Kotimaa

Poliisi vaihtaa someilmeensä - useista pa­ro­dia­ti­leis­tä aloitettu esitutkinta

Poliisin miekkalogo tulee entistä näkyvämmin myös sosiaaliseen mediaan. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 17.11.2017 15:06
Rami Nieminen

Poliisi uusii sosiaalisen median tiliensä ulkoasun vaikeammin kopioitavaksi. Uudistus tapahtuu jo vuodenvaihteessa, kertoo poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen.

- Mukaan otetaan nykyistä näkyvämmin poliisin viralliset tunnukset, eli miekka, leijona ja virkapuku, Luotonen sanoo.

- Kadulla poliisin tunnistaa helposti. Haluamme, että niin tapahtuu myös verkossa.

Miekka ja leijona ovat laissa suojattuja poliisin tunnuksia. Niitä ei saa kopioida ilman lupaa.

Tällä hetkellä poliisi käyttää esimerkiksi Twitter-tileillään tunnuksina muun muassa poliisi-tekstiä ja Suomi 100 -logoa.

Tältä näyttää poliisin virallinen Twitter-tili tällä hetkellä.

Juuri Twitteristä löytyy useita parodiatilejä, joiden ulkoasu muistuttaa hyvin pitkälti poliisin oikeita tilejä. Luotosen mukaan Helsingin poliisilaitoksella on käynnistetty esitutkinta muutamasta sosiaalisen median profiilista. Hän ei kuitenkaan paljasta tarkasti mistä tileistä on kyse.

- Parodiaan emme halua puuttua, se kuuluu avoimeen demokraattiseen yhteiskuntaan. Mutta mistä olemme huolissamme, on se, että syntyykö tilanteita, joissa erehdytään luulemaan jotain toimijaa poliisiksi.

Luotosen mukaan poliisihallitus on myös esittänyt sisäministeriölle lainmuutoksia, joiden myötä poliisina esiintymisestä määrättäviä rangaistuksia kovennettaisiin. Se antaisi poliisille mahdollisuuden käyttää salaisia pakkokeinoja, kuten telekuuntelua, tällaisten rikosten selvittämiseen.

Parhaillaan käynnissä olevaa valetilien tutkintaa johtaa rikostarkastaja Jouni J. Niskanen. Hän kertoo, että poliisina somessa esiintyvä voi syyllistyä kolmeen rikokseen. Kyseeseen voivat tulla virkavallan anastus tai poliisin tunnuskuvan tai virkapuvun luvaton käyttö.

- Kansalaisten kannattaa muistaa, että nämä pykälät soveltuvat myös nettiin. Se ei välttämättä vaadi mitään yksittäistä toimea, vaan ihan yleinenkin esiintyminen poliisina riittää, Niskanen sanoo.

Hänkään ei kerro mistä tileistä tai alustoista on kyse. Tutkinnassa on kuitenkin "joitakin tapauksia".

Muun muassa Twitter edellyttää omissa käyttösäännöissään, että parodiatilistä on mainittava tilin profiilikuvauksessa. Niskasen mukaan se ei lain edessä välttämättä vielä riitä.

- Oikeustapauksia ei minun tietääkseni vielä ole. Mutta tutkinnan myötä on oltu yhteydessä syyttäjään ja meidän yhteinen näkemyksemme on, että se ei välttämättä vielä vapauta epäilyistä. Voi olla, että tilillä käydään laajoja keskusteluja ja sitä käytetään pitkäaikaisesti. Sitten vain yhdessä kohdassa mainitaan kertaalleen, että kyse on parodiatilistä. Jokaista tapausta pitää arvioida kokonaisuutena.

- Osa tileistä on sellaisia, että niistä heti huomaa, ettei tämä nyt ole oikea. Mutta jotkut ovat sellaisia, että niistä voi oikeasti mennä halpaan.

Niskanen muistuttaa, että verkossa yleisöt ovat suuria ja erilaisia. Minkä yksi ymmärtää parodiaksi, voi toiselta mennä täytenä totuutena.

- Verkossa kun esiintyy, vastaanottajajoukko on suuri. Esimerkiksi vanhukset, lapset ja muut erityisryhmät voivat mennä keskimääräistä helpommin harhaan ja tämä pitää ottaa huomioon.

Luotonen kertoo, että poliisilla on eri sosiaalisen median kanavissa reilusti toistasataa erilaista käyttäjätiliä. Seuraajia on yhteen laskien yli miljoona. Poliisi on läsnä muun muassa Facebookissa, Instagramissa, Snapchatissa, Youtubessa, Twitterissä ja myös Whatsappissa.

