Kotimaa

Poliiseja uhattiin lähes välittömästi aseella teol­li­suusa­lu­eel­la Porvoossa – Kahta ampujaa etsitään edelleen, tuntomerkkejä ei toistaiseksi kerrota

Poliisi järjesti tiedotustilaisuuden Porvoon ampumistapauksesta sunnuntai-iltana Vantaalla.
Kotimaa 25.8.2019 17:42 | Päivitetty 25.8.2019 19:02
Taneli Koponen

Poliisi tiedotti Porvoon ampumistapauksesta sunnuntaina Vantaalla. Tapausta tutkitaan murhanyrityksinä.

Kahta poliisia ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä sunnuntain vastaisena yönä Porvoon Koneistajantiellä. Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii tapauksia murhan yrityksinä. Poliisimiehistä toinen on haavoittunut vakavasti. Hengenvaaraa ei kuitenkaan ole ja hänen tilansa on vakaa. Toinen poliiseista on päässyt jo pois sairaalahoidosta.

KRP:n tiedotustilaisuudessa Vantaalla kerrottiin sunnuntaina iltapäivällä tapahtumien kulusta. Paikalla olivat KRP:n tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho, Itä-Uudenmaan poliisin poliisipäällikkö Kari Rantala sekä apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen, KRP:n päällikkö Robin Lardot sekä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kolehmainen kertoi, että suojavarusteet saattoivat pelastaa Porvoon ampumisessa poliisien hengen tai ainakin säästivät heidät vakavilta vammoilta.

Kahta ampumisista epäiltyä miestä etsitään parhaillaan. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin tapahtumien saaneen alkunsa, kun poliisi sai hälytystehtävän Porvoossa sijaitsevalle teollisuusalueelle kello 00.30 sunnuntain vastaisena yönä.

Tapahtumapaikalla poliisipartiota uhattiin lähes välittömästi aseella. Poliisit yritettiin saada luopumaan aseistaan. Poliiseja kohti avattiin tuli ja he loukkaantuivat.

"Pyydämme havaintoja"

Yöllä tapahtumapaikalle saapui laukausten jälkeen kymmeniä poliiseja. Epäiltyjen etsintöihin osallistui myös helikoptereita, mutta heitä ei ole saatu kiinni.

KRP:n tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho kertoi, että toistaiseksi epäiltyjen tuntomerkkejä ei kerrota. Poliisi pitää mahdollisena, että epäillyt ovat jo poistuneet jo maasta.

– Mitä tulee epäiltyjen tuntomerkkeihin, niin uskon, että pystyn hyvinkin lähituntien aikana palaamaan tähän aiheeseen.

Poliisi ei ota kantaa siihen, millaisella aseella poliiseja kohti Porvoossa ammuttiin.

– Pyydämme kaikista havainnoista yöllä Koneistajantien läheisyydessä. Alue on yleensä yöaikaan hiljainen, eli siellä on liikennettä hyvin vähän. Jokainen havainto jalan tai autolla liikkuvista henkilöistä tuohon aikaan on kiinnostava, Huhta-aho sanoo.

Valmiustilaa on kohotettu

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on kohottanut valmiustilaansa alueella muun muassa tarkistamalla resursointia ja kalustoa sekä käymällä läpi toimintaohjeita.

– Tutkintatoimien ja epäiltyjen tavoittamisen lisäksi erittäin tärkeää on myös se, että loukkaantuneet poliisimme saavat paitsi sairaalahoitoa, myös psyykkistä jälkihoitoa. Käymme tilanteen läpi myös avoimesti oman henkilöstömme kanssa ja poliisilaitos tarjoaa tarvittaessa jälkihoitoa henkilöstöllemme, kertoo tiedotteessa poliisipäällikkö Kari Rantala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Poliisi selvittää edelleen teosta epäiltyjen henkilöiden olinpaikkaa. Poliisin arvion mukaan he ovat vaarallisia ja aseistautuneita, mutta tällä hetkellä poliisin tiedossa ei ole mitään konkreettista uhkaa. Kaikissa akuuteissa tai epäilyttävissä tilanteissa tulee soittaa 112.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Se ettei kerrota tuntomerkkejä kertoo osaltaan jo tarinaa. Mietityttää lähinnä oliko ampujat kotimaista järjestäytynyttä rikollisuutta, ulkomaalaista vastaavaa vaiko jotakin muuta. Harvoin kuitenkaan poliisi jää nuin pahasti alivoimaiseksi kun mennään hälytystehtävään. Folihattuni työstääkin teoriaa että oliko kyseessä kova ulkomainen ammattirikollisuus vaiko kenties erään ystävällisen naapurivaltion toimijat jotka mielummin ampuvat poliisia kuin jäävät vastaamaan kysymyksiin.

