Kotimaa

Postin hallitus päätti aikalisästä: palkkataso pysyy tammikuun 2022 loppuun, mutta sopimus vaihtuu – "Pa­ket­ti­la­jit­te­lua koskeva asia on nyt ratkaistu"

Postin hallitus teki päätöksen, jolla pakettilajittelijoiden palkkojen on määrä pysyä vähintään nykyisellään reilun kahden vuoden ajan. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.9.2019 16:15 | Päivitetty 17.9.2019 18:53
Jami Jokinen

Postin mukaan lajitteluhenkilöstön kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun 2022 loppuun saakka. Posti- ja logistiikka-alan unioni sen sijaan katsoo, ettei palkkatakuuta ole luvattu.

Postin hallitus on tehnyt päätöksen palkkakiistaan otettavasta aikalisästä.

Postin tiedotteen mukaan lajitteluhenkilöstön kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun 2022 loppuun saakka.

Noin 700 henkilöä siirtyisi kuitenkin edelleen marraskuun alussa Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen alle. Työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikkaunionin (PAU) mukaan sopimuksessa palkat olisivat jopa kymmeniä prosentteja alhaisemmat kuin tällä hetkellä.

Aikalisän taustalla on omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) puuttuminen asiaan sen jälkeen, kun palkkakiista johti noin 2000 PAU:n työntekijän lakkoon.

Takuu koskee vain nykyisiä työntekijöitä

Palkkakiistan aikalisä on tarkoitus toteuttaa yhtiön sisäisellä takuupalkalla.

– Otamme käyttöön tuotantopalkkiomallin. Jos yksittäinen työntekijä ei yllä tavoitteisiin, työnantaja kompensoi takuupalkan kautta saman ansiotason kuin aiemmin, selvittää Postin paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto.

Hän korostaa, että tavoitteet ylittämällä on mahdollista myös korottaa ansiotasoa nykyisestä.

Takuupalkka koskee vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn siirtyviä noin 700 työntekijää ja on siis voimassa reilun kahden vuoden ajan.

– Mahdollisille uusille työntekijöille tulee voimaan kiinteä palkka ja tuotantopalkkiomalli. Sen kautta pystyy pääsemään samanlaiseen ansiotasoon kuin vanhat työntekijät, Kuusisto sanoo.

– Postilla on kaikki intressi maksaa hyvästä työstä kilpailukykyistä palkkaa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni sanoo, ettei sen aiempi kanta Postin suunnitelmiin ole muuttunut.

– Tässä ei luvata kenellekään mitään palkkatakuuta. Luvattiin vain että kokonaispalkkasumma säilyy. Tilanne ei Postin ilmoituksella muutu mihinkään. Ihmisten palkkoja ollaan leikkaamassa edelleen, nyt vain epämääräisillä lupauksilla kahden vuoden siirtymäajasta. Postin työehtoshoppailu koskettaisi itse asiassa paljon suurempaa joukkoa kuin Postin 700 pakettilajittelijaa, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

PAU pelkää, että mikäli Postin suunnitelmat toteutuvat, käytäntö työntekijöiden siirtämisestä halvempiin sopimukseen yleistyy.

– Emme voi missään tapauksessa hyväksyä sitä, että yritys joka polkee työntekijöiden palkkoja, lähtee valtaamaan markkinoita halvemmilla työehdoilla.

Joustolla halutan vastata verkkokaupan tarpeisiin

Työehtosopimuksen muutoksella Posti ilmoittaa saavansa myös tarvitsemaansa joustavuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa työaikoja.

Kuusiston mukaan taustalla on erityisesti verkkokauppa. Sen vuoksi pakettilajittelun työmäärissä on voimakasta vaihtelua viikkojen ja vuorokauden eri aikoina.

– Jotta pystymme hoitamaan ruuhkahuippuja, työvoiman saatavuutta ja käyttöä on pystyttävä kohdistamaan joustavasti, Kuusisto sanoo.

