Kotimaa

Posti laittaa EU:n ulkopuolelta tuleville paketeille kä­sit­te­ly­mak­sun – "Maksulla turvataan tasapuolista kau­pan­käyn­tiä"

Posti alkaa periä yli 22 euroa maksavista EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista erillisen käsiteltymaksun. Maksun suuruus on 2,90 euroa. Suomalaiset tekevät verkko-ostoksia eniten kiinalaisista verkkokaupoista. Alle 22 euroa maksavia paketteja saapuu Suomeen kuukausittain yli miljoona kappaletta. Postin käsittelymaksu ei toistaiseksi koske alle 22 euron arvoisia lähetyksiä. KUVA: IMAGOKUVA
Kotimaa 3.12.2019 14:02
Minna Akimo

Posti alkaa periä EU:n ulkopuolelta tulevista lähetyksistä käsittelymaksun. Maksu koskee kaikkia yli 22 euron maksavia lähetyksiä. Käsittelymaksun suuruus on 2,90 euroa per paketti.

Posti alkaa periä käsittelymaksuja kaikista yli 22 euron arvoisista tilauksista, jotka tulevat EU:n ulkopuolelta. Käsittelymaksu otetaan käyttöön ensi vuoden tammikuun viimeisenä päivänä ja käsittelymaksun suuruus on 2,90 euroa per lähetys.

– Käsittelymaksulla haluamme turvata tasapuolista kaupankäyntiä suomalaisten ja kansainvälisten verkkokauppojen välillä. Käsittelymaksut pidetään kuitenkin maltillisena. Meillä käsittelymaksu on huomattavasti pienempi kuin Ruotsissa, Postin kansainvälistä verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne sanoo.

Posti perustelee käyttöön otettavaa käsittelymaksua myös sillä, että EU:n ulkopuolelta tulevien lähetysten varastointi, käsittely ja niistä ilmoittaminen synnyttää Postilla kustannuksia.

– Käsittelymaksu kohdistuu lähetysten käsittelystä syntyneisiin kustannuksiin. Tällä tavalla voimme käsitellä voimme käsitellä tasa-arvoisesti suomalaista ja kansainvälistä verkkokauppaa.

Eniten tilataan alle 22 euron paketteja

EU:n ulkopuolelta tulevia yli 22 euron arvoisia lähetyksiä tulee Postille vuosittain noin 250 000 lähetystä.

Finnen mukaan näiden yli 22 euron arvoisten lähetysten määrä on kasvussa, mutta valtaosa EU:n ulkopuolelta tulevista lähetyksistä on pieniä alle 22 euron arvoisia paketteja. Niitä tulee kuukaudessa reilut miljoona kappaletta.

– Tässä vaiheessa käsittelymaksut eivät koske EU:n ulkopuolelta tulevia pieniarvoisia eli alle 22 euron lähetyksiä.

Finne arvioi, että uudet käsittelymaksut vaikuttavat asiakkaiden käyttäytymiseen vasta sen jälkeen, kun arvonlisäveroa aletaan periä myös alle 22 euron ostoksista eli vuoden 2021 jälkeen.

– Arvioimme, että sen jälkeen kuluttajat tilaavat harvemmin, mutta enemmän kerralla, joten lähetyskoko kasvaa.

Kaupan liitto: tasoittaa kilpailua

Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto kiittelee käsittelymaksujen käyttöönottoa, vaikka halvimmat tuotteet jäävätkin sen ulkopuolelle.

Hänen mukaansa pienetkin käsittelymaksut nostavat tuotteen lopullista kuluttajahintaa ja siten leikkaavat kuluttajien intressiä tilata tuotteita esimeriksi kiinalaisista verkkokaupoista.

Kotimaiset verkkokaupat perivät kakista lähetyksistään postitus- ja toimituskulut verkkokaupan asiakkaalta suoraan tai kustannukset lisätään tuotteen hintaan.

Lisäksi kotimaiset verkkokaupat ovat myös arvonlisäverollisia ostoksen loppusummasta riippumatta.

– Käsittelymaksujen käyttöönotto on tervetullut päätös Postilta. Se leikkaa ja korjaa ulkomaisten toimijoiden epäreilua kilpailuetua toimituskulujen osalta, Koivisto sanoo.

