Kotimaa

Poliisin menettely selvitetään – ra­han­kul­je­tuk­sen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten

Ryöstäjät yrittivät Turussa murtautua raha-auton sisuksiin kulmahiomakonetta käyttäen auton kyljen läpi. Raskaan suojarakenteet estivät teon.
Kotimaa 26.2.2020 11:52
Ilari Tapio

Konetuliasein varustautuneet naamiomiehet yrittivät rälläköidä itsensä sisään arvokuljetusautoon keskellä kirkasta päivää Prisman pihalla vuonna 2002. Poliisilla oli kaikki mahdollisuudet selvittää tapaus. Nyt aluesyyttäjä arvioi, pitääkö poliisin menettelystä aloittaa esitutkinta.

Turussa vuonna 2002 tapahtunut arvokuljetusauton ryöstöyritys olisi voinut selvitä jo muutama vuosi rikoksen jälkeen. Poliisilla oli tuolloin käytössään sama materiaali kuin nyt.

Jostakin selittämättömästä syystä poliisi kuitenkin keskeytti tutkinnan. Syyttäjälaitoksen keskiviikkoisen tiedotteen mukaan poliisin esitutkinta-aikaisesta menettelystä on nyt tehty rikosilmoitus, ja mahdolliset laiminlyönnit on päätetty selvittää.

Rikosasiain syyttäjän mukaan ryöstöyrityksen esitutkintamateriaalia oli kadonnut, eikä asian tutkinta edennyt edes keskeisen dna-löydöksen jälkeen.

Koska väitetyt laiminlyönnit kohdistuvat poliisin virkatoimiin, tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä. Poliisirikosten käsittely-yksikkö on määrännyt tehtävään aluesyyttäjä Olli Sulkosen. Hän työskentelee Länsi-Suomen syyttäjäalueen Tampereen toimipaikassa.

Aluesyyttäjä Sulkonen arvioi itsenäisesti, liittyykö tapaukseen seikkoja, joiden vuoksi esitutkinta on syytä aloittaa. Syyttäjälaitos tiedottaa asiasta lisää selvityksen valmistuttua.

Tutkinta alkoi uudestaan viime keväänä

Lännen Media uutisoi tapauksesta tiistaina 11. helmikuuta. Tällöin jutun tutkinnan uudelleen toukokuussa 2019 avannut tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen ei osannut selittää, miksi poliisi aikoinaan keskeytti tutkinnan.

– En tiedä. En osaa vastata tuohon, Lahtinen kommentoi asiaa Lännen Medialle.

Lahtinen työskenteli Lounais-Suomen poliisissa käynnistäessään jutun tutkinnan. Nykyään hän työskentelee keskusrikospoliisissa.

Vanhan rikoksen selvittäminen yhden tekijän osalta kesti Lounais-Suomen poliisilta puolisen vuotta. Juttua pui Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

Syyttäjä vaati 44-vuotiaalle espoolaismiehelle rangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä.

Poliisilla oli kuitenkin vahva käsitys miehen osallisuudesta Turun Tampereentien Prisman pihalla keskellä kirkasta elokuista päivää tapahtuneeseen rikokseen jo vuonna 2005 eli kolme vuotta rikoksen jälkeen.

Olisiko poliisi voinut selvittää rikoksen jo tuolloin?

– Kyllä minä uskon, että juttu olisi silloin yhtä lailla ratkennut kuin nyt paljon myöhemmin, Lahtinen vastasi.

Miksi poliisi odotteli?

Konetuliasein varustautuneet ryöstäjät pakenivat kesken teon Prisman pihalta vuonna 2002. Poliisi löysi myöhemmin pakoauton poltettuna.

Vuonna 2019 laaditun esitutkintapöytäkirjan mukaan palaneen pakoauton lähistöltä löytyi työhanskat, josta taltioitiin dna-tunniste. Tunniste ei vielä vuonna 2002 täsmännyt poliisin rekisterissä oleviin tunnisteisiin.

