Kotimaa

Poliisi ei hyväksy mo­bii­lia­jo­kort­tia liikenteessä – tarvitaan lakimuutos

Mobiiliajokortti on toistaiseksi testikäytössä noin 1 500 suomalaisella. Trafin havainnekuva.
Kotimaa 16.4.2018 5:00
Ossi Rajala

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi testaa parhaillaan mobiilisovellusta, joka toimii älypuhelimessa ajokorttina. Sovelluksesta voi hakea julkisia ajoneuvotietoja sekä saada tarkempaa tietoa omasta ajo-oikeudesta ja omista ajoneuvoista.

– Sovellus on nyt Applen käyttäjien testattavana ja vielä tämän kuun aikana on tarkoitus saada sovellus myös Android-käyttäjille. Syksyllä on tarkoitus tehdä laajempi julkistus yleiseen käyttöön. Haluamme varmistaa, että järjestelmä kestää suuren käyttäjämäärän, kertoo yksikönpäällikkö Simo Karppinen Trafista.

Liikenteessä mobiiliajokortti ei kuitenkaan poliisin mukaan kelpaa.

– Valvontatilanteessa mobiiliajokortti voidaan huomioida yhtenä henkilöllisyyttä varmentavana tekijänä, mutta se ei nykyisen lainsäädännön mukaisesti korvaa perinteistä ajokorttia. Eli pelkällä mobiiliajokortilla varustettu kuljettaja on lain mukaan kuljettaja, jolla ei ole ajokortti mukana, kirjoittaa poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen mobiiliajokortista annetussa lausunnossa.

Ilman ajokorttia ajamisesta on mahdollista antaa huomautus tai kirjoittaa rikesakko. Poliisi voi antaa myös ajon jatkua, jos ajo-oikeus on jotenkin ilman korttia todennattavissa.

Valvontaa suorittava poliisi ratkaisee mahdollisen rangaistuksen kyseisen tilanteen olosuhteet huomioiden.

– Poliisin lainmukaista toimivaltaa ei voida hallinnon sisäisillä määräyksillä asiassa ohjeistaa, Holopainen sanoo.

Lakimuutos tarvitaan

Poliisilla ei ole kuitenkaan mitään mobiiliajokorttia vastaan.

– Mobiiliajokortti tuo mukanaan hyviä lisäpalveluita. Kuljettaja voi esimerkiksi tarkistaa millaisia ajoneuvoja hänellä on oikeus kuljettaa ja samoin ajoneuvojensa katsastusajoista saa tietoa. Nämä eivät ole kaikille aina selviä, Holopainen kiittelee.

Mobiiliajokortti tarvitsee muutoksen tieliikennelakiin.

– Mikäli halutaan, että mobiiliajokortti korvaa täysimääräisesti perinteisen ajokortin, edellyttää tämä lainsäädäntömuutosta, Holopainen toteaa.

Lakimuutos saattaa jossain vaiheessa olla tulossa.

– Mobiiliajokortin laajempi käyttöönotto on hallituksen norminpurkulistalla, joten lainsäädäntöä saatetaan muuttaa Trafin Karppinen pohtii.

Mobiiliajokortin sovellukseen saatetaan myöhemmin lisätä uusia palveluita, kuten muistutukset ajoneuvoveron maksamisesta, ajokortin uusimistarpeesta ja mahdollisuus maksaa ajoneuvovero sovelluksessa.

