Kotimaa

Poliisiauto sytytettiin tuleen ja poliiseja kohti heitettiin kiviä – 35 otettu kiinni Pyhäjoella

Tuleen sytytetty poliisiauto kuljetettiin pois Hanhikiven alueelta lavetilla. Paikalla olevan Kalevan toimittajan mukaan auton lasit näyttivät harmaantuneilta, joten auto on mahdollisesti sytytetty palamaan sisältä. KUVA: Timo Myllykoski
Kotimaa 28.4.2016 15:52 | Päivitetty 28.4.2016 22:40
Kaleva

Ydinvoiman vastustajien mielenilmaus Fennovoiman ydinvoimatyömaalla Pyhäjoella kärjistyi väkivaltaiseksi torstaina iltapäivällä.

Ylikomisario Veijo Alavaikko Oulun poliisista kertoo, että mielenosoittajien väkivalta kohdistui erityisesti poliiseihin.

Iltapäivällä ydinvoimatyömaan tuntumassa ollut poliisiauto sytytettiin tuleen. Palo saatiin sammumaan alkusammutuskalustolla paikan päällä ennen tulen leviämistä. Alavaikon mukaan vielä ei ole tietoa sytyttämistavasta tai siitä, millaisia vaurioita ajoneuvoon tai sen sisällä olleeseen kalustoon tuli. Autossa ei ollut ketään syttymishetkellä.

Lisäksi poliiseja kohti on myös heitelty kiviä. Mahdollisista henkilövahingoista ei ole vielä tietoa.

Hanhikivenniemellä oli iltapäivällä useita kymmeniä mielenosoittajia. Myös poliiseja oli paikalla kymmeniä.

35 henkilöä otettu kiinni

Vielä iltapäivällä kello 17­-18 aikaan Pyhäjoella ja kasitietä vähän matkaa Raaheen päin kävi melkoinen vilske, kun vilkkuvalot päällä ajavat poliisiautot kiirehtivät Hanhikiveltä Pyhäjoelle ja Raahen suuntaan.

Pyhäjoen kirjaston edessä oli tilanne, jossa mielenoittajia pidätettiin. Samaan aikaan työmaa-alueella vielä levottomuudet jatkuivat, ja mielenosoittajia vietiin säilöön.

Tilanne rauhoittui vasta kello 19 jälkeen.

Poliisi tiedotti kello 22.30 aikaan, että päivän aikana kiinni otettiin 35 häiriökäyttäytyjää.

Alavaikko sanoo, että torstain tapahtumissa on kyse rikollisesta toiminnasta.

– Kyllä tässä vakavista rikosnimikkeistä puhutaan, kuten virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Rauhallinen alku

Mielenilmaus alkoi torstaina aamulla rauhallisissa merkeissä, kun mielenosoittajat sulkivat työmaalle menevän tien istumalla tai makaamalla tiellä.

Ydinvoimalatyömaalla osoitettiin mieltä myös tiistaina. Silloin poliisi otti kiinni 37 henkilöä. Heidät vapautettiin keskiviikkona. Kiinniotetuista 11 oli ulkomaalaisia. Heistä 4-6 henkilön kohdalla poliisi on ryhtynyt käännytystoimenpiteisiin.

Ydinvoimalaa vastustavat ympäristöaktivistit ovat majailleet Pyhäjoella jo vuoden ajan. Nyt paikkakunnalla on menossa tapahtumaviikko, ja paikkakunnalle on tullut lisää ydinvoiman vastustajia. Protestileiri on pystytetty ydinvoimalatyömaan liepeille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (198)

