Kotimaa

Postin lakko vaikuttaa koko maassa, ja uusi varoitus voi tarkoittaa työtaistelun venymistä entisestään

Postin lakko saattaa kestää joulukuun alkupuolelle saakka. Arkistokuva. KUVA: Jukka Ritola / Aamulehti
Kotimaa 11.11.2019 6:00
Taneli Koponen

Lakossa on noin 9 000 työntekijää. Kahden viikon kuluttua määrä voi kasvaa tuhannella, kun mukaan tulisivat myös toimihenkilöt ja myymälätyöntekijät.

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) lakko vaikeuttaa postinkulkua koko maassa. Aamulla kello 6 alkanut jatkuu sunnuntaihin 24. marraskuuta kello 24 saakka. Lakko koskee noin 9 000:ta työntekijää.

Postin arvion mukaan kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu häiriintyy ja viiveet saattavat olla jopa viikkoja. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä. XXS-koon paketti kulkee Postin kirjeprosessissa, joten näiden toimituksissa voi olla viikkojen viiveitä.

Posti varoittaa, että myös paperilomakkeella tehtyjen postin ohjausta koskevien toimeksiantojen eli osoitteenmuutoksen, jakelun keskeytyksen ja määräaikaisen edelleenlähetyksen kulku voi viivästyä.

Tukitoimista tulossa päätöksiä

Sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet toimivat normaalisti. Myös Postin varastopalvelut toimivat työtaisteluista huolimatta ja rahtipalveluissa ei ole odotettavissa Postin mukaan merkittävää viivettä.

PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. Kyse on ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muista vastaavista terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä lähetyksistä.

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet valmiutensa tukilakkoihin tai muihin tukitoimiin. Lauantaina asiasta ilmoitti Rautatiealan unioni, joka päättää toimistaan myöhemmin tällä viikolla.

Ilmailualan Unionin (IAU) tukitoimet kohdistuisivat toteutuessaan postin käsittelyyn lentoasemilla. Postin arvion mukaan Ruotsista ja Baltiasta saapuvat sekä niihin maihin toimitettavat paketit ja lavalähetykset pyritään jakamaan palvelulupauksien mukaisesti, mutta muutaman päivän viiveet ovat mahdollisia.

Muut EU-alueen paketit todennäköisesti viivästyvät muutamilla päivillä. Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on vähäinen.

Uusi varoitus tuli jo

Sekä PAU että Posti pahoittelevat tiedotteissaan lakkojen aiheuttamaa haittaa asiakkaille.

– Pyrimme palaamaan normaaliin toimitusrytmiin heti lakon loputtua, eli joulupaketit saadaan kyllä näillä näkymin hyvin perille, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja ja kiittää asiakkaita myös kärsivällisyydestä.

Näkymät ovat kuitenkin jo muuttuneet, sillä sunnuntai-iltana PAU ilmoitti jättäneensä uuden lakkovaroituksen.

Jos sopuun ei päästä, jatkuu tänään alkanut lakko heti päätyttyään vielä kahdella viikolla eli joulukuun kahdeksanteen päivään saakka. Uusi varoitus on myös aiempaa laajempi.

Kahden viikon kuluttua alkava työnseisaus koskisi 10 000:ta työntekijää Postin eri yhtiöissä. Tässä olisivat mukana myös ensimmäisen lakon ulkopuolelle jätetyt toimihenkilöt ja myymälätyöntekijät.

Liittojen välisiä neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.

Lue myös: Kaleva jaetaan Postin lakon aikana var­hais­ja­ke­lus­sa normaalisti, mutta viivästyksiin kannattaa varautua – Postin jakelun piirissä oleville lehti tulee viikonlopuksi

Postin neuvottelut

Palvelualojen työnantajat Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n välisiä työehtosopimusneuvotteluita jatkettiin torstaina 7. marraskuuta valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvotteluissa ei löytynyt kuitenkaan ratkaisua ja PAU:n ilmoitti aloittavansa lakon maanantaina 11. marraskuuta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on posti-, viestinvälitys- ja logistiikka-aloilla toimivien noin 26 000 toimihenkilön ja työntekijän ammattiliitto. PAU on Postin suurin työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö.

Palta on palveluyritysten ja yhteisöjen edunvalvontajärjestö. Paltan jäseniä ovat noin 2 000 yritystä ja yhteisöä, jotka yhteensä työllistävät Suomessa noin 150 000 henkilöä. Lisäksi Palta vastaa työmarkkinatoiminnasta finanssialalla, joka työllistää noin 40 000 henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (112)

