Kotimaa

Poliisi on paljastanut vajaan vuoden sisällä neljä poik­keuk­sel­li­sen laajaa lasten hy­väk­si­käyt­tö­vyyh­tiä eri puolilla Suomea, uhreina yhteensä lähes 90 lasta

Poliisi on tiedottanut vuoden sisällä neljästä laajasta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikosvyyhdistä, joissa uhreiksi on joutut yhteensä ainakin 87 lasta. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 14.8.2019 17:22
Rebekka Härkönen

Poliisin tutkimista lasten vyyhdeistä yhdessä taustalla oli hyväksikäyttäjien rinki ja kahdessa tekijä toimi yksin. Oulun tapahtumissa kyse on ilmiöstä, johon liittyi useita yksittäisiä eri maahanmuuttajatausten tekijöiden tekemiä rikoksia.

Vajaan vuoden aikana poliisi on tiedottanut neljästä poikkeuksellisen laajasta lapsiin kohdistuvasta hyväksikäyttövyyhdistä. Jutut ovat tapahtuneet eri puolilla Suomea, eivätkä liity toisiinsa.

Uhreiksi näissä rikosvyyhdeissä on joutunut yhteensä ainakin 87 lasta.

Suurta osaa teoista poliisi tutkii tai on tutkinut törkeinä seksuaalirikoksina.

Poliisihallituksen mukaan seksuaalirikosilmoitusten määrä kasvoi kesäkuun loppuun mennessä 16 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

Poliisihallituksen mukaan kasvua selittää se, että seksuaalirikoksista ilmoitetaan aiempaa herkemmin. Myös pitkien rikossarjojen ilmitulo on lisännyt lyhyelle ajanjaksolle kirjautuvien rikosten määrää.

Oulun vyyhti

Oulun poliisi sai vuoden 2018 aikana viitteitä siitä, että ulkomaalaistaustaiset miehet houkuttelivat suomalaistyttöjä seksuaaliseen kanssakäymiseen. Poliisin tietojen mukaan ilmiöön liittyi houkuttelua päihteillä ja tupakalla.

Lapsiin kohdistuneiden rikosasioiden suuresta määrästä ja muuttuvasta tilanteesta johtuen Oulun poliisi lisäsi resursseja lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkintaan.

Syksyllä 2018 Oulun poliisi sai muiden viranomaisten kautta tietää, että alaikäinen tyttö oli joutunut peräti kahdeksan ulkomaalaistaustaisen miehen hyväksikäyttämäksi.

– Marraskuussa 2018 erillisiä tapauksia tuli ilmi neljä lisää. Tämä oli sattumaa, eivätkä tapaukset liittyneet toisiinsa, kuvailee rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Oulun poliisi päätti puuttua tilanteeseen ja tiedotti tarkoituksellisesti ilmiöstä torjuakseen uusia lasten hyväksikäyttöjä.

– Alkuvuodesta 2019 maahanmuuttajamiesten lapsiin kohdistamia juttuja tuli ilmi lisää. Yhteensä näissä jutuissa uhreiksi on joutunut 17 lasta, Kiiskinen sanoo.

Osassa jutuista oikeus on antanut jo tuomion.

Huumattuja poikia videoilla

Viime maaliskuussa keskusrikospoliisi (Krp) tiedotti poikkeuksellisen laajasta ja väkivaltaisesta lasten hyväksikäyttövyyhdistä. Tiedottamisen ajankohdasta huolimatta juttu ei liity millään tavalla Oulun tapahtumiin.

Krp aloitti oli aloittanut jutun tutkinnan jo syksyllä 2017 saatuaan ulkomaalaisilta viranomaisilta tiedon, että lasten hyväksikäyttöön liittyvää kuvamateriaalia on liikuteltu suomalaisesta IP-osoitteesta.

Poliisi selvitti, että viisi suomalaismiestä oli osallistunut vuosien ajan kansainväliseen rinkiin, joka tuotti ja levitti lasten hyväksikäyttökuvia ja –videoita.

Suomessa miehet olivat hyväksikäyttäneet fyysisesti kuutta alaikäistä suomalaispoikaa. Pojat ovat asuvat eri puolilla Suomea. Poikia oli muun muassa pahoinpidelty ja huumattu raiskausten yhteydessä.

Suomalaismiesten tietolaitteilta löytyi valtavat määrät eri puolilla maailmaa tuotettuja kuvia ja videoita, joissa lapsia raiskattiin ja pahoinpideltiin.

Nuorimmat uhrit kuvissa ja videoissa olivat muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja. Yhdessä videossa lapsi tapettiin hyväksikäytön yhteydessä.

Juttu on syyttäjällä.

Helsingin Laajasalon "Eno"

Heinäkuussa Helsingin poliisi kertoi epäilevänsä Laajasalon kaupunginosassa asuvaa miestä useista törkeistä lasten hyväksikäytöistä. Uhreja teoissa on ainakin kaksitoista, mutta poliisi uskoo, että heitä saattaa olla enemmänkin.

