Kotimaa

Poliisien puoluekannat selvisivät suurkyselyssä – kaksi puoluetta virkavallan suosiossa

KUVA: Helge Murtovaara
Kotimaa 6.3.2016 3:00
Kaisa Hahto, Juha Vainio

Lännen Median suuressa poliisikyselyssä selvitettiin, mitä puolueita poliisit äänestivät viime eduskuntavaaleissa.

Kyselyyn vastasi joka kolmas suomalainen poliisi. Vastaukset osoittavat, että kaksi puoluetta on poliisien suosiossa. Vastaajista noin puolet äänesti viime vaaleissa joko kokoomusta tai perussuomalaisia.

Kyselyyn vastanneista poliiseista 25,1 prosenttia kertoi äänestäneensä kokoomusta viime vaaleissa. Perussuomalaisten kohdalla luku oli 24,4. Vastaajista 21,7 prosenttia ei paljastanut, mitä äänesti.

Poliisien keskuudessa kummatkin mainitut puolueet ovat selvästi suositumpia kuin väestössä keskimäärin. Viime vaaleissa kokoomus sai 18,2 prosenttia ja perussuomalaiset 17,7 prosenttia äänistä.

Keskustaa äänesti viime vaaleissa 15,8 prosenttia kyselyn vastaajista ja demareita vain viisi prosenttia. Vihreitä äänesti 3,3 prosenttia vastanneista. Erityisen epäsuosittu puolue poliisien keskuudessa oli vasemmistoliitto 0,8 prosentilla.

Turvapaikanhakijat nähdään uhkana

Poliisien puoluekanta näkyy vastaustuloksissa esimerkiksi siten, että perussuomalaisia äänestäneiden joukossa turvapaikanhakijatilanne korostuu erittäin suurena turvallisuusuhkana. RKP:n ja vihreiden äänestäjissä on eniten niitä, joiden mielestä uhka on vähäinen. Perussuomalaisia äänestäneet suhtautuivat katupartioihin suopeimmin.

Voivatko kyselyn tulokset kertoa poliisien asenteellisuudesta?

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisissa on nollatoleranssi rasismiin eikä poliisi saa olla asenteellinen. Se lukee poliisilaissa, jossa velvoitetaan käyttäytymään töissä ja vapaalla niin, että poliisin arvo ei kärsi.

– Virkahaussa edellytetään ehdotonta tasapuolisuutta. Jokainen saa ajatella miten vain, mutta virkatehtävissä ja vapaalla on muistettava poliisien käyttäytymissäännöt.

Myös poliisiammattikorkeakoulun tuoreessa turvallisuusraportissa todetaan, että kyselytutkimuksen mukaan ulkomaalaistaustaiset luottavat poliisiin Suomessa lähtökohtaisesti paljon enemmän kuin suomalaiset keskimäärin.

– Se kertoo jostakin. Asenteellisuus rajoittuu yksittäisiin henkilöihin. Yksilöllisiä eroja toki on, kuten kaikissa ammattikunnissa. Suomessa poliisi ei ole voimankäytössäkään ollenkaan samanlainen kuin monen muun maan poliisi, sanoo dosentti Pirjo Jukarainen.

Uupuminen huolestuttaa

Jukarainen kuitenkin huomauttaa, että uupumus saattaa muuttaa toimintakulttuuria ja asennoitumista.

– Me olemme huolissamme poliisien resursseista ja jaksamiskyvystä, jos ja kun turvapaikanhakijoiden määrä yhä kasvaa.

Lännen Median suuressa poliisikyselyssä lähes 80 prosenttia vastaajista piti turvapaikanhakijatilannetta vähintään melko suurena uhkana Suomen turvallisuudelle. Puolet vastaajista piti rasistista rikollisuutta vähintään melko suurena turvallisuusuhkana.

Esimiehinä työskentelevät pitivät uhkaa hieman pienempänä kuin muut poliisit.
Kysely toteutettiin yhteistyössä Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) kanssa niin, että se välitti Lännen Mediat kysymykset poliisiyhdistysten jäsenille.

Kyselyyn vastasi 2 489 poliisimiestä.