Luotonen muistuttaa, että valepoliiseista on tullut riivaava ilmiö myös verkon ulkopuolella. Valepoliiseja on ilmaantunut etenkin ikäihmisten oville tarkoituksenaan kalastella pankkitunnuksia tai viedä omaisuutta suoraan.

- Näitä tapauksia on ollut tänä vuonna jo yli 800. Puhutaan satojen tuhansien eurojen menetyksistä.

MAINOS

Kommentoi

Poliisi on kyllä mennyt alaspäin ja vauhtia, tämä ei todellakaan edistä asiaa lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parodia on väistämätöntä, eihän kukaan järki-ihminen voi ottaa netissä kyttäävää ajatuspoliisia enää vakavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät taida poliisit niin huumorintajuista ja ymmärtäväistä sakkia ollakaan kuin minkä kuvan television Poliisi -sarja näyttää? :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpoin tapa erottua: poistaa kaikki saamarin some-tilit twitteristä, facebookista, instagramista etc. Työajalla ei käytetä somea. Käyttäkää virallisia tiedotuksen välineitä ja sillä siisti. Se jos mikä tehostaa työskentelyä eikä tahraa poliisien omaa mainetta, kun parodiatilien perässä pitää juosta oikeudessa, samalla kun omat "salaiset ryhmät" ja niiden keskustelut ei kestä edes päivänvaloa. "Vihapuhekaan" ei ole rikos, niin mitäs hittoa semmoista edes kyttäätte?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä radio Jerevan. Meiltä on kysytty: Mistä erottaa valepoliisin oikeasta?
Me vastaamme: Valepoliisi ei laita vankilaan väärästä mielipiteestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa syynä onkin se, että parodia ja todellisuus ovat nykyään niin lähellä toisiaan, että niitä on ajoittain jopa vaikea erottaa toisistaan. Jossakin lienee silloin ihan oikeasti mätää ja pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa todellinen ongelma on se, että somepoliisien twiittailu on sen tasoista että sitä ei voi välillä erottaa parodiasta. Ryhdistäytykää niin ehkä teidän vielä joskus otetaan vakavasti twitterissä ja facebookissakin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tulisi ikävä poliisia, jos lopettaisivat somettamisen. Yhtään ei ole auktoriteetti vähentynyt, päin vastoin. Poliisi saavutta kaikki mahdolliset ihmisryhmät somessa ja saa viestinsä perille helpommin kuin mitään muuta kautta. Konkreettinen läsnäolo on tietysti tärkeintä, kaduilla, kouluvierailuilla, liikenteessä, jne. En voi ymmärtää kommentteja ja asenteita, jotka mollaavat poliisia tänä päivänä. Anarkiako pitäisi sallia? Siitä vaan. Poliisi toimistohommiin ja näkymättömiin julkisuudesta muutamaksi päiväksi, kansalaiset omine nokkineen selvittämään asiansa, niin suru tulisi puseroon hyvin pian. Poliisin näyttäytyminen somessa ei vie resursseja muista tehtävistä. Jos joku ei erota parodiatiliä oikeasta, niin kannattaa mennä lukutaidon kurssille oppimaan tekstien tulkitsemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tehdään se mitä osataan :-)
Onneksi kadulla olevilla poliiseilla on vielä maalaisjärki tallella. Siitä tunnistaa oikean poliisin kadulla. Some-tileillä viestittelevä poliisiviranomainen onkin jo välillä haasteellisempi erottaa paridiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siitä tunnistaa oikean poliisin kadulla."
Niin mistä sen oikean poliisin sitten tunnistaa? Kadusta? Paridiasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi voisi alkaa tekemään töitä mihin se on tarkoitettu ja lopettaa nuo leikit somessa.
Poliisi kun tekisi joskus asiat niinkuin ne laein mukaan pitää tehdä, niin saattaisi arvostus ehkä hiukan nousta poliisia kohtaan. Nyt kun poliisi toimii kaksoisstandardien mukaan luottamus tasan 0 poliisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä johtuu kun luottamukseni poliisiin, politiikkaan ja mediaan on romahtanut kolmessa vuodessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin minulla ja nythän nähtiin tapaus peräkontti, että ei sakoteta vaikka matkusti autossa ilman turvavöitä.
Miksi autonkuljettajaa sakotetaan hänen ajaessa ilman turvavöitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

TUVAN TIETÄVÄMMÄT

No minäpä komnentoin olevani samaa mieltä. Kielioppiin tai henkilöön käyvä arvostelu kertoo, että puheena olevaa aihetta... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image