Kotimaa

Poliisi: Mökeiltä varastetaan usein työkoneita, mönkijöitä ja muuta helposti myytävää tavaraa – katso vinkit mökkimurron estämiseen

Mökkimurrot tehdään usein aktiivisen mökkeilyajan ulkopuolella. Arkistokuva. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 17.10.2019 11:55
Anna Leinonen

Mökkimurtoja kannattaa estää ennakolta, sanotaan Poliisihallituksen tiedotteessa. Murtojen selvittäminen on nimittäin usein hankalaa, sillä ne paljastuvat yleensä vasta keväällä, kun uusi mökkikausi alkaa.

Yksi keino ehkäistä murtoja on se, ettei jätä arvokasta omaisuutta talveksi mökkiin.

– Jos arvotavaraa on sinne pakko jättää, niiden tunnisteet kannattaa ottaa talteen ja kuvata tavarat, tiedotteessa todetaan.

Mökeiltä anastetaan yleensä helposti myytävää omaisuutta. Sellaisia ovat esimerkiksi työkalut ja -koneet sekä mopot, mönkijät ja niiden siirtämiseen käytettävät peräkärryt.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho sanoo, että murtautujat kiertävät mökeissä silloin, kun mökkikausi on ohitse. Murtojen taustalla on usein lähiseudulla asuva, päihdeongelmasta kärsivä henkilö, jolla on taustallaan omaisuusrikoksia.

– Sitä anastetaan, mitä on tarjolla. Uhrien kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikka lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta, Aho sanoo.

Murtojen torjumisessa poliisi kehottaa mökkiläisiä naapuriapuun.

– Sovitaan naapureiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin, tiedotteessa todetaan.

Viime vuonna ilmoitettiin 1177 mökkimurrosta

Tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä poliisi oli kirjannut 856 mökkimurtoa. Se on noin 30 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vuonna 2018 poliisi kirjasti yhteensä 1177 mökkimurtoilmoitusta. Rikosnimikkeinä kyseessä oli törkeä varkaus, varkaus tai niiden yritys.

Jyrki Ahon mukaan määrä vaihtelee vuosittain.

– Yksittäinen aktiivinen tekijä tai tekijäporukka voi suuresti vaikuttaa tietyn alueen lukuihin. Moneen murtoon liittyy omaisuuden anastamisen lisäksi sotkemista ja yleistä paikkojen hajottamista. Etenkin nuoremmat tekijät syyllistyvät tällaiseen, Aho kertoo.

Poliisin vinkit, näin estät mökkimurron:

• Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen.

• Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.

• Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.

• Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.

• Sovi siitä, että kaikki mökkiläiset ja alueen muut asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli tarkkailevat epäilyttävien henkilöiden kulkua ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.

MAINOS

Kommentoi

Poliisihan vois keskittyä häätämään rosvoja Mökeiltä niinku SUSIA Pihapiiristä, Aikoihin on eletty!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos omistat mökin, niin miksi et käy siellä talvella? Tarkasta oma omaisuutesi aika ajoin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mönkijä on hankala peli, kun kuka semmoisen enää haluaa, jota ei saa omiin nimiin rekisteröityä. Tiellähän noilla pitäisi pystyä ajamaan, joten varastettu peli ei oikein onnistu. Eri asia varmaan ne osiksi purkajat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

riistakammeraa pihaan vaan.
meilleki ajo pihaan asti kerran "vähän" outo tyyppi rekkarikilvettömällä ooppelilla, kaula puoliksi tatuoitu, luuli kai ettei oltu paikalla ku ei sillä hetkellä ollut autoa tms. mitään muutakaan pihassa. yllättyi kun tulinkin mökistä ulos. tyyppi tarjosi aika idioottimaista selitystä tyyliin : autostani taisi juuri kytkin levitä, etsin reittiä isolle tielle kun en tunne seutua, osaatko neuvoa. kummastipa osasi ajaa suoraan pihaan joten sanoin että samaa tietä suorit mitä tulitkin. liukkaasti katosi, eipä tuntunut kytkimessä juuri vikaa olevan.
=// =?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurin perään katsominen ja epäilyttävä kulkeminen on mökkeilyssä parasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitten harmi kun ei pääse mökille lomalla töihin ja mönkimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image