Kuusisto korostaa, että tiistaisesta päätöksestä huolimatta työehtosopimusneuvottelut PAU:n ja Palvelualojen työnantajien (Palta) välillä jatkuvat. Neuvottelut koskevat noin 10 000 Postin työntekijää, joihin ainakin toistaiseksi sovelletaan PAU:n ja Paltan välistä viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

– Pakettilajittelua koskeva asia on ratkaistu, ja nyt keskitytään arjen normalisointiin, Kuusisto toteaa.

Juttua on päivitetty kello 18.53 Posti- ja logistiikka-alan unionin kommenteilla.

MAINOS

Kommentoi

Vaatii uskomattomasti henkilökohtaista voimaa irtaantua tuosta tilanteesta duunarina.

Mitä pidempään on firmassa ollut, sitä helpommalta tuntuu vain selitellä itselleen parhain päin mahdollisesti jopa 50% palkan alennus tulevaisuudessa. Ja niinpä suuri osa nykyisestä työvoimasta tulee myös tekemään alennetulla palkalla hommia tulevaisuudessa. Eikä valita julkisesti.

Aina löytyy tekosyy olla hakematta muita hommia tai vaikkapa vaihtaa paikkakuntaa töiden perässä. Mieluummin vaikka roikutaan ruokajonossa ja hakedutaan sossun luukulle. Elämä heitetään hukkaan ilman mahdollisuutta paremmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahden vuoden kuluttua Posti kiljuu työvoimapulaa. Matkahuollolla ja NordPostilla työvoimapula sen sijaan helpottaa kun entiset postilaiset hakeutuvat heille töihin. Sitten Posti alkaa kiljua, että pitää saada ottaa EU:n ulkopuolelta väkeä, kun kotimaasta ei löydy. Palkanmaksajalle löytyy työntekijöita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Postin tuloapalkkiomalli on kuin teekkarien vappulehden parhaita:
Jos henkilö ei saavuta tuloksia, niin palkan menetys kompensoidaan.
Tämän täytyy olla painajaisunta. Eihän tämä ole totta!?
Tai onhan se...meillähän on Rinteen johtama hallitus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teekkareiden vappuriehasta siepattu tai sitten lehtimyyjien ja matkapuhelinliittymien puhelinkaupustelijoiden palkkausmalli kopioitu postin työntekijöiden palkkamalliksi. Totta on, että postilaisille tulee iso nälkä koska ei ole rahaa ostaa ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne ja Paatero yritti keräillä populistibonuspisteitä, miten kävi: sopimus kuitenkin muuttuu. Pientä siinä on minikompensaatio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinavoimat kannustaa Postia siirtymään kustannusrakenteeltaan sietämättömän raskaasta postinjakelusta noutopostikeskuksiin joista asiakkaat voivat hakea postinsa heille parhaiten sopivalla frekvenssillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilla oikea suunta.Hyville tekijöille hyvä liksa ja huonoille tekijöille huono liksa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloussuhdanteet vaikuttavat postilaisten tulotasoon ja julkisen sektorin verokertymään. Yksityiset logistiikka-alan yrittäjät maksavat parempaa palkkaa paremmin eduin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se menee monella yrittäjälläkin, jos ei pääse tavoitteisiin niin pitää puolison esimerkiksi kompensoida tulot, jotta saa laskut maksettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eikös postin toimitusjohtajalle makseta jo nyt palkkaa tällä systeemillä tai ainakin tähän suuntaan olevalla tavalla eli työntekijälle maksetaan tulevaisuudessa palkkaa: "Jos työntekijä ei pääse tavoitteisiin, kokonaispalkka kompensoidaan nykyistä vastaavaksi." ja toimitusjohtajallemaksetaan jo nyt palkkaa: "Jos toimitusjohtaja ei pääse tavoitteisiin, kokonaispalkka kompensoidaan nykyistä kuukausipalkasta vähintään 10 kertaiseksi".
Jotta systeemi olisi tasapuolinen tulisi työntekijöille maksaa jatkossa vähintään kaksinkertaista palkkaa, jos ei tavoitteet täyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image