaskaa vaan laatikkoon työnnetään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postipaketeita ei toistaiseksi voi lähettää netin välityksellä vaan paketti on lähetettävä vanhanaikaisesti ja autolla kuljetettava paikasta a paikkaan b. Olisihan se hienoa jos uuden telkkarin voisi ostaa netistä ja tulostaa sen 3d tulostimella muutamassa minuutissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On muitakin yhtiöitä jotka hoitaa pakettien jakelun, miksi käyttää Postia suotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova vastarinta päälle kapitalisti yrittää vielä kyykyttää, valtio on tehnyt työpaikat, pidetään työntekijöistä hyvää huolta, ei vain johtajista miljoonaboonuksineen.
Nämä yksityiset jakeluvirmat on työllistetty ulkomaisella halpatyövoimalla, joiden edut poljettu nollaan, sitä äärioikeisto puolueet haluaa PS ja Kokoomus.
Porvari ja äärioikeistohallitus sai paljon pahaa aikaan kaikkien aikojen kovimman nousukauden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. päiväpostia ei mielestäni tarvitsisi jakaa, kuin kolmena päivänä viikossa (nykyisin neljänä) eli maanantaina, keskiviikkona sekä perjantaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas tarvitsisin postini seitsemänä päivänä viikossa :-) Mielellään 14 krt vko mutta voin tinkiä seitsemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tollanen lakko heilauta elämää mihinkään suuntaan kun ilman lakkoakaan ei meinaa oma posti osua omaan postiluukkuun. Mulle tulee naapureiden posti ja mun posti menee naapureille ja hyvä jos näinkin edes onnistuis postinjakaja työssään. Usein tulee postia omaan luukkuun mikä pitäisi jakaa aivan toiselle puolen kaupunkia. Toivoisin postinjakajille työnantajan puolesta silmälaseja ja lukukursseja osoitteen ymmärtämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuivasjärvellä posti jakaa pääsääntöisesti mainokset ja Kalevan jakaja tuo kirjeet. Mainosten jaosta on ilmeisen mukava korvaus. Muistas posti tyhjentää keltaisen kirjelaatikon, kun on jo maanantaina täysi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule mitään lakkoa, hiukan uhoavat lämpimikseen. Ei demariliitto mene lakkoon Antti Rinteen ollessa pääministeri, sanokasa minun sanoneen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähennetään johtajat ja hallintoneuvosto kokonaan pois. Vastaava ministeri ottaa koko homman johtoonsa ja palkataan vuorovastaavia jotka toimivat osastojensa ruorissa. Muita ei oikeasti tarvita. Miksi on yleensä olemassa hallintoneuvosto kun pulju on valtiojohtoinen???
Tässä minun säästöesitykseni,saa käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image