Kotimaa

Po­lii­si­hal­li­tus: Wikipedialla olisi pitänyt olla ra­han­ke­räys­lu­pa

Kotimaa 19.3.2014 17:20 | Päivitetty 19.3.2014 18:30
STT

Poliisihallituksen mukaan verkkotietosanakirja Wikipedia on kerännyt rahaa Suomessa ilman asiaankuuluvaa rahankeräyslupaa. Poliisihallitus katsoi verkossa julkaistun vetoomuksen täyttävän rahankeräyksen määritelmän.

Tietosanakirjaa hallinnoivan Wikimedia Foundationin mukaan se ei yhdysvaltalaisena toimijana hakenut lupaa. Poliisihallituksen mukaan lupa olisi kuitenkin täytynyt hakea, koska rahaa kerättiin Suomessa.

Poliisihallitus vaati tammikuussa Wikipedialta selvitystä asiasta. Wikipedian suomalainen tukiyhdistys Suomen Wikimedia ry totesi silloin vain kääntäneensä yhdysvaltalaisen Wikimedia-säätiön rahankeruumainoksen. Yhdistys välitti pyynnön säätiölle Kaliforniaan.

Poliisihallitus ei ota vielä kantaa siihen, tekeekö se asiasta tutkintapyynnön.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tähän sitä on tultu, kun poliisista on potkittu kenttähenkilökunta kilometritehtaalle ja jäljelle on jätetty sikariporras. Pomot eivät voi tutkia mitään, mikä edellyttäisi ahterin nostamista konttoripöydän takaa, joten tällainen typerä ajan ja resurssien tuhlaus on kaikki, mihin he kykenevät. Tulevaisuudessa tämä vain korostuu poliisin palkkauudistuksen seurauksena.

Wikipedian pitäisi poistaa linjoilta suomenkielinen osuus ja pistää tilalle kaavake, joka lähettää automaattisesti sähköpostin poliisihallitukseen. Siinä ihmiset voisivat kertoa näille byrokraateille, kuinka paljon meidän mielestämme demokratia tarvitsee poliisihallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulle on aivan samantekevää laille jos haluan jonkin hyvän ja hyödylliseen käyttöön luovuttaa 10e sillon tällön mistä on maksettu ihan järkyttävät verot ennenku se kymppi on mulle päätynyt. Tyhjänpäivästä holhoamista ja saivartelua tämmöinen, kyllä jokainen joka on nettopalkkansa tienannut saa sen sijoittaa mihin huvittaa. Parempi se on luovuttaa tämmöisiin tarkoituksiin kuin esimerkiksi kossupulloon. Toisaalta minähän tässä rikollinen olen ja ehkä saan linnaakin kun olen kympin lahjoittanut OMIA ansaitsemiani rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos poliisihallitus, ei anneta irstaan länsimaisen propagandan saastuttaa meitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wikipedian "keräys" eli lahjoituspyyntö on vain Wikipedian sivuilla. Se on myös Wikipedian suomen kielisillä sivuilla, mutta miten ihmeessä tuo olisi Suomen lakien alaista toimintaa, kun Wikipediaa hallinnoi ja operoi Yhdysvaltalainen säätiö. "Rikoksen" tapahtumapaikka taas on internet, joka ei voi ottaa kaikkien maailman maiden lainsäädäntöjä huomioon.

Voidaanhan tietenkin toimia Pohjois-Korean mallin mukaan, ja estää tämän Wikipedia-sivuston toiminta Suomen tietoverkoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä sama keräys on tehty kaikkialla maailmassa wikipedian toimesta... ainoastaan meidän poliisi on ehtinyt tästä tekemään esitutkinnan. Oiskohan niillä liikaa aikaa ja resursseja? Ei oo ihme että meillä ei ole varaa lastensairaaloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naaah, jotenkin se vain tuntuu niin putinmaiselta että tarvitaan viranomainen minun ja valitsemani säätiön väliin jos haluan antaa lahjoituksia tai tehdä elämässäni jotain oman valintani mukaan. Enempi vapautta kiitos, ja vähempi putinismia kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan asiaa. Täällä toimitaan Suomen lakien mukaan. Vai onko oikein että amerikkalainen porukka kerää ilman lupia rahaa Suomesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wikipedia ei toimi maantieteellisessä Suomessa vaan virtuaalitodellisuudessa. Näin ollen on Poliisihallituksen lähes mahdoton todistaa, että Suomen lait koskisivat sitä. Tuo sana "lähes" johtuu siitä, että ainahan voidaan palkata joukko huippulakimiehiä todistamaan mustan valkoiseksi, ja päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siihen tarvita yhtään ainutta lakimiestä, riittää kun Suomen valtion virkamies jumalan armosta sanoo että asia on näin, niin silloin se on näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perusteella rahankeräys tapahtui Suomessa? Siitäkö, että asiaa tutkivan poliisin työhuone oli Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisihallinnon mukaan rahankeräys oli kohdistettu suomeen kun keräysilmoitus oli käännetty Suomen kielelle. En tiedä onko asiasta ennakkotapauksia mistään oikeusasteesta vai onko kyseessä pelkästään poliisihallituksen mielipide asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ois poliiseilla parempaa tekemistä! No onhan se turvallisempaa pyöritellä papereita kuin olla tekemisessä juoppojen ja rikollisten kanssa. Seuraavaksi voitaisiin ottaa uudelleentutkintaan Bobrikovin ja Kyllikki Saaren murhat, niin saataisiin sisämiehille töitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen on vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
61
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – Oulun rakennusvalvonta: Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta
27
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
15
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image