Kotimaa

Postin uusi toi­mi­tus­joh­ta­ja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omis­ta­jaoh­jauk­ses­ta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"

Väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kommentoi Postin asioita vuodetulla videolla, joka on kuvattu marraskuussa.
Kotimaa 12.12.2019 7:00
Taneli Koponen

Postin toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoo vuodetulla videolla ajatuksiaan omistajaohjauksesta, julkisuudesta sekä työehtokiistasta.

Posti on ollut syksyn aikana julkisuudessa postilakon ohella muun muassa johdon anteliaista bonusohjelmista ja eri liiketoiminta-alueiden mittavista tappioista. Yhtiön johto on kuitenkin pitänyt julkisuudessa matalaa profiilia ja yleensä kieltäytynyt haastattelupyynnöistä.

Postin väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu Turkka Kuusisto kertoo kuitenkin syksyn tapahtumista yhtiön sisäisellä videolla, jonka Lännen Media on nähnyt.

Aamutuokioksi nimetyssä tilaisuudessa Kuusisto tapaa henkilöstöä. Hän ottaa puheeksi muun muassa Postia koskevan uutisoinnin, joka ei hänen mukaansa tunnu aina kovin hyvältä. Henkilöstön "kysy mitä vain"-osiossa Kuusisto palaa aiheeseen uudestaan.

– Olisi hyvä, että mahdollisimman paljon pystyisimme käymään (kysymyksiä läpi) omassa piirissä sen sijaan, että niitä käytäisiin (läpi) lehtien palstoilla tai jossain muualla, Kuusisto toivoo 28. marraskuuta kuvatulla videolla.

Lännen Media uutisoi seuraavana päivänä Postin liiketoimista yritysten talousprosessien digitalisoijana. Ne johtivat noin 40 miljoonan euron tappioihin Postin tytäryhtiössä OpusCapitassa. Kuusisto ja useat muut Postin johtajat eivät tuolloin halunneet vastata kysymyksiin tappioiden syistä. Posti on myynyt yhtiön.

Postin työntekijät kysyvät videolla muun muassa omistajaohjauksesta. Kuusisto vakuuttaa heille, että omistajaohjausministerinä toiminutta Sirpa Paateroa (sd.) on pidetty syksyn aikana avoimesti ja läpinäkyvästi tietoisena Postin asioista

– Kun olen ollut yhtiön ruorin takana viimeiset kaksi kuukautta, niin ei meitä kukaan ole ohjannut. Yhtiön hallitus ja yhtiön johto, toimitusjohtaja, vastaavat yhtiön toiminnasta.

– Käymme luonnollisesti avointa vuoropuhelua, jotta olisimme läpinäkyviä ajatuksistamme, tavoitteistamme ja päämääristämme. Ei siinä ole ollut tämän syksyn aikana kahta epäilystä, että kuka tätä yhtiötä johtaa, Kuusisto sanoo videolla.

Väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kommentoi Postin asioita vuodetulla videolla, joka on kuvattu marraskuussa. Arkistokuvassa on Postin pääkonttori.

Eri medioissa on uutisoitu syksyn aikana laajasti muun muassa Postin johdon palkitsemisjärjestelyistä. Kuusisto nostaa videolla erikseen esiin puheen Postin johtoportaasta.

– Sanat ovat tosi tärkeitä. Minua ärsyttää tämä retoriikka, että on olemassa Postin johto ja sitten on olemassa muu Posti. Me olemme kaikki postilaisia.

Posti tiedotti viime keväänä toteuttavansa säästöohjelman, jossa tavoitellaan 150-200 miljoonan euron kustannussäästöjä. Syksyllä Posti kertoi muutoksesta, jonka myötä sen työntekijöille oli luvassa palkan alennuksia. Posti halusi siirtää noin 700 pakettilajittelun työntekijää Medialiiton ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n mukaan työehtosopimuksen vaihtaminen olisi tarkoittanut jopa 30 – 50 prosentin palkanalennuksia yksittäiselle työntekijälle taulukkopalkat ja muut työehtosopimuksen lisät huomioiden. Postin toimia seurannut postilakko loppui, kun pakettilajittelijoille neuvoteltiin PAUn ja Paltan välinen oma työehtosopimus.

Videolla Kuusisto vakuuttaa, että muutoksessa ei ollut kyse säästöistä.

– Meillä ei ollut missään olosuhteissa tavoitteena hakea mitään kustannussäästöjä. Sitä kautta esimerkiksi ei olisi ollut edes mahdollisuutta lähteä meidän hinnoitteluun koskemaan. Ei ole mitään intressiä lähteä tässä markkinassa johtamaan peliä halvimmilla hinnoilla. Tämä meidän kaikkien on hyvä talon sisällä muistaa.

