Kotimaa

Poliisi arvioi: Peli poikki -mie­le­no­soi­tuk­ses­sa 15 000 osallistujaa

KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 24.9.2016 12:06 | Päivitetty 24.9.2016 15:51
Juha Vainio, Mikko Pulliainen, STT

Helsingin puoliltapäivin alkaneeseen Peli poikki -mielenosoitukseen on saapunut poliisin arvion mukaan noin 15 000 ihmistä. 

Mielenosoitus alkaa lähestyä loppuaan Helsingin Senaatintorilla. Tori on edelleen lähes täynnä, mutta osa mielenosoituksen osanottajista on jo hiljakseen poistumassa paikalta.

Tunnelma on hyvin rauhallinen ja jopa hiljainen.

Puhujina paikalla on ollut esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, ja musiikkia on esittänyt muun muassa Paleface.

Tarja Halonen muistuttaa, että demokratia on joukkuepeliä.

– Totta kai lainsäädäntö on tarpeellinen, ja sitä pitää ajoittain tarkistaa, mutta todellisen elämän tekevät kaikki ihmiset. Siinä on tilaa niin entisille presidenteille kuin kaikille muillekin, Halonen kertoi Lännen Medialle Helsingin Senaatintorilla.

Halonen toivoo Suomeen tilannetta, jossa rasisminvastaisia mielenosoituksia ei tarvittaisi.

– Mutta nyt kun niitä tarvitaan, minusta on hyvä asia, että ihmiset osoittavat selkeästi ettei väkivalta, ja sillä uhkaaminen kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Halosen mukaan rasisminvastaiset mielenilmaukset kertovat, mikä on suomalaisten suuren enemmistön kanta asiaan.

– On hyvä muistaa, että yksittäiset ihmiset tekevät rikoksia, mutta vielä huolestuttavampaa on, jos tämä on joidenkin ryhmien tai liikkeiden hyväksymä toimintatapa. Minusta tämä (tilaisuus) oli sille vastalause.

 

Turkkilaistaustaiset Metin Tuncer sekä Yakup Yilmaz tulivat Peli poikki -mielenosoitukseen Senaatintorille suuren Suomen lipun kanssa.

– Suomi on nyt meidän maamme. Olemme Suomen kansalaisia, ja lapsemmekin asuvat Suomessa, miehet kertovat.

Toinen heistä on asunut Suomessa 26 vuotta, toinen kuusi. Miehet ovat maahan tyytyväisiä, sillä he eivät ole joutuneet kohtaamaan rasismia. Töitä on riittänyt, ja he ovat ystävystyneet suomalaisten kanssa.

– Mutta rasismi on rikos, he perustelevat.

– Rasistit kulkevat vapaana, mutta jos panemme heille vastaan, se loppuu. Tämän jälkeen olo Suomessa paranee. Nyt poliitikotkin ovat huomanneet mitä kaduilla tapahtuu, ja se on hyvä meille kaikille.
Espoolainen Helvi Pääkkönen kertoo seuranneensa rasismin nousua kovin huolissaan.

– Olen kuvitellut olevani tolkun ihminen ja ollut hiljaa. Nyt minulle tuli kertakaikkiaan sellainen tunne, että minun on noustava kotisohvalta ja lähdettävä mukaan, Pääkkönen kertoo.

Eläkeläinen seuraa runsaasti lehtiä ja verkkokeskustelua, jonka rumasta sävystä hän on tyrmistynyt.

– Pari päivää sitten kävin Rautatientorilla katsomassa kynttilämerta, ja ihmettelin, miten ihmistä voidaan tuosta vaan potkia.

Sisarukset Miia ja Mira Autio kertovat, että he ovat osallistuneet jo aiempiin rasisminvastaisiin mielenosoituksiin.

– Huolestuttaa tämä kiristynyt ilmapiiri. Vihapuhe saa rehottaa. eikä asialle tehdä mitään. Autiot pohtivat Peli poikki -mielenosoituksessa Helsingin keskustassa.

He toivoisivat yhteiskunnalliseen keskusteluun inhimillisyyttä ja terveen järjen käyttöä.

– Helposti tehdään vastakkainasetteluja, kuten että maahanmuuttajien saapuminen Suomeen olisi pois köyhiltä. En näe, että asia olisi niin.