Poliisi uskoo, että Laajasalossa asuva mies houkutteli alaikäisiä tyttöjä asunnolleen alkoholin ja muiden päihteiden avulla. Nuorten keskuudessa mies tunnettiin nimellä "Eno".

Miestä epäillään muun muassa useista törkeistä seksuaalirikoksista.

Rikokset alkoivat vuonna 2006 ja jatkuivat kolmentoista vuoden ajan. Uhrit olivat tekoaikaan alaikäisiä.

Osaan lapsista mies kohdisti hyväksikäyttöä hyvin pitkään.

Poliisi pääsi jutun jäljille, kun yksi miehen uhreista teki rikosilmoituksen poliisille. Poliisi tutkii juttua yhä, epäilty on vangittuna.

Espoolaisella 52 uhria

Tiistaina Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi saaneensa valmiiksi esitutkinnan jutussa, jossa kolmekymppisen espoolaismiehen epäillään hyväksikäyttäneen 52 tyttöä.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2018 ja 2019 aikana. Uhrit tekoaikaan 9-15-vuotiaita ja asuivat eri puolilla Suomea.

Poliisi epäilee espoolaismiehen syyllistyneen 12 uhrin osalta lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön, josta maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

Mies houkutteli lapsia sosiaalisessa mediassa viestittelyyn kanssaan. Keskustelut muuttuivat nopeasti seksuaalissävytteiseksi, jonka jälkeen mies ruinasi lapsilta kuvia ja videoita. Hän myös lähetteli itse alaikäisille tytöille kuvamateriaalia.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan törkeimmissä jutuissa teot on kohdistettu erittäin nuoriin lapsiin ja tekotavassa on uhreja nöyryyttäviä piirteitä.

Espoolaismiehen epäillyt rikokset eivät liity aiemmin vuoden sisällä paljastuneisiin laajoihin lasten hyväksikäyttövyyhteihin. Poliisi pääsi vyyhdin jäljille, kun yhden uhrin vanhemmat tekivät miehen viestittelystä rikosilmoituksen.

Espoolaismies on ollut vangittuna maaliskuusta lähtien. Juttu on on siirtymässä syyteharkintaan.

Oulussa ilmoitusten määrä tuplaantui

Oulun poliisilaitoksen alueella seksuaalirikosten määrä kasvoi alkuvuodesta peräti 85 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Oulun kaupungin alueella ilmoitusten määrä tuplaantui.

Samoin lasten hyväksikäyttöilmoitusten määrä kaksinkertaistui.

– Seksuaalirikoksiin liittyvä uutisointi on madaltanut kynnystä tehdä rikosilmoitus näistä asioista, mikä on hyvä asia, arvioi rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

– Valitettavasti seksuaalirikoksia näyttäisi myös tapahtuvan aiempaa enemmän.

Oulun poliisi toivoo, että viranomaisten tiukka puuttuminen ilmiöön laaja-alaisesti ja seksuaalirikosten saama julkisuus hillitsisi ajan kuluessa rikosten määrää.

– Maahanmuuttajien alaikäisiin kohdistamiin seksuaalirikoksiin puuttuminen ja niistä tiedottaminen sai ihmiset aktivoitumaan ja ilmoittamaan kaikista seksuaalirikoksista.

– Osa näistä tapauksista on tapahtunut vuosia sitten ja suurimmassa osassa tekijä on kantasuomalainen, Kiiskinen kuvailee.

Kiiskinen toivoo, että poliisilla, syyttäjillä ja tuomioistuimilla olisi jatkossakin resursseja panostaa erityisesti lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tutkintaan.

– Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat vakavia tahallisia ja harkittuja tekoja, joissa käytetään hyväksi uhrin puolustus- ja harkintakyvyttömyyttä, Kiiskinen toteaa.

