Kotimaa

Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asia­mies­pos­teis­sa

Postilakossa alkoi toinen lakkoviikko, joka tuo tullessaan myös uusia tukilakkoja. Ensi viikolla vaikutuksia voi tulla taas roimasti lisää. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 18.11.2019 8:44 | Päivitetty 18.11.2019 11:33
Jami Jokinen

Maanantaiaamuna lakko laajeni muun muassa postikuljetuksiin yhteysaluksilla ja linja-autoissa. Tiistaina ovat vuorossa rautatiet ja ensi viikolla asiamiespostit.

Postin työehtokiistaan ei syntynyt sunnuntaina sen enempää ratkaisua kuin sovintoesitystäkään.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä Palvelualojen työnantajat Palta keskustelivat tilanteesta vatakunnansovittelijan johdolla yötä myöden.

Näin ollen postilakko jatkuu, kuten myös sitä tukeva Ilmailualan unioni IAU:n tukilakko. Tukitoimet ovat myös laajenemassa alkavalla viikolla.

Linja-autojen ja yhteysalusten postikuljetukset tukilakkon

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloitti viikon mittaiseksi ilmoitetun tukilakkonsa vuorokauden vaihtuessa maanantaiksi. Lakko koskee postikuljetuksia sekä Postin lähetysten käsittelyä muun muassa kuorma-autoalalla, linja-autoterminaaleissa ja satamissa.

Aamulla tukilakkonsa aloitti Merimies-Unioni, joka lopetti aamukuudelta postin kuljetukset yhteysaluksilla, lautoilla ja losseilla sekä ulkomaanliikenteen aluksilla. Tukitoimet jatkuvat toistaiseksi.

Tiistaina tukitoimet laajenevat rautateille

Tiistaina tukilakot laajenevat rautateiden tavaraliikenteeseen, joka saattaa pysähtyä lähes kokonaan useiden toisiaan seuraavien tukilakkojen vuoksi kolmeksi päiväksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa tiistaiaamuna tukitoimet tavaraliikenteen ratapihoilla, joissa aamukuudelta alkava lakko päättyy jo illalla kello 22.

Samoihin aikoihin lakkonsa aloitta Rautatiealan unioni RAU, joka pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-iltana vuorokaudeksi.

Keskiviikkoaamuna lakkoa jatkaa uudelleen JHL. Lakko lopettaa rautatien tavaraliikennekaluston huollon päiväksi.

Lisäksi keskiviikkona astuu voimaan AKT:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Lisätoimia harkitaan ja neuvottelut jatkuvat

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti maanantaina omista tukitoimistaan.

Liiton työtekijät lopettavat Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn niin sanotuissa asiamiesposteissa ensi maanantaista alkaen, ellei sopimusta tätä ennen ole syntynyt.

Myös PAU:n lakko on laajenemassa ensi maanantaina, jolloin mukaan tulevat Postin myymälät.

Ilmoituksia uusista tukilakoista saattaa tulla vielä tällä viikolla. Niitä harkitsevat ainakin Suomen Elintarviketyöläiset SEL ry ja Sähköliitto.

PAU ja Palta jatkavat neuvotteluja tänään iltapäivällä.

Juttuun lisätty tietoja kello 11.32.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Hallituksen tehtävä on edistää mm. vientiä. Jos infra ei ole kunnossa on vientikuljetus kallista. Jos kilpailua ei ole, on toiminta lomailua. Jos verorakenne on sellainen ettei sisämarkkinat kannata niin vientiäkään ei ole eikä kustannusrakenteita voida ihmisten nälälläkään paikata joten se siitä kilpailukyvystä. Vika ei ole postissa eikä ay liikkeessä vaan liian kovassa verotuksessa ja äärimmäisen kalliissa byrokratiasta ja lomailumiljoonissa. Ei ole muuta jäljellä kuin vain tyhjän kassan pohjan rappaaminen helppoheikeille. Ne ottaa jotka kovimmin kyynerpäätä käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovempi kilpailu johtaa siihen, että kuljetuspalveluja tarjotaan vain riittävän tiheään asutuilla seuduilla. Ei ole kannattavaa lähteä viemään kilon pakettia Helsingistä Utsjoelle, vaikka sen veisi millä tahansa kulkupelillä. Tähän asti on nekin viety perille, vaikka se todellisuudessa on tappiollinen palvelu. Kilpailun kiristyessä alkaa syrjäseuduilta loppua nuo palvelut, ja utsjokinen joutuu noutamaan Helsingistä tulevan pakettinsa Rovaniemeltä tai Oulusta, ellei suostu maksamaan jotain järjetöntä summaa lähemmäksi tuomisesta. Sitä saa, mitä tarjotaan, jos yleensäkään tarjotaan mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin Utsjoella asuu niin paljon sakkia että yksikään jakelufirma olisi kannattamaton sen takia. Eiköhän se tulos ja tappio tehdä kokonaisuudessaan Jyväskylän alapuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikeutettu lakko, kuka haluaisi hyväksyä palkkansa alennuksen, tasolle jolla ei tule toimeen. Postin johtajat rypevät miljoonissa, eivätkä hekään luovu bonuksistaan, se on ahneutta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisin tieto Ylen tiedotteessa oli myös lentoliikenteen pysähtyvän. Nyt täytyy löytyä hallitukselta selkärankaa puhaltaa lakkoilijoiden peli poikki. Eihän 700 henkilön sopimuksen muutos voi olla liitoilla mikään peruste laajalla lakkouhkailulla häiritä tavallisten ihmisten toimintaa, työtä ja elämistä. Vientiteollisuudelle ja matkailulle aiheuttamia suoria ja välillisiä vaaroja unohtamatta. Suomen talous ei kestä Ay-liikkeiden kallista pelleilyä.

