Kotimaa

Poliisi Asema-aukion vä­ki­val­lan­teos­ta: ”Potku on tallentunut nauhalle”

Kotimaa 19.9.2016 16:59
Juha Vainio, Kaleva

Kuvatallenteita maanantaina tutkinut poliisi on saanut tarkemman käsityksen Helsingin Asema-aukiolla uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä sattuneesta väkivallanteosta.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf Helsingin poliisista kertoo, että epäilty vastarintaliikkeen uusnatsi potkaisi vuonna 1988 syntynyttä uhria rintaan sillä seurauksella, että uhri kaatui taaksepäin ja löi päänsä katuun.

Ylen uutisessa Kruskopf sanoo, että epäilty on ollut merkittävä toimija Suomen vastarintaliikkeessä ja hän on ollut poliisin tietojen mukaan perustamassa liikettä Oulussa vuonna 2008.

Teko tapahtui toissa viikon lauantaina.

– Tilanne ja potku on tallentunut nauhalle.

– Puhutaan yhdestä potkusta, Kruskopf tarkentaa.

Kruskopf sanoo, että törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty henkilö oli ottanut noin 10 metrin juoksuvauhdin ennen potkua.

– Epäilty on koko ajan vauhtiaan kiihdyttäen lähestynyt uhriaan ja sitten potkaissut rintaan toisella jalalla. Henkilö [epäilty] on hetken aikaa ollut siinä ja poistunut sitten paikalta, Kruskopf sanoo ja lisää, ettei epäilty jäänyt auttamaan uhriaan.

Mediassa aiemmin liikkuneiden tietojen mukaan vastarintaliikkeen aktiivit olisivat menneet jonkinlaiseen muodostelmaan uhrin ympärille.

Tutkinnanjohtaja sanoo, että videokuvan perusteella mielenosoitukseen osallistuneita henkilöitä oli vain kerääntynyt hetkeksi uhrin ympärille katsomaan uhrin vammoja.

Sosiaalisessa mediassa on myös arvuuteltu uhrin omaa käytöstä tilanteessa. Kruskopf sanoo, että poliisille syntyneen käsityksen mukaan uhri oli kävellyt Asema-aukiolle ja pysähtynyt yhden Suomen vastarintaliikkeen jäsenen eteen.

– Uhri on ilmeisesti käynyt erittäin lyhyen sanailun lippua pitäneen henkilön kanssa. Sitten uhri ilmeisesti sylkäisi ja lähti jatkamaan matkaa.

Mihin sylkäisy kohdistui?

– Näyttää siltä, että se kohdistui maahan.

– Ja tämän jälkeen epäilty on juossut ja potkaissut rintaan.

Yrittääkö poliisi kiirehtiä ruumiinavausta, koska sosiaalisessa mediassa kiertää hyvin paljon arveluita ja huhuja kuolemansyystä?

– Totta kai yritämme selvittää tämän mahdollisimman pian. En osaa ottaa tällä hetkellä tarkemmin kantaa aikatauluun.

Poliisi ei vielä maanantaina kertonut, aikooko se esittää epäiltyä ja viranomaisten hallussa olevaa henkilöä vangittavaksi. Poliisin on tiistaina kello 12:een mennessä esitettävä henkilöä vangittavaksi käräjäoikeudessa. Muussa tapauksessa epäilty on päästettävä vapaalle jalalle odottamaan mahdollista oikeudenkäyntiä.

– Se [vangitsemisvaatimus] selviää sitten huomenna. Harkinta on käynnistynyt.

Kruskopf sanoo, että tällä hetkellä poliisilla on todennäköiset syyt epäillä, että pahoinpitelystä aiheutunut kallovamma on aiheuttanut kuoleman.

Pahoinpitelyn uhri kuoli viime perjantaina sairaalassa.

– Syy-yhteys on keskeistä selvittää. Tällä hetkellä meillä on todennäköiset syyt epäillä, että syyt löytyvät kallovammasta.

Tutkinnanjohtaja ei halua tutkinnallisista syistä kommentoida sitä, mitä epäilty on kertonut kuulusteluissa. Epäilty henkilö ilmoittautui poliisille viikonloppuna. Mediassa olleiden tietojen mukaan vuonna 1990 syntyneellä epäillyllä on rankka väkivaltatausta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:09
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
8:00
Tulikorit ja -padat yleistyvät kotipihoilla, mutta mistä puut? Polttopuiden hinnoissa ja laadussa on isoja eroja
8:00
Mitä eroa on Italialla ja Espanjalla? Katso, kummassa kahvin tilaaminen ruokailun jälkeen on kuin kiroaisi kirkossa ja kummassa juodaan enemmän alkoholia Tilaajille
7:00
Luomupossu Hilla telmii kavereineen sikalan pahnoilla
7:00
Oulunsalolaisen kodin sisustuksessa punainen piristeväri symboloi voimaa ja rakkautta
7:00
Merinäköala rauhoittaa mielen rivitalokodissa Oulunsalossa – "Elämä on monesti levotonta ja työelämä kiireistä" Tilaajille
7:00
Näin poliisi pääsi oikean sarjamurhaajan jäljille – tosipohjaisessa rikosdraamassa parasta on loistava pääosan esittäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image