Kotimaa

Poliisien puoluekannat selvisivät suurkyselyssä – kaksi puoluetta virkavallan suosiossa

KUVA: Helge Murtovaara
Kotimaa 6.3.2016 3:00
Kaisa Hahto, Juha Vainio

Lännen Median suuressa poliisikyselyssä selvitettiin, mitä puolueita poliisit äänestivät viime eduskuntavaaleissa.

Kyselyyn vastasi joka kolmas suomalainen poliisi. Vastaukset osoittavat, että kaksi puoluetta on poliisien suosiossa. Vastaajista noin puolet äänesti viime vaaleissa joko kokoomusta tai perussuomalaisia.

Kyselyyn vastanneista poliiseista 25,1 prosenttia kertoi äänestäneensä kokoomusta viime vaaleissa. Perussuomalaisten kohdalla luku oli 24,4. Vastaajista 21,7 prosenttia ei paljastanut, mitä äänesti.

Poliisien keskuudessa kummatkin mainitut puolueet ovat selvästi suositumpia kuin väestössä keskimäärin. Viime vaaleissa kokoomus sai 18,2 prosenttia ja perussuomalaiset 17,7 prosenttia äänistä.

Keskustaa äänesti viime vaaleissa 15,8 prosenttia kyselyn vastaajista ja demareita vain viisi prosenttia. Vihreitä äänesti 3,3 prosenttia vastanneista. Erityisen epäsuosittu puolue poliisien keskuudessa oli vasemmistoliitto 0,8 prosentilla.

Turvapaikanhakijat nähdään uhkana

Poliisien puoluekanta näkyy vastaustuloksissa esimerkiksi siten, että perussuomalaisia äänestäneiden joukossa turvapaikanhakijatilanne korostuu erittäin suurena turvallisuusuhkana. RKP:n ja vihreiden äänestäjissä on eniten niitä, joiden mielestä uhka on vähäinen. Perussuomalaisia äänestäneet suhtautuivat katupartioihin suopeimmin.

Voivatko kyselyn tulokset kertoa poliisien asenteellisuudesta?

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisissa on nollatoleranssi rasismiin eikä poliisi saa olla asenteellinen. Se lukee poliisilaissa, jossa velvoitetaan käyttäytymään töissä ja vapaalla niin, että poliisin arvo ei kärsi.

– Virkahaussa edellytetään ehdotonta tasapuolisuutta. Jokainen saa ajatella miten vain, mutta virkatehtävissä ja vapaalla on muistettava poliisien käyttäytymissäännöt.

Myös poliisiammattikorkeakoulun tuoreessa turvallisuusraportissa todetaan, että kyselytutkimuksen mukaan ulkomaalaistaustaiset luottavat poliisiin Suomessa lähtökohtaisesti paljon enemmän kuin suomalaiset keskimäärin.

– Se kertoo jostakin. Asenteellisuus rajoittuu yksittäisiin henkilöihin. Yksilöllisiä eroja toki on, kuten kaikissa ammattikunnissa. Suomessa poliisi ei ole voimankäytössäkään ollenkaan samanlainen kuin monen muun maan poliisi, sanoo dosentti Pirjo Jukarainen.

Uupuminen huolestuttaa

Jukarainen kuitenkin huomauttaa, että uupumus saattaa muuttaa toimintakulttuuria ja asennoitumista.

– Me olemme huolissamme poliisien resursseista ja jaksamiskyvystä, jos ja kun turvapaikanhakijoiden määrä yhä kasvaa.

Lännen Median suuressa poliisikyselyssä lähes 80 prosenttia vastaajista piti turvapaikanhakijatilannetta vähintään melko suurena uhkana Suomen turvallisuudelle. Puolet vastaajista piti rasistista rikollisuutta vähintään melko suurena turvallisuusuhkana.

Esimiehinä työskentelevät pitivät uhkaa hieman pienempänä kuin muut poliisit.
Kysely toteutettiin yhteistyössä Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) kanssa niin, että se välitti Lännen Mediat kysymykset poliisiyhdistysten jäsenille.

Kyselyyn vastasi 2 489 poliisimiestä.

Lue lisää 06.03.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (148)

Ymmärrän poliiseja he näkevät kaiken todellisen ,mitä Helsingissä ja ympäristössä tapahtuu .mistä kukaan ei saa kirjoittaa eikä puhua !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kahdenlaisia poliiseja: niitä jotka haluavat vain valtaa ja sitten niitä jotka haluavat kansan parasta ja turvallisuutta. Perussuomalaisia äänestäneet kuuluvat ensimmäiseen. Miten persujen kannattaminen tuo turvallisuutta? Ei mitenkään. Pahentaa vain tilannetta.