 Helsinkiläinen Satu Korpiniitty on tullut paikalle kuusivuotiaan Terhi-tyttärensä kanssa.

– Olemme kaikki ihmisiä, ja kaikkien tulisi yhdessä pitää toistensa puolta, Satu Korpiniitty perustelee osallistumistaan.

Asema-aukion tapahtumat olivat hänellekin se viimeinen pisara.

– Jokaisen ihmisen pitää pystyä käyttäytymään niin, että toisilla on seurassasi turvallista.

Rasisminvastaisia mielenosoituksia on järjestetty myös ainakin Tampereella, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Helsingissä vastamielenosoitus, ”suomalaisvastaista rasismia” vastustava protesti keräsi Kansalaistorin liepeille joitakin kymmeniä ihmisiä. Myös Rajat kiinni -liikkeen oli tarkoitus järjestää vastamielenosoitus Kolmen Sepän patsaalla, mutta poliisi kertoo estäneensä tämän rauhallisin keinoin. Syynä oli yhteenoton riski Peli poikki -mielenosoittajien kanssa.

Rajat kiinni -mielenosoitus siirtyi lopulta muutamien mielenosoittajien voimin Narinkkatorille.

Poliisi otti näissä vastamielenosoituksissa kiinni kaksi ihmistä. Poliisin mukaan kiinni otetut eivät totelleet poliisin antamaa poistumiskäskyä ja heidät otettiin kiinni rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi.

Kiinniotoissa ei poliisin mukaan tarvittu voimakeinoja. Molemmat vastamielenosoitukset päättyivät kello kahden jälkeen iltapäivällä.

Katso kuvagalleria mielenosoituksista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (103)

Ns. tolkun ihminen ei uskalla enään mielipidettään ilmaista. Jos on maahanmuuttoon vähänkään kriittinen mielipide ja näkee vähänkään siittä johtuvia ongelmia, niin heti leimataan rasistiksi ja natsiksi. Tällä hetkellä somessa ilkeää vihapuhetta käyttävät eniten ns. suvaitsevaiset. Anteeksi, jos mielipiteeni poikkeaa omastasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama sakki varmaan vastustaa myös kaikkia hallituksen leikkauksia. Voi kuulkaa, ne johtuvat suurelta osalta juuri tuosta teidän maahanmuuttointoilusta. Sitä saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaan veroilmoitukseen kohta haluaako maahanmuuttajia elätiksi vai ei. Jos haluaa, prosentti +5...10%. Katsotaan kuinka "rasisteja" täällä todella ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt taas näytetään maailmalle Irakin televisiota myöten, että täällä ollaan suvaitsevaisia ja kaikki ovat tervetulleita. Ei kannata ihmetellä, kun kohta taas alkaa porukkaa lappamaan unelman perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sisäministeriön mukaan vastaanottokeskuksiin, turvapaikkahakemusten tutkimiseen ja hakijoille maksettuihin tukiin on varattu tälle vuodelle vajaat 600 miljoonaa euroa. "

Maahantunkeutumisesta hurjat kustannukset suomelle, tälle vuodelle budjetoidut määrärahat eivät ole riittäneet alkuunkaan, niinpä niitä on nostettu tasolle 600 miljoonaa joka on nyt loppunut, nyt tarvitaan loppuvuodeksi rutkasti lisää rahaa...mennee 1000 miljoonaa tänä vuonna, summa on siis kustannus joka on syntynyt turvapaikanhakijavyörystä, summaan ei siis sisälly jo maassa ennestään olevi
sta suomen hyväksikäyttäjistä. Summat on todella hurjia, tähän otetaan velkaa lisää.
Suomea ajetaan alas nyt tosissaan.

Tosiasia on että suurin osa turvapaikanhakijoista Huom! turvapaikanhakija ei ole sama asia kuin pakolainen, ovat paremman elintason perässä. Tuhansia turvapaikanhakijoita on vapaaehtoisesti palannut irakiin kun eivät ole jaksaneetkaan odottaa päätöstä, sitkeimmät turvapaikkaturistit ovat jaksaneet sinnitellä ja saaneet turvapaikan. Todelliset hätää kärsivät eivät ole päässeet kriisialueilta pois.

Suomi on sijoitunut tarjoamaan suojelua vainon ja välittömän vaaran kohteena oleville ihmisille Geneven sopimuksen pykälien mukaan. Hyvä näin.

