Kotimaa

Postilakon pur­ku­yri­tyk­set jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita van­hen­tu­neik­si

PAU:n Heidi Nieminen (edessä vas.) ja Paltan Tuomas Aarto (edessä oik.) palaavat neuvotteuryhmineen valtakunnansovittelijan toimistolle tänään. KUVA: Roni Rekomaa
Kotimaa 20.11.2019 9:14
Jami Jokinen

Elleivät PAU ja Palta pääse sopimukseen, laajenevat tukilakot vielä tällä viikolla. Kokonaan uusi ja selvästi laajempi tukilakkojen aalto alkaisi ensi maanantaina.

Postilakkoon yritetään löytää ratkaisua jälleen tänään valtakunnansovittelijan avulla. Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) sekä Palvelualojen työnantajat Palta jatkavat neuvotteluja kello 13.

Lakko tukilakkoineen jatkuu aiemmin ilmoitetulla tavalla, sillä PAU hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan maanantaina jättämän sovintoesityksen.

PAU:n mukaan esityksestä puuttui kokonaan monia työntekijöille oleellisia asioita. Palta oli sen sijaan valmis hyväksymään sovintoesityksen.

Tukilakkoja teillä, rautateillä ja vesillä

Tänään tukilakkoon palasi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Sen jäsenistö lopetti tavarajunien kunnossapidon aamuseitsemältä, ja lakko jatkuu koko päivän.

Rautatiealan unioni RAU pysäytti puolestaan tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen eilisiltana vuorokaudeksi.

Tukilakossa ovat myös Ilmailualan unioni, Merimies-Unioni sekä Auto- ja kuljetusalan Työtekijäliitto AKT. Tukitoimet koskevat pääasiassa postin käsittelyä ja kuljetuksia esimerkiksi kuorma- ja linja-autoilussa sekä yhteysalusliikenteessä.

Maanantaina selvästi isompi vaihe

Elleivät PAU ja Palta pääse sopimukseen, laajenevat tukilakot vielä tällä viikolla. Kokonaan uusi ja selvästi laajempi tukilakkojen aalto alkaa ensi maanantaina, jolloin vaikutuksia tulisi muun muassa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen.

Suurimpana uhkana on pidetty ulkomaan laivaliikenteen pysähtymistä.

Palta pitää tukilakkojen perusteita vanhentuneina.

– Liitot tekevät tukilakkopäätöksiä tällä hetkellä vanhentuneiden tietojen pohjalta, sillä tukilakkoilmoitusten pohjana olevat asiat on ohitettu neuvotteluissa jo aikoja sitten, väittää työnantajaliiton toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

