Kotimaa

Po­lii­siy­li­joh­ta­ja: Poliisi puuttuu jatkossa tehokkaammin netin vihapuheisiin

Pollisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi puuttuu jatkossa entistä tehokkaammin vihapuheeseen. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 11.4.2016 15:40
Henripekka Kallio

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi puuttuu jatkossa entistä tehokkaammin varsinkin internetissä rehottaviin vihapuheisiin ja pyrkii saamaan niiden kirjoittajat vastuuseen teoistaan.

– Väitteet, että poliisi ei halua puuttua näihin, eivät pidä paikkaansa, Kolehmainen vakuuttaa.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) ehdotti maaliskuun alussa, että maahan perustettaisiin uusi valtakunnallinen poliisiyksikkö nettiuhkailujen ja vihapuheiden torjumiseksi. Kolehmaisen mukaan tällaista yksikköä ei perusteta, mutta poliisi on muuten virittänyt koneistoaan.

– On sinänsä erinomainen asia, että edustaja Harakka puuttui tähän, mutta jo ennen hänen aloitettaan oli sovittu Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen yhteisestä projektista, Kolehmainen kertoo.

 

KRP:n viime keväänä avaama kyberrikostorjuntakeskus ja Helsingin poliisilaitos nettipoliiseineen ovat vuodenvaihteen jälkeen alkaneet lisätä yhteistyötään verkkovihan suitsimiseksi. Kolehmaisen mukaan poliisissa katsottiin, että ”törkeyksien lateleminen netissä” saavutti sellaisen rajan, että siihen täytyy puuttua.

KRP ja Helsingin poliisilaitos tehostavat yhdessä toimintaansa muun muassa jakamalla tietojaan ja sopimalla juttujen tutkinnoista. Kolehmaisen mukaan on vielä liian varhaista sanoa, kuinka paljon juttuja tulee lisää käräjille tuomittavaksi.

– Kun juttuun puututaan ja se tutkitaan, on rikoksesta epäillylle osoitettu, että olet ylittänyt tutkintakynnyksen, eikä tämä ole hyväksyttävää käytöstä, vaikka syyttäjä tekisi syyttämättäjättämispäätöksenkin, Kolehmainen sanoo.

Uuden, pelkästään verkkouhkailuja ja vihapuheita selvittävän yksikön perustamista ei pidetä poliisissa mahdollisena niukkojen voimavarojen takia.

– KRP voi tarvittaessa konsultoida paikallista poliisia. Kun juttuja tulee enemmän tutkintaan, niin osaaminen lisääntyy myös poliisin paikallistasolla, Kolehmainen uskoo.

Kolehmaisen mielestä nyt on olennaista varmistaa, ettei anneta vahingossakaan sellaista signaalia, ettei vihapuheiden kitkeminen kiinnostaisi poliisia, tai väärinkäytöksiin ei puututa. Hänen mukaansa poliisissa nähdään, että vihapuheiden yleistyminen ja raaistuminen madaltavat kynnystä vielä pahempaan.

– Seuraava vaihe voi olla joku fyysinen vihan osoitus. Eli tähän pitää puuttua.

 

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen toivottaa poliisin suunnitelmat tervetulleiksi.

– Keskustelu netissä on lähtenyt lapasesta, eikä kirjoittajilla ole aina mielessä, että sananvapauden lisäksi on olemassa sananvastuu. Meitä kyllä työllistää, kun tulee pahoja ylilyöntejä.

Rasistiset nettikirjoitukset ryöpsähtivät viime vuonna aivan uudelle tasolle, kun Suomeen tuli lyhyessä ajassa suuri määrä turvapaikanhakijoita.

Nissinen korostaa, ettei halua vähätellä muita rikoksia, mutta hän pitää kiihottamista kansanryhmää vastaan vihapuheiden huolestuttavimpana muotona sen mahdollisten seurannaisilmiöiden takia.

– Mielestäni viranomaisten pitäisi aina ehtiä uhrata sen verran resursseja, että katsovat mistä siinä on kysymys. Usein takana on kokonainen ajattelu ja se koskee kokonaista ryhmää, joten onhan se yhteiskunnallisesta näkökulmasta isompaa ihmismäärää koskettava teko.

Nissisen mukaan vihapuheiden yleistyminen on huomioitu myös syyttäjien koulutuksessa.

Mikä vihapuhe?

Vihapuheella tarkoitetaan yleensä sellaisia ilmaisuja, joilla hyökätään yksilöä tai ihmisryhmää vastaan heidän ominaisuutensa tai mielipiteidensä takia.

Vihapuheet ovat loukkaavia, alistavia, ja ne luovat eriarvoisuutta ja lietsovat pelkoa.

Vihapuheessa ratkaisevaa on sisältö – niiden muoto voi vaihdella täysin pidäkkeettömistä nettikommenteista asiallisesti jäsenneltyihin teksteihin ja puheisiin asti.

