Kotimaa

Poliisi AMK oli varautunut kouluttamaan tuplamäärän lisäpoliiseja – ­Po­lii­si­liit­to hal­li­tusoh­jel­mas­ta: "Visio ilman toimintakykyä on hal­lusi­naa­tio­ta"

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtajan Jonne Rinteen mukaan 300 poliisin lisäys ei riitä millään turvaamaan kohtuullisia hälytyspalveluja ja rikostutkintaa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 5.6.2019 6:00
Rebekka Härkönen

Uuden hallitusohjelman mukaan poliisien määrää lisätään 300:lla seuraavan kolmen vuoden aikana. Suomen Poliisijärjestöjen Liiton mukaan poliiseja tarvittaisiin tuhat lisää, jotta poliisi selviytyisi perustehtäviensä lisäksi myös hallituksen kaavailemista uusista vaatimuksista.

Poliisiammattikorkeakoulu (POLAMK) oli varautunut kouluttamaan yli tuplasti enemmän lisäpoliiseja kuin mitä hallitusohjelmassa lopulta luvattiin.

– Ennen vaaleja puhe oli 650 poliisin lisäyksestä vuoteen 2023 mennessä. Nostimme vuosittaisen aloituspaikkamäärän 400:ään viime vuonna ja tänä vuonna, koska laskimme sen riittävän kaavailtuun lisäykseen, kertoo rehtori Kimmo Himberg Poliisi AMK:sta Lännen Medialle.

– Kapasiteettimme riittää siis ihan hyvin nykyisen hallitusohjelman kirjauksiin.

Maanantaina julkaistu hallitusohjelma lupaa nostaa poliisien määrää 7 500 poliisihenkilöön vuoteen 2022 mennessä. Tämä tarkoittaa 300 henkilön lisäystä poliisien määrään seuraavan kolmen vuoden aikana.

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) on pettynyt sekä lisäpoliisien määrään että korvamerkkeihin.

Hallitusohjelman mukaan poliisin on määriteltävä jatkossa enimmäisvasteajat haja-asutusalueilla ja vahvistettava lähipoliisitoimintaa, raskaan liikenteen valvontaa, ennalta estävän työn määrää ja nettirikollisuuden, ihmiskaupparikosten, terrorismin ja rahanpesun tutkintaa sekä torjuntaa.

– Olemme edellyttäneet poliisien lisäämistä vähintään 650:lla vuoden 2023 loppuun mennessä pelkästään peruspakan saamiseksi kuntoon eli kohtuullisten hälytyspalveluiden ja rikostutkinnan tason turvaamiseksi, sanoo puheenjohtaja Jonne Rinne SPJL:stä.

– Poliiseja tarvittaisiin lähemmäs tuhat lisää, jotta hallitusohjelman mukaiset linjaukset voitaisiin oikeasti toteuttaa. Visio ilman toimintakykyä on hallusinaatiota.

Poliisiliitto sijoittaisi 300 lisäpoliisia ensisijaisesti akuuttiin hälytystoimintaan, valvontaan ja rikostutkintaan. Näihin toimintoihin holahtaisi liiton mukaan 350 poliisia lisää.

Liitto laskee, että hallituksen edellyttämät vahvistukset poliisitoiminnoissa vaatisivat näiden lisäksi 300 poliisin lisäsatsausta.

Kohti pohjoismaista tasoa

Poliisiliitto pitää positiivisena, että poliisien määrän kasvattamiseen on kuitenkin poliittista tahtoa.

Suomessa poliisien määrä suhteessa asukasmäärään on ylivoimaisesti Pohjoismaiden alhaisin.

– Pidämme välttämättömänä, että poliisien määrää kasvatetaan määrätietoisesti kohti muuta pohjoismaista tasoa, Rinne sanoo.

Liiton mukaan poliisin on mahdotonta hoitaa nykyisillä resursseilla sille laissa säädetyt velvollisuudet. Poliisiliiton mukaan nykyisellä henkilömäärällä poliisi joutuu jo käytännössä päättämään sisäisesti, mitä tehtäviä se jättää vähemmälle voidakseen hoitaa muita tehtäviään.

– Uusi hallitusohjelma pakottaa poliisin siirtämään 300 poliisin lisäykselläkin täysin riittämättömiksi jääviä voimavarojaan näihin poliittisen ohjauksen sanelemiin kohteisiin, Rinne selvittää.

Poliisin noudatettava lakia

Poliisiliitto mukaan hallitusohjelman linjaukset ovat tärkeitä ja hyviä. Käytännössä esimerkiksi enimmäisvasteaikojen määrittely tulee kuitenkin tarkoittamaan, että poliisi joutuu siirtämään henkilökuntaa taajamista haja-asutusalueille.

