Kotimaa

Poliisi otti haltuun kaksi drone-lennokkia Koiviston hautajaisten aikaan

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset järjestettiin helatorstaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.5.2017 14:31 | Päivitetty 26.5.2017 19:52
STT

Helsingin poliisi otti presidentti Mauno Koiviston hautajaisten yhteydessä haltuunsa kaksi miehittämätöntä lennokkia eli dronea. Poliisi epäilee, että lennokkeja lennätettiin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin määräysten vastaisesti. Helsingissä on pysyviä lentokieltoalueita, joista yksi sijaitsee Kauppatorilta Liisankadulle asti.

Poliisi epäilee, että lennokkeja lennätettiin ulkosalle kokoontuneen väkijoukon päällä.

Tapauksia tutkitaan ilmailurikkomuksina, joista voi seurata sakkoja. Törkeissä tapauksissa lennokin voi menettää rikoksentekovälineenä valtiolle.

Tutkinnanjohtaja Markku Silénin mukaan vielä ei tiedetä, kuvattiinko lennokeista hautajaisia. Lennokkien reittejä selvitetään tutkinnassa.

Lennokkien ohjaajat ovat vuonna 1982 ja 1987 syntyneitä miehiä.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kertoi aiemmin tällä viikolla, että se tekee poliisille tutkintapyynnön kolmesta miehittämättömän lennokin eli dronen aiheuttamasta viime aikojen vaaratilanteesta. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että poliisi on aloittanut oma-aloitteisesti tutkinnan Vantaan ja Tampereen epäilyistä.

Trafi kertoo lehdelle, että se aikoo tehdä tutkintapyynnön joulukuussa Levillä tapahtuneesta tapauksesta. Kyseessä on Youtube-tähti Casey Neistatin video, jossa hän roikkui joulupukiksi pukeutuneena kauko-ohjattavasta lennokista.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten jollakin voi välähtää lennokkien lennättäminen tuollaisesssa tilanteessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa ilmailuharrastus ohjaa nuoria erinomaisiin harrastuksiin sekä lennokkien lennättely on ihan jees harrastus näillä sähkömoottori rc-koneilla. Ongelma on kuitenkin suuri harrastajien joukon ulkopuolelta tuleva omatoiminen video- ja kamera-avusteinen vakoilu lennättely. Liian monent eivät tiedä eikä ymmärä, että 2-3 kg painava kuusi- tai nelimoottorinen kone saa aika rumaa jälkeä aikaiseksi väkijoukossa kun tämmöinen jostain syystä tai häiriöstä johtuen karahtaa väkijoukkoon muutamaa sataa metriä alempana noin 100km/h vaudilla. Vähän sama kuin ajais autolla motarilla ja joku viskais kahvakuulan sillata ikkunalle. Niin tämmöistä ei tietenkään tapahdu vastuullisille harrastajille, mutta kylläkin näille mielijohteesta aikuisien itselleen tai varhais teinille ostamille droneille. Netti ja tuubi on pullolaan näitä "drone fails" pätkiä, joten on kait syytä olettaa, että ihan kaikki hölmöilyt ei sinne päädy, ja näin ollen ne ovat varsin yleisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vähän sama kuin ajais autolla motarilla ja joku viskais kahvakuulan sillata ikkunalle." Dronet painaa usein alle kilon ja on kevyestä muovista eikä umpiraudasta. Ongelma tulee lähinnä siinä jos propellit ei ole suojattu ja sellanen osuu pyörivänä esimerkiks silmään. Vakoilulennättelykin on vähän niin ja näin. Onhan sitä olemassa kameroitakin millä saan tarkkoja kuvia yli kilometrin päästä ihmisestä, mutta eipä niitäkään kielletä. Oma järki mukaan kaikessa uusien asioiden kieltämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä leikki pitää saada loppumaan myös oulussa.
Kaupungin päälläkin on lennätetty ja kuvattu salaa ihmisiä.
täytyy tehdä entisajan ritsat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
19:26
Päiväkodissa työskennellään tautihautomon eturintamassa, työntekijät yhtä mieltä vastustuskyvyn paranemisesta – "Sen täytyisi olla jo aika ärhäkkä pöpö, jotta se minulle tarttuisi" Tilaajille
19:24
Pakkalan tekojäällä luisteltiin pallon perässä
18:57
Lentoliikenne Kanariansaarille on taas keskeytetty, lennot ohjataan muille kentille
18:42
Vesisateet jäivät tältä erää taakse Oulun seudulla – ensi viikolla on pakkasta ja aurinkoisiakin päiviä
18:11
Pohjantiellä sattunut ulosajo haittasi pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä
17:34
Pohjois-Lapin kelkkareitillä pitää olla varovainen – purot ja ojat ovat pysyneet sulina paksun lumipeitteen alla
87
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image