Kotimaa

Poliisi teki alkuvuonna en­nä­tyk­sel­li­sen paljon tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den pak­ko­pa­lau­tuk­sia

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan 2 100 on iso luku, mutta se on ymmärrettävä sitä taustaa vasten, että vuonna 2015 Suomeen saapui 32 500 turvapaikanhakijaa. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 25.7.2017 20:49
Tanja Nuotio

Poliisi on osallistunut alkuvuoden aikana noin 2 100 ulkomaalaisen henkilön palautukseen.

Nämä henkilöt ovat siis saaneet maastapoistamispäätöksen. Kyse on niin sanotuista pakkopalautuksista, joissa poliisi panee toimeen Maahanmuuttoviraston päätöksen.

Tammi–kesäkuun lukumäärä on ennätyksellisen korkea.

– Luku on iso, mutta se on ymmärrettävä sitä taustaa vasten, että vuonna 2015 Suomeen saapui 32 500 turvapaikanhakijaa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa Lännen Medialle.

Kolehmaisen mukaan suurin osa tänä vuonna palautetuista saapui maahan syksyllä 2015.

– 2 100 on iso luku, mutta se pitää suhteuttaa maahan tulijoiden määrään, Kolehmainen painottaa.

Yle uutisoi keväällä, että vuosina 2011-2016 eli kuuden vuoden aikana 3 930 ulkomaalaista poistettiin poliisitermein "saatettuna".

Tämän alkuvuoden luku on yli puolet siitä määrästä, mitä kuuden edellisen vuoden aikana on maasta poistettu yhteensä.

Poliisin palautettavaksi jäävät ne palautuspäätöksen saaneet, jotka ovat haluttomia palaamaan kotimaahansa sekä rikosten perusteella palautuspäätöksen saaneet.

Seppo Kolehmaisen mukaan suurin osa palautetuista on ollut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

– Heistä lähes kaikki ovat käyneet läpi kaikki valitustiet oikeudessa, Kolehmainen kertoo.

Poliisin tehtävä on saattaa henkilöt kotimaahansa. Jotkut saatetaan lentoasemalle, jotkut aina kotimaahansa saakka.

Kolehmaisen mukaan palautetuissa on ollut mukana lapsia.

Poliisi ei ole lisännyt resursseja palautusten vuoksi, mutta se on joutunut kohdentamaan työvoimaa aika ajoin.

– Palautuksia koordinoi ulkomaalaispoliisi, joka tarvittaessa pyytää apua turvallisuussektorilta eli virkapukupoliiseilta.

Pakkopalautettujen määrä on alkuvuonna melkein yhtä suuri kuin Suomeen alkuvuonna saapuneiden turvapaikanhakijoiden kokonaismäärä.

Suomeen saapui tammi-kesäkuussa 2 538 uutta turvapaikanhakijaa.

Luvut käyvät ilmi poliisin tiistaina julkistamista alkuvuoden rikostilastoista.

Poliisi tiedotti, että rikosten selvitysprosentit ovat parantuneet. Tieto herättää hämmästystä, sillä poliisin resurssit ovat vähentyneet jatkuvasti.

Seppo Kolehmaisen mukaan kyse on siitä, että jo esikäsittelyllä priorisoidaan ja arvioidaan juttuja yhä enemmän.

Esikäsittelytoimintaa tehdään jo valtaosassa poliisilaitoksia.

– Käytännössä vähemmän haitalliset rikokset, kuten vähäiset omaisuusrikokset, jäävät selvityslistan hännille. Sellaiset rikokset, joissa ei ole todistajia tai silminnäkijöitä.

Se, että rikosten selvitysprosentit ovat parantuneet, ei Kolehmaisen mukaan tarkoita, että kenttätyöstä tai turvallisuudesta olisi otettu resursseja pois.

Kyse on rikostorjunnan osa-alueen muutoksista ja kehittämisestä.

– Se ei ole pois siitä, kun kansalainen soittaa ja tarvitsee apua. Henkeen ja terveyteen liittyvät asiat sekä hälytykset kulkevat edellä, Kolehmainen painottaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Noita palautuksia pitää lisätä reilusti, vaikka ne maksavat niin silti syntyy iso säästö pitkällä aika välillä ja rikoksia tehdään vähemmän !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuossa ole mitään suhteuttamista tai selitettävää. Tosiasia on, että ovat tulleet peruusteettomasti Suomeen, vaikka heidät olisi pitänyt jo rajalta käännyttää Dublinsopimuksen mukaisesti takaisin mm. Ruotsiin. Myös ne, joille turvapaikka kuuluisi.

