Kotimaa

Poliisien sijoittelu voi mennä Suomessa uusiksi — Maailman kriisit lisäsivät suomalaisten tur­vat­to­muu­den tunnetta jo ennen Turun iskua

Poliisi on lisännyt näkyvyyttä yleisillä paikoilla ja yleisötilaisuuksissa. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 11.2.2018 5:00
Päivi Ojanperä

Turun puukkoiskusta on kulunut ensi sunnuntaina puoli vuotta. Poliisihallituksessa selvitetään nyt, mikä olisi poliisien oikea määrä piireittäin. Toiveissa on myös poliisien määrän kasvattaminen 7250:een vuoteen 2025 mennessä.

Terroritekona tutkittavan Turun puukkoiskun jälkeen poliisin resursseja on lisätty. Seuraavaksi on tarkoitus pohtia tarkemmin, miten rahat kohdennetaan. Poliisihallitus alkaa selvittää, mikä olisi oikeudenmukainen poliisien määrä piireittän. Suomessa on tällä hetkellä 11 poliisipiiriä. Tarkoitus on sijoittaa enemmän poliiseja sinne, missä on riskit ovat isoimmat.

– Asukasluku ja rikosten määrä antavat pohjaa mallille, kertoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta Lännen Medialle.

Yksittäinen tapaus, edes Turun isku, ei Kolehmaisen mukaan vaikuta oleellisesti poliisien sijoitteluun, vaan kyse on kokonaisuudesta.

Kolehmainen pitää hyvänä sitä, että nykyinen hallitus on havahtunut turvallisuustilanteen muutokseen, johon Turun puukotuskin vaikutti. Lisämäärärahojen ansiosta poliisien määrä pystytään pitämään tänä vuonna noin 7200:ssa. Toiveissa on, että lähivuosina poliiseja olisi nykyistä enemmän.

Kolehmaisen mukaan Poliisihallitus on laatinut edellisen sisäministerin Paula Risikon (kok.) toimeksiannosta pitkän aikavälin henkilöstösuunnitelman poliisien määrästä. Tavoitteena on, että vuonna 2025 poliiseja olisi 7250. Kolehmainen muistuttaa, että vielä vuonna 2010 poliiseja oli Suomessa noin 8000.

– Tosi hyvä, että tällainen henkilöstösuunnitelma on nyt tehty. Tähän asti on menty kädestä suuhun.

Poliisin henkilöstösuunnitelma etenee poliitikkojen päätettäväksi.

Turun iskun silminnäkijä, turkulainen Klaus Ristola, ei pelkää kulkea Kauppatorilla. Hän on valmis jo jättämään tapahtuman taakseen. Vaikuttaa siltä, että kaikki suomalaiset eivät ole yhtä pelottomia kuin Ristola. Tutkimusten mukaan näyttää päinvastoin siltä, että suomalaisten turvallisuuden tunne alkoi rapista jo vuosia ennen Turun iskua. Suomalaiset ovat aiempaa enemmän huolissaan turvallisuudesta – niin kansallisesta kuin omasta ja perheen turvallisuudesta. Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tuoreen arvotutkimuksen mukaan turvallisuus on noussut suomalaisten tärkeimmäksi arvoksi kolmessa vuodessa. Kyselytutkimus tehtiin heinäkuussa 2017 eli ennen Turun iskua.

Trendi on kuitenkin selvä:

– Meidän tutkimustemme mukaan rikollisuuden pelko on lisääntynyt vuoden 2014 jälkeen jonkin verran, kertoo tutkija Petri Danielsson Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Kun terrori- tai väkivallanteoista uutisoidaan intensiivisesti, ihminen alkaa entistä herkemmin nähdä uhkakuvia kaikkialla.

– Negatiivinen puhe yleistyy myös netissä Turun puukotuksen kaltaisen tapahtuman jälkeen. Kirjoituksia tulkitaan herkemmin vihamielisesti. Aletaan syytellä ja puolustella, toteaa Turun yliopiston taloussosiologian professori Pekka Räsänen.

Turvattomuuden tunne voi hellittää, jos huomaa, että ikäviin asioihin reagoidaan. Viranomaisilla on oma roolinsa siinä, miten nopeasti poikkeuksellisen tapahtuman jälkeen päästään normaaliin päiväjärjestykseen.