Tosiasia on myös se, että lakkomaksaa. Korvaus lakossa olevalle on 67 € päivä. Tekee 9000 lakkolaiselle yli 600000 per pv ja kuukausi sitten yli 12 miljoonaa. Kaikenlaisen informaatiosodan alla tämä on molempien osapuolten tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sympatiat on toki postin työntekijöiden puolella mutta realiteetti on että maailma muuttuu, nostalgiassa ei voi elää.
Ja valitettavasti tämä lakko osuu postia omaan nilkkaan. Tiedän jo useita yrityksiä jotka vaihtavat nyt yhteistyökumppania postilta yksityiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ihmeessä on solidaarisuus? Ihmetellen luen joidenkin postilaisten mielipiteitä siitä että väkeä pitää vähentää mieluummin kuin kannattamattoman liiketoiminnan palkkakuluja alentaa. Proletaarit, nouskaa parrikaadeille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajapuoli kokeilee kepillä jäätä.Jos palkka-ale menee läpi sama kohtalo on edessä kaikilla työpaikoilla.Kuntapuolella Turussa on menossa sama testi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei mene mitkään alet läpi, muuten porukka lähtee kilpailijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiliitot ovat työehtosopimukset palkkoineen hyväksyneet eli mitä ihmeen palkka- alea nyt tarkoitat?
Tässä tapauksessa Posti kyllä maksaa ihan lakisääteisen palkan, joten mikä ihme tässä asiassa on niin vaikea ymmärtää?
Työn tasoon nähden palkka on juurikin sopiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaa tes:n mukaista palkkaa tällä hetkellä, mutta haluaa siirtää halvemman tes:n piiriin kaikki postin työntekijät. Tällä hetkellä postin työntekijät kuuluvat Pau:n eli Posti- ja logistiikka-alan unioniin. Työnantaja on tämän asian aikoinaan hyväksynyt. Nyt ei sitten yhtäkkiä enää hyväksykään. Siitä tässä on kyse. Nyt kun tiedät, mistä lakossa on kyse, voit paremmin osallistua keskusteluun. Eipä kestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi posti yrittää polkea palkkoja? No siksi kun ei ole riittävästi tuloja, miksi ei ole tuloja? Nosiksi kun ei ole enää postia mitä kuljetella ja jaella suhteessa työntekijöiden määrään.

Postin pitäisi kenkiä väkeä vähemmäksi, eikä vain yrittää jakaa samaa pientä kakkua mahdollisimman monelle, tästä seuraa vain entistä enemmän tehottomuutta ja isommat irtisanomistarpeet tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jaettavaa oikeasti olisi vähemmän, silloin vähentäisivät väkeä. Mutta kun todellisuudessa postit jäävät jakamatta nykyisellä väkimäärällä, mutta silti halutaan palkkakuluja alemmaksi, yritetään sitten puolittaa jakajien palkka. Ei kannata valehdella, että jaettavaa postia ei ole, kun posti itse julkaisee päivittäin listan alueista, joiden postia ei ole ehditty jakaa. Välillä jakavat ainakin täällä Helsingin suunnalla viikonloppuisinkin, kun sitä jakamatonta postia alkaa olla lajittelukeskuksissa niin ettei siellä mahdu liikkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantaja on hyväksynyt myös vuonna 1964 tehtyjä sopimuksia mitkä eivät enää ole hyväksyttävissä ja nyt kun tuo entinen tes loppuu, niin voidaan vaihtaa osa porukkaa tes:iin jossa heidän kuuluu olla. Eikö ollutkin helppoa kun sinua taas kerran opastin näihin yksinkertaisiin asioihin. Ole hyvä vaan ja autan mielelläni kaltaisiasi tietämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

No nyt onkin oikein hupailija päässyt mainostamaan Stand up taitojaan.
Mahdatko yhtään tietää mistä on kyse, kun sekoitat jakajat tähän keissiin vaikkei he tähän edes kuulu.
Ottaisitko selvää asioista niin saat perustelut sille miksi nuo 700 postilaista eivät kuulu PAU:n piiriin. Se asia selviää helposti kunhan hiukan käsittää asioita. Tule sitten takaisin kun asia on sinulle valjennut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon toiseen tessiin on siirtymässä ainoastaan 700 postilaista eli lopettakaa nuo valheet ja ksekittykää totuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahtaajilla liian hyvät tieestit. Ei ne postilaisten takia itseään jalkaansa ammu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Akt ja Merimiesunioni on jo ilmoittanut mahdollisuudesta tukilakkoon. Ilmailualan unioni aloitti tänään tukilakon lentokentillä. Myös sähkömiehiä on tulossa tukilakkoon. Kyllä tämä tästä laajenee vielä niin, että kaupoista loppuu ruoka ja töpseleistä sähkö. Taitaa Akt lopettaa tukilakon myöstä myös polttoainejakelun, joten kannattaa nyt ne Talbotit tankata täyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilaisuus kilpailijoille on koittanut! Jotkut verkkokaupat ovat jo ilmoittaneet siirtyneensä käyttämään toimituksissaan kilpailevaa firmaa. Lisää lakkoa ja Posti saa heittää hyvästit myöskin suurelle osalle pakettiliikenteestä. Ilmeisesti osa postilaisista toivoo juuri tätä, päästään takaisin vanhaan hyvään aikaan: Valtion firma merkitse vähäistä työmäärää.
No, kävi niin tai näin lakon pituuden suhteen , yt:t lakon jälkeen jo odottelevat. Itse siirrän loputkin paperilaskuni e-laskuksi, sen jälkeen kirjepostia ei ole enää odotettavissa kuin verottajalta. Ja jos Posti ei lakkoilultaan ehdi verottajan postiakaan toimittamaan, ei itketä, ei sitten yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (112)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image