Kotimaa

Poliisille lisää voimaa, viina kallistuu ja koulutukseen satsauksia

Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Sampo Terho esittelivät torstaina hallituksen budjettiesitystä, jossa turvallisuus nousee keskiöön. KUVA: Compic/Pekka Sipola
Kotimaa 31.8.2017 14:37
Ossi Rajala

Turvallisuus on yksi niistä aloista, johon hallitus tekee ensi vuonna tuntuvia satsauksia. Aiemmin keväällä päätettii edellisen kerran nostaa poliisin, suojelupoliisin ja rajavartiolaitoksen määrärahoja, mutta Turun joukkopuukotuksen jälkeen turvallisuuteen satsataan vielä 17 miljoonaa euroa.

– Poliisi saa 12 miljoonaa euroa ja oikeusministeriö viisi miljoonaa euroa turvapaikkaprosessien tehostamiseen. Lisäksi terrorismilainsäädäntö käydään läpi. Kansalaisuus otetaan kaksoiskansalaisilta pois, jos he syyllistyvät terrorismiin. Laittoman maahanmuuttajan piilottelu kriminalisoidaan ja turvallisuutta uhkaavat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet otetaan säilöön. Kielteisen päätöksen saaneille tehdään uhka-arvio, ministeri Sampo Terho (sin.) luetteli valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Poliisi saa lisää vaativien tilanteiden kalustoa ja varusteita. Lisäksi operatiivisen suorituskyvyn ja kyberrikostorjunnan toimintakyvyn parantamiseen osoitetaan budjettiriihessä lisämäärärahaa kuin myös suojelupoliisin operatiivisen suorituskyvyn tehostamiseen.

Myös vankilaradikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn kohdistetaan noin 0,4 miljoonaa euroa.

Muita pääkohtia budjettiesityksessä on muun muassa alkoholiverotuksen kiristäminen sadalla miljoonalla eurolla, yritystukien uudistus parlamentaarisen työryhmän avulla, perhevapaauudistuksen valmistelun käynnistys, Etelä-Suomen metsiä suojeleva Metso-ohjelma saa 10 miljoonaa euroa ja koulutukseen palautetaan sieltä aiemmin leikattuja rahoja.

– Kukaan ei ole pahuuttaan leikkauksia koulutuksesta tehnyt. Niitä tarvittiin julkisen talouden tasapainottamiseen. Esimerkiksi peruskoulujen tasa-arvoraha tuplataan, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi.

Tasa-arvorahoja voivat saada sellaiset koulut, jotka sijaitsevat esimerkiksi korkean työttömyyden alueilla tai koulussa on paljon maahanmuuttajataustaisia oppilaita, jotka tarvitsevat tukea kielen opiskelussa.

Perhevapaauudistusta hallitus aikoo valmistella yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Uudistuksessa etsitään keinoja edistää ja joustavoittaa paluuta perhevapailta työelämään sekä viedään käytäntöön perheystävällisten työpaikkojen toimintamalleja hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti. Varhaiskasvatukseen osallistumista lisätään, mutta myös mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen saakka kotona säilytetään.

Opetusminsiteri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan joissakin kunnissa saatetaan tehdä kokeiluja ilmaisesta varhaiskasvatuksesta.

Hallituksen esityksen mukaan kenenkään verotus ei kiristy. Solidaarisuusveron alaraja säilyy nykyisellään.

