Kotimaa

Poliisi on huolissaan uudesta ki­ris­ty­sil­miös­tä – Useilta ra­ken­nus­yri­tyk­sil­tä on vaadittu yhteensä sa­to­ja­tu­han­sia euroja maksuksi kaa­va­va­li­tuk­sen perumisesta

Rakennusalan etujärjestön vastaavan lakimiehen Ville Wartiovaara mukaan kiristysyrityksissä rakennusyhtiöillä pitäisi olla yksi ainoa vaihtoehto: tehdä asiasta rikosilmoitus. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 16.5.2019 6:00
Rebekka Härkönen

Lounais-Suomen poliisi tutkii kahta aiemmin pimennossa pysynyttä kiristysjuttua, joissa epäilty tekijä vaati rakennusyhtiöiltä 230 000 euroa vastineeksi kaavavalituksen perumisesta. Rakennusalan etujärjestön Rakennusteollisuus RT:n tiedossa on useampi tapaus, jotka eivät ole edenneet poliisille. Poliisi pelkää, että tapaukset ovat jäävuorenhuippu laajemmasta piilorikollisuuden ilmiöstä.

Helsinki

Poliisin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa yksityishenkilöiden epäillään vaatineen rakennusyhtiöiltä merkittäviä summia rahaa valitusten perumisesta. Poliisi on huolissaan ilmiöstä.

Lännen Media sai keväällä tietoonsa kaksi Lounais-Suomessa tapahtunutta kiristystapausta. Poliisi vahvistaa tutkivansa niitä rikosnimikkeellä törkeä kiskonta, jutut ovat siirtymässä syyttäjälle lähiaikoina.

Korkein oikeus käsittelee parhaillaan yhtä Helsingissä tapahtunutta törkeää kiristystä.

Rakennusyritysten etua valvovalla Rakennusteollisuus RT ry:llä on tiedossaan lisäksi kolme muuta samanlaista juttua lähivuosilta.

– Toivon, että nämä tapaukset eivät ole jäävuorenhuippu laajemmasta ja tähän saakka piilossa pysyneestä rikollisuuden ilmiöstä, toteaa rikoskomisario Jussi Helesvirta Lounais-Suomen poliisista.

Korkeimmalta oikeudelta on tulossa tänä vuonna ratkaisu Helsingissä vuonna 2013 tapahtuneesta jutusta, jossa mies vaati kiinteistöyhtiöltä 60 000 euroa kaavavalituksen peruuttamisesta. Yhtiö maksoi epäillylle 25 000 euroa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen törkeästä kiskonnasta.

Lounais-Suomen poliisissa tutkinnassa olevat jutut tapahtuivat Kaarinassa vuosina 2011 ja 2018.

– Tuoreemmassa tapauksessa rakennusyhtiö teki rikosilmoituksen, kun sille tuli vaatimus maksaa 30 000 euroa korvaukseksi kaavavalituksen poisvetämisestä, kertoo tutkinnanjohtaja Helesvirta.

Vanhemmassa jutussa kaksi merkittävää rakennusyritystä maksoi valituksen peruuttamisesta samalle epäillylle 200 000 euroa.

– Toivottavasti rakennusliikkeet tekevät matalalla kynnyksellä ilmoituksen poliisille, jos kunnallisvalitusasioissa ilmenee kiristyksen piirteitä.

Vastineeksi rahaa tai osuus kohteesta

Rakennusteollisuus RT toteaa, että kiristystapausten todellista määrää on vaikea arvioida.

– Ikävä tosiaasia on, että nykyinen valitusjärjestelmä mahdollistaa kuitenkin myös tällaisen toiminnan, sanoo RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

– Yhdessä tietoomme tulleessa tapauksessa valittaja vaati rahaa tai vaihtoehtoisesti osuutta rakennuskohteesta, kertoo RT:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara.

RT:n mukaan rahan vaatiminen panee yrityksen hankalaan tilanteeseen, sillä toisaalta rakennushankkeen viivästyminen voi aiheuttaa rakennusyhtiölle satojentuhansien tai jopa miljoonien eurojen vahingon.

Wartiovaara arvioi, että ainakaan suuret rakennusliikkeet eivät taivu mahdollisiin kiristysyrityksiin.

– Uskoisin, että isoimmissa yrityksissä ymmärretään, että jos näille antaa pikkusormen, ei se siihen pääty, Wartiovaara perustelee.

Kaarinan kaupungissa 200 000 euroa kaavavalituksen peruuttamisesta pulitti kaksi yritystä, joita poliisi kuvailee merkittäviksi. RT kuuli tapauksesta Lännen Medialta.

– Kiristyksen tai sen yrityksen näyttäminen voi olla vaikeaa. Pidänkin tulevaa KKO:n ratkaisua Helsingin kaavavalitusasiassa merkittävänä rajavetona sallitun ja ei-sallitun välillä, Wartiovaara sanoo.

– Mahdollisella syyksi lukevalla ratkaisulla olisi myös ennalta estävä vaikutus tällaisesta toiminnasta itselleen elinkeinoa kaavaileville tahoille.

