Kotimaa

Postilaiset vaativat Edus­kun­ta­ta­lon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"

"Kun vaihtuu Postin hallitus, loppuu duunarin jallitus" lukee eräässä kyltissä.
Kotimaa 21.11.2019 13:10 | Päivitetty 21.11.2019 14:36
Rebekka Härkönen

Neuvottelut postikiistan ratkaisemiseksi johtivat umpikujaan myöhään eilen illalla. Postilaiset kerääntyivät torstaina Eduskuntatalon eteen mielenosoitukseen.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero totesi tiedotteessaan torstaina, että kiistaan pitää saada ratkaisu nopeasti.

Helsinki

Postilakkolaiset kerääntyivät torstaina iltapäivällä yhden aikaan mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen Helsingissä. Äänensävyt pylvästalon portailla olivat vihaisia.

Puhujat vaativat muun muassa omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd.) puuttumaan työntekijöiden halpuuttamiseen. Postilaiset vaativat lisäksi, että Postin omistava Suomen valtio erottaa Postin hallituksen.

– Postin hallitus ulos, ulos, ulos! mielenosoittajat huusivat puheiden lomassa kuorossa.

Moni puhui myös yleislakon mahdollisuudesta. Mielenosoittajat korostivat, että he taistelevat paitsi postilaisten puolesta myös kaikkien muiden työntekijöiden puolesta.

Ydinviesti oli, että jos sataprosenttisesti valtion omistama yritys voi ryhtyä "työehtoshoppailuun", pian muut työnantajat seuraavat perässä.

"Tänään minä, huomenna sinä", eräs mielenosoittajien kylteistä tiivisti sanoman.

Mielenosoitus on Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n aktiivien järjestämä.

Postilaiset alkoivat kerääntyä työntekijöiden halpuuttamista vastustavaan mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen hieman ennen iltapäiväyhtä torstaina.

Omistajaohjausministeri Paatero vetosi kiistan osapuoliin torstaina.

– Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti, Paatero totesi tiedotteessa.

Hän myös tarkensi aiemmin antamiaan lausuntoja siitä, missä vaiheessa tuli tietoiseksi Postin suunnitelmista siirtää 700 pakettilajittelijaa emoyhtiöstä Posti Palvelut -yhtiöön.

– Posti on informoinut minua asiaa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen. Valtion omistajapolitiikkaa koskevien periaatteiden ja osakeyhtiölain mukaisesti tämän kaltaiset päätökset kuuluvat itsenäisesti yhtiön hallitukselle.

PAU vetoaa Suomen hallitukseen

Viimeisimmät neuvottelut PAU:n ja Postia edustavan Paltan välillä päättyivät tuloksettomina viime yönä, eikä sovintoehdotusta annettu. Palta olisi hyväksynyt edellisen sovintoehdotuksen, mutta PAU hylkäsi sen.

Sovittelun jatkumisen ajankohdasta ilmoittaa valtakunnansovittelija.

Postin neuvotteluissa hiertää pakettilajittelijoiden siirto toiseen työehtosopimukseen eli Teollisuusliiton työehtosopimukseen.

"Yleislakko tulee – oletko valmis? yhden mielenosoittajan kyltissä kysyttiin.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan ratkaisun avaimet ovat viime kädessä Suomen hallituksella. Nieminen kommentoi asiaa ennen SAK:n valtuuston kokousta aiemmin torstaina Helsingissä.

– Kun on kysymys 700 pakettilajittelijasta, niin ratkaisun avaimet ovat tällä hetkellä Postin hallituksella, joka ei ole suostunut toimimaan mitenkään. Toiset ratkaisun avaimet ovat maan hallituksella eli omistajalla, Nieminen sanoi.

Niemisen mukaan olisi sitä parempi, mitä nopeammin ratkaisu löydetään, koska tukilakot laajenevat koko ajan. Nieminen kertoi syöttävänsä informaatiota omistajan suuntaan mahdollisimman paljon.

Eloranta tuomitsee Postin toiminnan

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta otti kantaa ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin SAK:n edustajiston kokouksessa torstaina Helsingissä.

