Kotimaa

Pohjoisen yrityksiä sijoittaa 24 miljoonaa euroa Fennovoimaan

Kotimaa 1.8.2014 6:27
Timo Myllykoski

Joukko yrityksiä Pohjois-Pohjanmaalta sijoittaa yhteensä noin 24 miljoonaa euroa Fennovoimaan. Yritykset varaavat Pyhäjoelle suunniteltavan 1 200 megawatin ydinvoimalasta 15 megawatin teho-osuuden.

Hankkeen puuhamiehenä toiminut Kymppi Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Koskelainen kertoo 15 yrityksen päättäneen sitoutua Fennovoiman ydinvoimalan rahoitukseen.

Ne perustavat tämän vuoden aikana Ouluun yhteisen yrityksen, joka ostaa Fennovoiman suomalaisen pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeita.

”Homma etenee ja nyt ollaan jo maalisuoralla. Aika moni yrittäjä on jo ilmoittanut osallistumisestaan. Osa joutuu vielä hakemaan yhtiön hallitukselta juridisen päätöksen asialle.”

Koskelainen ei kerro yritysten nimiä, mutta sanoo yhden olevan Nivalasta ja muiden pääasiassa Oulu–Raahe-akselilta.

Maakunnan yritykset saavat puolitoista kertaa Oulun kaupungin sijoituksen suuruisella yhteispotillaan 1,25 prosentin omistusosuuden Fennovoimasta. Eero Koskelainen on lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

”Oulun kaupungin päätöksellä noin 16 miljoonan euron sijoituksesta oli varmasti vaikutusta siihen, että tämä toteutuu, mutta myös päinvastoin. Oulun kunnallispoliitikot olivat paljon yhteydessä minuun, ja keskustelut heidän kanssaan yritysten osallistumisesta hankkeeseen varmasti osaltaan vaikuttivat siihen, että kaupunki lähti mukaan Fennovoimaan.”

Lue lisää 01.08.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

että puhtaasta vedestä tulee pulaa jo n. runsaan 20 vuoden kuluttua ellei uusiutuvien käyttöä nimen omaa energian tuotannossa lisätä. ydinvoimaloiden vellomaa vettä ei saada puhtaaksi millään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä saa tietoa näistä yrityksistä? Mitä ne ovat? Ketä istuu hallituksissa jne.? Julmaa peliä pohjoisen kulmilla. Kovin julmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa ydinvoimala Pyhäjoelle !
Fennovoiman ydinvoimalan rakentaminen on suurin taloudellinen hanke Pohjois-Suomeen koskaan. Hanke tuo tuhansia rakennusaikaisia ja satoja pysyviä työpaikkoja. Fennovoiman hanke on erittäin suuri ja tärkeä taloudellinen piristysruiske alueellemme, varsinkin nyt kun työpaikat ovat täällä muuten voimakkaasti vähenemässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ikinä!
Fennovoiman ydinvoimalan rakentaminen olisi suurin taloudellinen ja turvallisuuspoliittinen riskihanke koko Suomeen koskaan. Hanke toisi tuhansia rakennusaikaisia työpaikkoja venäläisille, virolaiseille, puolalaisille jne., joitakin rippeitä ihan pyhäjokisille ja raahelaisille, muutamia ehkä jopa oululaisille. Pysyviä työpaikkoja olisi oletettavasti alle 200. Fennovoiman hanke olisi suuri ja vakava ”ruiske” alueellemme, varsinkin nyt kun elämme erittäin epävakaassa kansainvälisessä poliittisessa ja taloudellisessa tilateessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmista voimalaa pyörittämään yksikin ihminen. Lomien aikana riittää portinvartijan napinpainallus aamulla töihin tullessa. Kuka näitä kaikkia kauhuskenaarioita oikein uskoo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos kerran on ylimääräistä rahaa lahjoittaa turhuuteen eikö olisi parempi huolehti oman kunnan asioista ekä lahjoittaa mihinkään myrkkylaitoksiin mikä on virma joka hakee rahat kansalaisilta kun ei pysty itse kustntamaan se on turha lopettakaa tuommoinen ylläpito rahat ei tule koskaan takaisin ne menee ydinasevalmistukseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se on turhaa sijoitta miljoonia myrkkylaitokseen joka ei koskaan valmistu aatelkaapa järjellä annatte miljoonia rahaa turhuuteen ja vielä maksatte sellaiselle joka valmistaa ydinaseita sitä laitosta ei rakenneta pyhäjoelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan tätä arvokasta investointia tänne alueellemme. Etelässä ollaan valmiit ottamaan sen sinne. Onneksi täällä ymmärretään asian tärkeys, eivätkä voi viedä tätäkin sinne Etelään!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekisimme uusinta uutta olevaa teknologiaa olevan laitoksen itse rakennettuna ja operoituna lähelle, vai tuoda sama määrä sähköä Venäjältä Kuolan niemimaalta (n. 500km linnuntietä) tai Pietarin lähellä (n. 700km linnuntietä) olevilta laitoksilta?