Jarrutusvalitukset melko yleisiä

RT kysyi viime vuonna rakennus- ja kaavoitusalan ammattilaisilta rakennushankkeisiin kohdistuvien jarrutus- tai kiusantekovalitusten yleisyyttä. Kysely osoitettiin 50 suurimmassa kunnassa toimivalle rakennus- ja kaavoitusammattilaiselle.

Vastaajista 92 prosenttia kertoi törmänneensä niihin työssään — joka kymmenes usein, puolet silloin tällöin ja kolmasosa harvoin.

– Kansalaisilla on oikeus vaikuttaa elinympäristönsä rakennushankkeisiin, ja monissa valituksissa tämä on myös vilpitön tarkoitus, sanoo RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

RT:n mukaan kunnallisvalitusjärjestelmää tulisi järkeistää niin, että perättömät valitukset olisi mahdollista karsia pois ennen oikeuskäsittelyä. Lisäksi valitusoikeus pitäisi rajata vain niille tahoille, joihin kaava oikeasti vaikuttaa.

– Esimerkiksi Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin rakennustyöt viivästyivät kahdella vuodella kilometrin päässä asuvan henkilön valituksen takia.

RT:n mukaan tämä johti myös alueen uudistaloihin muuttaneiden ihmisten palveluiden viivästymiseen.

Rakentajaan suoraan vaikuttavia kaavoja ovat tyypillisesti yleiskaava, asemakaava ja rantakaava. Hallinto-oikeuksien käsiteltäviksi valituksia näistä tulee 400–500 kappaletta vuosittain.

Tilastojen mukaan noin joka kymmenes valitus raukeaa ennen oikeuskäsittelyä joko peruuttamisen tai tutkimatta jättämisen takia.

Valittaa voi kuka tahansa

Korkein oikeus ratkoo parhaillaan juttua, jossa mies vaati kiinteistöyhtiöltä 60 000 euroa kaavavalituksen peruuttamisesta.

Lounais-Suomen poliisilta on siirtymässä syyteharkintaan kaksi juttua, joissa sama epäilty kiristi kolmelta eri rakennusyhtiöltä yhteensä 230 000 euroa kaavavalituksen perumisesta.

Rakennusalan etujärjestö Rakennusteollisuus RT:n tiedossa on lähivuosilta lisäksi kolme muuta kiristysyritystä, joissa jutut eivät ole edenneet poliisille.

Rakennuskaavasta voi valittaa kuka tahansa.

Vuonna 2018 maakunta-, yleis-, asema- ja rantakaava-asioista tehtiin hallinto-oikeuksiin 428 valitusta. Valituksista raukesi joka kymmenes, ja joka viides johti kaavamuutoksiin.

Vuosina 2016–2017 valituksia tehtiin 400–500 vuosittain, näistä raukesi keskimäärin joka kymmenes ja muutokseen johti 10–16 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

korkea aika laittaa valitukset maksulliseksi, rahat saa takaisin jos valitus on aiheellinen
pienentää riskiä joutua tällaisiin kiristyksiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"RT ry:llä on tiedossaan lisäksi kolme muuta samanlaista juttua lähivuosilta."

Pitäisi lukea viime vuosilta - lähivuosilta viittaa tulevaisuuteen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan olisi tekijänoikeustrollien uusin kiristys tyyli. Asiaan toki puututaan kovalla kädellä kun kiristyksen kohteena on yritykset eikä tavallinen pulliainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheellinen valitus ja tarkoituksellinen kiskonta ovat täysin eri asioita. Sitä eivät kaikki täällä valittavat tunnu ymmärtävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viitsii tehdä juuri tällaista hommaa. Demarit siunaa toiminnan ja nostaa veroja. Kilometrin päässä asuva ihminen valittaa jostakin ja homma seisoo. Kunnon rangaistus valittajalle. Jos valitus on turha vahingonkorvauksia vähintään 10% hankkeen arvosta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusanteko valittajat ovat myös kaupungin johto ja kaupunginhallitus, kuten Oulaisissa kävi KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Oulaisten Piipsjärvi -Lehtopäähän hyväksyttiin oikeusvaikutteinen osayleiskaava vuonna 2010. Osayleiskaavan tarkoituksena on tukea Piipsjärven säilymistä ja kehittämistä elinvoimaisena maaseutumaisena kylänä. Pihapiirissämme on lupa-ehtojen vastaisesti toiminut kivilouhimo. 2010 vuonna kaupunki haki louhosaluetta väärillä tiedoilla maa-aineksen ottoon ja kaupunki kaavoitti alueen EO-alueeksi. Hallinto-oikeus kumosi tämän ja kaupunki valitti KHO:een. Valituksessaan he ovat vaatineet, että hallinto-oikeuden päätös kumotaan siltä osin kuin päätöksellä on kumottu Laitaperälle osoitettu Kettukallion maa-ainesten ottoalue (EO) ja kaupunginvaltuuston päätös saatetaan tältä osin voimaan. Kaupungin valitus hylättiin myös KHO:ssa.

KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaavahakemuksista ja oikeuden päätöksistä ei käy esille, että louhimoa olisi haettu kaavan ulkopuolelle, vaan hakivat EO-alueeksi, mikä kiellettiin.

Maatilallemme on annettu kaksi rakennusoikeutta ja rakentamista alettiin estämään väärillä tiedoilla. Rakentaminen perustuu osayleiskaavassa oikeutettuun 44 § rakentamismahdollisuuteen. Rakennuspaikka täyttää osayleiskaavan vaatimukset MRL 116 § ja 136§. Samoin tie, viemäröinti ym. ei aiheuta kaupungille kustannuksia.

Kaupungin päätöksistä ja lausunnoista käy esille, että perustavat kaavattomuuden KHO:n päätökseen. KHO:n päätös ei siis jättänyt aluetta kaavattomaksi, vaan se siis hylkäsi kaupungin kaavahakemuksen nykyisen asutuksen läheisyyden vuoksi ja koska se ei täytä lain vaatimuksia turvallisesta ja terveellisestä elinympäristöstä.

Alettiin käyttämään vääriä perusteita "kaavattomuuteen vedoten" ja estämään rakentamista. Oulaisten kaupunki, kaupunginhallitus 22.2.2016 Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle: “Alueen välittömässä läheisyydessä oleva kaavoittamaton alue perustuu Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen 13.11.2014 Dnro 1309/1/13.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä kovin uusi ilmiö ole, televisiossa oli jo vuosia sitten juttua oululaisesta miehestä joka teki tätä samaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka en ole rakennusalan ammattilainen, kuulin myös herran nimen, PeeKoo. Kiristyksestä ja hylätystä valituksesta pitää ehdottomasti antaa isot sanktiot, silloin valittajat vähenevät huomattavasti. Ja eikös teollisuusalueelle rakenneta esim. betonitehdas, 07.07 ? Hups, ei mennytkään tonnia kun tämän tajuaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä kans semmosta valittajakansaa että. Kyllä kaikki valittaminen pitäis olla maksullista, siitä hyvät tulot valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänä päivänä valittaminen on aivan liian helppoa ja halpaa. Ehdottomasti kunnon maksut ja häviävä maksaa valituksesta aiheutuneet kulut. Osahan näistä valittajista on nimenomaan sellaisia, että halutaan vain hidastaa ja valitetaan esim kunnallisessa päätöksenteossa tapahtuneesta muotovirheestä, vaikka mitään virhettä ei ole tapahtunut, mutta sen tutkimiseen menee se pari vuotta jo hallinto-oikeudessa ja siitä jos vielä saa valitusluvan korkeimpaan, menee helposti viisi vuotta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urbaani legenda kertoo, että valmistunut kerrostalo A oli 20 mm naapurin rakentamattoman tontin puolella. Naapurin vaatimuksesta A:n betoniseinästä jouduttiin paikkaamaan ylimääräinen pois. Naapuri sitten rakensi kerrostalon B juuri muodostunutta seinää hipoen. Kun talo B oli valmis, A kertoikin piikanneensa seinästä varmuuden vuoksi 40mm pois, joten voisiko B puolestaan siirtää kerrostaloaan 20mm pois A:n tontilta tai mennäänkö raastupaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmosella pitkälaippaisella hiomakoneella vois yrittää kaventaa vielä sitä B:tä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia ratkeaisi sillä, että valitusten käsittelyaikoja lyhennettäisiin merkittävästi. Kohtuutonta on se, että rakentaja joutuu odottelemaan pahimmillaan jopa vuosia usein täysin aiheettomienkin valitusten käsittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakenteellinen korruption ja kiristäminen ei todellakaan ole rakennusalalla tuntematon ilmiö,.

Jokaisen kaavamuutoksen kohdalla korruption ja kiristäminen mahdollisuutta on
syytä epäillä.

Merkittävät rakennushankkeet ja niistä tehdyt valitukset ja lainvoimaiset päätökset ei vaikuta lainvastaisten toimiin.

Hyvä veli ja sisko yhdessä toimien
saattaa saada satojenmiljoonien hyödyn yksittäisellä kaavahankkeella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tämä mikään uutinen ole, on sitä tehty Oulussakin jo hyvinkin pitkän aikaa sitten. Hyvin moni Oululainen rakentaja tietää herran nimen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli esimerkiksi jos asuisit omakotitalossa, jonka viereinen tontti olisi kaavoitettu teollisuusalueeksi, ja yllättäen siihen aiottaisiinkin rakentaa pieni betonitehdas, niin joutuisit maksamaan tonnin valituksesta. Aivan niin. Betonitehdas rakennettiin ja tonni meni...

Hölmöyksien ja asiattomuuksien kirjoittaminen nettiin loppuisi kun kommentointi laitettaisiin maksulliseksi. Joku syy lienee olemassa, kun sitä ei ole tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image