Luotto poliisiin katosi.

Ps: Kannatan itse kokoomusta. Paitsi viime kuntavaaleissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meni luotto poliisiin. Miten poliisi voi äänestää, saatika kuulua perussuomalaisiin, jotka ei pelkästään suojelele ja selittele väkivaltarikollisten toimia, vaan ottaa niitä ehdokkaiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kyse onkin ammatin suomasta tiedosta josta ei vaan saa tiedottaa.. ja perus suomalaiset ajavat asiaa korjaavaa politikkaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse epäilen samaa ,näkevät miten suurin osa näistä unelmista käyttäytyy ,eikä kukaan tai mikään voi asialle mitään ja kaikkien suut suljetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tiiviisti seurannut Helsingin telttaleirien tapahtumat ja tullut siihen tulokseen että on arvokkaita henkilöitä ja sitten niitä arvottomat. Poliisi kohtelee tosi lämpimästi ja suurella kunnioituksella vieraat, muistavat hätyytella näitä arvottomat. Toiset poliisit, eivät suinkaan kaikki, ovat oikein , no sellaisia etteivät sais olla poliisivoimissa töissä vaan kivilouhoksessa töissä.
Eikö poliisikin pitäisi mietiä ketä ne oikeastaan palvelevat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi haluaa olla voittajien puolella, nyt toivon että häviävät! Uudet vaalit uudet naamat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yllätä. Niin sanotut voimainstituutiot joka valtiossa kannattavat ja tukevat valtaapitäviä, jotka markkinataloudessa ovat lähes poikkeuksetta lähtöisin porvareista. Poliisit kuten armeija edustavat lähtökohtaisesti konservatismia omaa kansaa vastaan ja niiden perimmäinen tarkoitus on ylläpitää ja suojella vallitseva valtajärjestelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtopäätökset vailla merkitystä kun vain joka kolmas vastasi. Vai olivatko loputkin samaa mieltä eivät vaan halunneet sitä kertoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi ymmärtää miksi äänestävät Kokoomusta joka leikkaa juuri tavallisilta ja pienituloisilta säälittä. Mukaan lukien poliisit. Kokoomus ajaa hyvin pienen Helsinkiläisen rikkaan joukon etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siiiis.... Jos maailmaa pyöritetään politiikan kautta, niin eikö se ole poliisin työssäkin oma valinta mitä kannattaa. Pöliisikin on ihminen. Perussuomalaisissa on tällä hetkelläkin monta kansanedustajaa, jotka tekevät poliisin työtä. Ei se ole mitään äärijärjestöä. Eikä se kerro mistään poliisin vastakkaisuudesta maahanmuuttajia kohtaan, eikä poliittinen kannanotto ole syynä väsymykseen. Puhtaasti väsyminen tulee työn vaativuuden ja rikosten nousun vuoksi. Aina pitää olla realistinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi poliisien toive toteutuvan; kokkare- ja persuministerit; rahaa ja työpaikkoja lisää poliisivoimiin, ei meillä kansalaisilla ole hätäpäivää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohoh. On poliiseilla hyvät palkat. Neljännes äänesti Kokoomusta. Poliisin palkan täytyy olla jotain 7000€/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä palkka kuuluu puoluekannatukseen? Minä olen ollut aina köyhä, mutta Kokoomus oli puolueeni vuosikymmenet. Sitten kun nuorisolinjalaiset tekivät Kokoomuksesta vihreän, työväenpuolueen ja asekieltäjäpuolueen, sai Kokoomus mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi käydä niin, että lännenmedia jekuttaja kysyjiä... Kyselyssä selvitettiin kantaa siihen, miten turvapaikka-asia vaikuttaa sisäiseen turvallisuuteen. Sitten uutisoidaan puoluekannasta? Erikoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihan tuossa missaan sanottu, etta kyselyssa kysyttiin vain kantaa turvapaikka-asioihin. Aika selvasti tuossa uutisessa kerrotaan etta kysyttiin myos puoluekantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä meidän turvallisuus on hyvissä käsissä, kun se on persupoliisien käsissä. Huh huh!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukemisen ymmärtäminen :Peruspoliisien mielestä lukihäiriöiset maahanmuuttajat ovat erityisasemassa ja pääministerin suojeluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (148)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image