Kotimaa

Poliisi perustelee toimia Turkki-mie­le­no­soi­tuk­ses­sa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä

Poliisin voimankäyttö ja määräykset lauantaisessa Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä on kerännyt järjestäjätaholta ja mielenosoittajilta runsaasti kritiikkiä ja syytöksiä poliisin provokaatiosta. Kuvituskuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 20.10.2019 17:39 | Päivitetty 20.10.2019 17:54
STT

Poliisin voimankäyttö ja määräykset lauantaisessa Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä on kerännyt järjestäjätaholta ja mielenosoittajilta runsaasti kritiikkiä ja syytöksiä poliisin provokaatiosta.

Poliisi esti Narinkkatorilla Helsingin keskustassa mielenosoittajien soundiauton eli äänentoistoon käytetyn auton lähtemisen mielenosoituskulkueen mukaan.

Tilanne johti siihen, että poliisi rikkoi auton ikkunan ja otti avaimet pois estääkseen auton kulun. Poliisi myös käytti etälamautinta ainakin yhtä mielenosoittajaa kohtaan.

Mielenosoituksen järjestäjän, Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston mukaan poliisi "lopulta hyökkäsi mielenosoitukseen".

Esimerkiksi yhdessä Narinkkatorilla otetussa videossa näkyy poliisin ja miehen välinen välikohtaus, jossa useita kypärin varustautuneita poliiseja taltuttaa yhtä maassa vastustelevaa miestä. Sitä, mistä tilanne on saanut alkunsa, ei tässä videossa näy.

STT ei ole varmistanut kyseisen videon aitoutta. Samasta paikasta ennen mielenosoituksen alkua on kuitenkin julkaistu verkossa useita eri videoita.

Myös poliisin varustautuminen – hevoset, koirat, etälamautin ja mellakkavarusteet – ovat herättäneet kysymyksiä.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jere Roimu vastaa kritiikkiin. Roimu toimi yleisjohtajana poliisin tilannekeskuksessa mielenosoituksen aikana.

Miksi auto ei päässyt kulkueen matkaan?

–  Edellisessä vastaavassa mielenosoituksessa heillä oli auto, ja silloin mielenosoitus päättyi lähetystöalueelle, jossa tapahtui vahingonteko. Mielenosoitusväki liikkui ja juoksenteli lähetystöalueella niin, että auto ajoi ihmisten seassa. Oli epäily, että mielenosoitus saattaisi suunnata ennalta sovitusta reitistä huolimatta esimerkiksi Kaivopuiston lähetystöalueelle, Roimu sanoo.

Kaivopuistoon edennyt Turkin toimia Pohjois-Syyriassa vastustanut mielenosoitus järjestettiin maanantaina. Sen yhteydessä rikottiin Turkin suurlähetystörakennuksen ikkunoita, ja Roimun mukaan iso kivi lensi lähellä yhden poliisin päätä. Poliisi tutkii asiaa.

Autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi, Roimu kertoo.

Lauantaisen mielenosoituksen järjestäjän, Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston edustajan mukaan solidaarisuusverkosto ei ollut mukana järjestämässä maanantain mielenosoitusta.

–  Poliisi tuntuu nyt sekoittavan eri järjestäjät keskenään, verkoston edustaja sanoo STT:lle.

Hän pyysi pysyä jutussa nimettömänä, koska kertomansa mukaan hänellä on ollut ongelmia Turkin viranomaisten kanssa.

Facebookin perusteella maanantain mielenosoituksen järjestäjiin kuuluu SaveRojava Finland. Solidaarisuusverkoston järjestäjän mukaan he eivät tunne SaveRojava Finlandin toimintaa, koska se on vasta perustettu.

Auton kieltämiseen lauantaina vaikutti Roimun mukaan myös mielenosoittajien ja muiden ihmisten turvallisuus, koska reitti kulki isoja Helsingin katuja, ja paikalla oli pieniä lapsia kävelemässä ja muutenkin paljon jalankulkijoita.

–  Neuvottelimme tunnin järjestäjien kanssa ja kerroimme, että poliisi ei tule päästämään autoa jalankulkijoiden sekaan. Järjestäjä ilmoitti suoraan poliisille, että he eivät tule noudattamaan poliisin ohjetta ja määräystä, vaan ottavat auton väkisin mukaan, Roimu sanoo.