Joku virkamies on tehnyt kalliin virheen, kun on sallinut hakijoiden tulla Suomeen. Milloin ohje on syrjäyttänyt lain? Tässä on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen! Elintasopakolaiset ovat käytännössä tuhonneet turvapaikkajärjestelmän Euroopassa. Jotain tarttis teherä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, hyvä että asioita hoidetaan ja päätökset pannaan täytäntöön. Huonoa tietysti se että meille ylipäätään pääsee kävelemään henkilöitä jotka ovat alusta pitäen hieman kusettaneet ja esittäneet itsestään ja tilanteestaan virheellustä tietoa. Rajoille kunnon valvonta ja poliisityö tehtäväksi jo rajalla kun tänne pyrkivät. Siinä vaiheessa ei vastassa pitäisi olla vain sosiaalityöntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

helppo tehdä palautusennätyksiä, kun tulijoitakin on ollut monikertaisesti aikaisempaan verrattuna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon määrän vois helposti kertoa kymmenellä ja silti meille vielä jäisi veronmaksajien rahoilla loisivia elitaso pummeja elätettäväksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten ole veronmaksaja kun vähättelet. Maahan tulee enemmän kuin täältä lennätettään lomailijoita kotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon määrän voi liki 15-kertaistaa, siis pelkät 2015 laittomasti ja perustettomasti toisesta turvallisesta EU-maasta tänne päästetyt, ilmaista elämää hakemaan tulleet (toki joukossa pieni määrä oikeita, perusteltuja turvapaikanhakijoita). Puolitoista vuotta ja 2.100 hlöä. Tällä vauhdilla menee yli 20 vuotta ennen kuin vuoden 2015 saldo on raivattu.

Entä vuoden 2016 perusteettomat tulijat? Vuoden 2017 perusteettomat tulijat? Ja kaikki ne jotka 2018 - 2039 tulevat perusteettomasti samaan aikaan kun vielä perataan vuoden 2015 erää ja ollaan pääsemässä vuoden 2016 erää perkaamaan.

Toiminnassa on tehostamisen varaa! Avain on pysäyttää laiton maahantulo rajoilla. Kaikilla rajoilla, 24 h x 365 pv. Jos ei poliitikko tai virkamies/nainen siihen koe pystyvänsä, on syytä tehdä tilaa niille jotka pystyvät! Avustaa voi, jos kokee perusteetttomien tulijoiden tukemisen olevan tarpeen, omin voimavaroin, ei toisten kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, voitaishan me tehdä näistä tavan kantasuomalaisista työtä vieroksuvista alkoholisteista, narkkareista ja tapaväkivaltarikollisista uusi vientituote...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:30
Oulun Hiukkavaarassa alkaa Family Fortnite -pelikurssi varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen
13:05
Yhdysvalloissa esivaalikisa virkistyy miljardööristä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaaliväittelyihin
12:37
KRP: Suomalaisyhtiö Cargotecin esimiesten epäillään huijanneen yhtiöltä 14 miljoonaa – tapaus siirtyy syyttäjän harkittavaksi
12:36
Arvio: Nykysirkuksen selfie ihmistä ajavasta kisavietistä – Nilas Kronlid ja Manel Rosés lentävät vipulaudalla nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin Tilaajille
12:04
Tuore tutkimus: Joka kolmas koira kärsii ääniarkuudesta, ei-toivotussa käyttäytymisessä eroja rotujen välillä – "Yksi suurimpia eroja löytyi vieraiden ihmisten pelossa"
11:59
Poliisilta lisätietoa Raitotien neljän auton kolarista: Kuorma-auto tönäisi henkilöauton vastaantulevien kaistalle, vastaan tullut auto törmäsi rajusti keulaan
11:58
Kuopion koulusurman syytteennosto lykkääntyi puolella vuodella – Krp on yhä vaitonainen miekkamiehen motiiveista
39
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
21
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
21
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
18
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
14
Jokien vedenpinnat ovat korkealla ja hyydepadot uhkaavat Pohjois-Pohjanmaalla – "Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne"
14
Lehti: Suomalaiset innostuivat muovinkierrätyksestä niin, että muovipakkausjätettä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa
10
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

358 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karjasillan hometalo

Nimenomaan. Purkuun vain. Ja voihan siitä uudesta tehdä saman näköisen. Mitään spesiaalia ei noissa karjasillan mörskiss... Lue lisää...
Kopio.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image