Kotimaa

Postiluukusta kolahtaa kirje verottajalta – Ota sataset talteen pienellä vaivalla

Pääsääntöisesti kaikki remonttityöt lasketaan vähennyskelpoisiksi.
Kotimaa 16.4.2018 19:26
Elina Pajunen

Voiko verotuksessa vähentää kampaamo- tai parturikuluja? Voi, jos olet malli. Ei, jos olet upseeri. Lue veroasiantuntija Vesa Korpelan vinkit verovähennyksiin.

Postiluukusta kolahtaa lähipäivinä kirje verottajalta. Sen sijaan, että jättäisit kuoren lojumaan avaamattomana paperikasaan, avaa posti ja käytä hiukan aikaa esitäytetyn veroilmoituksen täydentämiseen. Säästät hyvässä lykyssä satasia tai jopa tuhansia euroja. 

Muista ainakin nämä asiantuntijan neuvot:

Vinkki 1: Mummon kylvetys ja taaperon nukuttaminen

Verotuksessa voi vähentää kotitalousvähennyksinä hoiva- ja hoitotyön, kodin kunnostuksen sekä kotitaloustyön. Kotitalousvähennystä voi saada enimmillään 2 400 euroa per henkilö.

Hoiva- ja hoitotyöhön lasketaan tilapäinen lastenhoitoapu. Eli kun palkkaat Mannerheimin Lastensuojeluliitosta lastenhoitajan kahdenkeskistä parisuhdeillallista varten, voit vähentää verotuksessa lastenhoitajan palkan.

Hoiva- ja hoitotyöhön kuuluu myös vanhuksenhoito silloin, kun joku käy kotona hoitamassa vanhusta. Vähennyksen voi tehdä myös omille vanhemmille maksetusta palvelusta.

– Vähennykseen ei oikeuta sairaanhoitajan antama terveydenhoito, mutta esimerkiksi kylvetykset ja muu auttaminen oikeuttaa.

Hoiva- ja hoitotyöhön lasketaan myös kotiapu, jota tarvitset esimerkiksi silloin, kun jalka menee poikki.

– Tällöin vähennyksiin voidaan laskea myös kaupassakäynti ja koiran ulkoiluttaminen, kun ne kuuluvat kotiapukokonaisuuteen. Muuten näistä ei voi saada verovähennystä.

Vinkki 2: Televisiokanavien asentaminen

Kotitalousvähennyskelpoiseen kodin kunnostukseen luetaan kaikenlainen kodin ja vapaa-ajan asunnon remontointi. Vähennysmahdollisuuden ulkopuolelle jää keittiökoneiden asentaminen, mutta nekin saa laskea mukaan, jos ne ovat osa isompaa kokonaisuutta, kuten koko keittiön uusimista.

Keittiökoneista poiketen tietoteknisten laitteiden asennus voidaan vähentää verotuksessa.

– Esimerkiksi uuden television ja kanavien asentaminen, tietokoneen asentaminen sekä tietokoneohjelmien ja koneen käytön opastaminen oikeuttavat vähennyksiin.

Pääsääntöisesti kaikki remonttityöt lasketaan vähennyskelpoisiksi. Rajanvetoja on tehty esimerkiksi nuohoustöihin.

– Savupiipun nuohoaminen ei oikeuta vähennyksiin, mutta ilmanvaihtokanavien nuohoaminen oikeuttaa.

Vinkki 3: Rippijuhlien tarjoilijan palkkaaminen

Kotitaloustöihin lasketaan myös esimerkiksi siivoojan tai ammattijärjestäjän palvelut.

Jos palkkaat pitopalvelun kotona järjestettäviin juhliin, kotona tehdystä työstä, kuten tarjoilusta, voi tehdä verovähennyksen.

– Laskussa pitää siis erotella se työ, joka on tehty asiakkaan asunnolla tai vapaa-ajan asunnolla ja se, joka on tehty muualla.