– Työehtosopimuksen vaihdolla pyritään romuttamaan pienipalkkaisten työehtoja entistä heikommiksi. PAU:n ja ay-liikkeen vastaus on ollut selvä – työehtodumppaus ei käy, Eloranta kommentoi.

Valtio-omisteisen Postin toiminnan Eloranta nimesi härskiksi. Elorannan mukaan työehtosopimusten vaihdolla pyritään romuttamaan pienipalkkaisten työehtoja entistä heikommiksi.

Elorannan mukaan Postin ratkaisu on joka tapauksessa omistajan asia, koska valtio omistaa kokonaisuudessaan yhtiön.

– Ratkaisun avaimet ovat siellä päässä. Postin hallitus tehnyt omia ratkaisujaan, ja en tiedä taustoja, mitä on hallituksen ja omistajan välillä keskusteltu, mutta omistaja viime kädessä vastaa siitä, että ratkaisu saadaan aikaan, Eloranta sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Olisiko syytä myös puuttua Antti Rinteen Hallituksenkin henkilövalintoihin ?? Antin sairauskohtaus taisi ollakkin vakavampi kuin luultiin, hähän juttelee käsittämättömiä asioita haastattelijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallitus ulos.He ottavat lahjuksia
Itselleen Rahana ja eivät välitä omista työn
tekijöistään.Tsemppiä Heidi Nieminen ja
Kaikki Postilaiset.Tsemppiä myös Sirpa Paaterolle ja Antti Rinteelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti toteuttaa vasemmistohallituksen omistajaohjauksen linjauksia. Postin lakon sopimista ei estä enää erimielisyys työehtosopimuksesta, vaan Teollisuusliiton patruunoiden Riku Aallon ja Turja Lehtosen himo saada liittoonsa lisää jäseniä. Erityisesti SAK:n jäsenmäärä tullut rajusti alas. SAK:ssa on työssä olevia jäseniä 607 000 jäsentä. Vielä 2015 jäseniä oli 705 470. Neljässä vuodessa jäseniä on kaikonnut noin 100 000.

Paltan sivuilta näemme kuinka Postin postinjakelussa kuukausipalkkaisen kokoaikaisen henkilön keskipalkka on 2 276 euroa kuukaudessa ja keskiansio (sisältäen lisät) 2 500 euroa kuukaudessa. Pakettilajittelussa henkilöstön keskipalkka kuukaudessa on 2 407 euroa ja keskiansio (sisältäen lisät) 2 688 euroa.

Duunitorilla keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle Postinjakaja on 2 762 euroa kuukaudessa. Palkka oli yksityisellä sektorilla 2 762 € (1188 yksittäistä palkkaa). Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2018. Keskipalkka kasvoi 78 € (2,9 %) vuodesta 2017 vuoteen 2018.

Perhetutullamme, erityislastentarhanopettajalla on kasvatustieteen maisterin tutkinto. Työ on monikulttuurista ja työkieliä on useita (tulkit apuna), vastuu hyvinkin vaikeista, erityistä tukea vaativista lapsista esim. vaikeat diabeetikot jne. Hänen palkkansa kaikkien ikälisien jälkeen on 2700 euroa.

Muita palkkoja esim. sairaanhoitaja (3.5 vuoden koulutus) 2600 euroa, poliisi 3000 euroa, lääkäri (6 vuoden yliopistokoulutus) 5000 euroa, arkkitehti (korkeakoulu) 4000 euroa, veturinkuljettaja 4000 euroa, bussinkuljettaja 2700 euroa, siivooja 1900 euroa, sanomalehdenjakaja 1700 euroa