PAU:n puhenjohtaja sanoo radiossa, että Paateron pitäisi automaattisesti olla työntekijöiden puolella. Eikö Paatero ole omistajaohjauksesta vastaava ministeri, joka katsoo yrityksen näkökulmasta asiaa. Ei silloin ole yksiselitteisesti ninn, että hän olisi automaattisesti jomman kumman osapuolen tukena. Järki peliin molemmilla puolella pöytää ja joustoa neuvotteluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkanalennus Valtion yhtiöitten johtajille on oltava 2/3 - osaa pois!
Silloinkin pomot tienaisi tuplaten Pääministeriin verrattuna.
30% on mielistelyä uunoille, jotka eivät sitä ansaitse.
Toihini tulevista Postin kautta lähetetyistä paketeista katoaan yli 50% matkalla!
Minä antaisin "kadeteille" jo turpaan, jotta maahan saataisi joku järjestys.
Saulikin voisi lopettaa lapioon nojailun.
Ei presidentin valtaa ole niin paljoa kavennettu...
Virka on.
Missä mies?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkailioista 1/3 pihalle ja palkat jäihin. Mikäli lakkoilijoilla ei työ kiinnosta, neuvvotteluille ehdoksi niin kauan kun yksikin henkilö on lakossa ei edes neuvotteluja aloiteta. Mikäli haluaa parempaa palkaa kouluttautuu ammatteihin ja työnantajien palvelukseen missä maksetaan paremmin.On surkuhupaisaa toimintaa. Ei kannata ostovoiman heikkoutta valittaa mikäli ei työt kiinnosta. Kuinkahan paljon on tullu neuvvottelujen aikana suklaapatukat maksaan. Maassa missä toiminta on tämmöstä ammattitaitoiset vaihtaa maisemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme 1918-lukua pelivälineet erit pakkolakeja-ja kyykytysohjelmia kauttalinjan työelämässä.Suomesta työväestö oikeuksia poljetaan valtiovallan toimessa jotka muistuttaa jo'fasistisia piirteitä puhumattamakaan muillakin aloilla kiky-ohjelmilla Paperiliittokin teki soppari 21 mrd tulosiirron sijoittajille eikä vieläkään riitä uutta ajetaan hämäräperäisissä työryhmissä jossa liitonedustajia ja porvareita saunasoppareita tehrään..Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osakeyhtiölain mukaan Posti Palvelut Oy:n yksiselitteinen tehtävä on ajaa osakkeenomistajien, siis valtion etua. Olisi aikamoinen harppaus, jos tällä tarkoitettaisiin omistajaohjausministeri Paateron poliittista etua. Hänhän postin hallituksen on valtuuttanut toiminnan pilkkomiseen ja yhtiöittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt toverit on näytön paikka. Pidetään rintama ehyenä. Näytetään porvareille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos Iltasanomien juttu on totta että n.14 euron tuntipalkka putoaa n.10 euroon, niin kyllä se tekee perheelliselle ison loven. pitäis maksaa velat ja elää muutenki. enkä oo sostemi enkä vassari enkä persu jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten mahtas postin pomot toimia jos heidän liksoja leikattais se 30% alkaen heti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin otteita tehdystä sovintoesityksestä ja voi hyvinkin sanoa "ei hyvää päivää" tälläiselle esitykselle.
Ilmeisesti työnantajapuoli myös testaa ao. lakolla, että miten heikennykset menee läpi, sillä onhan kirjoitettu ns. salaisista papereista, joissa työnantajapuoli tulee esittämään mitä heikennyksiä on tulossa seuraavissa eri ammattialojen liittoneuvotteluissa.
Tällä perusteella on tiedossa varsin vaikeita eri ammattialojen sopimusneuvotteluita ja mahdolliset uudet lakot varsin todennäköisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuudelta johtajalta ja toimitusjohtajalta palkanalennus 30% jää hyvin vielä rahaa elämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työstä oikea, keskiverto palkka, sillä kyllä elää, ei rikastu. Jos on oppinut isoille tuloille, voi olla hankala palata takaisin keskituloluokkaan. Syömällä vähemmän kuin tienaa, sillä kyllä pärjää. Lakoilla ei ole koskaan hyviä seurauksia työntekijöille, vai onko jollakin parempaa tietoa? Kun kustannukset ovat liian korkeat, niin jostakinhan niitä karsitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jäi hieman epäselväksi, että kuka on oppinut liian isoille tuloille ja kenen täytyisi palata takaisin sinne keskiluokkaan sieltä sikarihyllyltä.

Ilman lakko-oikeutta ja sen käyttöä ei taatusti olisi vuosilomia, työehtosopimuksia ja työpäivä olisi säädetty 15 tuntiin/vrk, 7 päivänä viikossa. Herrain haluamassa järjestelmässä ajettaisiin (ja niin sitä tehtiinkin) duunari puhki nopeassa aikataulussa ja siinä järjestelmässä ei suorittavien käsien henki maksa mitään.

Et kai kuvittele, että mitään näitä etuja, mitä nyt on, olisi saavutettu ihan vaan kainosti kyselemällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakko on todella ikävä juttu, mutta mitä järkeä on tehdä työtä, jolla ei tule toimeen. Mielivaltaista toimintaa Postilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakko on ikävä koko kansan hyvinvoinnin kannalta ja nyt pitäisi oikeasti tunnustaa ne syyt miksi Postin toiminnan kannattavuus on heikko. Kyse ei ole mielivallasta vaan kustannusten sopeuttamisesta. Enemmistön etu on tässäkin asiassa, kuten demokratiassa yleensä, vähemmistön etua painavempi syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäs sait käsityksen, että Postin kannattavuus on heikko?
Onhan sieltä valtiolle tullut taas osinkoja 150 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä laske koko Postin tulosta, koska paketti ja jakelupuoli on vain 5% Postin tuloksesta.
Posti on paljon muuta nykyään, kuin vain paketti- ja kirjejakelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöstäko tässä tarvitaan, siis koko Suomi lähes polvillen. Eiköhän kohta olla EU:n valvonnassa tällä menolla. Tottahan se on, että ei palkalla tule toimeen edes nykyisinkään saati sitten minuisteri Paateron siunaamat duunarit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaaleissa on äänestetty työn halpuuttamisen puolesta jo monta kertaa...sitten kun sitä tehdään ollaan kovin yllättyneitä. Miettikää seuraavissa vaaleissa ketä äänestätte, niin ei sitten tarvitse pettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Suomessa on vassarihallitus, ja jälki on tämä. Ensi viikolla satamat pyshtyy ja sitä kautta Suomen vienti. Pitää muistaa, että tälle TES-shoppailulle on omistajaohjauksen eli Paateron hyväksyntä. Siksi hallitus on ollut hiljaa jo monta päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image