Helsingissä järjestetään 250–300 mielenosoitusta vuodessa, ja on Roimun mukaan poikkeuksellista, ettei järjestäjä noudata poliisin ohjeita.

Mielenosoituksen järjestäjän edustaja myöntää, ettei poliisin määräystä suostuttu noudattamaan. Järjestäjän mukaan Helsingin pääkaduille on lauantaina ennenkin päästetty soundiautoja.

–  Poliisi yrittää käyttää turvallisuusperusteita poliittisen mielenilmaisun rajoittamiseen, järjestäjä sanoo.

Kulkue pääsi lopulta liikkeelle.

Poliisi: Etälamautin oli lievin mahdollinen keino

Tilanne eteni Roimun mukaan niin, että poliisi ajoi lopulta omalla autollaan soundiauton eteen. Lopuksi poliisi rikkoi soundiauton ikkunan ja otti sieltä avaimet.

Samassa yhteydessä mielenosoittajat tönivät Roimun mukaan poliisia. Poliisi käytti etälamautinta.

–  Poliisia vastustettiin voimakkaasti siinä tilanteessa. Etälamautinta käytettiin vastarinnan murtamiseen, Roimu sanoo.

Järjestäjällä, joka seurasi tilannetta kertomansa mukaan vierestä, on tapahtumista erilainen näkemys. Hänen mukaansa etälamauttimen käyttöön johtanut tilanne sai alkunsa siitä, kun yksi mielenosoittajista oli makaamassa poliisiauton edessä maassa.

–  4–5 poliisia alkoi retuuttamaan. Se oli täysin tarpeetonta voimankäyttöä.

Videolla näkyy, kuinka maassa oleva mies panee vastaan ja heittää yhden poliisin päältään selälleen.

Järjestäjä ei osannut kommentoida sitä, onko kyseinen mielenosoittaja tehnyt jotakin poliisille ja mikä voisi olla retuuttamisen syy.

Järjestäjän mukaan poliisin toiminta, hevoset, ja varustetaso ylipäänsä aiheutti pelkoa mielenosoittajissa, joista moni on konfliktialueilta.

Poliisin mukaan varustetason taustalla ovat Kaivopuiston tapahtumat.

–  Poliisi nosti varautumistasoa, koska edellinen mielenosoitus ei sujunut sovittujen pelisääntöjen mukaan rauhallisesti.

Useita rikosepäilyjä

Helsingin Narinkkatorin lauantaisiin tapahtumiin liittyen poliisi epäilee useita ihmisiä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja järjestäjää kokoontumisrikkomuksesta. Epäily kokoontumisrikkomuksesta liittyy siihen, ettei järjestäjä noudattanut Roimun mukaan poliisin ohjeita ja määräyksiä auton käytöstä.

Virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen epäilyt liittyvät esimerkiksi siihen, että poliiseja pakotettiin siirtymään ajamalla heitä kohti.

Järjestäjä on puolestaan tiedottanut, että se selvittää poliisin toimien laillisuutta ja tekee selvityspyynnöt myös poliisijohdolle.

Mielenosoitus pääsi lopulta liikkeelle kello 16:n jälkeen lauantaina ja sujui sen jälkeen sekä poliisin että järjestäjän näkemyksen mukaan rauhallisesti ja ongelmitta. Ketään ei pidätetty missään vaiheessa.

Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston järjestämä mielenosoitus ilmoitti halunneensa tuoda esiin muun muassa Turkin jatkamat pommitukset Yhdysvaltojen kanssa tehdystä tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi sunnuntaina pyytävänsä poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista. Ohisalo kertoo kaipaavansa selvitystä esimerkiksi poliisin varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä. KUVA: Jenni Gästgivar

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi sunnuntaina pyytävänsä poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista. Ohisalo kertoo kaipaavansa selvitystä esimerkiksi poliisin varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä.

Ohisalo kertoo haluavansa käydä keskusteluita ennen kaikkea sen takia, että poliisi on viranomainen, johon luotetaan. Hän haluaa, että luottamus poliisiin säilyy myös jatkossa.