 

Äärimmillään vihapuheet täyttävät rikosten tunnusmerkistön. Usein kyse on kunnianloukkauksista tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Myös tutkijoiden, poliitikkojen ja journalistien uhkailun sanotaan viime aikoina lisääntyneen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Aamukahvipöydässä oli erimielisyys poliisin roolista, onko se yhteiskunnan rakenteita tukeva vai yhteiskuntarauhaa tukeva?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolehmaisen mainitsemat verkkoviha ja törkeydet ovat suomeksi sanottuna vääriä mielipiteitä. Kolehmaisen esittämä suunnitelma kansalaisten pelottelusta aiheettomilla tutkinnoilla ja oikeustoimilla olisivat itsessään rikollista toimintaa. Laki ei anna poliisille mahdollisuutta rikostutkintaan teoista jotka eivät ole rikoksi. Poliisilla pitää olla syy tutkia rikosta ja se syy pitää löytyä lakikirjasta.

Suomessa sananvapaus on nykyisin jo suomettumisen ajaksi kutsuttua ajanjaksoa heikommalla tasolla. Tällä kertaa tosin koko puoluekenttä sekä valtamedia koko laajuudeltaan on lähtenyt sananvapautta kuristavalle linjalle, edellisellä kerralla oli sentään muutama valopilkku kumpaisellakin sektorilla. Kovin vaikeata ei ole arvata vaihtoehtomedian tulevan valtaamaan merkittävän sektorin mediakentästä. Jo nykyiset muutaman hörhön minimibudjetilla pyörittämät sivut keräävät suuren yleisön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vallan väärinkäyttämistä pitäisi voida arvostella, mutta onko esim. poliisi silloin yksittäinen henkilö, kansanryhmä vai julkisen vallan edustaja? Tai jos yliherkistyy monenlaiselle arvostelulle ja alkaa toimimaan imurin tavoin kunnes säiliö on tukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä on kuitenkin hyvä, että ihmiset saa purkaa kiukkuaan ja mielipide erojaan netissä ihan vaan virtuaalisesti. Siitä ei konkreettisesti vielä synny mitään vahinkoa. Jos tämä estetään niin mikä on seuraava ukkosenjohdatin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millähän resursseilla? Eihän teitä näy enään teiden varsillakaan rahastamassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

George Orwell: "Vapaus on vapautta sanoa, että kaksi ynnä kaksi on neljä. Jos se vapaus taataan, kaikki muu seuraa siitä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos maan hallitus sanoo että kaksi ynnä kaksi on viisi?
Lehdistö tiedottaa ja poliisi valvoo että tämä tieto sisäistetään.
Onko hallituksen päätöksen kritisointi vihapuhetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kun juttuun puututaan ja se tutkitaan, on rikoksesta epäillylle osoitettu, että olet ylittänyt tutkintakynnyksen, eikä tämä ole hyväksyttävää käytöstä, vaikka syyttäjä tekisi syyttämättäjättämispäätöksenkin, Kolehmainen sanoo."

Sama suomeksi: Kansalaisia pelotellaan hiljaisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo vie meiltä sanavapauden! Ei se ole sanavapautta jos ei saa sanua mitä huvittaa. Jos sitä rajataan niin sit se on rajattu sanavapaus eikä totaalinen sanan vappaus. Ei sanat vahingoita vaan fyysinen tälli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa kuitenkin keskittysivät siihen ettei näitä vihapuheiden kohteita tulis ihan satamalla rajan yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuttuisivat yhtä suurella innolla kaiikkiin muihinkin rikoksiin, myös maahanmuuttajien tekemiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Polliisin mielestä sellainen vihapuhetta, jos on erimieltä jostakin asiasta, joka vaikuttaa olevan päin honkia erimieltä olevan mielestä, jos siitä esittää eri näkökannan ? Vai pitäisikö silloinkin olla vain SUVAITSEVAINEN, ja kaiken vääryyden sekä muun sonnan nielijänä? Ketkä enempi mielestäni lietsoo eripuraisutta kansaa vastaan, niin se on maan hallitus, kun sortaa kaikin keinoin vähempiosaisia kansalaisia... Tämä meni tietenkin polliisin mielestä vihapuheeksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän ne "väärät" mielipiteet saadaan kiellettyä, raja on tietenkin veteen piirretty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä näitä sivustoja jotka tarjoaa vihapuhetta kellon ympäri.

Eikä kukaan puutu tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

netissä on niin kauan rehottanut vapaa keskustelukulttuuri, että ainakin minun on vaikea enää hahmottaa mikä on kiellettyä ja mikä ei. Monet kirjoittelevat nykyään huvin ja urheilun vuoksi mitä sattuu..... tarkoittamatta kuitenkaan 'aikuisten oikeasti' mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image