– Viranomaisten on noudatettava lakia ja hoidettava siltä edellytetyt tehtävät. On täysin kestämätön tilanne, että poliisin pitää itse päättää, mitkä lakisääteiset tehtävänsä se jättää hoitamatta, Rinne toteaa.

Poliisi AMK:n kertoo pystyvänsä ottamaan nykyisillä tiloillaan ja opettajamäärillään enimmillään 400 uutta poliisiopiskelijaa vuosittain.

– Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö näille paikoille saataisi hyviä hakijoita riittävästi, koulun rehtori Kimmo Himberg sanoo.

Pohjoismaiden pienimmät poliisivoimat

Suomessa työskentelee tällä hetkellä noin 7 200 poliisia, kun vielä vuonna 2010 poliisien määrä oli lähes 7 900.

Uuden hallitusohjelman mukaan poliisien määrää lisätään 300:lla seuraavan kolmen vuoden aikana.

Poliisihallitus on toivonut 650 lisäpoliisia voidakseen hoitaa edes kohtuullisesti lakisääteiset tehtävänsä.

Suomessa poliisien määrä suhteessa asukasmäärään on Pohjoismaiden alhaisin.

Vuonna 2017 Suomessa oli 1,25 poliisia tuhatta asukasta kohti. Tanskassa lukumäärä oli 1,87, Norjassa 1,91, Islannissa 1,95 ja Ruotsissa 1,97.

Poliisihallituksen mukaan poliisilta jäi hoitamatta 100 000 tehtävää resurssivajeen takia vuonna 2017.

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto teki poliiseille työhyvinvointikyselyn vuonna 2018. Kyselyyn vastanneista 94 prosenttia oli sitä mieltä, että poliisi on työssään äärirajoilla ja työuupumus on alalla yleistä.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa ottaa oppiaineeksi MIten tunnista kotieläimet, ettei tule ammuttua kaikkia mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisten oikeistohallitusten aikana poliisien määrää vähennettiin rajusti eikä kukaan valittanut siitä, tyynesti otettiin vastaan mitä ylhäältä määrättiin, nyt vasta tuloksesta uskalletaan jotain puhuaI

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

poliisien määrän huomattavasta, eli melkein riittävästä lisöömisestä oli etukäteen puhuttu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelman ydin on varoja nielevä, ex-poliisiylijohtaja Taaperon luoma massiivinen Poliisihallitus ja sen sadat kallispalkkaiset päällikkö- ja johtajavirkamiehet. Heistä kunkin palkalla saataisiin kentälle 2-3 peruspoliisimiestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on muna-kana - ilmiö, onko poliisit yhteiskuntaa varten vai yhteiskunta poliiseja varten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama näyttää olevan lääkärien ja opettajien kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea aika tulla ulos tuolla asialla? Juuri nyt, kun ministerit on vaihtumassa, uutta hallitusohjelmaa ei ole edes aloitettu ja uusi hallitus kokoontuu kunnolla vasta Juhannuksen jälkeen. Vanha hallitushan ei edes voi päättää mistään.
Jos harkintakyky on tuota luokkaa, niin mikä määrä on riittäävä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiittämättömyys on maailman palkka. Aika erikoista huulenheittoa Poliisien liiton puheenjohtajalta. Mies ei taida oikein ymmärtää omaa ja SPJL asemaa järjestökentässä. Eihän poliisien liitolla ole järjestökentällä käytännössä mitään "voimaa" eikä sanansijaa kun resursseista ja pakoista yms. työntekijöiden oikeuksista päätetään. Poliisien liitto seuraa sivusta neuvotteluja ja heille ilmoitetaan nykyään oikein Akavan suunnalta mitä on sovittu ja se on siinä. Lakko on myös poissuljettu koska arkipäivän poliisityötä tekevät poliisimiehet eivät halua lakkoilla tai muutenkaan rettelöidä missään mielenilmaisulakoissa. Olisi kaveri vaan kohteliaasti ilmoittanut että tämä on hyvä avaus ja merkittävä lisäpanostus. Melko varmasti vihreät ja vasemmistoliitto ovat vastustaneet tätäkin lisäystä mutta Rinne ja Sipilä runnoivat päätöksen läpi. Hyvä juttu kansalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen logiikka sai päättäjät aiemmin vähentämään poliisien ja rajavartijoiden määrää? Säästökohteina näiden pitäisi olla niitä viimeisiä. Eivät kaikki julkisen sektorin tehtävät ole samanarvoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä mikä? Ehkä taustalla on, etteivät normaalit ihmiset näe poliisin tehtävien priorisointia ihan samalla tavalla kuin asioista käytännössä päättävät. Jos ihmiset kokevat ettei poliisi hoida heidän mielestään tärkeitä asioita riittävän tehokkasti niin ne resussit nähdään helposti turhaksi. Tietystihän siinä "ammutaan" itseään jalkaan, mutta sitähän tapahtuu monissa muissakin asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image