Kotimaa

Postin lakko voi viivästyttää työt­tö­myy­se­tuuk­sien ja toi­meen­tu­lo­tuen maksamista – toimi näin

Hakemukset voi toimittaa Kelan palvelupisteisiin. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 8.11.2019 10:31
Heikki Uusitalo

Postin työntekijät menevät näillä näkymin maanantaina lakkoon. Lakko voi viivästyttää asiakkaiden Kelaan lähettämiä hakemuksia, liitteitä ja lisäselvityksiä. Hakemusten viivästymisen vuoksi on mahdollista, että erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksaminen myöhästyy.

Kela tiedottaa, että hakemukset kannattaa täyttää ja liitteet lähettää Kelan verkkopalvelun kautta.

Lakko voi viivästyttää myös Kelan postittamien etuuspäätösten saapumista. Päätökset näkyvät kuitenkin Kelan verkkoasiointipalvelussa, eikä viive postinkulussa vaikuta asiakkaalle myönnetyn etuuden maksupäivään.

Asiointipalvelussa voi tarkistaa myös oman hakemuksen käsittelytilanteen. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kelan palvelupisteissä annetaan ohjausta verkkoasiointiin.

Jos asiakas ei voi asioida verkossa, Kelan palvelunumeroihin voi tehdä suullisen hakemuksen tai työttömyysajan ilmoituksen. Hakemukset voi myös toimittaa Kelan palvelupisteisiin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoi torstaina, että Postin lakko alkaa maanantaina kello 6. Lakko koskee kaikkia postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen työtehtäviä. Lakon piiriin eivät kuulu kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät työtehtävät. 