Menisivät Talvivaaran kaivokselle mieltä osoittamaan siellä tapahtuu kauheita puhtaalle luonnolle. Ydinvoima tulee ja pelastaa luonnon ja Pohjois Pohjanmaan, mikä ei nyky hallituksen kasvualueisiin kuulu mielestäni! Poliiseja tarvitaan lisää järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei rakennuttaja/rakentajat ulkoista vartiointihommaa ? esim cannonball tai soldiers of.... hoitaisivat homman ilman isompia miestappioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun näyttää hyvin todennäköiseltä, että nämä huppupäät ei pysty tuhojaan maksamaan heihin pitää soveltaa yhtyskunta palvelun periaatetta, että korvaavat työllä aiheuttamansa vahingon. Kyllä siinä Siperia opetta kannattaako mellakointia jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perämerren lämmitin. Näin pohjoiseen ei vielä rakennettu ydinvoimaloita. Viimmeinen kylmän veden lahti
tuhotaan! VaIkutukset nähdään sitten 20 vuoden pästä, sarpalahti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen pääosin arvostaa ja kunnioittaa poliisia. Ei ole suomalaiselle tyypillistä tuikata poliisiautoa tuleen, joten ei tästä voi vetää kuin yhden päätelmän. "Sitä saa mitä tilaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on aivan tyypillistä suomalaisille! Tulee tilanteita milloin Härmänlaki toimii silloin ei kysytä kene poika tai tyttö olet? Tai oletko sinkku vai perheellinen näin sen menee. Sitä paitsi autot joilla poliisi ajelee NE ON KANSAN RAHOITTAMIA ! Ei valtiovallan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko tosissasi että kansan rahoittamat voi tuhota ? jos tätä menetelmää käytettäisiin niin eihän meillä kohta olisi mitään jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos asialla olivat ulkomaiset huligaanit niin poliisin kannattaa varautua tulevaisuudessa kunnolla. Perinteisestihän Suomessa mielenosoitukset ovat olleet varsin laimeita. Mutta saas nähdä kuinka tässä käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tule polttajalle pian selville mitä maksaa suomessa poliisiauton tuhoaminen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- Tämä "voimala" tulle olemaan teknologiassa jälessä ,sinä päivänä jolloin se valmistuu....hölmöläisten puuhaa ....ja välikädet tienaa tällä..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi ilmeisesti ottaa syyllisille rangaistuksena käyttöön pakkotyö kohteiden saamiseksi täsmälleen alkuperäiseen kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siinäpä Fennolle työmaata....palauttaa alue alkuperäiseen tilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katupartiot liikkeelle.Nämä etelän-vetelät on kurmootettava oman kylän miesten toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimala on ainoastaan hyvä tekosyy anarkorasmusmarkoille päästä riehumaan... (virallisesti: "ilmaisemaan mieltään")

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lisää vaan aktivisteja nehän on viisaita kun eivät anna värkätä ilman rakennuslupaa kunnon rytinä vaan niin hanke saadaan hylättyä niin kylä rauhoittuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimala on tuonti tavaraa venäjältä ja anarkistit länsi euroopasta. MItä tekee härmäläinen? rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjälläkin kutsutaan mielenosoittajia jotka ovat toista mieltä asioista kuin Putin ja jotka haluavat muutoksia ja tuovat esiin epäkohtia heitäkin kutsutaan siellä anarkisteiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin tuoda uuden näkökulman keskusteluun.
Osa suomalaisista pörssiyrityksistä korostaa harjoittavansa vastuullista bisnestä mm. lahjoittamalla huomattavia summia ympäristön suojeluun. Osa näistä rahavirroista ohjautuu aktiivisille ympäristöjärjestöille, kuten "Maan ystäville". Kyseisellä yhdistyksellä on taas kiistattomat yhteydet näihin hihhuleihin.
Olisiko syytä selvittää näiden ympäristöarvoilla bisnestä tekevien yritysten välillistä osuutta mm. näihin Hanhikiven tihutöihin, joka on jo nyt maksanut noin miljoona euroa meille veronmaksajille tavalla jos toisellakin. Eli tulisiko yhtiöitä paineistaa seuraamaan, käytetäänkö ympäristöjärjestöille lahjoitettua varallisuutta niitä itseään vastaan?
Mikäli aktivistit yleensäkin toimisivat yhteiskunnassa hyväksytyillä tavoilla, loisi se pohjaa rakentavalle ja hyvälle kaikkien mielipiteet huomioon ottavalle keskustelulle meitä kaikkia koskettavista asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (198)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image