Kotitalousvähennysten omavastuu on sata euroa. Vähennys on 50 prosenttia yritykseltä ostetun työn osuudesta. Vähennys vähennetään maksettavasta verosta eli käytettävissä olevien rahojen määrä kasvaa koko vähennyksen määrällä.

Veroviranomaiset tasaavat enimmäismäärän ylittävän vähennysvaatimuksen aviopuolisoiden kesken ilman erillistä pyyntöä. Jos kotitalous on työnantaja, vähennys on 20 prosenttia palkasta sekä palkasta maksettavat pakolliset työnantajamaksut.

– Jos aviopuolisoista toinen on vaatinut vähennystä 10 000 euron remontista, ensin laitetaan maksimivähennys vähennystä vaatineen verotukseen ja se mitä jää yli, vähennetään vielä puolisolta. Avoparien pitää kuitenkin huomata jakaa nämä itse.

Vinkki 4: Työmatkojen halvimmin kulkeminen

Vähennys tehdään kodin ja työpaikan välisistä päivittäisistä matkoista halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan. Yleensä julkisilla kulkuneuvoilla on halvin taksa. Omavastuun osuus on 750 euroa ja vähennyksen enimmäismäärä 7 000 euroa.

– Lasten vieminen päiväkotiin ei ole riittävä peruste oman auton käyttöön. Ei myöskään se, että omalla autolla pääsee töihin nopeammin.

Vinkki 5: Opettajavähennys työhuoneen käyttämisestä

Kaikki palkansaajat saavat verotuksessa 750 euroa tulonhankkimisvähennystä. Sen ylittävät menot voi vähentää verotuksessa. Tyypillisimpiä tulonhankkimismenoja ovat työhuone, ammattikirjallisuus ja tietokone.

Työhuonevähennykset on jaettu kolmeen luokkaan: talonmiehenvähennys (satunnaisesti mutta jatkuvasti), opettajavähennys (säännöllisesti ja jatkuvasti) ja freelancer-vähennys (pääasiallisesti kotona työskentelevät). Freelancer-vähennyksen määrä on 840 euroa, opettajavähennyksen 420 euroa ja talonmiesvähennyksen 210 euroa.

– Kotona työskenteleminen pitää todistaa ammatista riippuen. Jos esimerkiksi autonasentaja hakee vähennystä, voi olla tarpeen perustella, että tämä esimerkiksi opiskelee kotona uusien automallien käsikirjoja.

Joskus joutuu järjestämään itselleen aivan erillisen työtilan.

– Jos esimerkiksi tutkija vuokraa itselleen yksiön työhuoneeksi, hän voi vähentää siihen liittyvät todelliset kulut.

Vinkki 6: Ammattijulkaisujen tilaaminen

Päivälehden tai yhden aikakauslehden tilaaminen katsotaan elantomenoiksi, joita ei voi vähentää verotuksessa. Sen sijaan ammattijulkaisut ja ammattikirjallisuus ovat vähennyskelpoisia.

Myös opintokulut voidaan vähentää verotuksessa, jos ne liittyvät selvästi nykyiseen työhön ja olemassaolevan ammattitaidon ylläpitämiseen.

Vinkki 7: Turvakenkien ja kypärän hankkiminen

Työvaatteista vähennyskelpoisiksi hyväksytään erikoisasut, kuten univormut, turvajalkineet tai suojavaatteet. Tavalliset työvaatteet eivät ole vähennyskelpoisia. Metsuri voi siis vähentää verotuksessa kypärän, turvakengät ja haalarit, mutta juristi ei voi vähentää pukua ja solmiota, vaikka tarvitseekin niitä päivittäisessä työssään.

– Erikoistilanteissa valokuvamallit voivat jossain määrin vähentää verotuksessa kampaaja- ja kosmetologilaskuja. Toisaalta esimerkiksi ammattiupseeri ei voi vähentää parturilaskuja lyhyen tukan vaatimuksesta huolimatta.