Hallitus pyrkii edelleen 72 prosentin työllisyysasteeseen, mutta toistaiseksi tätä tavoitetta ei ole saavutettu ja töitä on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tehtävä vielä paljon sen eteen. Työllisyystoimenpiteisiin kuuluvat muun muassa tuhat uutta opiskelupaikkaa toisen asteen koulutukseen ja palkkatukea lisätään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Kyllähän nyt näyttää, että kaikkea kivaa jaellaan, mutta pannaanpa viikko jos toinen eteenpäin alkaakin tulla esiin millä kaikki kiva sitten rahoitetaan eli tikkarit ensin ja sitten jääkin vain keppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun viinan hintaa korotetaan niin se taas lisää tuontipaineita ja ulkomailta tuodun viinan myynnin lisäystä.Itse menen talveksi taas aurinkoon ja hyvien ja edullisten juomien ja ruokien luo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla ei viina kallistu kun on oma tehdas ei vaikuta Porvari hallituksen kotkotukset ja kieroilut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no mutta missä se rikkaiden veron kiristys , tais unohtua no kyllä me köyhät teidän rikkaiden osingot ja verot maksamme ettei teillä tule nälkä missään vaiheessa ja saatta ajella virka autoineen meidän piikkiin tai lennellä ympäri maalimaa ja syödä kyllikseen mitää aikaan saamati..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nousuun alkoholilla, tupakalla ja energian nousulla. Samat maksumiehet olleet viimeiset kymmenen vuotta.
Lopetetaan kahden ensimmäisen käyttö.
Mistäs sitten otetaan. Ennenvanhaan itse maksettiin lapsista aiheutuneet kulut. Kyllä niitä uusia käsipareja tulee maahanmuuttajista, ettei tarvi kehittää aina uusia rahanmenoja ja etuja.
Tukia tukien perään. Ei 100-vuotias Suomi kestä tätä rahankylvöä.
Suomea ilman avustuksia rakentaneet eläkeläiset ovat nykyään rupusakkia. Ei ennenvanhaan raha kasvanut puussa, vaan se ansaittiin kovalla työllä. Ei valkattu työpaikkoja. Tehtiin sitä työtä mitä saatiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä tuli kauhia itku ja parku alkoholiveron nostosta, oi että naurattaa.
Elekää tuhotko vähäisiä aivosolujanne liuottimilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tätä nykyistä rahastusta siedä "erkkikään" selvinpäin.Valtio kyllä osaa ottaa vähävaraisilta vaikka tuhkatkin pesästä mutta rikkaita nämä korotukset eivät juuri hetkauta.Tämä on sitä Orpoa Sipilöintiä ja Soinismiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viina vappaaksi ja skoudeille kunnon resurssit ja värkit. Halpa viina vie osan huligaaneista ja Ameriikan mallin poliisitoiminnalla toimitettaisiin vuosittain tuhatkunta kriminaalia autuaammille metsästysmaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viron viinarallit saavat jatkoa ja rahat valtiolle jäävät saamatta. Valitettavasti alkoholin kulutus kasvaa uusiin mittoihin ja sen aiheuttamat ongelmat. Suomi ei tule olemaan sivistysvaltio alkoholin suhteen koskaan, kun uusi sukupolvi alkaa reissaamisen. Keskusta sai tahtonsa läpi ja Viron hallitsematon tilastoissa näkymätön viinaralli jatkaa kasvuaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi ei näillä rahoilla vahvistu yhtään, vaan näillä paikataan aikaisemmat ja tulevaksi ilmoitetut pakkoleikkaukset poliisihallinnossa. Uutisointi voisi olla totuudenmukaista. Ottakaa jälleen kerran oppia Ruotsista. Tämä on Suomessa vain pientä puuhastelua, että saadaan muka jotakin aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...lapsivähennyksen poisto edelleen ohjelmassa pienituloisilta kahden vanhemman perheiltä ja yksinhuoltajilta ? NIinkö ? Ei kehdata sanoa kameroiden edessä - eikä kukaan ole ajamassa edm.n etuja ? Kukaan ei ole älähtänyt asian puolesta, ei ole "kalikka kalahtanyut" kun ei itseä koske, niinkö... ? Haloo !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilähallitus on vuosisadan surkein hallitus. MIes luulee olevansa ekonomisti, vaan ompi vain insinööri. Vuorovaikutustaidot nolla ja omia suosii joka paikassa, viimeiksi hannutakkulatapaus. Tästä miehestä saa joku mainion gradun aiheen, sipilän teot, puheet ja valheet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostakaa sokeri ja viljaveroja, ne ovat oikeasti kansakunnan sairauksien aiheuttajat. Ja huomasittehan, että juhajätkä aikoinaan kielsi polittiset virkanimitykset, ja niin vain hannutakkulat pääsevät huippuvirkoihin älöttömillä palkoilla. Eipä juha sitäkään enää muistanut, lestamafia senkun jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä veli järjestelmä toimii. Tilastoissa näkymätön viinaralli jatkuu . Valitettavasti isät eivät jää vanhempien vapaalle ja lapset kärsivät. Hallituksen toimet eivät nosta Suomen taloutta vain Viro rikastuu. Nousukausi Euroopassa ja valtion valtavat tuet Etelään mm. Turun telakan 10 miljardin puujalka tuet tuoneet mukanaan laivatilauksia Hollantilaisten omistamalle telakalle. Suomi on velkaantunut hallitsemattomasti vuosittain lähes 20 miljardia. Seuraava hallitus on velan suhteen Euroopan unionin tarkkailussa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh justiinsa on käynyt ilmi (ei toki yllättäen) että sekä poliisi ja oikeuslaitos ovat läpeensä korruptoituneita. Miksi arvelette että "turvallisuutta" varten pitää vahvistaa tiedustelua eli kansalaisten valvontaa ja poliisin voimankäyttökeinoja?

Noh, tietenkin siitä syystä että valtaapitävä eliitti pyrkii vahvistamaan asemansa ja voi kansalaisten vastustuksesta huolimatta jatkaa ryöstöä.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholiveron tuotto tuskin tulee nousemaan, kun juomat haetaan tai tilataan entistäkin useammin ulkomailta. Ihme kun tätäkään ei vieläkään ole tajuttu, vaan edelleen pitää iskeä päätä seinään kuten ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin poliisin rahat uppoaa poliisihallituksen kassaan. Siellä tarvitaan lisää tarkastajia, ylitarkastajia jne. Älkää vaan kertoko kenellekään, että keskustaajamien ulkopuolella on aikaa ajella ihmisten yli parhaimmillaan toista tuntia. Jos nyt jonkun yliajettavan vielä löytää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinan kallistumista porvarit saavat vielä katua kun työläiset turvautuvat korviketuotteisiin ja ryntäävät sankoin joukoin sairaaloihin voivottelemaan ihottumaa ja yskää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuo terho kehtaa vielä olla kameroiden edessä ? , no tietenkin siksi että saa nuoleskella sipilää ja orpoa ja oli sen takia valmis myymään periaatteensa lähtemällä persuista soinin vanavedessä ! 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mie laitan pannun poriseen korpikyyneliä jos vaikuttaa siltä ettei Tallinnaankaan kannata lähtiä. Onneksi saksalaiset verkkokaupat myyvät vielä kohtuu hinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image