Vuonna 2005 rekisteriin ilmestyi uusi nimi. Vanhasta raha-auton ryöstöyrityksestä nyt syytettynä oleva espoolaismies oli syyllistynyt toiseen rikokseen, jonka takia hänestä oli otettu dna-näyte.

Miehen dna-tunniste täsmäsi palaneen pakoauton lähistöltä vuonna 2002 löytyneiden hanskojen dna-tunnisteeseen.

Koska mies oli kuitenkin määrätty suorittamaan pitkää vankeusrangaistusta, poliisi antoi arvokuljetusryöstöyrityksen tutkinnan odottaa hänen vapautumistaan. Vapauduttuaan mies sai heti uuden vankeusrangaistuksen, ja poliisi jäi jälleen laakereilleen lepäämään.

Lahtinen ei tiedä, miksi juttua ei avattu tämänkään jälkeen tutkintaan ennen kuin vasta vuonna 2019. Tämä ei selviä myöskään esitutkintapöytäkirjasta.

Onko rikoksesta epäillyn vankeusrangaistus laillinen syy keskeyttää rikoksen tutkinta?

– No ei se ole, niin kai jokainen poliisi tähän vastaisi, jutun tutkinnanjohtajana vuonna 2019 toiminut Aki Lahtinen sanoi.

Pitkä takamatka tutkinnassa haittaa

Syyttäjä uskoo, että Turussa elokuussa 2002 tapahtunut arvokuljetusryöstön teki järjestäytynyt rikollisryhmä Bats. Kyseessä ei ole liivijengi, mutta jengiläiset kantavat ryhmään kuulumisen merkkinä peukalonhankaan tatuoitua lepakkomerkkiä.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan poliisi epäilee, että ryöstöyrityksessä oli mukana dna-tunnisteensa perusteella kiinni jääneen miehen lisäksi ainakin kolme muuta Bats-jengin jäsentä.

Toukokuussa 2019 avatussa esitutkinnassa poliisi ei saanut riittävästi näyttöä kolmen muun epäillyn saattamiseksi syytettyjen penkille.

– Tutkinta on heidän osaltaan keskeytetty. Jos uutta näyttöä ilmenee, se avataan ilman muuta, Lahtinen sanoi.

Jos poliisi oli ryhtynyt selvittämään juttua heti vuonna 2005, olisiko loputkin tekijät saatu syytteeseen?

– En ryhdy spekuloimaan tätä asiaa. Mutta selvää on, että näin pitkä takamatka tutkinnassa aiheuttaa aina suurta haittaa ja heikentää jutun selvittämistä, Lahtinen totesi.

Lahtinen muistutti, että jutun osittainenkin selviäminen todistaa, että poliisilla on halua ja kykyä ratkoa rikoksia vielä pitkän ajan jälkeen.

– Jos joku nyt harkitsee vakaviin rikoksiin ryhtymistä, kannattaa muistaa, että poliisi on loppuun asti perässä, Lahtinen sanoi.

 

MAINOS

Kommentoi

Ei mitään kiirettä, ei ne tuomioistuimetkaan saa päätöksiä sen nopeammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
16:23
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
15:36
Laskentavirhe koronakuolemissa, menehtyneitä nyt yksi vähemmän kuin eilen kerrottiin – kaksi kuolleista 40–59-vuotiaita
14:29
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
14:26
Täyskäännös – Kun viestintäjohtaja päätti 45-vuotiaana opiskella poliisiksi, kaikilla oli vain yksi kysymys: miksi? Tilaajille
14:22
Ukrainassa Kiovan ja Tshernobylin alueella raivoaa yli 140 ihmisten käsistä riistäytynyttä maastopaloa
63
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
24
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
19
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
14
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Merihanhi!
Arto Kyngäs

Uusin lukijakuva

Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

326 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image