Kotimaa

Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"

AKT on ilmoittanut seisauttavansa kaikki Postin lähetysten kuljetukset ja käsittelyn maanantaina tukitoimena PAU:n työtaistelulle. KUVA: Marttiina Sairanen
Kotimaa 17.11.2019 23:30 | Päivitetty 17.11.2019 23:52
STT, Kaleva

Postin työkiistaan ei jätetty tänäänkään sovintoesitystä. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoo sivuillaan, että sovittelu on tältä päivältä ohitse ja että sovittelua jatketaan maanantaina puoliltapäivin. Sunnuntain neuvottelut alkoivat kahdelta iltapäivällä ja kestivät yhteentoista illalla.

Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan pöydällä on yhä isoja asioita, joiden ratkaisu ei ole helppoa.

– Kävimme asioita edelleen ihan rakentavasti läpi, ja monissa kysymyksissä päästiin eteenpäin. Läpikäytäviä asioita on kuitenkin niin paljon, että niitä ei tämän päivän aikana saatu kasaan, Aarto kertoo STT:lle.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ei ryhdy vielä arvioimaan sitä, voiko ratkaisu löytyä jo maanantain neuvotteluissa.

– Nämä asiat eivät ole helppoja. Jos ne olisivat, ne olisi jo hoidettu maaliin. On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee. Tukilakot tietysti aina vaikuttavat niin, että neuvottelupöytään tulee painetta löytää ratkaisu, Nieminen sanoo.

Sen enempää Nieminen kuin Aarto eivät halua tässä vaiheessa neuvotteluja kuvailla sitä, mistä yhteistä säveltä on alettu löytää ja mistä vielä kiistellään.

– Näiden asioiden vatvominen julkisuudessa ei edistä sovun rakentamista. Huomenna jatketaan siitä, mihin tänään jäätiin. Kuten aina näissä kiistoissa, osapuolet arvioivat lopputulosta kokonaisuuden perusteella. Asiat ratkeavat aikanaan yhtenä kokonaisuutena, eivät osissa, Aarto sanoo.

Postilakko saa tukea muilta liitoilta

Postilakko jatkuu aiemmin kerrotun mukaisesti 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä. Lisäksi maanantaina alkaa useita tukilakkoja, jotka osaltaan hidastavat postintoimitusta.

Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakko on jo lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Maanantaina alkava Suomen Merimies-Unionin tukilakko vaikeuttaa postinjakelua saaristossa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Rautatiealan Unioni RAU ovat puolestaan kertoneet pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen maanantaina ja tiistaina. Toimet eivät vaikuta rautateiden henkilöliikenteeseen.

Myös Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on ilmoittanut lähtevänsä tukilakkoihin mukaan. Sen tukitoimet laajenevat myös asteittain niin, että keskiviikosta alkaen lähes koko AKT:n jäsenistö on ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa. Liitto on lisäksi ilmoittanut olevansa valmis kertomaan tarvittaessa yhä uusista tukitoimista.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina. Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

 

