Kotimaa

Poliisi otti haltuun kaksi drone-lennokkia Koiviston hautajaisten aikaan

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset järjestettiin helatorstaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.5.2017 14:31 | Päivitetty 26.5.2017 19:52
STT

Helsingin poliisi otti presidentti Mauno Koiviston hautajaisten yhteydessä haltuunsa kaksi miehittämätöntä lennokkia eli dronea. Poliisi epäilee, että lennokkeja lennätettiin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin määräysten vastaisesti. Helsingissä on pysyviä lentokieltoalueita, joista yksi sijaitsee Kauppatorilta Liisankadulle asti.

Poliisi epäilee, että lennokkeja lennätettiin ulkosalle kokoontuneen väkijoukon päällä.

Tapauksia tutkitaan ilmailurikkomuksina, joista voi seurata sakkoja. Törkeissä tapauksissa lennokin voi menettää rikoksentekovälineenä valtiolle.

Tutkinnanjohtaja Markku Silénin mukaan vielä ei tiedetä, kuvattiinko lennokeista hautajaisia. Lennokkien reittejä selvitetään tutkinnassa.

Lennokkien ohjaajat ovat vuonna 1982 ja 1987 syntyneitä miehiä.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kertoi aiemmin tällä viikolla, että se tekee poliisille tutkintapyynnön kolmesta miehittämättömän lennokin eli dronen aiheuttamasta viime aikojen vaaratilanteesta. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että poliisi on aloittanut oma-aloitteisesti tutkinnan Vantaan ja Tampereen epäilyistä.

Trafi kertoo lehdelle, että se aikoo tehdä tutkintapyynnön joulukuussa Levillä tapahtuneesta tapauksesta. Kyseessä on Youtube-tähti Casey Neistatin video, jossa hän roikkui joulupukiksi pukeutuneena kauko-ohjattavasta lennokista.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten jollakin voi välähtää lennokkien lennättäminen tuollaisesssa tilanteessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa ilmailuharrastus ohjaa nuoria erinomaisiin harrastuksiin sekä lennokkien lennättely on ihan jees harrastus näillä sähkömoottori rc-koneilla. Ongelma on kuitenkin suuri harrastajien joukon ulkopuolelta tuleva omatoiminen video- ja kamera-avusteinen vakoilu lennättely. Liian monent eivät tiedä eikä ymmärä, että 2-3 kg painava kuusi- tai nelimoottorinen kone saa aika rumaa jälkeä aikaiseksi väkijoukossa kun tämmöinen jostain syystä tai häiriöstä johtuen karahtaa väkijoukkoon muutamaa sataa metriä alempana noin 100km/h vaudilla. Vähän sama kuin ajais autolla motarilla ja joku viskais kahvakuulan sillata ikkunalle. Niin tämmöistä ei tietenkään tapahdu vastuullisille harrastajille, mutta kylläkin näille mielijohteesta aikuisien itselleen tai varhais teinille ostamille droneille. Netti ja tuubi on pullolaan näitä "drone fails" pätkiä, joten on kait syytä olettaa, että ihan kaikki hölmöilyt ei sinne päädy, ja näin ollen ne ovat varsin yleisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vähän sama kuin ajais autolla motarilla ja joku viskais kahvakuulan sillata ikkunalle." Dronet painaa usein alle kilon ja on kevyestä muovista eikä umpiraudasta. Ongelma tulee lähinnä siinä jos propellit ei ole suojattu ja sellanen osuu pyörivänä esimerkiks silmään. Vakoilulennättelykin on vähän niin ja näin. Onhan sitä olemassa kameroitakin millä saan tarkkoja kuvia yli kilometrin päästä ihmisestä, mutta eipä niitäkään kielletä. Oma järki mukaan kaikessa uusien asioiden kieltämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä leikki pitää saada loppumaan myös oulussa.
Kaupungin päälläkin on lennätetty ja kuvattu salaa ihmisiä.
täytyy tehdä entisajan ritsat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

198 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image