Kotimaa

Poliisikoulun ylikomisario: Oulun kir­ves­sur­maa­jan etsintä ja kiinniotto kuin oppikirjasta

Tuiran surmat tehnyt mies jäljitettiin Myllyojalla sijaitsevaan kerrostaloasuntoon. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 25.1.2015 8:10
Timo Myllykoski

Ylikomisario Kauko Hakala poliisiammattikorkeakoulusta pitää aseen valintaa poliisin voimakeinoksi täysin perusteltuna Tuiran kirvessurmista epäillyn miehen kiinniottotilanteessa. Muita voimankäyttövälineitä olisivat olleet pippurisumute, etälamautin tai teleskooppipatukka.

Etsitty mies hyökkäsi Oulun Myllyojalla täysin yllättäen pimeästä asunnostaan poliisin kimppuun ja iski häntä kirveellä kypärään.

Hakalan mukaan tämä kertoo hyvin sen, kuinka vähän poliisilla on tällaisissa tilanteissa aikaa reagoida.

”Tuollaisessa tilanteessa ei enää ehdi vaihtaa välinettä toiseen. Jos kohdehenkilö tällä tavalla hyökkää kohti, ei ole lainkaan itsestään selvää, että esimerkiksi etälamautin tehoaa tai pippurisumute ehtii vaikuttaa tarkoitetulla tavalla. Tilanne on siinä vaiheessa menetetty, ja sitten on vielä huonompi mahdollisuus torjua tuollainen hyökkäys.”

Poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan kenttäjohtamisen kehittämiseen ja kenttätoiminnan johtamiskoulutukseen keskeisesti osallistuneen Hakalan mielestä poliisin koko tilanneorganisaatio ja sen toiminta Tuiran kirvessurmaajaksi epäillyn etsimisessä ja kiinniotossa näyttäisi olleen kuin suoraan oppikirjasta.

Lue lisää 25.01.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Se, että poliisi joutui tilanteeseen, jossa ampuminen oli ainoa vaihtoehto, on täysin poliisin taitamattoman ja uhittelevan toiminnan seurausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi toimi aivan oikein ja sillä sipuli! Pakko oli kommentoida kun näin paljon kerta asiasta pitää kommentoida!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on monenlaisia viisastelijoita, jotka uskovat olevansa paljon pätevämpiä kuin nuo koulutetut ja kokeneet ammattimiehet. Tuollainen tilanne varmaankin kysyy myös henkistä kanttia. Hyvähän se on sohvalta arvostella ja heitellä ohjeita.

Kun tilanne tietojen mukaan oli tällainen:
- kirvesmurhaaja oli vapaana ja ulkona liikkuvat ihmiset vaarassa, joten tyyppi oli löydettävä pian
- kun epäilty ja asunto löytyi, ei tiedetty onko hän siellä ja onko siellä muita. Ei siinä varmaan ollut aikaa ryhtyä piiritykseen ja funtsaamaan erilaisia taktiikoita
- poliisin oli itse avattava ovi ja eteistila oli kuulemma ahdas
- kun on valmiina oven takana kirveen kanssa odottamassa ja matkaa ensimmäiseen poliisiin oli ehkä vain 1-2 metriä, isku on tapahtunut hyvin nopeasti, arviolta 1-2 sekunnissa
- kyynelkaasun ja etälamauttimen käyttö noin nopeassa ja vaarallisessa tilanteessa olisi varmaankin ollut kovin epävarmaa ja koiran käyttö olisi varmaankin ollut riskaabelia koiran kannalta

