Kotimaa

Pohjoista napajäätä on Lapin pinta-alan verran vähemmän kuin edellisenä en­nä­tys­vuo­te­na

Norjan Huippuvuorilta voi päästä purjehtimaan Pohjoisnavalle avovettä pitkin jo lähivuosina. Murtaja Fennica vieraili saarilla syksyllä 2009. KUVA: Helena Laakso
Kotimaa 30.6.2016 15:23
Henripekka Kallio

Arktista merijäätä on tällä hetkellä vähemmän kuin koskaan aiemmin kesäkuun lopulla. Näin arvioivat sekä yhdysvaltalaiset että japanilaiset tutkimuslaitokset omiin satelliittimittauksiinsa nojaten.

Yhdysvaltalaisen NSIDC-tutkimuslaitoksen tietojen mukaan pohjoisen napa-alueen jääpeite oli tiistaina melko tarkkaan Suomen Lapin maakunnan verran pienempi kuin edellisenä ennätysvuotena 2012.

Japanilaisen NIPR-tutkimuslaitoksen lukujen mukaan jäätä oli keskiviikkona noin 130 000 neliökilometriä vähemmän kuin vuonna 2012. Erotus on yhtä suuri kuin Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan pinta-alat yhteenlaskettuna.

Mittaustulokset ovat sikäli ennakko-odotusten mukaisia, että arktinen jääpeite jäi viime talvena laajimmillaankin ollessaan pienemmäksi kuin koskaan.

Arkista merijäätä on tällä hetkellä pohjoisella napa-alueella vajaan kymmenen miljoonan neliökilometrin laajuudella. Siitä sulaa vielä osapuilleen puolet tai hieman enemmänkin pois, ennen kuin jääpeite on pienimmillään syyskuun puolimaissa.

Ilmatieteen laitoksen merentutkimusyksikön päällikkö, tutkimusprofessori Jari Haapala arvioi viime keväänä Lännen Median haastattelussa, että Pohjoisnavalle saattaa päästä purjehtimaan avovettä pitkin jo muutaman vuoden sisällä, jos näille vuosille sattuu äärimmäisiä säätiloja.

Pohjoinen napajää vähenee trendinomaisesti ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena. Etenkin arktisen merijään kesäaikainen laajuus vaihtelee ja pienentyy.

NSIDC:n tiedot napajään laajuudesta (englanniksi)

NIPR:n tiedot napajään laajuudesta (englanniksi)

MAINOS

Kommentoi

Aika paljon sanottu tuo "vähemmän kuin koskaan aiemmin". Varsinkin kun mittaukset alkaneet vuonna 1979.
Mittaustarkkuudestakaan ei ole mitään mainintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli jäätä oli noin 1% vähemmän kuin edellisenä ennätysvuonna. Tai Lapin maakunnan verran, kumpi nyt pelottavammalta kuulostaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä ilmastoskeptikoille hieman faktatietoa, vaikkei se ilmasto 17 vuoteen ollut lämmennytkään 😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on maapallon pitkän ajan normaali vaihtelu ja sen vaikutus pohjoisnavan merijään määrään. Golf-virta on jo muutaman vuoden viilentynyt ja sen vaikutus alkaa näkyä ensi talvena nopeasti kasvavana jään määränä. Auringon aktiivisuus alkaa olla lähestyä lähihistorian minimiään. Pikkujääkausi alkoi, kun viimeksi kun aurinko oli vastaavassa tilanteessa. Varautuisin kylmiin vuosiin seuraavat 30 - 60 vuotta. Mitä tämä tarkoitta ihmiselle? Vastaus on ilmastopakolaisuus, toki toiseen suunaan kuin on ennustettu. Valheilla on lyhyet jäljet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on normaali luonnollinen vaihtelu. Kaiken lisäksi kylmeneminen on jo alkanut, mikä näkyy mm. Golf-virrasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
24
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
23
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image