Kotimaa

Porokello-sovellus sai Poliisin val­ta­kun­nal­li­sen lii­ken­ne­tur­val­li­suus­pal­kin­non

Porokello-sovellus varoittaa, jos tiellä tai sen läheisyydessä on näkynyt poroja. Arkistokuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 25.10.2017 11:20
Kaleva

Porokello-hankkeelle on luovutettu Poliisin valtakunnallinen liikenneturvallisuuspalkinto. Puhelimiin ja navigaattoreihin ladattava Porokello-sovellus varoittaa siitä, jos tiellä tai sen lähettyvillä on nähty poroja viimeisen tunnin aikana.

Ilmoituksen porohavainnoista tekevät ammattiautoilijat, mutta sovelluksen voivat ladata käyttöönsä kaikki autolla liikkuvat. Sovelluksesta tuli heti julkaisemisen jälkeen erittäin suosittu. Parin ensimmäisen viikon aikana se ladattiin yli 15 000 latausta.

Porokello-sovellus on tehty Lapin ely-keskuksen hallinnoiman tutkimus- ja kehityshankkeen puitteissa. Ely-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa on tyytyväinen palkintoon.

– Porokolareita on pyritty vähentämään erilaisilla tavoilla jo pitkään, mutta ennen tätä ei ole löytynyt riittävän tehokasta tapaa. Nyt kun teknologian ja ammattikuljettajien avulla onnistuimme toteuttamaan hyvän ja tehokkaan tuotteen, niin totta kai se lämmittää mieltä ja tuntuu erityisen hyvältä, Ylinampa sanoo tiedotteessa.

Projektipäällikkö Maria Timo-Huhtalan mukaan porokello-sovellus on jo vähentänyt porokolareita.

Poliisi myönsi liikenneturvallisuuspalkinnon nyt kuudetta kertaa. Porokellon valintaa palkinnon saajaksi perusteltiin sillä, että hankkeen idea on hyvä ja tavoitteet riittävän korkealla.

Lapin ely-keskuksen lisäksi Porokello-hankkeessa ovat olleet mukana muun muassa Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, Milliemallie Oy ja V-Traffic.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ajan joka viikko 250 kilsaa,näillä sivuteillä.
Siellä ei ole mitään hyötyä porokellosta.
Poroja pitkin väliä,mutta onneksi on oppinut olemaan varuillaan.
Nyt kun alkoivat liukkaat kelit.
Tämä palvelee vain yleisillä teillä,jos joku viitsii ilmoitella poroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keväällä ja vähän myöhemmin syksyllä se kello kilisee jatkuvasti, sillä porot ovat silloin maantien laidoilla kaivamassa. Eilen Meltaus-Saarenkylä välillä oli porotokkia tiellä useita ja poroja kymmenittäin. Olisiko ollut erotuksia tien lähellä, kun niin vauhkoina vasattomat vaatimet tormailivat?
Olen joskus julkisesti esittänyt, että talvisin, kun kelkalla ylitetään tietä, ajettaisiin jonkin matkaa tien suuntaisesti vähän kauempana tiestä, niin jälkeä myöten kulkevat porot eivät tulisi suoraan tielle. Ehkä joku silloin säästyisi auton alle jäämiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmin keino estää porokolarit ja muut porojen aiheuttamat vahingot on laittaa porot aitauksiin kuten muutkin kotieläimet. Samalla loppuisi poronhoitajien vapaa kelkoilla ja mönkijöillä ajelu toisten mailla. Petovahingotkin loppuisi ja se tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi. Vain Saamelaisalueelle vapaa laidunnusoikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nuo "kotieläimet" pitäisi saada pois teiltä ja pihoilta. Älytöntä harrastelua veronmaksajien piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvet, kauriit ja metsäpeurat saisivat kanssa olla varoitettavien listalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä, mitä kautta navigaattorien käyttämän varoitusinfon jakava V-Traffic kerää tiedon isommista sarvipäistä, mutta ainakin navigaattori erottelee selvästi "eläimiä tiellä" ja "iso eläin tiellä" varoitukset selvästi.

Porokelloa tulee käytetyksi vähemmän, eikö se kerro tuota jälkimmäistä ollenkaan?

Oli miten oli, kumpikin on parempi ja ajankohtaisempi varoitus kuin vuosia samassa paikassa seissyt peltinen liikennemerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustelevat sillä että hirvi ei mieti vaan menee...kyllä niitä silti hengailee tien poskella tämän tästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno sovellus ja kun vielä saisi itsekin klikata porot havaittuaan eikä vaan ammattiautoilijat. Aivan upea valokuva!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei tavalliset käyttäjät voi ilmoittaa apsilla tiellä näkemistään poroista? Jos näin olisi, tuotteesta olisi oikeasti apua. Nythän edellisestä ammattiautoilijasta on voinut kulua vaikka kuinka paljon aikaa. Sivuteillä ammattiautoilijat eivät edes aja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen kirjoittaja on aivan oikeassa .Lapin tiellä liikuttaessa tulisi kaikkien saada tehdä ilmoitus. Pitkään sai nytkin ajaa ettei hälyttänyt vaikka poroja oli tien sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Tiedon ajantasaisuus on tässä se juttu ja pelkästään ammattiautoilijat eivät riitä pitämään dataa riittävän tuoreena. Esim. Oulu-Kuusamo välillä sain 5 hälytystä joista yksi oli aiheellinen eli näin poron. Toiset 5 kertaa jäi taas hälyttämättä vaikka porotokka oli selvästi tiealueella. Palvelun data ei siis pysy poron perässä nykyisellä ilmoitusmekanismilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:48
Vihiluodon kyläyhdistyksen ylläpitämä hiihtolatu ja retkiluistelureitti ovat taas käytössä – jään kunnossa on vielä toivomisen varaa
20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
129
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
41
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
34
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image