Kotimaa

Po­lii­siy­li­joh­ta­ja: "Saattaa olla, että suojavälineet pelastivat louk­kaan­tu­nei­den po­lii­si­mies­ten hengen"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että viime vuonna poliisin tehtäväilmoituksissa mainittiin sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri lähes 7 000 kertaa. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.8.2019 17:32 | Päivitetty 25.8.2019 17:40
Heikki Uusitalo

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoin poliisin kello 17 pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella.

Viikonloppuna on ammuttu kolmea poliisia. Yhtä poliisia ammuttiin Jyväskylässä ja kahta Porvoossa.

– Olemme puhuneet jo usean vuoden ajan siitä, että toimintaympäristö on olennaisesti muuttunut.

Poliisi on pyrkinyt varmistamaan, että viranomaisilla on käytössä olosuhteita vastaava suorituskyky, osaaminen, valmius ja lainsäädäntö.

Työturvallisuuden eteen on tehty pitkäjänteistä työtä. Kolehmaisen mukaan poliisi on saanut viime vuosina esimerkiksi uusia suojavarusteita ja voimavälineitä.

– Tässäkin tapauksessa saattaa olla että suojavarusteet pelastivat loukkaantuneiden poliisimiesten hengen tai ainakin heidän terveytensä, Kolehmainen sanoi viitaten Porvoon viime yön tapahtumiin.

Toinen Porvoossa ammutuista poliiseista loukkaantui vakavasti, ja hän on yhä sairaalahoidossa. Toinen poliiseista on päässyt pois sairaalasta.

Kolehmainen myös sanoi, että viime vuonna poliisin tehtäväilmoituksissa mainittiin sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri lähes 7 000 kertaa. Ennen viime yötä poliisia kohti oli ammuttu tänä vuonna kaksi kertaa ja uhattu aseella yhdeksän kertaa.

Poliisilla on vuosittain arviolta 35 000 henkeen ja terveyteen liittyvää tehtävää, joissa riskit ovat normaalia suurempia.

Lue lisää Porvoon tapauksesta: Karkuteillä olevat ampujat ovat vaarallisia

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Poliisin linja: Ei tiedottamista, tiedotetaan sitten uhrien tiedot, sitä mukaa kun uhreja syntyy. Eikö ole suoraviivainen ja rehellinen tapa toimia? Päästetään syylliset menemään, kun ei haluta julkaista tietoja ja tuntomerkkejä rikollisista. Näinhän on käynyt aiemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loukkaantuivat? Jos ammuttiin virantoimituksessa, niin eikö kyse ole haavoittumisesta? Toimintaympäristö muuttunut? Melkoista understatementtiä tulee ylijohtajan suusta. Pitäiskö saada joku vähän kovempi karju noihin hommiin? Kenties sosiaalitoimessa olisi joku virka vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan tekijöiden tulleen Suomeen baltiasta. Nykyinen rajavalvonta on ihan onnetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko olla, että samaan aikaan jossain päin tapahtuu jotain suurempaa ja kaikki ovat nyt keskittyneitä tähän? Tai yöllä resurssit kaikki ampuma paikalle ja muualla on suoritettu joku keikka tmv?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus oli dokumenttia suomalaisista pankkiryöstäjistä ja yksi haastateltuna joka sanoi haastattelussa että ei halua vahingoittaa sivullisia ja syyttömiä mutta että poliisin ampuminen on okei koska he tekevät sitä ammattikseen ja tiedostavat riskit. Samaa voisi olettaa aseella osoittavista että he tiedostavat riskit ja näin ollen poliisille tulisi antaa valtuudet ampua heti jos ase nostetaan esille uhkaavalla tavalla ilman että poliisin pitäisi harkita aseenkäyttöä ja pelätä seuraamuksia jos ase taikka leikkiase vilahtaa. Jos on leikkipyssyllä joku aikuinen päättänyt riehua niin hänen tulisi myös tiedostaa riski että poliisi saattaa ampua raajaan jos käyttäytyy uhkaavasti. Lastenkin kohdalla poliisin tulisi voida pysäyttä lapsi nopeasti mikäli tällainen heiluu aseen kanssa ja ampuu sillä vaikka teko ei olisi tarkoituksellinen niin viattomien uhrien määrä tulisi minimoida sillä siitä ne suuret kustannukset syntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli vaan mieleen: "vedonlyönti: ulkomaalaisperäisiä ammattirikollisia?".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoi sen tiedotustilaisuuden, niin ei tarvi olla Herakles Poirointti tajutakseen, että asialla on olleet ulkolaiset HC-rikolliset joilla on jopa kutkaisempi liipaisinsormi kuin suomen sheriffeillä. Ne sällit ottavat torrakoilla yhteen poliisien kanssa yhtä mutkattomasti kuin normi jannu ottaa maitopurkin kaapista, miettimättä ja jännittämättä. Ne eivät ole olleet kotimaisia kriminaaleja, ne ovat näihin tuontisälleihin verrattuna marjanpoimijoita. Se että miksi se tiedotustilaisuus oli sellaista ihme venkoilua, niin ei voi käsittää. Jokainen tajuaa ilman sanomistakin mistä siinä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
46
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
22
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image