Kotimaa

Po­lii­siy­li­joh­ta­ja: "Saattaa olla, että suojavälineet pelastivat louk­kaan­tu­nei­den po­lii­si­mies­ten hengen"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että viime vuonna poliisin tehtäväilmoituksissa mainittiin sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri lähes 7 000 kertaa. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.8.2019 17:32 | Päivitetty 25.8.2019 17:40
Heikki Uusitalo

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoin poliisin kello 17 pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella.

Viikonloppuna on ammuttu kolmea poliisia. Yhtä poliisia ammuttiin Jyväskylässä ja kahta Porvoossa.

– Olemme puhuneet jo usean vuoden ajan siitä, että toimintaympäristö on olennaisesti muuttunut.

Poliisi on pyrkinyt varmistamaan, että viranomaisilla on käytössä olosuhteita vastaava suorituskyky, osaaminen, valmius ja lainsäädäntö.

Työturvallisuuden eteen on tehty pitkäjänteistä työtä. Kolehmaisen mukaan poliisi on saanut viime vuosina esimerkiksi uusia suojavarusteita ja voimavälineitä.

– Tässäkin tapauksessa saattaa olla että suojavarusteet pelastivat loukkaantuneiden poliisimiesten hengen tai ainakin heidän terveytensä, Kolehmainen sanoi viitaten Porvoon viime yön tapahtumiin.

Toinen Porvoossa ammutuista poliiseista loukkaantui vakavasti, ja hän on yhä sairaalahoidossa. Toinen poliiseista on päässyt pois sairaalasta.

Kolehmainen myös sanoi, että viime vuonna poliisin tehtäväilmoituksissa mainittiin sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri lähes 7 000 kertaa. Ennen viime yötä poliisia kohti oli ammuttu tänä vuonna kaksi kertaa ja uhattu aseella yhdeksän kertaa.

Poliisilla on vuosittain arviolta 35 000 henkeen ja terveyteen liittyvää tehtävää, joissa riskit ovat normaalia suurempia.

Lue lisää Porvoon tapauksesta: Karkuteillä olevat ampujat ovat vaarallisia

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Poliisin linja: Ei tiedottamista, tiedotetaan sitten uhrien tiedot, sitä mukaa kun uhreja syntyy. Eikö ole suoraviivainen ja rehellinen tapa toimia? Päästetään syylliset menemään, kun ei haluta julkaista tietoja ja tuntomerkkejä rikollisista. Näinhän on käynyt aiemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loukkaantuivat? Jos ammuttiin virantoimituksessa, niin eikö kyse ole haavoittumisesta? Toimintaympäristö muuttunut? Melkoista understatementtiä tulee ylijohtajan suusta. Pitäiskö saada joku vähän kovempi karju noihin hommiin? Kenties sosiaalitoimessa olisi joku virka vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan tekijöiden tulleen Suomeen baltiasta. Nykyinen rajavalvonta on ihan onnetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko olla, että samaan aikaan jossain päin tapahtuu jotain suurempaa ja kaikki ovat nyt keskittyneitä tähän? Tai yöllä resurssit kaikki ampuma paikalle ja muualla on suoritettu joku keikka tmv?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus oli dokumenttia suomalaisista pankkiryöstäjistä ja yksi haastateltuna joka sanoi haastattelussa että ei halua vahingoittaa sivullisia ja syyttömiä mutta että poliisin ampuminen on okei koska he tekevät sitä ammattikseen ja tiedostavat riskit. Samaa voisi olettaa aseella osoittavista että he tiedostavat riskit ja näin ollen poliisille tulisi antaa valtuudet ampua heti jos ase nostetaan esille uhkaavalla tavalla ilman että poliisin pitäisi harkita aseenkäyttöä ja pelätä seuraamuksia jos ase taikka leikkiase vilahtaa. Jos on leikkipyssyllä joku aikuinen päättänyt riehua niin hänen tulisi myös tiedostaa riski että poliisi saattaa ampua raajaan jos käyttäytyy uhkaavasti. Lastenkin kohdalla poliisin tulisi voida pysäyttä lapsi nopeasti mikäli tällainen heiluu aseen kanssa ja ampuu sillä vaikka teko ei olisi tarkoituksellinen niin viattomien uhrien määrä tulisi minimoida sillä siitä ne suuret kustannukset syntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli vaan mieleen: "vedonlyönti: ulkomaalaisperäisiä ammattirikollisia?".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoi sen tiedotustilaisuuden, niin ei tarvi olla Herakles Poirointti tajutakseen, että asialla on olleet ulkolaiset HC-rikolliset joilla on jopa kutkaisempi liipaisinsormi kuin suomen sheriffeillä. Ne sällit ottavat torrakoilla yhteen poliisien kanssa yhtä mutkattomasti kuin normi jannu ottaa maitopurkin kaapista, miettimättä ja jännittämättä. Ne eivät ole olleet kotimaisia kriminaaleja, ne ovat näihin tuontisälleihin verrattuna marjanpoimijoita. Se että miksi se tiedotustilaisuus oli sellaista ihme venkoilua, niin ei voi käsittää. Jokainen tajuaa ilman sanomistakin mistä siinä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image