Lue lisää 06.03.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (150)

Poliisit ottavat puoluekannan sen vuoksi että politiikot ohjaavat päätöksillään turvallisuuttamme ja siten luovat puitteet poliisien toiminnalle ja työlle. Kokoomus ja perussuomalaiset oikeilla linjoilla maahanmuutossa. Voimia poliiseille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PS on ymmärrettävä, mutta pääomapuolue Kokoomus ihmetyttää. Onko poliiseilla todella miljoonaomaisuus, ja jos on niin pitääkö tarkistaa palkkausta alaspäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän poliiseja he näkevät kaiken todellisen ,mitä Helsingissä ja ympäristössä tapahtuu .mistä kukaan ei saa kirjoittaa eikä puhua !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Miksi joku vetää tähänkin puoluepolitiikan??
Poliisit vastaavat sinun ja minun turvallisuudesta, äänestimmepä mitä/ketä hyvänsä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meni luotto poliisiin. Miten poliisi voi äänestää, saatika kuulua perussuomalaisiin, jotka ei pelkästään suojelele ja selittele väkivaltarikollisten toimia, vaan ottaa niitä ehdokkaiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kyse onkin ammatin suomasta tiedosta josta ei vaan saa tiedottaa.. ja perus suomalaiset ajavat asiaa korjaavaa politikkaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse epäilen samaa ,näkevät miten suurin osa näistä unelmista käyttäytyy ,eikä kukaan tai mikään voi asialle mitään ja kaikkien suut suljetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tiiviisti seurannut Helsingin telttaleirien tapahtumat ja tullut siihen tulokseen että on arvokkaita henkilöitä ja sitten niitä arvottomat. Poliisi kohtelee tosi lämpimästi ja suurella kunnioituksella vieraat, muistavat hätyytella näitä arvottomat. Toiset poliisit, eivät suinkaan kaikki, ovat oikein , no sellaisia etteivät sais olla poliisivoimissa töissä vaan kivilouhoksessa töissä.
Eikö poliisikin pitäisi mietiä ketä ne oikeastaan palvelevat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi haluaa olla voittajien puolella, nyt toivon että häviävät! Uudet vaalit uudet naamat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yllätä. Niin sanotut voimainstituutiot joka valtiossa kannattavat ja tukevat valtaapitäviä, jotka markkinataloudessa ovat lähes poikkeuksetta lähtöisin porvareista. Poliisit kuten armeija edustavat lähtökohtaisesti konservatismia omaa kansaa vastaan ja niiden perimmäinen tarkoitus on ylläpitää ja suojella vallitseva valtajärjestelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtopäätökset vailla merkitystä kun vain joka kolmas vastasi. Vai olivatko loputkin samaa mieltä eivät vaan halunneet sitä kertoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi ymmärtää miksi äänestävät Kokoomusta joka leikkaa juuri tavallisilta ja pienituloisilta säälittä. Mukaan lukien poliisit. Kokoomus ajaa hyvin pienen Helsinkiläisen rikkaan joukon etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siiiis.... Jos maailmaa pyöritetään politiikan kautta, niin eikö se ole poliisin työssäkin oma valinta mitä kannattaa. Pöliisikin on ihminen. Perussuomalaisissa on tällä hetkelläkin monta kansanedustajaa, jotka tekevät poliisin työtä. Ei se ole mitään äärijärjestöä. Eikä se kerro mistään poliisin vastakkaisuudesta maahanmuuttajia kohtaan, eikä poliittinen kannanotto ole syynä väsymykseen. Puhtaasti väsyminen tulee työn vaativuuden ja rikosten nousun vuoksi. Aina pitää olla realistinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi poliisien toive toteutuvan; kokkare- ja persuministerit; rahaa ja työpaikkoja lisää poliisivoimiin, ei meillä kansalaisilla ole hätäpäivää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohoh. On poliiseilla hyvät palkat. Neljännes äänesti Kokoomusta. Poliisin palkan täytyy olla jotain 7000€/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä palkka kuuluu puoluekannatukseen? Minä olen ollut aina köyhä, mutta Kokoomus oli puolueeni vuosikymmenet. Sitten kun nuorisolinjalaiset tekivät Kokoomuksesta vihreän, työväenpuolueen ja asekieltäjäpuolueen, sai Kokoomus mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi käydä niin, että lännenmedia jekuttaja kysyjiä... Kyselyssä selvitettiin kantaa siihen, miten turvapaikka-asia vaikuttaa sisäiseen turvallisuuteen. Sitten uutisoidaan puoluekannasta? Erikoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (150)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image