Tämän lisäksi kuitenkin Suomessa on alettu antaa oleskelulupia ja turvapaikkoja myös sellaisille joiden vastaanottoon Suomea ei ole Geneven sopimuksessa velvoitettu. Itse asiassa vain 30% kaikista Suomessa tällä hetkellä olevista turvapaikanhakijoista kuuluu Geneven sopimuksen vainon ja vaaran uhan velvoittamiin suojelupykäliin. Loppuja 70% ei ole yksinkertaisesti pakko elättää sillä Geneven sopimuksen mukaan heillä ei ole oikeata vaaraa vaan he voisivat elää ja oleskella missä tahansa muussakin maassa tai kotimaassaankin.

Suurimmassa osassa Irakia on rauhallista ja vain Bagdadin ja muutaman muun pienen alueen ympärillä on levottomuuksia. Myös valtaosassa somaliaa on rauhallista, siitä huolimatta suurin osa somalialaisista on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Toisin sanoen irakilaiset ja somalit voisivat aivan hyvin palata takaisin kotimaahansa ja elää kuten ennenkin mutta eivät välttämättä aivan siinä kotikaupungissaan, lähellä kuitenkin ja elää rauhassa.

Suomi ei voi ottaa jatkuvasti vain lisää ja lisää velkaa sekä karsia peruskoulutuksen, terveydenhuollon yms. määrärahoja ihan vain sen vuoksi että tämä turvapaikkatoiminta pysyy toiminnassa.

Jossain välissä tulee piste jossa Suomi on niin velkaantunut ja kaikesta on jo karsittu niin paljon että Suomi ei voi turvapaikkapolitiikkaansa enää ajaa ja maassa ei ole enää mitään minkä vuoksi Suomea voisi hyvinvointivaltioksi kutsua.

Että nitistetään vaan suomalaiset köyhät, sairaat ja vanhat ihmiset Suomessa ja annetaan lisää mamuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän näitä suvakkeja ole edes puolta siitä mitä maahantunkeutujia yuli hujauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia? Miksi se on niin vietävän yksipuolista? Miksi suomalaista ei suojella lailla ja asetuksilla ulkomaalaista väkivaltaa vastaan? Sitähän suorastaan vaalitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Josko nyt me nettikommentoijatkin rauhoittuisimme emmekä jankkaisi emmekä jatkaisi samoja jo moneen kertaan selväksi tulleita näkökantoja.

Ja asiasta toiseen; voisi olla tutkimisen ja miettimisen paikka, miksi äärioikeiston taustoja selvitettäessä Oulu esiintyy niin usein. Viimeksi tänään Aamulehti kirjoitti että äärioikeistolainen Pohjoine perinne -yhdistyksen kotipaikka on Oulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tärkeää näyttää keskustelupalstoilla vihaa lietsoville rasisteille se, että suuri enemmistö suomalaisista tuomitsee heidän toimintansa. Ensi viikoilla nähdään myös se ihme, että myös poliitikot tarttuvat tähän vakavaan ongelmaan aiempaa päättäväisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu u peli poikki ja tuo järjetön mukamas pakolaisten hyysäys seis. Se ei ole rasismia, jos sanoo mitä mieltä noista maahan tulleista on. Kulut voi kerätä tuolta porukalta, joka tuossa kuvassa luuhaa, mukaan lukien se surkee pressa halonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen osallistunut maksamaan vaikka 500 euroa kuukaudessa niin olisi kaikki tyytyväisiä.Hyvä tapa osoittaa kannatusta "hätää kärsiville"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten meidän tulee nyt suhtautua siihen, jos kaksi turvapaikanhakijaa tappelee keskenään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen voi suhtautua samalla tavalla kuin kahteen keskenään tappelevaan suomalaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on näiden valtamedioiden välityksellä tullut selväksi, että kaikki vihervassareiden kanssa eri mieltä olevat ovat rasisteja. Saman sakin aikaisempi sukupolvi oli sitä mieltä, että Neuvostoliitto oli demokratia. Se ei ole muuttunut miksikään, että vihervasemmisto haluaa aina hiljentää eri mieltä olevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (103)

Uutisvirta

14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
12:22
Ylivieskan kirkon kustannukset uhkaavat paisua – suunnittelumuutoksilla kiritään kustannuksia kuriin
12:14
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image