Vinkki 8 Tietokoneen ostaminen osakekauppaa varten

Sijoitustoimintaan liittyvät tulonhankkimiskulut mitoitetaan suhteessa sijoituksiin. Jos esimerkiksi omistaa kaksi Nokian osaketta, yhtiökokouksen matkakulut eivät ole vielä vähennyskelpoisia.

– Mutta jos sinulla on vähänkin isompi salkku ja käyt aktiivisesti kauppaa, voit vähentää esimerkiksi tietokoneen ja tietoyhteydet sekä sijoitustoimintaan liittyvän ammattikirjallisuuden ja -lehdet.

Jutussa on haastateltu Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtajaa Vesa Korpelaa.

Vuoden 2017 verotus

Esitäytetyt veroilmoitukset postitetaan Verohallinnon henkilöasiakkaille huhtikuussa.

Verkkopalvelussa veroilmoitukseen voi tehdä muutoksia jo 27.3. alkaen.

Veroilmoitusten viimeiset palautuspäivät ovat 8.5. ja 15.5.

Esitäytettyä veroilmoitusta ei palauteta, jos veroilmoituksen tiedot ovat oikein.

Veropäätökset valmistuvat 1.11.

Veronpalautukset maksetaan pankkitileille 11.12.

Muutosta vuoden 2017 veropäätöksiin voi hakea 1.11. alkaen vuoden 2020 loppuun saakka.

Lisätietoja veroilmoituksesta ja verovähennyksistä löytyy Veronmaksajain keskusliiton ja Verohallinnon verkkosivuilta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Ja mikäli aiot säästää, muuta veroprosenttisi suuremmaksi koska verottaja maksaa palautukselle enemmän korkoa kuin pankit säästöille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako vähennyksen, jos omistaa osakehuoneiston ja teettää remonttia sinne, vaikkei siis asu siellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Voit saada kotitalousvähennystä kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa."

Noin verottajan sivulla. Kyllä tuo omaa asumista, vähintään väliaikaista, vaikuttaisi edellyttävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ei saa, mutta sijoitustuotoista saa vähentää kaikki kulut tarvikkeistakin. Jos teet remonttia, saat vähentää remonttikulut esimerkiksi vuokratuloista, tai viimeistään siinä vaiheessa kun myyt sijoitusasuntosi. Silloin voit vähentää myyntivoitosta nuo remonttikulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no eipä normi tallaaja saa vähennyksiä jos ei ole kuoleman sairas tai muuten invaliiti jos ei ole sitä omaa kotiakaan mutta kyllä verottajalle viimesetkin rahat kelpaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aijaa, kyllä minä ainakin olen saanut kaikki kotitalousvähennykset mitä olen hakenut, vaikka "aivan tavallinen" palkansaaja vain olen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotitalousvähennysten omavastuu on sata euroa. Vähennys on 50 prosenttia yritykseltä ostetun työn osuudesta. Vähennys vähennetään maksettavasta verosta eli käytettävissä olevien rahojen määrä kasvaa koko vähennyksen määrällä. Eli jos olen maksanut työstä 1000€ niin miten se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotitalousvähennyksen tultua tuttu yrittäjä nosti laskutustunnin heti korkeammaksi. Kummasti ihmiset innostu teetättään remontteja, kun siitä sai vähennyksiä, vaikka tuli kalliimmaksi kuin ennen kotitalousvähennystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni näin. Työn hinta 1000- omavastuu 100 = 900 Verovähennys puolet, eli 450 euroa, verosta, ei verotettavasta tulosta.
Kuitti pitää olla! Verottaja pystyy tarkistamaan, että kuitti on aito, eli joku on saanut tuon summan työtuloa! Tämä kannattaa muistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on aivan uskomaton sääntöviidakko. Kyllä meidän täytyy muuttaa ajattelua ja siirtyä kohti yhteiskuntaa jossa verotusta ei ole alkuunkaan ja näin ollen ei tarvitse myöskään mitään vähentää. Tämä massiivinen verotus ja sääntöviidakko osuu pahiten tavalliseen tallaajaan joka vaatimattomasta palkastaan joutuu maksamaan kohtuuttomat verot. Ja vaikka siitä jotkut turvakengät vähentää, niin ne turvakengät on jäätävän kalliit johtuen siitä kun kenkien valmistuksen jokaista osuutta on verotettu ankarasti ja alvit päälle. Siinä ainoastaan annetaan anteeksi pieni murunen veroja kun tekee vähennyksen ja tästä sitten tyytyväinen pitäisi olla. Ei tämä kuulkaas enää käy ja me olemme ansainneet vapauden pitää kaikki omat rahamme. Verotus on yhteiskuntamme syöpä ja syy työttömyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervemenoa mieron tielle sitten vaan!

