Kotimaa

Porokello-sovellus pääsi heti autoilijoiden suosioon – parissa viikossa yli 15 000 latausta

Kotimaa 30.9.2017 9:18
Pasi Klemettilä
Porokello-sovellus on saanut hyvän vastaanoton.

Autoilijoita poroista varoittavaa Porokello-sovellusta on ladattu suomalaisten kännyköihin jo yli 15 000 kertaa.

Porokello-mobiilisovellusta on saattanut 13. syyskuuta lähtien ladata ilmaiseksi Applen puhelimiin ja android-puhelimiin. Jo aiemmin systeemi on varoittanut poroista V-Traffic-palvelussa navigaattoreissa ja kännyköissä.

Porokello-palvelun pohjana ovat reaaliaikaiset porovaroitukset, joita tuottavat poronhoitoalueella autoilevat ammattiautoilijat.

Hanketta hallinnoiva Lapin ely-keskus on värvännyt ammattiautoilijoita varoittajiksi vuoden 2016 kesäkuusta lähtien. Porovaroittajia on yli 1 800 ja he tuottavat 50–1 500 porovaroitusta päivässä.

Lue lisää 30.09.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Ei todellakaan ilmoita kun sattumanvaraisesti. Vaarallinen sovellus liikenteessä!! Ei hyvä;(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä ole siitä hyötyä ollut. Kello ei ole.kilahtanut kuin 2 kertaa vaikka Oulu-Kuusamoa väliä ajettu paljon. Ja rekkoja välillä kyllä kulkee. Eikä Kuusamo-Posio-Ranua-Salla suunnalla. Hyödytyn tähän saakka. Poroja ollut paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porokellon toimintaa olisi tehostettava ilta-ja yöaikaan. Samoin viikonloppujen aikaan sekä juhlapyhinä.
Hälyttävät huomioitsijathan ovat juuri silloin vapaalla.havaintojen antaminen vähenee. Älä luota liikaa kilkutuksiin.
Nyt on juuri pimeintä aikaa jolloin havaintojakin jää tekemättä enemmän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

porokello näyttää toimivan vain virka-aikana.
esim. sunnuntaina oli 5 poroa syömässä aivan tien laidassa .
mitään kolkatusta ei kuulunut. taitaa olla niin , että myös ilmoittajat ovat vapaalla ja eivät painele nappejaan kuin työaikanaan.
eipä parane tuohonkaan liiaksi turvautua.
liian hankala käyttää kun vaatii a setusten muutoksia ennen varsinaista käyttöä. pitäisi olla vain kuvake josta päälle tai pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytöstä kokemus. Puhelin kilkattaa kun poro tien pientareella tai tiellä. Toimii hyvin, lisää turvallisuutta mutta ei poista velvollisuutta pitää katse tiellä ja liikenteessä. Kiitos ammattiautoilijoille jotka ovat asiassa mukana.
Mitenkä saadaan ala-arvoisille kommenteille varoituskello. Verenpaine nousee tyhmyyksiä lukiessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poroelinkeinon maksavat autoilijat vakuutuksissaan. Porokolareista maksettavat vahinkokorvaukset ovat saman suuruiset kuin poronlihan teurasarvo. Että sellainen "elinkeino".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskaa lukea näitä kommentteja kun niistä huomaa, että hirveän moni ei osaa käyttää älypuhelintaan ja siksi tämä hyvä sovellus on huono. Eräs tuossa valittaa, että sovellus syö akkua ja minä ajattelen, että mulla ainakin voi autossa kätevästi ladata puhelinta ihan ajon aikana mutta tämä henkilö käyttääkin sitä puhelintaan ja porokelloa mökillään ja mökin sähköt tuotetaan aurinkokennolla....... ei hyvää päivää. Aika paljon on myös niitä, jotka ei yksinkertaisesti ole tainnut sitä sovellusta koskaan puhelimeen edes laittaa kun luulevat, että sitä pitää koko ajan tuijottaa, eivätkä ymmärrä, että sehän hälyyttää kun niitä poroja ilmoitettu alueella olevan.
Kommenttien taso kertoo aika paljon ihmisten älykkyydestä mutta mitä sitten koska hauskaahan pitää välillä ollakkin.
Minusta tuo sovellus on oikein käytettynä hyvä ja yleistyessään tulee vielä pelastamaan monta poroa ja autoilijaa suuremmilta vahingoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oheisista negatiivisista kommenteista Porokelloa vastaan, uskallan kuitenkin väittää, että toimii yllättävän hyvin. Kännykkää ei tarvitse katsoa koska hälytys tulee äänimerkillä ja kuski voi toimia ajaessa siten kuten se meille ajokortin hankkineille on autokoulussa opetettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehtotan notta tehdään myös työmatkansa autollla ajavien insinöörien ja ekonomien paljastimia. Ilmasto on pelastettava ja se saadaan tehtyä vain pyöräilemällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ELY keskus käytti 600 000 € tähän turhakkeeseen. Eikö niille rahoille olisi ollut parempaakin käyttöä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi katsoa tietä ja tienvieriä, eikä kännykkää. Siellä on muuten muitakin kuin poroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjetöntä päästää toisen omaisuus tielle häiritsemään ja tappamaan yleisillä teilä liikkuvia. Porot aitaukseen. Jäänne vanhasta koko touhu. Ilman poron lihaa pärjäämme oikein hyvin.
Porokello on outo. Kainuussa ajelin paljon. Ei yhtään hälyä. Poroja kyllä tiellä pirusti. Poistin puhelimesta moisen virtasyöpön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmin ne porot havaitsee, kun pitää silmät auki ajaessaan. Turha sovellus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan toimii, mutta ongelmana ei voi sammuttaa ja pitää olla paikannus ja sovellus kokoajan toiminnassa, jolloin akkua kuluu melko paljon eikä näin mökkiläinen ei oi oikein voi kokoajan katsoa toimiiko aurinkokennolaturi. Otin pois koneesta, joten melko turhake.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjän päiväinen sovellus, yli 30v pohjoisen teitä kolunneena tiedän tuon turhaksi. Etelän miehille ja naisille tiedoksi! Jos poro syö heinää pää turpeessa ei se ole heti syöksymäässä tielle, eli ei kannata pysäyttää autoa jokaisen nähdyn poron kohdalla. Tympii vaan ajella teidän perässä. Ne Hirvet on sitten oma lukunsa, kun niiden kaulaan tuon sais.. se voisi olla hyödyllistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ööö... ja jos ei syö heinää pää turpeessa, niin sitten saattaa koristaa nokkapeltiä.
Puhumattakaan jos on valkoisella moottoripyörällä liikkeellä, ehkä yks pyttynen nelari vielä, niin porot pinkoo ihan mihin sattuu. Jopa ne, joiden pää oli hetki sitten turpeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
123
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
26
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image