Puhumattakaan että tekijät pääsi karkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nerokasta. Keskusrikospoliisin vastaava kertoi, että ei anna toistaiseksi ampujien tuntomerkkejä, jotta tekijät eivät saa tietää mitä kaikkea poliisi tietää.

Tuota, tuota, siis poliisi pitää tiedotustilaisuuden, jossa kertoo kansalaisille, että ei anna tuntomerkkejä henkilöistä, joiden ulkoiset tuntomerkit ja ehkä nimetkin ovat selvillä.

Ja siis tuntomerkkien kertominen kansalaisille vaarantaa poliisin tutkimustyötä, mutta kyseisten ampujien vapaana olo ei [oletettavasti] vaaranna yksittäisten kansalaisten henkeä ja terveyttä?

Ihan ei ymmärrä poliisin logiikkaa tavallisen kansalaisen turvallisuuden näkökulmasta. Olisiko sisäministeriön käskytyksellä jotain tekemistä kummallisen tiedotuslinjan kanssa?

Tässä tapauksessa, kuten yleensä vakavien rikosten kohdalla, ei ole merkitystä ovatko ampujat suomalaisia, ulkomaalaisia, turvapaikanhakijoita, laittomasti maassa olevia vai mitä tahansa. Sen sijaan sillä on merkitystä, jos joku suomalainen tai maassa laillisesti oleva ulkomaalainen saa surmansa tai haavoittuu poliisin niukan tiedotuslinjan vuoksi.

Vuoden 2015 aikana ja jälkeen muuttunut poliisin tiedotuslinja on ollut edesvastuutonta.
Voidaan sanoa, että poliisin hyvin pidättäytyvä linja on palvellut rikollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos eivät olleet ulkomaalaisia niin ainakin olisivat voineet olla...!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko raukkamaisia rosvoja. Suomessa ei poliisiin kosketa. Jos kosket pitää tuomiot olla kaikkein kovimmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tiedotustilaisuudessa kerrottiin tapahtumien saaneen alkunsa, kun poliisi sai hälytystehtävän Porvoon Eestinmäen teollisuusalueelle kello 00.30 sunnuntain vastaisena yönä."

Tuo on väärin, sillä tapaus sattui Ölstensin teollisuusalueella Porvoossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa nyt odotella riittävän kauan, että tekijät ovat varmaan ehtineet riittävän kauas Suomesta. Näin tehtiin myöskin Haagan puukottajan kanssa ja karkuun pääsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyydetään havaintoja, mutta emme kuitenkaan julkaiset tuntomerkkejä :)
Aseistautuneita ja vaarallisia, mutta ei sitten kuitenkaan uhkaa :)

t. Pölliisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liipa-laapaa iliman mittään sisältyä mutta meediot reppii tyhyjiä otsikoita ja likkauksia että saapi mainokset rullaamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi miestä. No, kyllä noilla tiedoilla luulisi poliisille puhelinsoittoja tulevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos epäillään että ovat jo menneet maasta ulos niin herää kysymys onko viestintä Rajavartiostoon tai Tullille ollut päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulli ja rajavartiosto on pidättänyt kaksittain liikkuvia miehiä putkat täyteen mutta kun ei parempaa tietoa oo niin ei voi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Mielipiteitä on monenlaisia.
Viranomaiset tiedottavat vain siitä mistä voi kertoa.
Salassapidettäviä asioita, eikä tutkintaan vaikuttavia asioita saa kertoa jne. Oikeuteen menee jossa asiat käsitellään, vakava rikos tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Pitäisikö kertoa reaaliajassa, missä mennään, niin roistot osaavat väistää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamupäivällä eivät olleet vaarallisia. Iltapäivällä ovat vaarallisia :). Emme kerro tuntomerkkejä, lähettäkää viestiä jos näette, hei haloo :))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ampujat ovat aseistautuneita ja vaarallisia, mutta heistä ei ole uhkaa. Poliisi pyytää vihjeitä tekijöistä, mutta ei kerro tuntomerkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän siinä on takana ettei tuntomerkkejä voi paljastaa,esim. puhetyyli,merkkejä ulkonäöstä yms.
Auttaisi ehkä jos kansalaisetkin voisivat vihjaista. Poliisi tietää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki lait menee varallisuuden mukaan,ens vuonna saa rikas ajaa 15km ylinopeutta kun maksaa 50-400€
tavallinen autoilija joutuu ajamaan tasan merkin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
59
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
43
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
27
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

OP-venäjä ja OP Amerikka kasvu ainakin tuottaa hyvin. Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image