Kotimaa

Postikiistaa ratkotaan parhaillaan val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan johdolla – Useat tukilakot uhkaavat pysäyttää Postin lähetysten käsittelyn ja kuljetuksen maanantaina

Lakkovahdit vahtivat, että PAU:n asettama työnseisaus toteutuu myös käytännössä. Kuva Helsingistä. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 17.11.2019 9:30 | Päivitetty 17.11.2019 16:47
Rebekka Härkönen, Anna Kilponen, Kaleva

Postiriidan osapuolet yrittävät estää Postin jakelu-, käsittely- ja kuljetuskriisin syvenemisen parhaillaan Helsingissä meneillään olevissa neuvotteluissa. AKT ilmoitti sunnuntaina koventavansa jälleen työtaistelutoimiaan myötätunnonosoituksena postilaisille.

Postikiistan osapuolet neuvottelevat parhaillaan valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä. Neuvottelut alkoivat iltapäivällä kello 14 ja jatkuvat edelleen, tarvittaessa myöhään iltaan. Neuvotteluiden sujumisesta ei toistaiseksi ole herunut tietoa.

Jos kiistaan ei löydy ratkaisua, postilakko laajenee maanantaina useiden tukilakkojen voimin. Tukilakkojen arvellaan tuovan lisäpaineita neuvotteluille.

Viimeksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta istuivat neuvottelupöydän ääressä perjantaina.

– Osapuolet ovat käyneet päivän aikana neuvotteluja hyvässä hengessä, mutta paljon on vielä työtä tehtävänä, PAU tiedotti perjantain neuvottelujen jälkeen.

Myös Palta kertoi, että neuvotteluissa näkyy valoa tunnelin päässä.

Tänään käytävät neuvottelut ratkaisevat, kiristyvätkö työtaistelukeinot Postia vastaan maanantaina. Jos sopua ei synny, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rautatiealan Unioni RAU ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ovat kertoneet ryhtyvänsä myötätuntolakkoon postilaisten puolesta.

JHL ja RAU ovat kertoneet pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen maanantain ja tiistain ajaksi.

AKT puolestaan on uhannut pysäyttää kaikkien Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelyn sekä kuljetuksen viikoksi maanantaista lähtien. Lisäksi tiistaista lähtien AKT on määrännyt lähetysten kuljetuksessa työskentelevää jäsenistöään ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Tänään sunnuntaina AKT ilmoitti uusista myötätuntotoimista. Keskiviikosta lähtien AKT:n koko jäsenistö on ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 8. joulukuuta saakka, jolloin PAU:n lakon on näillä näkymin määrä loppua.

Kaleva tulee sen omilla varhaisjakelualueilla normaalisti lakon mahdollisesta laajenemisesta huolimatta. Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei sen sijaan jaeta viikonloppua lukuun ottamatta. Postin jakelun piirissä noin 7–8 prosenttia Kalevan tilaajista arkisin. Viikonloppuna lauantaina jaetaan myös perjantain lehti.

PAU aloitti oman työnseisauksensa viime maanantaina 11. marraskuuta. Lakko on pysäyttänyt laajalti postin käsittelyn, jakelun ja kuljetuksen koko maassa.

Tukilakot syventäisivät postin liikkumiseen ja jakeluun liittyvää kriisiä entisestään.

PAU ilmoitti alun perin kahden viikon työnseisauksesta. Nyttemmin liitto uhkaa neljän viikon lakolla, jos sopua ei synny.

Lakossa on tällä hetkellä noin 9 000 Postin työntekijää.

Perjantaina yli 150 kulttuurin, tieteen ja kansalaisliikkeiden vaikuttajaa oli allekirjoittanut vetoomuksen Suomen hallitukselle ja eduskunnalle postilaisten puolesta. Allekirjoittajat haluavat, että postia kehitetään julkisena palveluna, joka ei kilpaile polkemalla työntekijöidensä palkkoja ja pidentämällä työaikoja.

– Vetoamme maan hallitukseen ja eduskuntaan, jotta postin tehtäväksi määritellään selkeästi julkinen palvelu, jota ei pidä alistaa liikevoiton tavoittelulle, vetoomuksessa esitetään.

Allekirjoittajina on lukuisia oman alansa tunnettuja vaikuttajia kuten elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, rap-artisti Paleface, Tieto-Finlandian voittaja
Seppo Aalto ja säveltäjä Kaj Chydenius.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Posti ja Palta eivät näytä kunnioittavan perustuslain takaamaa pau-laisten paketinkäsittelijöiden yhdistymisvapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerätkää lakkolaisilta työnantajan maksamat työvaatteet pois. Ne on tarkoitettu työntekoon, ei lakkovelttoiluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä toisten lakossa ärsyttää joskus se etujen puollustaminen voi kohdata kaikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin.
Työntekijät ja pau varmistivat juuri etten tule käyttämään postia muuta kuin äärimmäisen pakon edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasapuolisuuden vuoksi keppiä ja karenssia pitää antaa kohtuuttomasti myös töissäkävijöille ja valtiojohdolle, eikä vain työttömille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Niin pääasia että sinä saat pakettisi,muiden elämälle ole niin väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä menoa kun työehdot huononee ja palkka alet yleistyy niitä paketteja ei tarvii kenenkään kuljetella, kun palkalla ei voi niitä netistäkään tilata.
Taitaa siitä muodostua suurempi ongelma kun postin lakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti kulkee kuten ennenkin ainakin Postiautot ovat liikenteessä ja postijakaja aamulla tuli vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole lakko vaikuttanut mitenkään kun ei tilaa paperilehtiä ja laskut tulee e-laskuina ja paketit mh:n kautta. Vielä kun menis mainosroskan kantajatkin lakkoon niin hyvä olis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on Postin johtoporukan syytä katsoa syvälle peiliin. Miten tää nyt omasta mielestä niinku meni? Kourallinen Postin johtoa ei tinkinyt omista palkoistaan vaan alkoi työehtoshoppailemaan alimpien palkkaluokkien työntekijöitään, mikä ei mahdu kansalaisen oikeustajuun. Siitä tuloksena kymmenet tuhannet työntekijät osoittavat mieltään. Ainoa tehokas keino osoittaa mieltään on lakko. Neuvottelu ja nätisti puhuminen ei auta. Kuka tässä nyt on oikeassa, kourallinen lähes miljoonan euron vuosipalkkaa nauttivia johtajia vai kymmenet tuhannet kansalaiset? Tämän tilanteen alkuunpanijat ovat Postin johtajat, eivät työntekijät. Työntekijät eivät vaatineet päästä parempaan työehtosopimukseen. Posti johto vaati heiltä siirtymään heikompaan työehtosopimukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei huolta. Vastuu ei ole sinun kun et postista johtuen laskua saa. Näin sanoi kuluttajalakimies jossain ohjelmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkö ei katkea vaikka laskua ei ole lakonaikana maksettu, tietää sähköyhtiökin ettei laskut mene kun posti ei kulje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkö katkeaa vain jos sähkönsiirtolasku on maksamatta. Sähköenergian myyjällä ei ole katkaisuoikeutta, mutta on oikeus laittaa lasku perintätoimistolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka vastaa jos postinjakaja pudottaa sähkölaskusi naapurin laatikkoon ja se heittää laskun roskiin? Sinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

7:30
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni, vakuuttaa liikenne- ja viestintäministeri Harakka – ministeri nosti investointeina esille Ajoksen sataman syventämisen sekä Valtatie 21:n
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa muun muassa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image