Kotimaa

Poliisi: ympäristö- ja luon­no­suo­je­lu­ri­kok­set ovat kasvussa – ympäristöä turmellaan tyypillisesti lii­ke­toi­min­nan yhteydessä

Valtaosa törkeistä ympäristörikoksista liittyy ympäristön pilaamiseen jätteillä. KUVA: Matti Räty
Kotimaa 30.7.2019 13:09
Kaleva

Suomen kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän katsauksen mukaan tutkintaan tulleiden ympäristörikosten määrä on kasvussa.

Viime vuonna oli tutkittavana ympäristön turmelemiseen liittyen 202 tapausta, törkeään ympäristön turmelemiseen 12, ympäristörikkomuksiin 246 ja luonnonsuojeluun liittyen 53 tapausta.

– Luonto- ja ympäristöarvojen merkitys ja niiden suojelu ovat viime aikoina korostuneet johtuen osaltaan ilmastonmuutoksesta, poliisitarkastaja Arto Hankilanoja Poliisihallituksesta arvioi tiedotteessa. 

Hankilanojan mukaan törkeät ympäristön turmelemisen tekomuodot toteutetaan tyypillisesti liiketoiminnan yhteydessä. Valtaosa törkeistä tekomuodoista liittyvät erilaisten jätteiden muodossa tapahtuneeseen ympäristön pilaamiseen sekä osin tai kokonaan lupaehtojen vastaiseen toimintaan.

– Ilmastonmuutoksen voidaan jo nykyisellään arvioida vaikuttavan Suomen luontoon sekä eläin- ja eliökantaan haitallisesti. On odotettavissa, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tullaan antamaan uutta tiukkenevaa sääntelyä, joka tuo päästöjen vähentämiseen ja jätteiden käsittelyyn liittyviä teknisiä ja taktisia kustannuksia nostavia vaatimuksia. Tämän johdosta ympäristörikokset, joissa laistetaan päästöjen ja jätteiden asianmukaisesta käsittelystä minimoiden suojelutoimista aiheutuvat kustannukset, muodostuvat toimijoilleen yhä tuottoisammaksi rikoshyödyksi, Hankilanoja sanoo tiedotteessa.

Ympäristörikosten vakavuutta arvioitaessa huomioidaan tavoitellun rikoshyödyn suuruuden lisäksi haittavaikutukset luonnolle. 

MAINOS

Kommentoi

Yrittäjien ympäristörikokset ovat suoraan yhteydessä heidän päänsilitykseensä, kun heitähän suorastaan Suomessa palkitaan siitä ! Sitten me veronmaksajat joudumme lopulta maksumiehiksi, että sellaista se demokradia on suomessa ! Kaivostoiminta on erittäin hyvä esimerkki suomalaisten päättäjien tyhmyydestä, suorastaan järjettömyydestä !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivostoiminnalla saa ihan laillisesti sotkea ympäristön, lupia myönnetään taannehtivasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on juuri näin, liiketoiminnan yhteydessä !! Käytetään aurinko energiaa, tutkitaan maalämpöä, ostetaan terveyttä kehitysmaihin , suojellaan saimaan lokkia ja hyvä ettei kerrota kuuluvansa johonkin uskonnolliseen yhteisöön ja sitä kautta yritetään luoda kuvaa ylettömästä rehellisyydestä ja vastuunkannosta liiketoiminnassa. Samalla porataan pohjavesialueelle oma porakaivo luvatta ja varastetaan vettä ilman maksuja ja pistetään paskavedet suoraan jokeen. Nappisilmin sitten kerrotaan että viranomainen on syyllinen kun ei ole lupaa sen kummemmin vaatinut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitä vanhinta ammattiako harjoitettu kun joustinpatjat tuodaan virpiniemen metsiköihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö puhetta poliisi estää ymprikosten tutkinnat. Maa ainesten Otto kiven louhinta lupa ehtojen vastaisesti ja aluet jää tuhottua ympäristöön. Lain pakollinen maisemointi ei voida edes toteuttaa, koska toiminta ollut niin lupa ehtojen vastaisesti tapahtuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska olemme jo niin kultivoituneita, niin ei tässä voi olla ongelmaa.
Rahan kiilto silmissä ympäristöä pilaaville pitää laittaa Amerikan tuomiot.
100vuotta vankeutta, ilman mahdollisuutta ehdolliseen.
Eiköhän siinä rahatekijät rauhoitu...ja luonto saa rauhan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaara - Terrafame, ei ole ikinä tuottanut kuin tappiota ja on saastuttanut ja edelleen saastuttaa pahasti Suomen luontoa, milloin tämä järjettömyys suljetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto ja keskusta teollistavat Suomen täyteen raaka-ainetuotantoon oikeisto-opposition säestämänä niin voimakkaasti, että jää Amerikan, Kiinan ja Venäjän likaisimmat provinssitkin toiseksi. Kirkolta tulee varmasti vielä siunaus tähän kaikkeen. Tämä on Kekkosen, Sinisalon, Linnan ja Päätalon hahmottelema utopia. Järkevä ihminen tietenkin ymmärtäisi, ettei ihminen ole satuolento Jumalan luoma maailmankaikkeuden keskipiste, jolla on oikeus tehdä mitä huvittaa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitä Kekkosen ja Neuvostoliiton suomalaisiin istuttamaa slaavilaista mentaliteettia. Oma etu on se kaiksta tärkein. WWF:n Suomen osaston perusti Kekkosen ja Neuvostoliiton vihaama Pertti Salolainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten siisteys, eettisyys ja luonnon arvostaminen on laajalle levinnyt harhaluulo. Suomalainen tuhoaa maapalloa siinä missä muutkin, mutta ulospäin antaa ymmärtää toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo nyt kokonaan ihan noinkaan mene. Suomalaisista moni epäili ennen luontoa repivää metsäteollisuutta ja tehomaataloutta ampua pyhänä lintuna pitämäänsä laulujoutsenta. Ongelma on liian teollistumisen lisäksi isältä pojalle opetettu lapsellinen viha susia, ilveksiä, karhuja, ahmoja ja muita petoeläimiksi ristittyjä kohtaan. Kyllähän se varmaan sututti, jos susi tai ilves vei 1860-luvulla ne harvat karjaeläimet. Ei sitä vihaa tarvitse silti sukupolvia jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nostakaa lisää jätemaksuja,sen siitä saa kaikki aina perustellaan tuolla ilmastonmuutos selityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummasti vaan on lisääntynyt ravintoloista päästettyjen rasvojen/ öljyjen määrä viemäriverkostoissa ja sen kautta vesistöissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Remonttijätettä löytyy metsiköistä täällä pohjois puolella oulujokea jotkut jopa firman papereiden kera puskissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salametsästys on paljon, paljon laajempaa ja organisoidumpaa kuin tilastot kertovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image