Poliisi on lisännyt näkyvyyttä yleisillä paikoilla ja yleisötilaisuuksissa. Kyse on kuitenkin aina tasapainottelusta. Turvatoimet eivät saa haitata ihmisten arkea liikaa: hyvä turvallisuus on tavallaan myös näkymätöntä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Hahahahahaha, mutta Oulussapa sijoitetaan poliisiasema mahdolliisimman kauas keskustasta Hiukkavaaran "kampukseen. Kun hätä tulee, niin puhelinvastaajakin on mitä todenäköisimmin Intiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kylällä viimeinen tuore havainto poliisiautosta 28.8.1962 De Sotolla etsittiin kylän kuulua pontikankeittäjää. Turhaan. Hieno auto oli ilmestys paukkukärryjen joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Negatiivinen puhe yleistyy myös netissä Turun puukotuksen kaltaisen tapahtuman jälkeen. Kirjoituksia tulkitaan herkemmin vihamielisesti." Se on aivan totta, että jonkun kirjoittama totuus (muistetaan, ettei aina kuitenkaan ole olemassa vain yhtä totuutta) aiheuttaa joissakin toisissa henkilöissä vihamielisen reaktion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha viisaus kertoo: "Jos haluat elää rauhassa valmistaudu sotaan". Valitettavasti, mutta ei ihmeteltävästi, se pitää edelleenkin paikkansa kaikissa kansakuntien kerroksissa. Ei todellakaan ole yhtään fiksua työntää päätään pensaaseen ja uskotella ettei mitään pahaa voi tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kun terrori- tai väkivallanteoista uutisoidaan intensiivisesti, ihminen alkaa entistä herkemmin nähdä uhkakuvia kaikkialla."

Tämä jutussa ollut pätkä on kaikessa yksinkertaisuudessan täyttä totta.
Maailma ei ole vaarallisempi kuin ennen, päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Äärioikeistohan se on se ongelma näihin. Yeah right. Vasemmisto on kuin nainen, aina oikeassa. Oikeisto kuin mies, aina väärässä. Ja tätä kuvaa media ajaa massalampaille, jotka ei tosiasioista tiedä mitään, kun uskotaan vaan sitä lehteä mitä on aina luettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikollisten on hyvä rellestää, kun tietävät, että poliisin saanti paikalle kestää tunteja. Eikä omaisuuttansa saa itse suojella, muuten tulee tuomio "hätävarjelun liioittelemisesta". Tämä on niin moneen kertaan nähty. Ja rikollinen saa oikeusapua ja muutenkin jätetään tuomitsematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliskohan Kolehmainen syytä aloittaa vähentäminen poliisihallituksests ja suurten poliisilaitosten päällystöstä. Nämä kohdennettaisiin kenttätoimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvattomuuden tunnetta on niillä jotka kuuntelevat tai lukevat nykyajan hölmöä väkivaltauutisointiin keskittyvää mediaa.
Suomalaisen elämän todelliseen turvattomuuteen ei vaikuta poliisien määrä millään tavalla.Minun iässäni olevista miespuolisista tuttavista osa on kuollut ja ennen kuolemaa he ovat kärsineet jostain sairaudesta johon ei ilmeisesti lääkkeet auta tai he eivät ole saaneet kunnollista hoitoa sairauteensa.Kun ihminen joutuu hoitolaitokseen niin ei välttämättä mene kuin muutama vuosi ja yhtäkkiä vain ilmoitetaan että hän on kuollut eikä mitään syytä kerrota.
Pelkään ainoastaan sitä että itse joudun johonkin hoitolaitokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki poliisit sijoitetaan suojelemaan Katajanokkaa, Westend:iä, Kauniaista ja muutamia muita rikkaiden linnoituksia. Muu maa on Mad Max tyyliin anarkiassa, ja ainoa oikeus on omankädenoikeus. Tosin sekin sopii, koska kuka haluaisi hallituksen "oikeutta", se on jo nähty ja harvinaisen huonoksi todettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisien määrä on ihan hyvä, mutta heidän ruokataukojen pituuteen tulee kiinnittää huomiota ja sitä kautta saada tuottavuutta ylemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö rangaistuksia taas alentaa. Sillä, kovat tuomiothan eivät lisää rikollisuutta. Eiväthän ne lisänneet myymälävarkauksiakaan? Eikun ups..
Lakia ja asetuksia noudattavasta ihmisestä on pian tehty suomessa tyhmin ja huonoin ihminen. Näkee merkkejä jo euroopastakin mitä tapahtuu, kun rehelliset ihmiset joutuvat vähemmistöön. Katsotaan kuinka kauan menee, että suomi on kehitysmaa asteella, mikäli kaikki alkaa rikkomaan lakia rangaistusten puuttuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä mutta täytyy todeta että päättäjät on sokeita eivät kuuntele kansaa yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verovaroilla maksetun mustan auton takapenkillä on kohtalaisen hyvin turvassa, joten mitään syytä paniikkiin ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran yksittäistapaus.Suomi on
muka turvallinen.Lisätään vaivihkaa
poliisien määrää.ei kerrota Suomen
nopeasti nousevia rikollistilastoja,joissa
syypää tumma mies.Tuntuu poliisilla
olevan silkkihanskat meidän roturikkautta kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image