Kotimaa

Poliisi: Suomeen sa­la­kul­je­tet­tiin Venäjältä susia, joita käytettiin sii­tos­toi­min­taan koi­ra­susi­ti­lal­la

Poliisi epäilee, että Suomeen on salakuljetettu susia Venäjältä. Kuvan susi ei liity tapaukseen. KUVA: FELIX ANDRE SKULSTAD
Kotimaa 20.6.2019 11:19
STT

Laajassa tutkinnassa on kahdeksan epäiltyä, joista yksi kasvatti koirasusia Lopella.

Poliisi epäilee, että Suomeen on salakuljetettu susia Venäjältä. Epäilyjen mukaan susia on käytetty siitostoimintaan Kanta-Hämeessä sijainneella koirasusitilalla.

Helsingin poliisi on tutkinut susiin ja koirasusiin liittyvää laajaa rikoskokonaisuutta vuoden alusta lähtien. Jutussa on yhteensä kahdeksan epäiltyä. Pääepäilty on nainen, joka oli kasvattanut koirasusia ja pitänyt koirahoitolaa tilallaan Lopella.

Poliisi epäilee, että naisen tilalle salakuljetettiin marraskuussa 2017 ja toukokuussa 2018 neljä sutta Venäjältä. Poliisi teki tammikuussa kotietsinnän naisen tilalle sekä kahteen kohteeseen Karkkilassa ja Orimattilassa, joihin susia oli siirretty piiloon.

Karkkilasta löytynyt eläin paljastui tutkimuksissa puhtaaksi pohjoiseurooppalaiseksi sudeksi, joka oli tuotu Venäjältä toisen, samaan pentueeseen kuuluneen suden kanssa. Toinen susi oli aiemmin lopetettu Lopen tilalla.

Orimattilasta poliisi löysi kaksi eläintä, joista toinen osoittautui puhtaaksi, pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaksi sudeksi tai kaukaiseksi takaisinristeymäksi. Toinen eläimistä oli kolmannen poven takaisinristeymä eurooppalaiseen suteen. Eläimiä pidettiin ilman vettä ja ruokaa pimeässä, vahvasti virtsalta ja ulosteelta haisevassa pihasaunassa.

Yli 30 koiraeläintä jouduttiin lopettamaan

Lopen tilalta poliisi löysi yhteensä 64 koiraeläintä sekä kissan, kanoja, kyyhkyjä, minisikoja ja vuohia.

–  Eläimiä oli liikaa niistä huolta pitävien henkilöiden määrään nähden, tilat olivat epäsiistit ja puutteelliset, eläimille ei ollut tarjolla asianmukaisesti vettä ja ravintoa, eläimet käyttäytyivät pelokkaasti ja hermostuneesti ja joillakin oli selkeästi terveysvaivoja, poliisi luetteli.

Esitutkinnan aikana yli 30 koiraeläintä lopetettiin, koska eläimiä, joiden taustasta, luonteesta ja terveydentilasta ei ole varmuutta, ei voitu luovuttaa eteenpäin. Koirasudet voivat väärissä ja tottumattomissa käsissä tai oloissa olla jopa vaarallisia.

Yksi lopetetuista eläimistä paljastui tutkimuksissa toisen polven takaisinristeymäksi pohjoisamerikkalaiseen suteen. Samalla selvisi, että eläimellä oli ollut kahdet pennut. Niiden olinpaikasta ei ole tietoa.

Poliisin mukaan esitutkinta on loppusuoralla, ja juttu on siirtymässä syyteharkintaan loppukesästä. Epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat törkeä eläinsuojelurikos, eläinsuojelurikos, kahdeksan luonnonsuojelurikosta ja kaksi salakuljetusta.

Koirasusi katsotaan Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi, jonka maahantuonti on ollut kiellettyä vuodesta 2016 alkaen. Kesäkuun alusta lähtien myös koirasusien kasvattaminen, hallussapito, myyminen ja vapaaksi luontoon päästäminen on ollut kiellettyä.

MAINOS

Kommentoi

Koirasusi parat, hyviä lemmikkejähän noista ei tule, ja tarviivat ISON aitauksen ja kolmimetrisen aidan, perimä kun pistää ne reviiriä etsimään... Ja, se susi on siellä selkäytimessä kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ku kieltäisivät ulkomaan katukoirien maahantuonnin. Maahan tuonti ja maasta vienti pitäs sallia vain puhdasrotuisille koirille. Kotimaiset sekarotuiset ja välillä puhdasrotuisetki paperilliset koirat meinaa jäädä myymättä ku on niin trendikästä pelastaa katukoiria ympäri maapalloa. Järjenköyhää touhua. Itselläki yksi puhdasrotuinenkoira josta maksoin vain sirutuksen, rekisteröinnin jne. aiheuttamien kulujen hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt paljastunut pari vuoden touhu? Ihanko itse oli tämä henkilö "keksinyt" jalostaa suomalaista perimää...
Se on kuulkaa niin että näin on tehty aiemminkin, varmasti. Ja tuloksia on nähtävillä mm. riistakameroiden kuvissa siellä täällä. Väittäköön rktl/Luke mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki susien kuljettajat syytteeseen ja välineet valtiolle.
Kuljetuksia on ollut 1970-luvulta lähtien, mm Oulun ja Raahen seudulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä "erikoisen" tavoittelu saadaan kitkettyä uudella lailla.
Tämä "oih niin ihana suden näköinen" ilmiö, on ollit todella törkeää eläimestä piittaamattomuutta.
Kpira on koira ja kesyyntynyt pitkän ajan saatossa lemmikiksi. Nämä hybridit elävät "pelon" vallassa, niille vieraassa ympäristössä, koska niissä on villieläintä, sutta.
Koirarotuja ja niiden sekoituksia on maailma pullollaan, jos ei niitä löydy sopivaa, niin kannattaa ottaa kultakala.
Koulutetaan koirat yhteiskuntakelpoisiksi ja annetaan susien olla susia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Machoiluun. Reki- ja metsästyskoiriksi jotkut niitä myös yrittävät kouluttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei vaan tietyt rodut pitäisi kieltää kokonaan.

Luvanvaraisuuteen tarvittaisiin valvontaa mitä ei ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image