Kotimaa

Poliisi Asema-aukion vä­ki­val­lan­teos­ta: ”Potku on tallentunut nauhalle”

Kotimaa 19.9.2016 16:59
Juha Vainio, Kaleva

Kuvatallenteita maanantaina tutkinut poliisi on saanut tarkemman käsityksen Helsingin Asema-aukiolla uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä sattuneesta väkivallanteosta.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf Helsingin poliisista kertoo, että epäilty vastarintaliikkeen uusnatsi potkaisi vuonna 1988 syntynyttä uhria rintaan sillä seurauksella, että uhri kaatui taaksepäin ja löi päänsä katuun.

Ylen uutisessa Kruskopf sanoo, että epäilty on ollut merkittävä toimija Suomen vastarintaliikkeessä ja hän on ollut poliisin tietojen mukaan perustamassa liikettä Oulussa vuonna 2008.

Teko tapahtui toissa viikon lauantaina.

– Tilanne ja potku on tallentunut nauhalle.

– Puhutaan yhdestä potkusta, Kruskopf tarkentaa.

Kruskopf sanoo, että törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty henkilö oli ottanut noin 10 metrin juoksuvauhdin ennen potkua.

– Epäilty on koko ajan vauhtiaan kiihdyttäen lähestynyt uhriaan ja sitten potkaissut rintaan toisella jalalla. Henkilö [epäilty] on hetken aikaa ollut siinä ja poistunut sitten paikalta, Kruskopf sanoo ja lisää, ettei epäilty jäänyt auttamaan uhriaan.

Mediassa aiemmin liikkuneiden tietojen mukaan vastarintaliikkeen aktiivit olisivat menneet jonkinlaiseen muodostelmaan uhrin ympärille.

Tutkinnanjohtaja sanoo, että videokuvan perusteella mielenosoitukseen osallistuneita henkilöitä oli vain kerääntynyt hetkeksi uhrin ympärille katsomaan uhrin vammoja.

Sosiaalisessa mediassa on myös arvuuteltu uhrin omaa käytöstä tilanteessa. Kruskopf sanoo, että poliisille syntyneen käsityksen mukaan uhri oli kävellyt Asema-aukiolle ja pysähtynyt yhden Suomen vastarintaliikkeen jäsenen eteen.

– Uhri on ilmeisesti käynyt erittäin lyhyen sanailun lippua pitäneen henkilön kanssa. Sitten uhri ilmeisesti sylkäisi ja lähti jatkamaan matkaa.

Mihin sylkäisy kohdistui?

– Näyttää siltä, että se kohdistui maahan.

– Ja tämän jälkeen epäilty on juossut ja potkaissut rintaan.

Yrittääkö poliisi kiirehtiä ruumiinavausta, koska sosiaalisessa mediassa kiertää hyvin paljon arveluita ja huhuja kuolemansyystä?

– Totta kai yritämme selvittää tämän mahdollisimman pian. En osaa ottaa tällä hetkellä tarkemmin kantaa aikatauluun.

Poliisi ei vielä maanantaina kertonut, aikooko se esittää epäiltyä ja viranomaisten hallussa olevaa henkilöä vangittavaksi. Poliisin on tiistaina kello 12:een mennessä esitettävä henkilöä vangittavaksi käräjäoikeudessa. Muussa tapauksessa epäilty on päästettävä vapaalle jalalle odottamaan mahdollista oikeudenkäyntiä.

– Se [vangitsemisvaatimus] selviää sitten huomenna. Harkinta on käynnistynyt.

Kruskopf sanoo, että tällä hetkellä poliisilla on todennäköiset syyt epäillä, että pahoinpitelystä aiheutunut kallovamma on aiheuttanut kuoleman.

Pahoinpitelyn uhri kuoli viime perjantaina sairaalassa.

– Syy-yhteys on keskeistä selvittää. Tällä hetkellä meillä on todennäköiset syyt epäillä, että syyt löytyvät kallovammasta.

Tutkinnanjohtaja ei halua tutkinnallisista syistä kommentoida sitä, mitä epäilty on kertonut kuulusteluissa. Epäilty henkilö ilmoittautui poliisille viikonloppuna. Mediassa olleiden tietojen mukaan vuonna 1990 syntyneellä epäillyllä on rankka väkivaltatausta.

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image