Kotimaa

Po­lii­siam­mat­ti­kor­kea­kou­lun opettajana toiminut mies tuomittiin kahden opiskelijan sek­su­aa­li­ses­ta hy­väk­si­käy­tös­tä

KUVA: Tomi Vuokola
Kotimaa 24.1.2020 14:59 | Päivitetty 24.1.2020 16:30
STT

Oikeus: Teot kuvastavat alttiutta kohdistaa äkillisiä seksuaalisviritteisiä tekoja vastakkaiseen sukupuoleen ilman kohteen ilmaisemaa hyväksyntää.

Poliisiammattikorkeakoulussa voimankäytön opettajana toiminut mies on tuomittu seksuaalirikoksista päiväsakkoihin. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi kahden opiskelijan seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja naiskollegan seksuaaliseen ahdisteluun.

Opiskelijoihin kohdistuneet teot tapahtuivat voimankäytön opetustilanteissa. Toinen naisista oli harjoituksessa näytellyt kiinnipidettävää "rosvoa", kun opettaja tuli yllättäen hänen taakseen.

– Vastaaja on ottanut asianomistajaa takaapäin lantiosta kiinni ja yhdyntäliikkeitä mukaillen liikuttanut keskivartaloaan tämän takapuolta vasten, oikeus toteaa.

Tapahtuman näki naisen opiskelutoveri, jonka mukaan mies vitsaili teolla.

– Kun hän pökkäsi (naisen nimi) päin, hän sanoi, että koko ajan täytyy olla valppaana, opiskelutoveri kertoi.

Oikeuden mukaan yhdyntäliikkeen mukailu osoittaa, että mies tavoitteli teollaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä. Teko loukkasi oikeuden mukaan naisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Oikeus katsoi, että opettaja-oppilassuhteen takia nainen oli alisteisessa asemassa mieheen. Se kiinnitti huomiota myös siihen, että nainen oli tekohetkellä kahden muun kiinnipitämänä.

– Nainen on tuolla hetkellä ollut kahden muun henkilön hallintaotteessa ja siten fyysisesti kykenemätön puolustautumaan kyseisenkaltaiselta teolta, on asianomistajan vastaajasta riippuvaista asemaa myös törkeästi käytetty hyväksi, oikeus toteaa.

Opettaja kiisti opiskelijoiden hyväksikäytöt

Nylkytystilannetta todistanut nainen joutui itsekin miehen seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Nainen muisteli esitutkinnassa, että tilanteet tapahtuivat samalla oppitunnilla.

– Makasin maassa, ja hän käänsi minut kyljelleni. Kun hän teki minulle tarkastusta, hän tarttui rintaani, opiskelija kertoi esitutkinnassa.

Oikeuden mukaan naisen kuvaus sai tukea silminnäkijän kertomuksesta. Oikeus piti myös tätä tekoa seksuaalisena hyväksikäyttönä.

– Vastaajan tekemän seksuaalisen teon luonne huomioiden hänen on täytynyt käsittää tekonsa loukkaavan asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Mies kiisti seksuaalisen hyväksikäytön ja sen, että olisi nylkyttänyt tai tarttunut opiskelijaa rinnasta. Hänen mukaansa kyse oli normaalista voimankäytön opetuksesta.

– Kysymys on ollut opetustilanteesta, jossa syytetty on näyttänyt opiskelijan avulla miten turvallisuustarkastus suoritetaan. Opettajan menettely on kuulunut voimankäytön opetustilanteeseen, syytetty sanoi.

Oikeus uskoi naiskollegan kertomusta

Opiskelijoihin kohdistuneiden tekojen lisäksi mies tuomittiin naiskollegansa ahdistelusta. Tuomion mukaan mies kosketteli naista reisistä ja takapuolesta Viroon suuntautuneella matkalla.

Oikeus toi esille, että tapauksesta ei ollut muuta selvitystä kuin naisen oma kertomus. Se kuitenkin katsoi, että miehen toiminta muissa vastaavissa tilanteissa tuki naisen kertomusta.

– (Opiskelijoihin kohdistuneet) teot kuvastavat alttiutta kohdistaa äkillisiä seksuaalisviritteisiä tekoja vastakkaiseen sukupuoleen ilman kohteen ilmaisemaa hyväksyntää. Tästä syystä käräjäoikeus pitää asianomistajan kertomusta riittävän luotettavana selvityksenä siitä, että vastaaja on hänen kertomin tavoin menetellyt häntä kohtaan siten kuin syytteessä on kuvattu, oikeus totesi.

Mies kiisti ahdistelleensa kollegaansa.

– Hän on istunut ravintolassa naisen vieressä, mutta ei ole kosketellut hänen reisiään tai myöhemmin hotellihuoneessa pakaroita.

Mies tuomittiin hyväksikäyttöjen ja ahdistelun lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta. Näiden lisäksi miestä syytettiin neljästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta käräjäoikeus päätyi hylkäämään syytteet.

Rangaistukseksi miehelle tuomittiin 80 päiväsakkoa, joista maksettavaa tuli 1  360 euroa.

 
 
 
 
 
 
 
 
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

22:31
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
22:31
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
21:25
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
21:21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20:48
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
20:40
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille
121
Entä jos Sauli Niinistö jatkaisi poikkeuslailla presidenttinä? Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn tulos yllättää asiantuntijan
71
Kerro meille: Missä on kuoppaisia ja huonoja teitä Oulun seudulla?
68
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta
63
Noin 30 mielenosoittajaa puolusti Hietasaaren metsiä Oulussa
28
Oman uskonnon opetus takaa vähemmistölapselle oikeuden olla omanlaisensa lapsi Lukijalta
18
Henkilöauto lähti heittelehtimään ja osui kaiteeseen Pohjantiellä, loukkaantumisilta vältyttiin
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Bemari ja Mersu ruostuu?🤧

Siksi ne ruostuu kun minä ostan ne uutena ja ajan 3-vuotta tekemättä niihin yhtään mitään muuta huoltoa kuin öljynvaihdo... Lue lisää...
byyyyyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image