Kotimaa

Poliiseja on alettu maalittaa netissä kritiikille – "Joku pyrkii hyödyntämään avointa toi­min­ta­kult­tuu­ria"

Poliisijohtaja Tomi Vuori Poliisihallituksesta kertoo, että poliisin toimintaan pyritään nykyään vaikuttamaan julkaisemalla yksittäisistä poliisivirkamiehistä kaikki mahdolliset tiedot sosiaalisessa mediassa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 28.3.2017 18:46 | Päivitetty 28.3.2017 18:48
Henripekka Kallio

Poliisijohtaja Tomi Vuoren mukaan poliisiin on alkanut kohdistua uudentyyppisiä vaikuttamisyrityksiä. Poliiseja valokuvataan ja videokuvataan virkatehtävissä, ja heistä otetaan tietoja ylös.

- Uutta meillä on, että virkamiehen toimintaan pyritään vaikuttamaan julkaisemalla hänestä kaikki mahdolliset tiedot sosiaalisessa mediassa, Vuori sanoo.

Vuoren mukaan poliisin tulee pyrkiä olemaan objektiivinen eri ryhmien välissä, mutta nyt poliisista yritetään tehdä osapuolta loukkaamalla poliisien yksityisyyttä ja asettamalla heidät voimakkaan arvostelun kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

- Jos siihen vielä liitetään epätosia asioita, niin kyllähän siinä aikamoinen paine yksittäistä virkamiestä kohtaan tulee, Vuori sanoo.

 

Vuori ei itse nosta Lännen Median haastattelussa mitään tiettyjä ryhmiä esille, mutta sosiaalista mediaa seuraaville asia yhdistyy ensimmäisenä häiriintyneisiin maahanmuuttovastaisiin nettifoorumeihin. Niissä kuka tahansa voi joutua nykyään esimerkiksi tappouhkausten kohteeksi, jos mielipiteet eivät miellytä kyseisillä foorumeilla päivystäviä.

Poliisi on lisännyt ponnistelujaan vihapuheiden ja rikosten kitkemiseksi, mutta se ei ole toistaiseksi riittänyt siivoamaan sosiaalista mediaa.

Esimerkiksi poliisia parhaillaan pakoilevan Ilja Janitskinin nettijulkaisuissa ihmisoikeuksia puolustavia henkilöitä maalitetaan jatkuvasti uhkailujen ja häväistysten kohteeksi julkaisemalla heistä vihapropagandaa nimellä ja kuvilla. Viime aikoina tähtäimeen on otettu muun muassa pappeja, koska kirkko korostaa kunnioittavansa ihmisarvoa taustasta riippumatta.

- Myös poliisin toimintaan pyritään nyt vaikuttamaan näillä samoilla metodeilla, Vuori toteaa.

 

Ilmiöön ovat jo aiemmin joutuneet tutustumaan muun muassa toimittajat, tutkijat ja poliitikot - eli yleensäkin henkilöt, joiden työhön julkisuus kuuluu olennaisena osana.

Poliisi tekee monen muun ammattiryhmän tavoin suuren osan työstään julkisessa tilassa, mutta on toistaiseksi saanut hoitaa tehtäviään melko rauhassa. Vuoren mielestä kyse on pohjoismaisen oikeusvaltion perusperiaatteista.

- Meillä saa kuvailla julkisella paikalla. Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut kantaa, että milloin virkamiehen pitää esiintyä nimellään ja kertoa toiminnan kohteelle tietyt jutut - olemme rakentaneet koko konseptin tälle avoimuudelle. Nyt joku pyrkii hyödyntämään sitä avointa toimintakulttuuria, joka meillä täällä on, Vuori kuvailee.

Uuteen ilmiöön ei ole ehkä osattu varautua riittävästi lainsäädännössä. Tästä saatiin näyttöä viime vuoden lopulla Oulussa, kun maahanmuuttovastainen aktivisti Junes Lokka kuvasi salaa paljon julkisuutta saaneen insestioikeudenkäynnin ja julkaisi nauhoitteensa netissä. Lokalle ei koitunut oikeudenkäynnin puheenjohtajan uhmaamisesta mitään seuraamuksia.