Kaleva tulee sen omilla varhaisjakelualueilla normaalisti lakon mahdollisesta laajenemisesta huolimatta. Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei sen sijaan jaeta viikonloppua lukuun ottamatta. Postin jakelun piirissä noin 7–8 prosenttia Kalevan tilaajista arkisin. Viikonloppuna lauantaina jaetaan myös perjantain lehti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Kun kerran lakko on aloitettu, jo pelkkä uskottavuus vaatii, ettei neitimäisesti muutaman yöneuvottelun jälkeen sovita jonnekin puoliväliin osapuolten vaatimusten kentässä. Tämä, ikävä
kyllä, on enemmän kuin todennäköistä. - Onkohan neuvottelujen pääosanesittäjät Linnan juhlissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka Vennamon jälkeen postin alamäki alkoi.. Jos joku ei muista...Tai halua muistaa..??!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki perinteiset työläisammatit halutaan palkattomiksi? Kohta koko työvoima muuttaa Pohjoismaiden erittäin kehittyneille palkkatyömarkkinoille? Kuka voi estää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme muutoksen aikoja, suoritusportaan palkat pyritään ajamaan niin alas että eläminen kustannetaan erilaisilla tuilla. Jotka tietysti kustannetaan keski ja suurituloisten kasvavilla veroilla. Kaikkihan me samassa veneessä ollaan, mutta järjestys on saatava tähänkin jollaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on SAK:n ja SDP:n välirikosta. Riita ratkeaa, kun SAK vaihtaa pääministerin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä työsopimusshoppailu antaa pientä esimakua siitä mitä tarkoittaa myös tuo työnantajatahojen suuresti toivoma paikallistahojen sopimusten lisääminen. Kuulostaa meilkeinpä kauniin sopuisalta tuo termi paikallinen sopiminen, mutta totuus on täysin toisenlainen. Paikallisella sopimisella haetaan ainoastaan ja vain palkkojen alentamisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy nostaa peukkua tuon kuvan ottajalle. Kuvassa sopivasti vierekkäin auton Posti-teksti ja sen vieressä Stop-merkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki postin kauko matkailijat potkittava pihalle + muut tippiä saavat tahot, näin aluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Postin lakko toimii. Muuten voimme kohta olla tilanteessa, jossa KAIKKI muutkin yritykset, yksi kerrallaan, alkaisivat käyttämään työehtosoppailua alallaan. Mitäpä luulis tekisikö metallimies työnsä kiitellen siivoojanpalkalla ilman lisiä ja rosentteja, joita kiinteistö huollon sopimuksen puolella ei ole olemassakaan. Ja kyllä, kyse on nimenomaan minimistä, ei neuvotellusta henkilökohtaisesta palkasta...kaikki ei osaa pelata pokeria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin lakko tulee kestämään vielä pitkään. Neuvotteluissa kumpikaan osapuoli ei anna periksi helpolla. Lakkoilijoiden pitää jaksaa taistella omien oikeuksien puolesta. Tukilakot vielä tukevat postin liikkumisen hitautta eteenpäin. Turha tilata joululahjoja mistään kun eivät kuitenkaan tule perille asti ennen joulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaanko postin johdolta vaatia henkilökohtaista vahingonkorvausvelvollisuutta tästä tyrimisestä?

Jos eivät itse tiedä mitä tapahtuu kun tällaista yrittää ajaa läpi, niin olisivat voineet soittaa minulle, ei olisi edes maksanut (juuri) mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkaa nyt lakossa jonkin aikaa, saatte hieman itsetuntoa tulevia YT-neuvotteluja varten. Sitten osa joutuu luopumaan kokonaan palkastaan. Asiakkuus valtion laitoksiin on jo muutenkin paperitonta, joten mitäs meinaatte toimittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti toimii jo nyt alimiehityksellä. Ei sieltä ole varaa vähentää enää yhtään jakajaa. Jos palkanalennus toteutuu, väkeä lähtee vapaaehtoisesti nostelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakelukustannukset sopeutetaan joka tapauksessa; sama palkka, mutta vähemmälle määrälle jakajia, taikka pienempi palkka samalle määrälle jakajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti tulee olemaan muutaman vuoden päästä tilanteessa, jossa ei saa työvoimaa edes palkkatarjousta korottamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ne ajat muuttuvat! Olen täysillä työntekijöiden puolella,mutta itseäkin ihan huolestuttaa jo tämä postittomuuden muutos.Huomasin,että omalta kohdalta posti ei enää nykyään tuo juuri muuta kuin esim verottajan kirjeet, kaikki muu posti on jo sähköisessä muodossa eli lehdet,tiedotteet ja laskut,joten nyt vasta heräsin ajatukseen, että postiahan on jo olut lakossa jonkin aikaa! Tsemppiä postin työntekijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen postilaisille että kumittavat ceeveestä postin historian pois, ei näytä hyvältä jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image