Posti on ilmoittanut, etteivät nykyiset henkilökohtaiset palkat laske tulevalla sopimuskaudella ja pakettilajittelun noin 700 työntekijän kokonaispalkan säilyvän ennallaan 31.1.2022 saakka. Tämä on todella paljon nykyisessö murroksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle on painoarvoa sillä, että raha jää tänne kotimaahan, eikä valuteta voittoina ulkomaille - esim. YLE/Digita ja sähkönjakelu .. mieluummin palvelua ja saa se maksaakin, kunhan se jaetaan palvelua toteuttavalle portaalle - sinne kynnykselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallituksen suunnitelma oli tämä...aimakin Rinteen mukaan.
Se olisi suoraan tarkoittanut sitä toteutuessaan, että yli 9000 työntekijän työehdot [palkat] olisivat heikentyneet 30-50 prosenttia. Tämä estettiin yksiselitteisesti hallituksen toimesta.”
Miksi Paatero ei toiminut jo tämän tullessa tietoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan huomannut selvittää liiton johon postilaisia on siiretty vuosiansioita, en ole valmis uskomaan,heidän vuosiansioidensa olevan 30-50 prosenttia alemmat. Jos näin on olisi kohtuullista ja solidaarista AY-väen lähteä ajamaan heidän palkan nostamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt on oikea ääni kellossa tyhjän päiväisille herroille vaan mono persuuksiin ja uudet pätevämmät tilalle jos niitä yleensä on tai posti paloittellaan eri osiin ettei tarvi riidellä pienistä asioista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten vaikeaa se on ymmärtää: Postin omistaa valtio, joten Suomen hallitus päättää mitä Postissa tehdään. Jos olette sitä mieltä, ettei työehtoshoppailu ole luvallista, niin miksi hallitus ja demari-Paatero antoi Postin tehdä niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paatero ajaa kaksilla rattailla. Hän on ollut hyväksymässä Teollisuusliiton jäsenkaappausta (700 postilaista paketitoiminnoista), mutta julkisuudessa yrittää uskotella olevansa postilaisten puolella, jottei menetä Paun jäsenten ääniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ovat vastakkain SAK:hon kuuluvat 30 000 jäsenen PAU ja 200 000 jäsenen Teollisuusliitto. Heidi Nieminen vs. Riku Aalto.

Lopputulosta ei ole vaikea veikata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin lakossa on enemmän kyse liittopomojen kunniasta kuin työntekijän edusta. Nieminen sai Teollisuusliiton Aallolta sormilleen ja yrittää nyt palauttaa kunniansa Paun jäsenistön edessä lakkoilemalla oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerran omistajaohjausministeri toteaa että kiistaan pitää saada ratkaisu nopeasti, niin mikä ihme tässä vielä mättää että sitä ei löydy? Haraako Postin johto omin päin vastaan vastaan vai mikä tässä nyt vielä on? Pitäisikö sinne vaihtaa koko porukka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan kohta jälleen SDP Kepun myötäilemänä maksattaa koko riidan syyttömillä veronmaksajilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein ensimmäisenä ministerin tehtävään tulee suoritta hyväksytyt psykologiset testit ja ihmistuntijan tekemä haastattelu. Sitä ennen pitää olla minimisään suoritettu korkeakoulututkinto korkein arvosanoin ja useamman vieraan kielen hallinta, sekä pitkä kokemus ryhmässä työskentelystä ja vähintäin 20 vuoden kokemus ministerin hallinta- alalta.
Näin oli ainakin omalla kohdallani kun hain nykyiseen työpaikkaani ylemman toimihenkilön paikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerinä voisi ihan hyvin toimia ammattikoulupohjaltakin, jos ministeriöissä olisi asiantuntevaa väkeä auttamassa. Suomessa ministerien erityisavustajien paikat menevät vaan poliitikkojen lähipiirille. Siksi jälki on huonoa kuten tässä Paateron tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratisiin virkoihin kuten hallitukseen valitaan vaalien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministereitä ei valita vaaleilla nykyäänkään. Esim. Antti Rinne ei ollut kansanedustaja, kun hänet valittiin ministeriksi ensimmäisen kerran. Myös ammattiministereitä on ollut historiassa paljon, esim. maatalousministerit Lipposen hallituksissa. Kansanedustajat valvovat hallitusta, jolloin demokratia toteutuu, vaikka ministerit olisivatkin asiantuntijoita eivätkä harrastelijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun maassa on tällainen hallitus, niin mihin enää tarvitaan oppositiota?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image