 

Joissakin maissa poliisi naamioituu virkatehtäviä hoitaessaan. Suomessa sellainen tarkoittaisi poliisin toiminnan avoimuuden ja läpinäkyvyyden heikentymistä, mikä heijastuisi todennäköisesti heti yhteiskunnalliseen ilmapiiriin ja olisi omiaan rapauttamaan kansalaisten vankkaa luottamusta viranomaisia kohtaan.

- Ei me semmoiseen olla menossa, eikä me haluta kommandomiehiä ajamaan poliisikeikkoja, meillä on aivan eri toimintakulttuuri. Tämä ei ole hyvä kehityssuunta, mutta ei tässä mihinkään paniikkiin ole aihetta, Vuori rauhoittelee.

Vuoren mukaan poliisi pyrkii varautumaan uudenlaisiin vaikuttamisyrityksiin ensisijaisesti sähköisin keinoin.

- Jokainen voi esimerkiksi miettiä kuinka avoimena pitää some-profiilinsa, hän kuvailee.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen nosti uuden ilmiön esiin STT:n haastattelussa pari päivää sitten.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Kun kännykkäpuhelimiin tuli mahdollisuus kuvata niin sitä myös käytettiin ahkerasti kuvata poliisia työssä. Normaali tilanteessa kun tappelijoita erotettiin toisistaan kesäyönä ravintoloiden edustoilla niin kuvaajia oli ympärillä . Haluttiin vain näyttää muille katsojaksi kerääntyneille että minulla on kamerapuhelin jota ei ollut vielä kovin monella. Tulin kuvatuksi monia kertoja partiokaverini kanssa. Vilpitöntähän oli silloin kuvaaminen,monen kuva-albumiin joutunut,mutta mitäpä siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai se haittaa jos kuvataan kunhan virkamiehet toimii vaan sääntöjen ja lakien mukaan. Se on vaan tätä nykyaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa poliiseista varmasti suhtautuu kuvaamiseen asiallisesti, mutta joukossa on aina niitäkin joille se ei sovi. Kymmenisen vuotta sitten kuvasin tien varteen pysähtynyttä poliisin siviiliautoa, jonka ohjaamossa ei ollut ketään ja takaosassa hyvin tummat lasit. Heti tuli poliisisetä kyselemään henkilöpapereita ja tarkasti sitten koneelta rikosrekisterinkin kaiken varalta kun olin näin uhkaavasti käyttäytynyt että uskalsin siviiliautoa valokuvata. Ja kuvaa en muka olisi saanut julkaista missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uuteen ilmiöön ei ole ehkä osattu varautua riittävästi lainsäädännössä." = Haluaisimme heti muuttaa lakia ja kieltää poliisin kuvaamisen aina ja kaikkialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisien palvelun "asiakastyytyväisyyttä" ei paranna Sipilän hallituksen linja jonka tarkoituksena on koventaa kansalaisten rangaistuksia ja heikentää oikeusturvaa. Kaikenlaista kyykyttämistäkin tehdään, esimerkiksi työttömien pakkohaastattelut. Monia aivan varmasti närästää tämmöinen poliitikkojen epämoraalinen vallan käyttö ja se heijastuu salakuvaamisena ja muuna "kapina" liikkeenä. En yllättyisi yhtään jos tulevina vuosina eduskuntatalon edessä nähtäisiin suuria mielenosoituksia jossa vaaditaan politiikkoja "pölkylle".