Jos ei muu auta niin pakkolaki voimaan ja työntekijät töihin rangaistusten uhalla ennen kuin härkäsestä eskaloituu yleislakon kärpänen. Virka-apua löytyy hallitukselle tarvittaessa pvstä, poliisista ja muista virallisista jv-tahoista. Nyt on hallituksen näytön paikka ettei maamme hallitus ole ay-liikkeiden eli kansan kapinallisten juoksupoikia, vaikka vihervassurihallitus meillä valitettavasti nyt onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Jos nyt annetaan tässä periksi, niin sama tulee eteen jokaisessa työpaikassa. Oletko sinä valmis tiputtamaan palkkaasi 40%? Entäpä luopumaan lomarahoista, lomista ja sunnuntaikorvauksista? Yleislakko on juuri se, mitä tässä kaivataan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt loppuu tuo pellely. Menkää töihin kellä niitä vielä on. Tämä johtaa siihen että posti loppuu kokonaan. Ei riitä sympatoita lakkolaisille. Ei yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkaa tiukkoina postin väki, tai muuten muutkin alat joutuvat samanlaisen mielivallan kohteeksi. Nyt on jo näkynyt viitteitä siitä, että työnantajat pyrkivät romuttamaan Ay-liikkeen ja laskemaan kaikkien palkkoja ja työehtoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävi selväksi mitä varten posti laajensi toimintaansa ruohonleikkaamiseen. Täytyyhän golfkenttien olla priimakunnossa jotta johtaja voi nauttia lomailusta miljoonienlomailurahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti palasiksi ja lisää kilpailua postin monopolille. Yksi firma saa toiminnallaan koko Suomen polvillensa. Lähetyskustannukset jo itsessään tappavat kaikki alkavat yritykset Suomessa ja ulkomailta saadaan halvemmalla paketit. Siinähän on hyvä pelailla golffia ja olla tekemättä töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AKT tulee saattaa oikeuteen Osakeyhtiön toiminnan törkeästä häirinnästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakkoilkaa oikein kovasti. Kohta huomaatte että lakkoilitte itsenne ulos. Seuraavat lähtijät on arvottu jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummastuttaa tuo Riku Aallon kommentti : Vaikeassa murrostilanteessa on sovittu palkkojen pysymisestä entisenlaisena seuraavat kaksi vuotta. Postin Liedon pakettilajittelijat ovat edelleen Pau:n jäseniä, vaikka Posti siirsi heidät yksipuolisesti Medialiiton työehtosopimukseen. Onko nyt Aallon johtama Teollisuusliitto neuvotteluosapuoli Medialiiton kanssa Liedon pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta?. Onko Pau:lla vain sivustakatsojan osa. Muut päättävät jäsenten palkoista?. Jos tuo menee läpi voivat työnantajat tarkastella oman toimialansa työn luonnetta ja etsiä sopimuskumppania matalapakka-alan työantajaliitosta, jos löytyy työn luonteesta samankaltaisuutta. Tällä menolla voimme jättää hyvästit palkansaajien hyvinvointi Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin tila näkyy jo tuosta kuvassa olevasta laatikosta. Se on vähän jo ruosteessa ja kilpikin (julkisuuskuvana) on mutkalla. On todella outoa että toimitusjohtajaa ja postin johtoa palkitaan tällaisessa tilanteessa miljoonilla euroilla. Perittäisi ne takaisin maksetut etuudet niinkuin Kela.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilaiset!
Antakaa mennä vaan!
Teillä on kansan tuki!
Kun "mänttiniemeä" katsoo, niin...
Kaikililla ei tulisi olla kansatukea, kun tosiasioita katsoo.
Vai mitä sanoo lapioon nojaava Sauli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vähän samaa ihmetellyt kun kannatusprosentit on venäjän malliin 90%, ja kuitenkin sille on tärkeämpää olla katsomassa jalitsua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vain tiedoksi, että Suomen presidentin työtehtäviin ei kuulu Postin lakkoilu ja siihen liittyvät asiat ja sillä siisti!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä kuuluis kyllä Paateron ja Rinteenkään toimenkuvaan, mutta eihän ay demari osaa pitää näppejänsä erossa hänelle kuulumattomaan asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image