Kotimaa

Pörröinen karvapallo Oulusta loikkasi netti-ilmiöksi - katso video söpöstä Sämpy-kissasta

Nettijulkkis Sämpy viettää täysipainoista kissan elämää. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 26.2.2015 17:56 | Päivitetty 27.2.2015 9:10
Taina Virolainen

Oulun Kalimenkylästä kotoisin oleva Sämpy-kissa on valloittanut sydämet netissä. Kalevan lukijakuvissa julkaistua pörröisen karvapallon hyppykuvaa on tykätty ja jaettu sosiaalisessa mediassa viikon aikana villisti. Kuva on levinnyt kissa- ja eläinsivustoille ja keskusteluryhmiin ulkomaita myöten.

Kalevan Facebook-sivulla kissakuvaa on tykännyt 8 500 ihmistä, se on myös Kalevan lukijakuvien tykätyin kuva viikon aikana. Sämpyn agilityhyppykuva, pentukuva ja turkintuuletuskuva ovat ihastuttaneet.

Pörröturkkinen sankari itse on livenä nähtynä aivan yhtä lutuinen kuin kuvassa. Sydäntenmurskaaja Sämpy lekottelee Kalimenkylässä omakotitalon olohuoneessa hieman närkästyneen oloisena. Pörrykkä on teljetty sisälle, jotta se ei häviäisi metsään haastattelun alla.

Onneksi kissanminttu ja valohiiri tuovat hieman lohtua nettikuuluisuudelle siksi aikaa, kun täytyy kestää toimittajaa ja kuvaajaa. Sämpy olisi mielellään aina menossa, leikkisi ja humputtelisi oman mielen mukaan. Uskomattoman  paksun talviturkin alta löytyy sutjakka, urheilullinen Sämpy, jolta agility-hypyt sujuvat leikiten.

Sämpyn omistaja ja hyppykuvan ottaja Riikka Hedman kertoo, että haastattelupyyntöjä on tullut Sämpyn kuvan myötä. Häneltä on muun muassa pyydetty Sämpyn fanisivustoa ja jopa fanituotteita paidoista ja kalentereista alkaen.

"Jos asuisin Jenkeissä, olisin varmaan jo miljonääri", Hedman nauraa.

Heitossa on perää, sillä Yhdysvalloissa äkeän näköinen Grumpy Cat nousi netin kautta suosioon ja on hankkinut omistajalleen parin vuoden aikana kymmeniä miljoonia dollareita.

Uskomattomalla karvapallo Sämpyllä oli kuitenkin kyntensä pelissä siinä, että Riikka Hedman voitti Kamera-lehden Vuoden kuvaaja -palkinnon viime vuonna ja sai palkinnoksi upean kameran. Yhdessä Hedmanin menestyneistä kilpailukuvista Sämpy loikkaa myyräjahdin huumassa.

Yhteisiä retkiä taikametsään

Kaksivuotiaan leikatun Sämpy-kollin kaverina elelevät seitsenvuotiaat kissasisarukset Nelli ja Elmeri, joissa on osa norjalaista metsäkissaa. Vaikka Sämpyn turkki on kissakolmikon ylivoimaisesti muhkein, siinä ei ole rotukissojen vaikutusta. Sämpy on haettu Siikajoelta maalaistalosta, eli se on puhdas maatiaiskissa.

Riikka Hedman on aina harrastanut valokuvausta, muutama vuosi sitten syntymäpäivälahjaksi saatu järjestelmäkamera innosti kuvaamaan entistä enemmän. Varsinkin perheen eläimiä tulee kuvattua. "Sillä ne ovat helposti tavoitettavissa", Hedman selittää.

Kissojen lisäksi hän on ottanut kuvia hevosista,  naapurit ovat pyytäneet häntä ikuistamaan kamerallaan myös koiriaan. Erityisesti liikkeen kuvaaminen viehättää Hedmania.

Onnistuneiden kuvien saaminen eläimistä ei ole yksinkertainen juttu, minkä huomaa myös Kalevan kuvaaja yrittäessään saada elohopeana pyörivästä Sämpystä ulkona videokuvaa. Vaikka Riikka Hedman leikittää kissaansa taidolla, Sämpy päättää huiskaista silmänräpäyksessä metsän puolelle, sitten se onkin yhtäkkiä talon toisella puolella tai välillä lumivallin takana. Videolle jää pelkkä vilahdus pörriäisestä.

Metsä on Sämpystä ihana paikka. Usein Hedman lähtee kissojensa ja yhdeksänvuotiaan poikansa kanssa kävelemään ja kuvaamaan läheiseen taikametsään Kalimenojan varrelle

"Kissat tykkäävät käydä yhdessä metsäretkillä", Hedman selittää. Ne kulkevat edessä tai takana ja välillä puussakin.

Agilitykisat jäävät väliin

Hedmanien kissat saavat kulkea mielensä mukaan luukun kautta ulos ja sisään taloon. "Kissanluukku on vekkuli vekoitin. Sitä kautta tulee taloon kaikenmoista", Hedman kommentoi huvittuneena. Kissat tuovat omia eväitä eli eläviä ja kuolleita hiiriä ja myyriä. Naapurinkin kissat saattavat pistäytyä talossa vierailulla.

Sämpyä on pyydetty mukaan lauantaina Oulussa järjestettäviin virallisiin kissojen agilitykilpailuihin. Riikka Hedmanin mukaan kilpailut jäävät kuitenkin väliin, sillä Sämpyä ja muitakaan heidän kissojaan ei ole totutettu autokyytiin ja ihmishulinaan.

Söpöyden huipentuma Sämpy jää siis mieluummin tutkailemaan Kalimenkylän myyrätilannetta, huiskauttaa paksulla hännällään ja vilahtaa valkoisilla tassuillaan omiin salaisiin seikkailuihinsa taikametsään.

Faneille kuitenkin tiedoksi: Riikka Hedman on heltymässä vaatimuksiin, Sämpyn fanisivut ovat vakavassa harkinnassa.

Sämpy lähetti lukijakuviin tuoreen kiitoskuvan kissanystäville.

Katso video Sämpystä.

Katso Riikka Hedmanin kuvia Kalevan lukijakuvissa.

Lukijat ovat innostuneet lähettämään kuvia omista kissoistaan.

Lähetä kuvia kissoista numeroon 13222 tai lukijakuvien verkkolomakkeen kautta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä juttu! Kiitos Kalevan kuvaajille ja ennen kaikkea Sämpyn emännälle ihanista kissakuvista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kyllä aivan kertakikkisen valloittava tapaus tämä Sämpy kisuli,pieni suurijättiläinen <3
Toivon perheelle kuitenkin tasaista ja rauhaisaa elämää,niin kuin se nyt on vaan mahdollista,tämän suuren suosion kanssa :)
Sämpyllä pitää olla oma vapaa elämä,ettei kyllästy liikaan julkisuuteen ja lähde reissuun maailmalle! Pojat saattaa kevään tullen häipyä rimpsalle viikoiksi,ne on vaarallisia reissuja..
Aurinkoisia kevätpäiviä Sämpylle ja hyviä pyyntejä ja älä anna suosion nousta hattuun :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image