– Olemme jo saaneet palautetta testikäyttäjiltä. Asteikolla 1-10 sovellus on saanut toistaiseksi noin 9 keskiarvon, Karppinen kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Onpa siinä helppo käydä puhaltamassa ajokorttitiedot ja käyttää niitä sitten rikosten tehtailuun ja "aitojen" väärennösten tekoon. Ei kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja taas pääsee byrokratia pyörimään,onpahan taas töitä paperinpyörittelijöillä ,vaikka monesti turhaa ja kohtuu korvaus työstä,joku laskenut että suomessa "virkamiehiä"20 miljoonan asukkaan tarpeisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkääs sähköinen etäluettavakortti josta voi lukea matkapuhelimella kaikki tarvittavat henkilö-, kela-, matkustus ja ajolupatiedot ja joka toimii myös vahvana tunnistautumisena verkkopalveluissa. Teknologia taipuu jo paremmin langattomana kuin vanhan sirukortin ja niihin tarvittavien erillisten lukulaitteiden aikaan. Korttiin voi vaikka laittaa sormenjälkilukon varmentamaan kortin oikea käyttö. Mutta älkää nyt missään nimessä antako tätä projektia Tiedolle. Se tulee liian kalliiksi ja on vielä 20 vuoden päästä testiputkessa. Älkääkä missään nimessä jättäkö lähilukuominaisuutta valinnaiseksi ominaisuudeksi vaan lisätkää se jokaiseen henkilökorttiin ja passiin mukaan alusta asti. Voinemme tällöin luopua ajokorteista ja kelakorteista kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten oikein, mutta Tieto pukkaa sen tekeleen raakileena ulos asiakkaiden testattavaksi, ja sitten RAHASTAA seuraavat 30 vuotta korjatessaan omia munauksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella huolestuttava hanke. Puhelin, erityisesti android-käyttöjärjestelmä ja puhelimen käyttäjä ovat heikoimmat lenkit. Mahdollistaa myös laajamittaiset identiteettivarkaudet rikollisille ja käyttäjien jatkuvan seurannan valtiovallalle. Huh huh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ajokorttia tarvita enää mukana kantaa, riittää henkilöllisyystodistus, poliisi-setä katsoo ajankohtaiset tiedot omasta jäjestelmästään. Nämä sähköiset palvelut lisää tietenkin työllisyyttä, joka on kärkihanke, mutta ei välttämättä aina järkihanke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on taas byrokraatti vauhdissa! Kun kerrot poliisille henkilötunnuksesi, saa tämä ajokorttitietosi kuvineen päivineen tietokoneensa ruudulle. Mutta sehän ei tietenkään byrokraatille riitä, että ajo-oikeus on todistettavasti olemassa, kun ikivanhan lain mukaan taskussa pitää olla ajokortti. Eli "autoa ajetaan ajokortilla" näyttää valitettavasti pitävän paikkansa. Onneksi rivipoliiseilta alkaa löytyä vähän maalaisjärkeäkin esim. tällaisissa tilanteissa, eikä turhia sakkoja jaeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki pitää saada sähköisesti ja sitten mangutaan kun se maksaa. Lopettakaa jo tuo kaiken maailman hölmöily. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taskussani on edelleen Oulun poliisilaitoksen vuonna 1985 myöntämä pahvinen ajokortti. Valvonnan yhteydessä poliisihenkilö jäkätti kortin hieman nuhjaantuneesta ulkoasusta mutta vaikeni kun totesin, ettei konstaapelilla ole minkääntasoisia valtuuksia vaatia minua uusimaan ajokorttiani.

Sisäministerin pitäisi ojentaa poliisikuntaa kehottamalla hoitamaan vain omaa tehtäväänsä ja jättämään politikoinnin niille, joille se kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin jotain hyviä uudistuksia hallinnon puolelta. He jotka haluavat jatkaa perinteisen läpyskän kanssa, niin saavat jatkaa. Meille muille sähköinen ajokortti kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietoturvariskit suurenevat kun henkilötiedot tulevat nettiin puhelimen kautta. Pidetään vaan vanha malli ajokortista voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan mahtava parannus sinänsä, mut onhan tuo nyt ihan täysin kuolleena syntynyt systeemi, jos lakimuutosta pitää odotella vielä vuosikausia. "Suattaapi olla että muutetaan lakia, suattaapi olla että ei. Eehän tuota ikinä tiijjä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä virkaa ajokortilla muutenkaan on, kun poliisi kuitenkin tarkistaa tien päällä esitetyn kortin tiedot rekistereistään? Järkevintä olisi poistaa kokonaan vaatimus pitää muoviläpyskää tai kännykkäsovellusta mukana ja tarvittaessa poliisi tarkistaisi ajo-oikeuden henkilötietojen perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko tuohon pelleilyyn on jo nyt käytetty rahaa? Oikeastiko joku Trafilla uskoo, että ihminen asentaa applikaation tarkistaakseen, mitä ajoneuvoja hän voi ajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan tarpeettomasti tälläiseen on haaskattu rahaa. Ei mitään järkeä koko touhussa. Pistäisivät kokonaan jäihin tälläisen suunnittelun. On kyllä olemassa paljon järkevämpiäkin kohteita, jotka oikeasti tarvitsevat suunnittelua kuten esim. teveydenhuollon järjestelmien yhteensopivuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään. Idea on, että asentamalla sovelluksen ei tarvitsisi enää kantaa mukana sitä muovinpalasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

26
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
15
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image