–  Luottamuksen ja turvallisuuden tunteen täytyy olla vahva, ja poliisin tehtävä on varmistaa ihmisten perusoikeudet ja niiden toteutuminen, oli kyse sitten mielenosoittajista tai sivullisista ihmisistä, Ohisalo sanoo.

Hän sanoo jo keskustelleensa asiasta poliisijohdon kanssa. Hän ei ota kantaa poliisin toimintaan Helsingin Turkki-mielenosoituksessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Luottamus Maria Ohisaloon on mennyt. Ohisalo ei ymmärrä asioita ja niiden merkitystä. Härskiä poliittista peliä Ohisalolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo Ohisalo voi olla mikään oikea sisäministeri, leikkii vain jotain roolileikkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä 1970 ja 1980 luvulla poliisi siirrettiin puolustusministerin alaisuuteen, jos sisäministerinä oli vasemmistolainen, jopa sostemi ei kelvannut. Nyt poliisiministerinä on vasemmistolainen Ohisalo. Tulee ongelmia. Poliisi pitää siirtää Kaikkosen alaisuuteen, muuten meilläkin alkaa autoja palaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedettiin, kun vihreille ja Ohisalolle annettiin sisäministerin pesti, että nyt tuli paha huti. Sitten vielä kehtaa valehdella, ettei hän ota kantaa poliisin toimintaan Helsingin Turkki-mielenosoituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kympin arvosana Poliisille. Poliisi toimi just oikein, näytettiin turhaa leveilemättä voimaa ja käytettiin sopivasti ja tehokkaasti voimakeinoja eli annettiin Eduskunnan ja Pääministerin mandaatilla rähinöitsijöille selkeä varoitus ja opetus, -tällaista ei Suomessa sallita missään olosuhteissa miltään ryhmittymältä. Ministeri Ohisalo ajoi itsensä miinaan, koska tällaisten ulkomaalaisten ryhmien aiheuttamien väkivaltaisten rähinöiden ja virkavallan vastustamisen "ymmärtäminen" sataa Perussuomalaisten laariin lisääntyvänä kannatuksena. Toisaalta ei sekään välttämättä ole huono asia, koska demokraattisessa maassa muutos parempaan suuntaan lähtee liikkeelle kansasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

videoissa näkyy. mitrn mielenosoittaja hyökkää poliisin kimppuun ja joudutaankäyttämään taseria

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietäähän senkun vihreästä tehdään ministeri ilmanmuuta se puolustaa rettelijöisijöitä.Menkööt turkkiin osoittaan mieltään ei sillä ole vaikutusta jos täällä mekkaloidaan.Poliisi on toiminut aivan oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luotan täydellisesti Suomen poliisiin. Sen sijaan en luota ollenkaan nykyiseen hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en luottanut edelliseen hallitukseen tuumaakaan.Oli juuri sellainen kuin kuvittelin köyhät oli hampaissa koko neljävuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurdit voi mennä Turkkiin ulvomaan, ei Suomessa ole kurdeilla mitään tarvetta alkaa riehumaan. Poliisi teki oikein tässä tapauksessa, kun ojensi rähinöitsijöitä. Sisäministeri voi alkaa pakkaamaan tavaroitaan sillä tuollaisesta käytöksestä tulee erota jossa alkaa suojelemaan rähinöitsijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottaako ministeri, että Suomessa alkaa autot palamaan ja räjähteet paukkumaan samalla tavalla kuin Ruotsissa, vai mistä on kysymys ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska siellä ei mellakoitu, eikä aiheutettu häiriötä. Tosin ei missää nole ollut mitään hakaristijengin mielenilmausta. No Narinkkatorilla ehkä anarkistien tekemänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäministeri vaihtoon, poliisin tehtävä on pitää yllä järjestystä, mielenosoittajien ei tule sanella miten toimitaan. Ohisalo heikentää poliisin uskottavuutta ja kohta ollaan Ruotsin mallissa, eli poliisi väistää.
Seuraava mielenosoitus kun järjestetään niin poliisin pitää pyytää sisäministeriltä ohjeet kirjallisena ja jos niissä sanotaan, että seisokaa tumput suorina, niin sitten seisotaan eikä puututa asioiden kulkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsellinen ja osaamaton sisäministeri. On siinä poliisikunnalla kestämistä - hallitus vaihtoon jo huomenna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image