Itse tyydyn kapinoimaan vain niin että tulevissa vaaleissa tulen äänestämään liberaaleja viski ja piraatti puolueita. Pakkohan tässä on saada muutosta aikaiseksi jotta tämä poliittinen toilailu loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa poliiseista on ilmeisen epäluuloista sakkia kaiken kuvaamisen suhteen. Kymmenen vuotta sitten kuvasin poliisin siviiliautoa siten että ketään ei edes näkynyt sisällä kun takaosassa oli hyvin tummat lasit. Silti tultiin paperit kyselemään ja rikoshistoria tutkailtiin heti koneelta. Kannatan kansalaisten oikeutta kuvaamiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän homman pointti ole se, että tällä toiminnalla yritetään pelotella poliisia ja hänen perhettään , tätä kautta yritetään vaikuttaa poliisin toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisit -sarjassa on mainioita poliiseja, mutta sitten tuli tämä uskomaton rasismin metsästysvillitys. Puheen ja kriittisten ajatusten vahtiminen ja kaikki naurettavat videot. Valmiiksi suivaantuneet suomalaiset ovat saaneet tarpeekseen. Samaan aikaan rikolliset maahanmuuttajat, jopa pedofiilit, saavat minituomioita. Tai täydellisen synninpäästön mitä ihmeellisin perustein. Luottoni oikeudenmukaisuuteen on mennyt ja poliisiin myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen Poliisit-sarjassa moottoripyöräilijätä vietiin kortti ylinopeudentaki, mutta (musta) bussikuski sai varoituksen punaisia päin ajamisesta.
Johdonmkaista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä poliisillakin on yksityisyytensä ja yksityiselämänsä, mutta virkatehtävät eivät ole sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkatehtävässä poliisi tekee työtään lainvalvojana, eikä sitä ole syytä typerysten arvostella. Vainoaminenkin on rikos!
Samoin omankädenoikeus ja kunnianloukkaus. Poliisimies ja -nainen on virkatehtävässä eri toimija kuin yksityiselämässä, ja yksityisyyden suojaa nauttivat henkin, työstään huolimatta.

Jos haluat elää tässä yhteiskunnassa, toimit sen lakien mukaan ja annat virkamiehen tehdä työnsä. Jos epäilet siinä virheitä, toimit laillisesti ja teet kantelun virkatietä pitkin omalla nimelläsi ja naamallasi, sillä niin tässä maassa fiksu kansalainen toimii. Juntti huutelee puskasta ja puukottaa selkään epäsosiaalisessa mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö poliisin pidä toimia virkaohjeen mukaisesti tilanteesta riippumatta,joten yksittäisen poliisin ei pitäisi huolestua kun toimii opetetulla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkinlaista kissa ja hiiri -leikkiä, lapsenomaista ja turhaan resursseja kuormittavaa. Poliisin on ryhdistäydyttävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi toimii välillä niin omavaltaisesti esim kotietsintöjen suhteen että on ihan hyvä että niitä kuvataan. Jääpähän vähemmälle ne väärinkäytökset poliisin toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On paljon satsattu poliisin henkilökohtaisiin kameratallentimiin ja ensi alun vastustuksen (jonka luulen tämänkin jutun yhtenä taustatekijänä olevan, peri-medialaisen salailun puolustelun lisäksi jolla taas on ideologinen pohja) jälkeen kun valitukset poliisin toiminnasta on lukumäärältään pienentyneet murto-osaan, on huomattu että turhia valituksia ei tehdä ja poliisi ei provosoidu väkivaltaan kun on mukana todistusaineistoa tallentava väline. Kaikki ovat ilmeisen tyytyväisiä. Pi5tää vain puuttua ja olla keinot puuttua jos tallenteita ja tietoja käytetään kiristykseen! Ei ollenkaan niin monimutkaista, hyvä Kolehmainen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotietsintään on aina perusteltu ja lainvoimainen lupa. Jos etsintää hankaloittaa ja vastustaa provosoimalla, se on merkki rikoksen salaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa poliisi ei tarvitse kotietsintään lupaa. Riittää epäilys rikoksesta ja sisään vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kotietsintään on aina perusteltu ja lainvoimainen lupa."

No eikä tasan tarkkaan ole. Laittomia kotietsintöjä tapahtuu Suomessa vaikka kuinka paljon. Niistä käräjöidään ja uutisoidaankin melko usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

62
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
50
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
47
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
22
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
17
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
12
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Loimaan kassa lirissä – päivärahoja ei ehkä pystytä maksamaan ajoissa

YTK-kassalaiset voi hieman odotellakin kun ovat jo vuosikausia kehuneet, että jää säästöön joka vuosi melkoisesti kun jä... Lue lisää...
Näin on näreet

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image