Entä ajatellen Pohjoisempaa Suomea, saati etelää.

Tässä projektissa ei ole kuin voitettavaa, varsinkin jos joku on aidosti huolissaan globaalista ydinturvallisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlettakaapa Saloniemen blogia otsikolla "Fennovoiman salaiset kannattavuuspaperit julki". Kertoo että oululaiset maksavat voimalasta enemmän kuin turkulaiset, ja että molemmat saavat tästä takkiinsa. Kaikki kunnalliset sähköyhtiöt tulevat toimimaan tappiolla jos ostavat sähköä Fennovoimalasta, jos realistiset arviot sähkön hintakehityksestä pitävät paikkaansa. Vain tolkuttomilla sähkönhinnoilla homma olisi kannattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä todellisuudessa tämä yritysporukka ja nämä pennasuskovaiset oikein elävät? Maailma on muuttunut Eskoseni: Uusiutuvat kehittyvät vauhdilla ja hinta laskee. Se pärjää, joka tämän ymmärtää. Jo lähitulevaisuuden bisnes pyörii tässä monipuolisesti kehittyvässä ja suomalaisia työllistävässä energia tuotannossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä todella odotan tietoa näiden yritysten nimistä. Olenpa saattanut asioida useammankin kanssa, mutta nyt pitää selvittää, millä vesillä liikkuvat? Mitä tietoa uskovat? Mitä jargoniaa hokevat? En missään tapauksessa tule tukemaan millään muotoa mitään noista yrityksistä, jotka tällaiseen ydinvoimabisnekseen sukeltavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijoittaisivat ensin Olkiluotoon että saisivat sen valmiiksi.......tehtäisiin sitten uusi kun entinen olisi valmis. Mitä me monella keskeneräisellä raakilla tehdään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa vastuunkantoa Pohjoisen-Suomen tulevaisuudesta! Sentään jotkut ovat valmiita ottamaan vastuun ja kantamaan kortensa kekoon, jotta pohjoinen säilyy vielä jonkin aikaa maailman kartalla. Ilman tällaista toimintaa täältä loppuu kaikki ja punavihreät ja vihreät suojelevat kaikki myös ihmisiltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä että Ukrainan kriisistä tulee todella pitkä joten Venäjän talous voi mennä sekaisin. Rosatomin rahoitus voi siis kaatua Venäjän talousongelmiin joten osakkaiden pitää maksaa oma osuutensa rakennuskustannuksista. Voimalan 7 miljardin kustannuksista 1.25% osuus tekee 88M€ ja Oulun kaupungin 1% osuus 70M€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen uutinen Pohjois-Suomen kannalta.

Myös koko Suomen kannalta, sillä saadaan Vihreät pois hallituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos piensijoittajilla olisi mahdollisuus sijoittaa fennovoimaan olisi suomalaisomistus pian lähelle 100%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä laittaisin muutaman tonnin heti kiinni. Enempää ei nyt olisi, mutta muutama tonni...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

6:15
Oulu tarjoaa tällä hetkellä yli 70 sähköistä asiointipalvelua: "Kuntalaiset on tärkeä saada mukaan kehitystyöhön"
6:00
Suomalaiseen designiin keskittyvä oululainen Kure sai alkunsa, kun yrittäjäopiskelijat ideoivat uudenlaisen kivijalkakaupan
6:00
Oulun kokoisen kaupungin keskusta-alueelle tarvittaisiin nykyistä useampia lukioita – lyseon peruskorjaus on tulevaisuusinvestointi Lukijalta
6:00
Yli 100 vuotta samalla paikalla toimineen lyseon lukiorakennuksen myynti olisi kammottavan lyhytnäköistä Lukijalta
6:00
Oululainen kuntoutusalan yritys Tutoris tekee asiat perheystävällisesti ja kasvaa - Ylitöiden sijaan kerätään plustunteja, viime tilikaudella väelle syntyi 21 vauvaa Tilaajille
6:00
Lapsiperheen taloushuolet vaarantavat palveluiden saannin, vaikka tarve olisi kova – THL:n tutkimuspäällikkö: "Tulokset aika lailla kylmäsivät"
0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image