Et varmaankaan käytä muitakaan yhteiskunnan palveluita sitten kun et verojakaan halua maksaa. Näihin kuuluu mm. tieverkon rakentaminen ja ylläpito, julkistilojen lämmitys, kunnallinen terveydenhuolto, opetustoimi, poliisi, tietoliikenneverkot, sairaalat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kai tässä kukaan mussuta noiden yhteiskunnan tärkeimpien toimintojen rahoittamisesta verovaroin. Mutta pitää olla todella naivi, jos kuvittelee että kaikki verot menee oikeasti hyödyllisiin ja tärkeisiin kohteisiin. Ei, ei todellakaan. Niitä tuhlataan aivan silmittömästi täysin jonninjoutavuuksiin. Mikään kun ei ole niin halpaa kuin porsastella muiden rahoilla. Ja tästä seuraa tämä maailmanennätys veroaste, ja siihen kritiikki kohdistuu, ja sitä tulee jatkaa kunnes asiat korjataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja näitä "etuja" tosiaan voivat käyttää kaikki(ko) ?

Näyttäisi siltä että näillä on työn ja palveluiden hintaankin vaikutusta ?
Nyt siis taitavat ollakin suurituloisten etuja, joita voivat maksaa muutenkin
niistä ilman mitään verotukia.

Piilotuelta vaikuttaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tietysti jokainen verovelvollinen voi käyttää näitä vähennyskiä. Missä näet jonkin rajauksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotitalousvähennys on sellainen, jota käyttävät ulkoisia maksullisia palveluja tarvitsevat.

Verottaja antaa kotitalousvähennyskelpoisen työn teettämisestä verohuojennusta,
verotuloja jää siis saamatta.
Työtä on tehty siis huokeammalla kuin ilman kotitalousvähennystä.

Mutta kuka siis maksaa kotitalousvähennyksestä saamatta jäävän verotappion ?

Kotitalousvähennys on tukea palvelualalle ja palveluiden käytölle.

Aika selvää on että kotitalousvähennyksestä hyötyvät ne jotka voivat palveluja muutenkin käyttää, siis hyvätuloiset.
Verovaroin tuettuna.

Taitaa olla niinkin että kotitalousvähennyskelpoinen työ on muutenkin hinnoilteltu
korkeammaksi jo palvelutarjoajien puolelta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työhuonevähennys on mahdollista myös säännöllistä etätyötä tekevälle. Itse teen pääsääntöisesti etätyötä kotoa käsin ja saan verotuksessa työhuonevähennyksen. Toki silloin en saa vähentää työmatkakuluja verotuksessa. Automaattisesti tuo vähennys ei tule, sen joutuu joka vuosi veroehdotukseen korjaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti se pitää joka vuosi veroehdotukseen täydentää (eikä korjata). Eihän se verottaja voi ennakkoon tietää oletko oikeutettu siihen vai et.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image