Nyt neuvoteltu palkkamalli on aikaisemman sopimuksen mukainen, kertoo toimitusjohtaja. Hänen mukaansa työtahtia nopeuttamalla on mahdollista ansaita enemmän.

– Yritämme toista kautta yhdessä ajan kanssa löytää niitä tuotantopalkkiomalleja, jotka ovat mielestäni hyviä myös työntekijöille. Jos haluaa tehdä pikkuisen vauhdikkaammin asioita, niin sitä kautta pääsee itsekin enemmän vaikka tienaamaan.

Häneltä kysytään videolla, miksi Postia johdetaan kuin kriisiyhtiötä, vaikka sillä menee taloudellisesti vähintäänkin kohtuullisesti.

– Ei Postia johdeta, kuin se olisi  kriisissä. Postia johdetaan tavalla, joka pyrkii olemaan aktiivinen ja 2-3 askelta eteenpäin katsova, koska markkina on niin kovassa murroksessa.

Kuusiston mukaan yhtiöllä ei ole hätää rahoitusaseman näkökulmasta.

– Mutta jos me annamme sellaisen hyvän olon tunteen tulla puseroon ja markkina muuttuu nopeammin kuin odotimme, tai tapahtuu jotain odottamatonta, niin äkkiä se (Posti) on kriisissä. Väittäisin, että me johdamme Postia niin, ettei siitä ikinä kriisiyhtiötä tule.

Lännen Media ei tavoittanut Kuusistoa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Toimitusjohtaja sanoo, ettei heitä kukaan ole ohjannut hänen toimitusjohtajakaudellaan.Varmaan noin ja työn jäljestä sen sitten huomaa, ettei ole ohjattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun laitos tekee tulosta, niin kohtuullista olisi jakaa hyvää mieltä kaikille sen työntekijöille. Aivan nurinkurista on se, että vain ylin johto palkitaan, vaikka matalapalkkaiset työmyyrät tekevät kaiken oleennaisen työn. Ja kehdataan vielä edes esittää, että palkkoja alennettaisiin. Entäpä sitten, kuka tekee nämä työt jatkossa, jos matalien palkkojen vuoksi tulee joukkopako kaikkialta. Ja työmäärä pitäisi pitää kohtuullisena, eikä vaatia aivan älyttömiä jakajiltakaan. He sentään säästä ja kelistä huolimatta hoitavat hommansa, mutta jossain tulee heilläkin raja vastaan, mitä sitä jaksaa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos säästöt on menossa niin miksi Postin hallitus pitää kokouksiaan San Franciskossa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutta johtajaa ärsyttää retoriikka, jossa eritellään Postin johto ja muut postilaiset. "Olemme kaikki postilaisia" hän haluaa korostaa. Edes sivulauseessa hän ei muista mainita sitä, että Postin johto on se taho, jota hallitus on palkinnut ruhtinaallisilla bonuksilla ja palkankorotuksilla eikä sitä, että yhtiön pienipalkkaisimmilta halutaan pienentää palkoista lisää 30 - 50 prosenttia. Kovin erikoista solidaarisuutta toimitusjohtaja on vaatimassa. Koko Postin johto ja hallitus olisi pitänyt vaihtaa.
Sipilän oikeistohallituksen jäljiltä valtionyhtiöissä voidaan todella huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sanat ovat tosi tärkeitä. Minua ärsyttää tämä retoriikka, että on
olemassa Postin johto ja sitten on olemassa muu Posti. Me olemme
kaikki postilaisia."

