Kotimaa

Postikiistaa ratkotaan yhä suljettujen ovien takana, neuvottelijat ovat valmiita jatkamaan yömyöhään

Maanantaina mahdollisesti alkavat tukilakot vaikeuttaisivat Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua maantieliikenteessä, satamissa ja rautateillä. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 17.11.2019 22:22
Anna Kilponen

Jos sopua ei yön aikana synny, edessä on varsinainen tukilakkojen maanantai. Ne vaikeuttaisivat laajasti Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua ja jakelua.

Postikiistan osapuolet työntekijäliitto PAU ja työantajaliitto Palta ovat neuvotelleet sunnuntai-iltapäivästä kello 14:stä lähtien valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla Helsingissä.

Neuvotteluja on käyty tiiviisti suljettujen ovien takana eikä väliaikatietoja neuvotteluiden sujumisesta ei ole saatu. Jo etukäteen neuvottelijat ovat sanoneet jatkavansa tarvittaessa myöhään.

Piekkala kertoi Ylelle olevansa varautunut yöistuntoon. Iltakuuden aikaan neuvottelijat pitivät reilun tunnin mittaisen tauon.

Ennen neuvotteluja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen olivat varovaisen toiveikkaasti lähdössä etsimään ratkaisuja.

Jos kiistaan ei saada yön kuluessa ratkaisua, postilakko laajenee maanantaina entisestään useiden tukilakkojen vuoksi.

Ne vaikuttaisivat laajasti postin jakeluun, käsittelyyn ja kuljetuksiin. Tukilakot vaikeuttaisivat Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua maantieliikenteessä, satamissa ja rautateillä.

Jo aiemmin Ilmailualan Unionin (IAU) jo viikko sitten alkanut tukilakko kohdistuu puolestaan postin käsittelyyn lentoasemilla. Se on vaikuttanut etenkin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelta, kuten Yhdysvalloista, Japanista ja Kiinasta lentokuljetuksina. Lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen. Myös kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu on keskeytynyt

PAM kertoo tukitoimistaan maanantaina

Maanantaina lakkoon ovat menossa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rautatiealan Unioni RAU ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT.

JHL ja RAU ovat kertoneet pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen maanantain ja tiistain ajaksi.

AKT aikoo puolestaan pysäyttää kaikkien Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelyn sekä kuljetuksen viikoksi maanantaista lähtien. Tiistaista lähtien se on määrännyt lähetysten kuljetuksessa työskentelevää jäsenistöään ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Kaleva tulee sen omilla varhaisjakelualueilla normaalisti lakon mahdollisesta laajenemisesta huolimatta. Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei sen sijaan jaeta viikonloppua lukuun ottamatta. Postin jakelun piirissä noin 7–8 prosenttia Kalevan tilaajista arkisin. Viikonloppuna lauantaina jaetaan myös perjantain lehti.

Keskiviikosta lähtien AKT:n koko jäsenistö on ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa, joka kestää 8. joulukuuta saakka, jolloin PAU:n lakon on määrä loppua.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on kertonut ilmoittavansa tukitoimistaan maanantaina. Myös Sähköliitto on valmis käynnistämään tukitoimet.

Saaristoalueiden postinjakelu vaikeutuu

Merimies-Unionin maanantaina alkava lakko vaikuttaa muun muassa saaristoalueiden postinjakeluun. Posti tiedotti, että postit jäivät jo jakamatta ennakoitua aikaisemmin alkaneiden lakkotoimien vuoksi perjantaina esimerkiksi Oulun edustalla Hailuodossa.

Postin kuljetuksia ei oteta mukaan kotimaan liikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille eikä losseille. Kuljetuksia ei huolita myöskään esimerkiksi ulkomaan liikenteessä oleville lasti-aluksille, ropax-aluksille ja matkustaja-autolautoille.

Lakossa on tällä hetkellä noin 9 000 Postin työntekijää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
92
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
69
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
51
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image