Kotimaa

Postijumi pahenee: Neu­vot­te­luai­kaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työ­eh­to­so­pi­muk­sen siirrosta

Postin työntekijöitä tukevat lakot laajenivat torstaina laivaliikenteeseen. Rekkoja ei enää oteta autolauttojen ja ropax-alusten kyytiin. KUVA: Jori Liimatainen
Kotimaa 21.11.2019 7:34 | Päivitetty 21.11.2019 9:11
Jami Jokinen

Valtakunnansovittelija ei jättänyt uutta sovintoesitystä. Merimies-unioni laajensi tukitoimiaan laivaliikenteessä.

Postilakkoon johtanut kiista näyttää olevan yhä tiukemmin jumissa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä Palvelualojen työnantajat Palta eivät päässeet keskiviikkoiltaan jatkuneissa neuvotteluissa sopuun. Erimielisyys on niin syvää, ettei valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jättänyt myöskään uutta sovintoesitystä.

Edes seuraavaa neuvotteluaikaa ei ole sovittu.

– Sovittelun jatko jäi valtakunnansovittelijan uuden ilmoituksen varaan, toteaa PAU verkkosivuillaan.

Vaikka joissakin asioissa on päästy eteenpäin, on kiistan ytimessä oleva pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen vaihto ennallaan.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoi MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, ettei häneltä kysytty pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen siirrosta ennen päätöstä. 

Ministeri Paatero selitteli jälleen Posti-puheitaan – väisteli toimittajan kysymystä suorassa lähetyksessä.

Rekkoja ei oteta autolautoille

Koska sopimusta ei ole syntynyt, jatkuu varsinainen PAU:n postilakko ja sitä tukevat muiden liittojen tukitoimet aiemmin ilmoitetulla tavalla.

Torstaiaamuna rintama laajentui merillä.

Merimies-unioni laajensi lakkoaan ulkomaan laivaliikenteeseen. Matkustajalauttojen autokansille ei oteta rekkoja eikä säiliöautoja, ja sama koskee niin sanottuja ropax-aluksia.

Viking Linen mukaan Helsingin ja Tallinnan valillä liikennöivä Viking XPRS ottaa kuitenkin rahtikuljetuksia vastaan normaalisti.

Henkilö- ja linja-autojen laivakuljetuksia lakko ei koske.

Tukilakossa on myös useita muita liittoja. Eilen alkoi muun muasa Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Se koskee muun muassa ahtausalaa.

Mielelosoitus Eduskuntatalolla iltapäivällä

PAU ja Postin työntekijät kokoontuvat iltapäivällä osoittamaan mieltään Eduskuntatalon edustalle.

Kello 13 alkavassa mielenosoituksessa vaaditaan työntekijäliiton mukaan Postin hallituksen erottamista sekä valtion voimakkaampaa puuttumista yhtiön toimintaan.

– Valtion omistajaohjauksella tulee huolehtia siitä, että Posti Group ei harjoita työehtoshoppailua, jolla poljetaan palkkoja ja pidennetään työaikoja, PAU:n mielenosoitusta järjestävät aktiivit toteavat Facebookissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Koko kirjepostin jakaminen loppuu lähivuosina, on aivan sama millä palkoilla nämä viimeiset vuodet siellä painetaan. Pakettipuolella kannattaisi kiireen vilkkaa keksiä jotain uutta. Nyt Posti on jäämässä kustannustehottomana täysin kelkasta kilpailussa. Joka tapauksessa kengän kuvia on tulossa duunareille joille ei ole töitä.

Sain viimeksi postia laatikkooni alkukesästä, käytännössä en tarvisisi postin palveluita lainkaan. En oman mielenrauhan vuoksi edes uskalla selvittää paljonko postilain mukainen päivittäinen jakelu maksaa veronmaksajille. Näillä rahoilla voitaisiin, vaikka hoitaa mummoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoista oli myös se, että:

1) Aamulla Paatero kertoi että hallitus ei ollut kuullut Postin suunnitelmista

2) Iltapäivällä Paatero kertoi että hallitus oli sittenkin kuullut niistä

3) Seuraavaksi Rinne kertoi että hallitus oli jo puuttunut suunnitelmiin kesällä.

Aikamoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt ammattiliitot näyttää voimansa ja toivottavasti YTK kaverit tajuaa laittaa liittymis lomakkeita/papereita, tai ehkä mielummin verkossa tällä hetkellä. Mikään tai kukaan ei työläistä auta kuin liitot ja niissä ei oo paskaakaan voimaa jos ei porukkaa oo mukana. Sopikaa neuvottelijat sellanen kompromismi että pakettilajittelijat jotka ei ole PAUN jäsenmaksuja makselleet
Ja ovat kuuluneet YTK kassaan joutuvat siirtymään Riku Aallon kirjoille teollisuus tessiin, näin paha saa palkkansa ja ahne paskasen lopun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen hallitus taisi keksiä EK:n kanssa yhdessä tämän työsopimuksilla shoppailun.
Kokoomus on nyt keksinyt, että ansioon suhteutettu päiväraha ei kerryttäisi eläkettä jatkossa työttömyysaikana.
Suuret leikkaukset kohdistuu Kokoomuksen mukaan heikkoodaisimpiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaan yrität siirtää kunniaa kokoomukselle, kyllä tämä on täysin demareiden oma keitos. Kaksi asiaa näyttää olevan päällimmäisenä, Nieminen haluaa nimeä lakkokenraalina, ehkä meriittiä tulevia SAK:n puheenjohtajavaaleja varten, ja tämä hinnalla, millä hyvänsä. Aalto haluaa lisää maksavia jäseniä tulevaa palkankorotustaan varten. Kolmantena voisi vielä olla, että SAK haluaa taakakseen tulleesta Rinteestä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntaan Nimeinen seuraavissa vaaleissa yrittää ja haluaa. Profiilia pitää nostaa ja siksi pitää olla tiukkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töitä kannattaa hakea muualta kuin postista. Valtion konnttorit ottaa kansalta nahat selkärangasta ja pukuherrat rikastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta toivetta ,kuin paljon lunta ja yleislakko ,pidettäisiin sellainen reilun mittainen hiihtoloma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY-liikkeet lopetettava, ovat menneen talven lumia. Kyllä markkinat sanelevat yrityksille rekrytointivaiheessa, että kannattaako yrittää tarjota matalapalkkaista vai normipalkkaista työtä. Jokainen itse sopikoon omat palkkansa ja lomansa. Hyvä työntekijä on palkkansa ansainnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitetaanko siitä, että ay- maksut verolle kuten muukin ansaintatoiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen itse sopikoon? Onko nämä niitä vaihtoehtoisen todellisuuden juttuja? Ei mitään edistystä olisi 100 vuoteen työntekjiöiden asemassa tapahtunut, jos jokainen olisi ihan itse sopinut itselleen palkat ja työehdot. Työntekijä pyytää parannusta, työnantaja sanoo ei käy vai haluatko potkut, työntekijä ei halua enää parannusta.

Vain joukkovoimalla kapitalisti taipuu ja antaa edes promillen voitoista, jotka on kuitenkin tehty duunarien työllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallitus vaihtoon ja ministeri myös! Muuten ei neuvottelut etene. Näitä eilisiä uutisia ei mitkään television uutiset uskaltaneet lukea??!!??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsiköhän nämä tukilakkoja kokoon kyhäävien liittojen pomot myös laittaa vaihtoon? On aika kohtuutonta, että viestikuljetukset kärsii ja moni muu asia siinä ohessa. Omaa oksaa ay-liike sahaa, mutta he ovat tiensä valinneet. Nyt kaiketi hieman toimia hillitsee vasemmistohallitus, joten oletettavasti Sipilän hallituksen aikana maa olisi vähintäänkin ollut yleislakossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiliitoissa on voimaa, käykö kateeksi.
Postissa testataan nyt voidaanko työehtosopimuksilla shoppailla vapaasti.
Postin hallituksessa istuu oikeistolaisia politikoita, jotka syyskuussa teki tämän päätöksen. Orpo vastuuseen tästä teoistaan, vastaa tämän vuoden päätöksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan liittomme RAU:n jäsenistön siirtämistä postin pakettipuolen liittoon, saadaan vauhtia sitte asioiden hoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot joko vaikenevat tai eivät tiedä mistään mitään. Joku on silti päätökset tehnyt. Joillakin on valta ratkaista asiat. Se, ettei mitään tiedetä, eikä mitään tehdä, kertoo kaiken arvovalinnoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Paatero on joutunut hankalaan rakoseen, ja veikkaan, että sairasloma uhkaa. Viikko sitten hän sanoi YLE:n lähetyksessä Postin vuokratyövoiman käytöstä tyyliin "kyllä Postin johto uskoo, kun ministeri sanoo" ja nyt hän MTV:ssä sanoo "yritän pitää kiinnin vastuunjaosta" ja tarkoitti vastuunjakoa: Omistajaohjaus, Postin hallitus ja Postin operatiivinen johto" Kiemurtelee, ennen kuin väsähtää ...sääliksikin käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Paateron sählääminen käy vasemmistolle kalliiksi. Seuraavat edsukuntavaalit voittaa mersu-persut. Hallitukseen persut ottavat kaveriksi kokomuuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
106
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
93
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
75
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
71
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image