Kotimaa

Poliisi Asema-aukion vä­ki­val­lan­teos­ta: ”Potku on tallentunut nauhalle”

Kotimaa 19.9.2016 16:59
Juha Vainio, Kaleva

Kuvatallenteita maanantaina tutkinut poliisi on saanut tarkemman käsityksen Helsingin Asema-aukiolla uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä sattuneesta väkivallanteosta.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf Helsingin poliisista kertoo, että epäilty vastarintaliikkeen uusnatsi potkaisi vuonna 1988 syntynyttä uhria rintaan sillä seurauksella, että uhri kaatui taaksepäin ja löi päänsä katuun.

Ylen uutisessa Kruskopf sanoo, että epäilty on ollut merkittävä toimija Suomen vastarintaliikkeessä ja hän on ollut poliisin tietojen mukaan perustamassa liikettä Oulussa vuonna 2008.

Teko tapahtui toissa viikon lauantaina.

– Tilanne ja potku on tallentunut nauhalle.

– Puhutaan yhdestä potkusta, Kruskopf tarkentaa.

Kruskopf sanoo, että törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty henkilö oli ottanut noin 10 metrin juoksuvauhdin ennen potkua.

– Epäilty on koko ajan vauhtiaan kiihdyttäen lähestynyt uhriaan ja sitten potkaissut rintaan toisella jalalla. Henkilö [epäilty] on hetken aikaa ollut siinä ja poistunut sitten paikalta, Kruskopf sanoo ja lisää, ettei epäilty jäänyt auttamaan uhriaan.

Mediassa aiemmin liikkuneiden tietojen mukaan vastarintaliikkeen aktiivit olisivat menneet jonkinlaiseen muodostelmaan uhrin ympärille.

Tutkinnanjohtaja sanoo, että videokuvan perusteella mielenosoitukseen osallistuneita henkilöitä oli vain kerääntynyt hetkeksi uhrin ympärille katsomaan uhrin vammoja.

Sosiaalisessa mediassa on myös arvuuteltu uhrin omaa käytöstä tilanteessa. Kruskopf sanoo, että poliisille syntyneen käsityksen mukaan uhri oli kävellyt Asema-aukiolle ja pysähtynyt yhden Suomen vastarintaliikkeen jäsenen eteen.

– Uhri on ilmeisesti käynyt erittäin lyhyen sanailun lippua pitäneen henkilön kanssa. Sitten uhri ilmeisesti sylkäisi ja lähti jatkamaan matkaa.

Mihin sylkäisy kohdistui?

– Näyttää siltä, että se kohdistui maahan.

– Ja tämän jälkeen epäilty on juossut ja potkaissut rintaan.

Yrittääkö poliisi kiirehtiä ruumiinavausta, koska sosiaalisessa mediassa kiertää hyvin paljon arveluita ja huhuja kuolemansyystä?

– Totta kai yritämme selvittää tämän mahdollisimman pian. En osaa ottaa tällä hetkellä tarkemmin kantaa aikatauluun.

Poliisi ei vielä maanantaina kertonut, aikooko se esittää epäiltyä ja viranomaisten hallussa olevaa henkilöä vangittavaksi. Poliisin on tiistaina kello 12:een mennessä esitettävä henkilöä vangittavaksi käräjäoikeudessa. Muussa tapauksessa epäilty on päästettävä vapaalle jalalle odottamaan mahdollista oikeudenkäyntiä.

– Se [vangitsemisvaatimus] selviää sitten huomenna. Harkinta on käynnistynyt.

Kruskopf sanoo, että tällä hetkellä poliisilla on todennäköiset syyt epäillä, että pahoinpitelystä aiheutunut kallovamma on aiheuttanut kuoleman.

Pahoinpitelyn uhri kuoli viime perjantaina sairaalassa.

– Syy-yhteys on keskeistä selvittää. Tällä hetkellä meillä on todennäköiset syyt epäillä, että syyt löytyvät kallovammasta.

Tutkinnanjohtaja ei halua tutkinnallisista syistä kommentoida sitä, mitä epäilty on kertonut kuulusteluissa. Epäilty henkilö ilmoittautui poliisille viikonloppuna. Mediassa olleiden tietojen mukaan vuonna 1990 syntyneellä epäillyllä on rankka väkivaltatausta.

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
15:09
Henkilöauto suistui ulos tieltä Muhoksella, kuljettaja pääsi itse pois ajoneuvosta
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image