Tapahtuma on varmaankin jo tutkittu perusteellisesti ja syyttäjä on ratkaisunsa tehnyt ja todennut poliisin toiminnan lailliseksi hätävarjeluksi. Eihän syyttäjä voi syytettä nostaa, jos siihen ei ole syytä. Sehän olisi virkarikos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei ole kyseenalaistanut: Miksi poliisi ei käyttänyt tilanteessa koiraa. Tavallisesti kun poliisi menee pidättämään tälläisessä tapauksessa on käyttänyt poliisikoiraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tuossa artikkelissa selvästi sanottu, miksei käyttänyt. Helppo olla "viisas", jos ei aivan tajua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä sinä tiedät mitä poliisi tavallisesti tekee? Juurihan tuossa uutisessa mies joka varmasti tietää miten toimitaan, kertoi että toimittiin juuri kuten on opetettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Nyt kannattaa amatöörien niellä poliisikiukkunsa ja jätää arviointi ammattilaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti poliisin kiittelijöille ei ole tullut selväksi, että poliisin uudet kypärät eivät pelasta heitä panttivankitilanteessa, jos toimintamallit ovat noin alkeelliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata arvioida toimintamalleja jos niistä ei tiedä mitään, etkä satu olemaan asiaa arvioinut syyttäjä, jota et tietenkään ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitä pitää vielä speguloida, asiahan on ihan selvä, eikai nyt poliisinkaan tarvi itseään tapattaa jollakin sekopäällä. Homma oli hanskassa, Oulun poliisit osaavat tehtävänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina alkaa tämä naukuminen! Poliisi tekee kyllä aina voitavansa ihmishenkien suojelemiseksi. Tässä kukkahattujen maassa alkaa aina sama laulu, jos vaikka syytön puolustautuu. Rangaistus kovempi kuin hyökkääjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jollain on pokkaa kritisoida poliisin toimintaa niin voi ihan vapaasti hakeutua ko. töihin ja kirveen alle itse ja selvittää tilanne pehmeämmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä voi kritisoida vaikka a) ei alalle aio hakeutuakaan ja b) vaikka itse ei osaisisi senkään vertaa. Eli enpä ole kanssasi asiasta yhtään samaa mieltä.
Sen verran kuitenkin sanottakoon että minä olisin hoitanut tilanteen paremmin. En todellakaan olisi mennyt pää edellä tilanteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi toimi juuri oikein. Veikkaan että sulla menee vetelät pelkästä ajatuksesta mennä tuohon tilanteeseen. Ja sitäpaitsi hankalapa tuota on mennä arvostelemaan ku ei tiedä miten asiat on pilkuntarkasti menny...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sinne kukaan mennytkään pää edellä. Huutelivat ja odottivat pimeän kämpän ovella. Yhtäkkiä ovi aukeaa ja tyyppi lyö kirveellä päähän. Pihallako olis pitäny ootella ihan hiljaa? Poliisillakin on silmät päässään, joten todennäköistä että on se osa ihmistä esillä missä ne silmät on, jotta pystyy tarkkailemaan tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jokainen negatiivinen kommentoija voi laittaa varusteet päällensä ja kokeilla samaa tilannetta ihan itse. Luulenpa että loppu tulema olisi ihan sama.
Kiitos poliisille turvallisuudesta viimeksi eilen perjantaina oli mukava ajaa tuolla liikenteessä kun poliisi oli todella näkyvästi paikalla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On uskomatonta lukea kommentteja, joissa poliisin toimintaa tilanteessa kritisoidaan. En usko vähääkään, että poliisit halusivat alunalkaenkaan surmata epäiltyä, vaan ottaa hänet kiinni mahdollisimman hallitusti.

Mielestäni poliisin voimankäyttö oli täysin oikeutettua, enkä voi lakata ihmettelemästä kommentteja, joissa ehdotettiin pippurisumutetta ja etälamautinta. Ne eivät välttämättä pysäytä, vaan saattavat jopa pahentaa tilannetta.

Toivon, että myös jatkossa poliisilla on oikeus tarvittavaan voimankäyttöön. Poliisit ovat olemassa meitä kansalaisia varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On uskomatonta lukea kommentteja, joissa poliisin toimintaa tilanteessa kiitellään.

Poliisin voimankäyttö ei ole kritiikin ydin, vaan tilanteeseen valmistautuminen ja hoitaminen. Pieleen menneestä operaatiosta kielii suoraan se, että kiinnioton kohde pääsi loukkaamaan poliisin koskemattomuutta ja käskyttäjä oli poliisin puolelta voimankäyttäjä.

Tässä ei ole kyse vain tästä tapauksesta, vaan yleisemmin poliisin toimintamalleista ja kyvystä ratkaista vastaavat tilanteet järkevästi ja vaarantamatta omaa tai sivullisten turvallisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
71
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
22
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image