Liitto kertoo, että työehtosopimusneuvotteluissa ei ole edetty. PAU:n mukaan valtakunnansovittelijalla ei ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä. Sovittelua jatketaan keskiviikkona 13. marraskuuta. PAU:n hallitus on koolla perjantaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Posti yhtiönä on lopun edellä. On tullut sellainen tuntuma että tämä "ennen kunnianarvoinen laitos" on häviämässä ainakin suomalaisten omistuksesta. Ts joku ulkomaalainen kaappaa sen "pilipalihintaan" - tekee omat ratkaisunsa ja ... no kyllä varmaan arvaatte.
On aika lailla selvää että nämä asiat on jo "hallituksessa keskusteltu" - odotetaan vain oikeaa ajankohtaa ja "ilmoitusta". Vastuunkantajat varmistavat omat taustansa ( = raha puhuu ) - muille jää vain tietynlainen maku suuhun koko sopasta.
Todellisuudessa ei välitetä pienemmistä yhtiön sisällä olevista toimijoista = pienemmät työntekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajankohta oikea kuten Vällärinkin aikaan.Tässä on suuremmista asioista kyseessä,meidän kaikkien ruohonjuuri tason palkansaajien tulevaisuudesta!Kielteisistä kommenteista voi päätellä nimimerkin takaa yhteiskunnallinen asema sekä puoluekanta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Nähdään, että paperipostillakin on vielä merkitystä kaikesta digitalistien uhoamisesta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, noin ne ammattiliitot vaan kurjistaa kansalaisten oloja entisestään hallituksen rinnalla.
Todella typerää lakkoilua taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on hyvä kirjoitella näin kun ei koske omaa palkkaa mitä nyt posti yrittää pienentää reilusti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä tuskin olet siinä asemassa joka tietää mistä kenenkin palkka koostuu. Ja otahan selvää ennen kuin alat huutelemaan. Posti ei todellakaan ole pienentämässä kenenkään palkkaa. Kumma miten ihmiset eivät käsitä edes yksinkertaisia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti ei ole alentamassa palkkoja tällä sopimuskaudella, eli tulevien kahden vuoden aikana. TES vaihdon perimämisenä tarkoituksena on juuri palkkojen alentaminen kilpailijoiden tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkaan ei Posti ole alentamassa mitään palkkoja vaan nuo palkat on sopinut liitto joka ei nyt hyväksy omia sopimuksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kyse ole palkoista sopimisesta.
Posti on yksipuolisella päätöksellään siirtämässä postin työntekijöiden työehtosopimuksen huonomman työehtosopimuksen piiriin. Tätä PAU ei ole koskaan hyväksynyt. Siksi lakkoon.
Ja hyvä niin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkoistahan nyt riidellään jotka liitto on itse sopinut eli mikä tässä on niin vaikeaa teidän käsittää?
Miksi liitot ovat neuvotelleet noin huonot työehtosopimukset? Posti ei tee tässä(kään) mitään laitonta vaan juuri liittojen tekemien ehtojen mukaisesti ja kuitenkaan liitot eivät hyväksy itse tekemiään ehtoja, melko outoa porukkaa.
Eli lakkoilevat omia työehtosopimuksia vastaan, ei kuulosta kovin järkevältä hommalta taaskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin siirsin sähkösopimukseni, kuntosalin jäsensopimukseni ja puhelinsopimukseni sopivammalle sopimuskumppanille kun edellinen oli kallis. Sopimusvapaus on ihmisen perusoikeus ja työehtosopimustakin saa vaihtaa ja kilpailuttaa aina määräaikaisen sopimuskauden päättyessä. Työnantaja voi myös käyttää sopimusoikeuttaan siten, ettei tee yhtään työsopimusta yhtään kenenkään kanssa. Itsekään en ole koskaan palkannut ketään työsuhteeseen, enkä palkkaa ainakaan niin kauan kuin tämä AY-rälssin änkyröinti saa jatkua tälläisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on juuri näin yksinkertainen, että Posti on pienentämässä palkkoja. Palkkojen pienentäminen on tapahtunut jo aiemmin varhaisjakelun ja vuokratyöntekijöiden kohdalla. Mistäkö minä yksinkertainen tiedän: no olin lopetin juuri vuokraorjan hommat johtuen kymmenien prosenttien palkanalennuksesta - yksinkertaista, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän posti on pienentämässä palkkoja kahden vuoden jälkeen kun nykyinen sopimus olisi neuvoteltu uusiksi.Kannattaisi tietää tes-asioista jotain ja varsinkin kyseisen liiton työehtosopimus neuvotteluista ennenkuin alkaa haukkumaan toisia.Taidat olla niitä joiden mielestä työt pitäisi tehdä nälkäpalkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Posti ole todellakaan pienentämässä palkkoja vaan palkat on sopineet liitot ja nyt eivät hyväksy itsensä neuvottelemia palkkoja.
Onko se tosiaan noin vaikeaa käsittää, ettei Posti alenna kenenkään palkkoja.
Liitto on sopinut kyseiset palkat tuohon tasoon, joten miksi liitto ei hyväksy sopimiaan palkkoja vaan syyttää tässä syytöntä Postia.
Yritä nyt selvittää itsellesi mistä on kyse ja miten liitot tässä nyt hölmöilee.
P.S. lueppa kirjoitetaan luepa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä menolla postilaiset ovat pian itse työttömyysturvan parissa, mikäli käytännön palkkataso ei riitä. Lakon aikana tapahtuu siirtymää sähkölaskutukseen ja kuljetusfirmoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti on 100% valtion omistama pulju, joten tuolla toiminnalla on valtion siunaus. Palkka puoliksi ja tilipäivänä sitten hakemukset Kelaan, että saa asumistukea ja toimeentulotukea. Ihme on, jos joku jää tuonne vielä töihin tämän veivauksen jälkeen. Korkeintaan työkkäristä pistävät sinne jotain pitkäaikaistyöttömiä karenssin uhalla, joita ei homma kiinnosta pätkääkään ja posti jaetaan sitten miten sattuu, ja loput laitetaan roskiin ja lähdetään kahville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkaan Posti ei voi mitään koska liitto on itse palkat neuvotellut ja hyväksynyt eli Posti on syytön tässä(kin) tapauksessa.
Posti voisikin ottaa työhalukkaita jakamaan postia eli heitä jolla on työmotivaatio kohdalla eivätkä lakkoile turhia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Smöö on pihalla kuin lumiukko näkee aika hyvin kirjoituksista toivottavasti hänen palkkaa lasketaan 50%

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin koville se näemmä ottaa totuus, kun sen vihdoin käsittää.
Mukava kun ette kykene enää argumentoimaan niin rakennatte olkiukkoja. Tuo on vaan niin lapsellista trollaamista.
Joudun tuottamaan sinulle pettymyksen, että minun palkkaa ei lasketa yhtään vaan se nousee joka vuosi ja sehän sinua tietysti kismittääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image