Minkä takia sitten vain johtoa palkitaan, jopa aivan älyttömästi,
kuten edellisen toimitusjohtajan tapauksessa kävi?
Alimmalla suoritusportaalla olevilta yritetään ottaa pois sekin vähä,
mikä heillä on. Tässä olisi Postin hallituksella peiliin katsomisen
paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääjohtajan piiloleikki jatkuu, ei se ainakaan nosta luottamusta Postin toimintaan. Siksi huhut ja väärinkäsitykset jää elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait demarihallitus voi johtaa kuin harhaan näitä valtion yrityksiä. Hullua hommaa antaa jollekin Paaterolle tai Tytille valtioyhtiöiden omistajaohjaus. Eivät älyä tuon taivaallista bisnesasioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näimme MOT-ohjelmassa miten siipilän omistajaohjausaikana posti teki yli sadan miljoonan euron tappiot logistiikka-toiminnoillaan. Häntä kutsutaan businessneroksi!!!! Miten nykyinen hallitus on kerennyt vaikuttaa postin liiketoimintaan kun on ollut vasta puoli vuotta hallitusvastuussa. Valoja päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä tiedoissa ei ole mitään ihmeellistä. Ihmeellistä on se että Postin työntekijät eivät noudata heidän salassapitovelvollisuuttaan työnantajan asioista. Olen aika varma että heillä on NDAt olemassa joissa tällaiset 'vuodot' kielletään. Sama asia kuin työnantaja levittäisi verkkoon työntekijänsä kanssa käymiä henkilökohtaisia keskusteja tai tarkkaa henkilökohtaista dataa. Aatteleppa omalle kohdallesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen hallitus halusi puuttua kaikkiin mahdollisiin työmarkkinajärjestöjen välisiin sopimuksiin mm shoppailu haluttiin ja hyväksyttiin yksimielisesti, vuonna 2017 valtion postin 2300 jakajaa sai palkan alennuksen 60 prosenttia jäi palkkaa jäljelle, 60 prosenttia työntekijöistä niissä työpaikoissa vaihtunut ja lähtenyt sen jälkeen.
Nyt oli 700 työntekijää samassa liemessä, heille olisi tullut 2 vuoden siirtymäaika entisellä palkalla, tilinauhassa oli siirtymäajan jälkeinen palkka jo näkyvissä eli 60 prosenttia nykypalkasta.
Työnantaja voi tehdä yksipuolisia itselleen edullisia sopimuksia johon työntekijät joutuu, valtiosta haluttiin tehdä ennakkotapaus jonka porvarihallitus päätti, se oli Perussuomalaisten hyväksymässä hallitusohjelmassa Sipilän hallitus hyväksyi palkanalennuksen työehtoshoppailulla.
Rinteen hallitus oli heti ilmoittanut ettei 9000 posti työntekijöiden shoppailu jatku huonojen kokemusten jälkeen aiemmin 2300 oli erittäin huono ratkaisu.
Valitettavasti tapahtumia ei muutettu, mutta 700 oli kuitenkin päätetty siirtää, loppu on historiaa, onneksi shoppailu päättyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ulostulo ei vakuuta. Ensinnäkin Postin johto on piileskellyt julkisuudelta ja tehnyt viimeaikaisista söhläyksistä poliittisen kiistakapulan ihan kuin se olisi ollut halituksen kriisi. Loppujen lopuksi tuodaan valokeilaan henkilö, joka on ollut Postissa vain kaksi kuukautta. Hän vähättelee koko asiaa, ei hyvältä näytä. Vanhat körmyt piileskelee. Postin johdon luottamus on mennyt. Johto vaihtoon ja uudet tilalle. Toimitusjohtaja jo vaihdettiin, mutta se ei riitä. Tytti ei tule samaan asiasa mitään aikaan, siksi kai hänet nimettiinkin uudeksi omistajaohjausministeriksi. Eipä häiritse poikien postileikkejä ja tappiollisia sijoittajakokeiluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP pukki kaalimaan vartijana.
Pitäisi opetella liike-elämän opit ensin, sitten voi alkaa kaupantekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saatiin kuitenkin tämän sähläyksen (lue osaamattomuuden ja ahneuden) seurauksena erotettua pari ministeriä!
Postin hallituksen tulisi ihan aikuisten oikeasti erota! Hallitus omistajana nimittäisi sitten uuden kokonaan uuden hallituksen. Omistaja päättää ketkä voivat jatkaa uudessa hallituksessa.
Jos postin hallitusta ei vaihdeta niin tulemme näkemään edelleen näitä kohuja ja sähläyksiä säännöllisin väliajoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytti erottaa Postin hallituksen ja johtajat . Tytti nimittää Postiin uuden hallituksen ja uudet johtajat. Hallituksen ja johtajien on oltava SDP:n jäseniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallitus vaihtoon, ei nauti enää kansalaisten (omistajien) luottamusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ministeri Sirpa Paatero vaatii Postilta toimenpiteitä: työehtosopimuksen halpuuttaminen jäihin, johdon palkkioihin muutoksia" 3.09.2019
Jatkaako posti valehtelulinjalla, minusta tämäkin Paateron lausunto on omistajan ohjausta. Eli postin hallitus/johto ei halua ymmärtää selvää suomenkieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitettiinkö vaatimus missä julkaisussa ja menikö tieto postille? Muuten, eilenkin piti laittaa väärin jaettu suurikokoinen kirje oikeaan postilaatikkoon, vaikka laatikoissa on selvästi nimet ja katuosoite merkittynä. Lukutaito olisi hyväksi jakajillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image