– Siksi olisi hyvä, että myös tuomiot niistä olisivat riittävän kovia, jotta yhteiskunnan viesti rikoksentekijöille olisi selkeä ja rangaistuksilla olisi ennalta estävää vaikutusta.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Suomen oikeusjärjestelmä ei uskalla antaa tuomioita. Ollaan kovaa vauhtia menossa Ruotsin malliin, jossa poliisi ei koskaan saa tekijää kiinni, koska pelkää rikoksentekijöiden kostoa. Tuomittavien nimi ja kuva pitää saada esille kunnolla, jotta rehelliset kansalaiset tietää ketä varoa. Rikollisia hyysätään liikaa, oikeudenkäynnissä rikollisten annetaan verhoutua johonki rättiin, tämä on todella raukkamaista toimintaa ja rikollisten paapomista. Suomessa lapsiin kohdistuva rikollisuus takaa paperittomalle, laittomalle turvapaikanhakijalle käytännössä ikuisen oleskeluvan suomen sosiaaliturvan varaan. Tuomiot on lapsellisen pieniä, tuntuu että lapsen törkeä raiskaus on kuin lapsen luvaton käyttöönotto, ja tuomio on sen mukainen. Järkyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa rangaistusta olisi seksuaali rikollisten nimet ja naamat julkisesti näkyville, esim nettiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä tapauksista suurinosa on ei Suomalaistaustaisten henkilöiden suorittamia tekoja. Tämä on hyvä pitää mielessä, ettei tule väärää kuvaa "liikaa" muuttuneesta maailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä asioista pitäisi mediankin puhua paljon enemmän. Se, että nykyään tehdään ilmoituksia herkemmin ja poliisit aloittavat tutkimisen vesittyy sitten käräjäoikeuksissa naurettaviin tuomioihin. Ulkomaalaiset kyllä tuomitaan linnaan vuosiksi, mutta suomalainen pääsee joko sakoilla tai ehdonalaisella.
Syytetään törkeistä rikoksista ja oikeudessa kaikki muuttuu täysin pelleilyksi ja siihen löydetään jos jonkinmoisia alentavia tekijöitä. Toisaalta syytetään törkeästä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, vaikka ei edes ole tavannut henkilöä ja sama syytenimike, vaikka on kysymys todellisesta kanssakäymisestä. Miten nämä erotetaan toisistaan, kun kumpikin on törkeä rikos?
Sitten ovat nämä julkisuuden henkilöt erikseen, joita kyllä riepotellaan lehtien palstoilla, mutta tuomiot ovat mitä sattuu, jos edes tuomitaan. Meidän tuomioistuimet ovat kuin villilänsi, ei mitään yhtenäistä linjaa, vaikka samaa lakikirjaa käytetään. Usko menee näihinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjillä itsellään paljon vakavampia rikoksia ja niillä kiristämällä vielä suuremmat rikolliset saavat päättäjät tanssimaan haluamillaan tavoilla. Jos nämä vielä suuremmat päättäjät ovat vaarassa paljastua, tapahtuu Epsteinit ja homma jatkuu niinkuin ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliinpuoleiseksi tulee joillekin valitettavasti luultavasti toisten unelma. Haittojen oikeudenmukaisen kohdistumisen toivominenhan on rikos, joten varmaan hyvä näin. Onneksi kaikki varmaan selviävät, kun tässäkin tapauksessa 1/52 vasikoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomen laki on niin lälly pienine tuomioineen jos se olis elinkautinen aina niin panis ajatteleen edes vähän mutta jos on jo peto niin on varmaankin loppuun asti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikoksentekoväline valtiolle:
-amputoimalla
-kemiallisesti
-lukitsemalla vankilaan loppuiäksi
-lähettämällä tuomittavaksi kotimaassaan

Nollatoleranssi tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa joku kertois mistä tämä johtuu,suurin osa tietää päättäjistäkin,mutta eihän se ole soveliasta,kun ollaan Suomesssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamalaa että tämä pääsi leviämään ja laajenemaan näinkin suureksi ja kattavaksi ennen kuin nyt niitä paljastuu ja niihin puututaan.
Paljon on tehtävää varsinkin ja nimenomaan ennaltaehkäisyn, aikaisen puuttumisen ja alkuvaiheen ilmitulojen panostamisessa.

Tämä on koko yhteiskuntamme tehtävä ei 'vain' viranomaisten, koulujen ja kotien vaan aivan kaikkien. Tarvitsemme yhteiset pysyvät linjaukset toimintamenettelyistä, kulttuurimme muutoksen, ettei muuten väistämätön omankädenoikeus pesiydy Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko ongelman todellisen laajuuden olevan tiedossa, jos tässäkin tapauksessa vain 1/53 uskalsi tehdä rikosilmoituksen? Aika monella nuorella voi olla hyvin paha olo asiasta, josta ei uskalla sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Espoon tapauksessa on tekijä HS:n tietojen mukaan vain vähän aikaa Suomessa asunut turkkilainen. Miksi Kaleva jättää tämän mainitsematta, mutta toisaalla uutisessa painottaa, että suuressa osassa vanhempia Oulun seudun tapauksia tekijä on suomalainen? Olisiko jo vihdoin aika sanoa asiat ääneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä, jos Suomeenkin julistettaisiin vuodeksi poikkeuslaki, jossa syytteen voi nostaa myös vanhentuneista hyväksikäyttötapauksista. Näinhän tehdään nyt New Yorkissa, ja esimerkiksi katolinen kirkko on jo valmistautunut lukuisiin syytöksiin, joita se tietää väistämättä saavansa. Onhan se vuosikymmeniä suojellut näitä hyväksikäyttäjiä, jotka ovat saaneet jatkaa toimintaansa kirkon johdon suojeluksessa. Hyväksikäyttäjät tietävät, mitä tekevät, ja nyt laki suojelee heitä. Uhrin traumahan ei koskaan vanhene, vaan aktivoituu uudelleen elämän vastoinkäymisissä, siksi myöskään varsinkaan alaikäiseen kohdistunut seksuaalirikos ei saisi vanhentua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä olisi oivallinen temppu päästä eroon mitä nyt tapahtuu. Pistetään kaikki panokset tutkimaan mitä rikoksia on tapahtunut ennen vuotta 2015 ja annetaan nykyisen menon jatkua. Haloo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pimennossa vielä suurin osa. Mutta pikku hiljaa nalkkiin jää ja loppuu tämmönen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image