Kaupan liitto on arvioinut, että yksistään viime vuoden aikana EU:n ulkopuolelta verovapaasti tilattavien tuotteiden vuoksi Suomelta jäi keräämättä yli 40 miljoonan euron verotulot.

Posti haluaa hoitaa myös lähetysten tulliselvitykset

Posti kertoi tiistaina myös uudesta digitaalisesta huolintaratkaisusta, jolloin kuluttaja voi valtuuttaa Postin huolehtimaan tilauksensa tulliselvityksestä jo ennen kuin lähetys saapuu maahan.

Tässä vaiheessa digitaalinen huolintapalvelu koskee vain lähetyksiä, joiden arvo on 22–150 euroa. Käytännössä posti hoitaa siis näihin lähetyksiin liittyvän arvonlisäveron maksamisen.

Digitaalisen huolintapalvelun kustannukset asiakkaalle ovat 90 senttiä per lähetys.

– Kun tavara saapuu meidän lajitteluhihnallemme, niin me teemme kuluttajan puolesta tulli-ilmoituksen ja veloitamme hänen kortiltaan tarvittavan maksun. Tällä tavalla kuluttaja saa merkittävästi nopeammat toimitusajat, Finne sanoo.

Tullimaksut koskevat pääsääntöisesti vain yli 150 euron arvoisia tuotteita, joten näihin tuotteisiin liittyvät tullausmääräykset on hoidettava Tullin omien sivujen kautta.

Finne lisää, että digitaalinen huolintapalvelu tulee ensin saataville lähetyksiin, joista on hyvät digitaaliset tiedot saatavilla.

– Tarkoitus on laajentaa palvelua ensi vuonna merkittävään osaan kansainvälisiä lähetyksiä, Finne sanoo.

MAINOS

Kommentoi

No vähintään 12 € , taas tyritään ja ujostellaan joutavaa. Aika on härskiyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein, saisi olla tuntuvampikin. Miksi postin pitäisi tehdä ilmaista työtä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavan pieni summa tuo 2,90.
Olis pitäny olla heti vähintään 5e. Ja varsinkin niihin kaikkein pienimpiin, alle 20 euron arvoisiin tilauksiin ennenkuin tuo vaikuttaa kenenkään ostopäätöksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli hetkinen: minä tilaan arvokkaan tavaran EU:n ulkopuolelta, maksan siitä tullit ja sitten vielä 2,90€ lisää tuohon päälle?
Toinen asiakas tilaa halpaa Kiinajämäkamaa ja saa sen maksikirjeenä muka alle 22€ hinnaston = ei maksa mitään?

Kiitos Posti. Hyvin te vedätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun saisitte ensin paketit kulkemaan, kuten ennen Vennamon muutostöitä.
Ulkomaille lähetetyistä paketeista, nain minun työpaikalta katsoen, katoaa yli 50 %.
Käytännössä, täältä katsoen, lakko siis jatkuu...ja alkoi ennen lakkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoin. Ruotsissa sama tehtiin jo kauan sitten, tosin Postnord on joiltain osin sopinut maksuttomuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis eräänlainen lisä-tulli. Pistäkääpäs nyt viestiä niihin ulkovaltoihin että tämä lisämaksu pitää nokittaa hetimiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tekemistä maan sisäisiin postimaksuihin sillä muka on mistä lähetys tulee tai minne se mene?
Ei sitten niin mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minustakin on hyvin epäreilua, että Suomen ulkopuolella esim. näyttäviä pukukoruja ja sormuksia saa alle 10 eurolla, mutta samasta rihkamasta pitää Suomen kivijalkakaupoissa maksaa nelinkertainen hinta. Hyvää tässä tietenkin on se, jos ei ostaisi sitten mitään yhtään mistään, säästyy rahat ja luonto. Olkoot sitten niin, kun periaatteesta en maksa ketjumyymälöille rihkamasta, jonka voin itse tilata suoraan murto-osahinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa postilaisten lakon vaikutukset näkyä. Tämä on vasta alkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Käsittelymaksulla haluamme turvata tasapuolista kaupankäyntiä suomalaisten ja kansainvälisten verkkokauppojen välillä."
Ei luulisi postin tehtäviin kuuluvan kuluttajien osto-ohjaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahneutta, vasta Posti ilmoitti tekevänsä voittoa kiinapaketeilla (Taloussanomat, 22.9). Taitaa logistiikka tuottaa rajusti tappiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image